Šta je novo?

Traffic Shaping ADSL provajdera!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"However, bandwidth hogging is not illegal; if a company cannot support certain bandwidth usage, it should specify this in the contract with their users."
E mi bash o ovome i pricamo ovde.Ukoliko ne mozes da mi obezbedis bandwith koji ti placam,napomeni to u uslovima ugovora.A ne prodajes mi "neogranicen pristup internetu" koji mi kasnije ogranicis.To duboko zadire u moj customer rights,i ozbiljno je prekrsajno delo svuda u civilizvanom svetu.Znaci na stranu hogging,ova tema nije o nasoj eventualnoj zloupotrebi bandwitha,vec pokusaj da se ljudi negde informisu kod koga koristiti internet usluge,a koga izbegavati u sirokom luku.
Sta smo do sada zakljucili: Beocity,Beotel,Sezam,Eunet,Neobee,Gonet=izbegavati.Dajte iskustva sa ostalima(mada su ovi pomenuti najgori od najgorih,pri cemu Eunet i Beocity bar nude koliko vidim razne pakete,pa mozes za svoje pare da imas i neshapovan P2P ako imas toliko da platis).

Poslednja izmena:
Pa moras priznati da ti je i zbog lose politike ISP-a ali i zbog hoggera i jeste takva usluga,na kakvu se zalis...

To ti je kao da si mi rekao da su putevi u Srbiji losi zato sto ima previse automobila.

Dakle, potpuno imbecilna logika i dokle god ima ljudi koji tako razmisljaju dotle ce oni koji pruzaju usluge da rade sta im se cefne.

Sto se tice "lose politike", to je izgleda neki domaci izraz za lopovluk?

Poslednja izmena:
A na koji nachin se utvrdi da te shape-uju . Jel to mozhe nekako da se vidi sem na osnovu pada brzine...???

hehehe, ovo mi se svidja:

img5919ju0.jpg

mozda je bolje da se tema zove tipa, Lista Adsl provajdera sa i bez traffic shaping-a, kako bi se onda mogli navoditi i provajderi bez shapinga, i citanjem iste teme doneti zakljucak, s' kim zakljuciti ugovor :)

recimo stalno editovati pocetni post, u kome se nalazi lista provajdera za koje je zakljuceno cime se bave, jer imam utisak da ce tema da ode na x strana postova.

Poslednja izmena:
mozda je bolje da se tema zove tipa, Lista Adsl provajdera sa i bez traffic shaping-a, kako bi se onda mogli navoditi i provajderi bez shapinga, i citanjem iste teme doneti zakljucak, s' kim zakljuciti ugovor :)

recimo stalno editovati pocetni post, u kome se nalazi lista provajdera za koje je zakljuceno cime se bave, jer imam utisak da ce tema da ode na x strana postova.

Apsolutno se slazem sa time.Da bude lista ISP u prvom postu,a u kasnijim postovima korisnik usluga moze da se eventualno informise i zasto je to tako.

ova deca ko ZoNi su razlog sto bench posecujem jednom u ... par godina. Lupas decko, ali mnogo. I greota je uopste ulaziti u bilo kakvu polemiku, ako ti tako razmisljas. Bas ko noj.
Elem u sustini problem je ljubav za ljubav, sir za pare. I to radi svuda tako. Kod mene na pijaci ima deda prodaje godinama odlicne narandze, ali nikad mi se nije desilo da dodjem kuci, a u kesi umesto kupljenih 2kg stoji 500gr pod izgovorom da sam preterao sa konzumacijom istih. Da mi je rodjeni deda, ne bi mu oprostio. Meni je zao sto je doslo da ovih povecanja brzina jer net radi 4x losije i sporije. Dajte nam staru brzinu, pa da radi kao sto je radilo.
Inace nakon nekoliko poziva Beotelovoj tehnickoj podrsci, danas sam dobio najbolji odgovor. "Prosledicu administratoru vas problem jer cini mi se da vas IP nije na "shejping" listi, te cemo vas blagovremeno obavestiti u cemu je problem."
:zgran: znaci selekcija postoji, tu vise dvojbe nema.
Znam da ljudima na Telekomu DL zakucan max brzinom, znam kako radi net drugarima u Hrvatskoj, znam kako radi net u Grckoj i sve sto mogu da kazem jeste da bi ja voleo kad bi meni bar upola radilo tako.
Fala Kobaya na inicijativi i dobrim komentarima, u potpunosti se slazem sa tobom. Ukoliko se u sledecih par dana ne sredi stvar, Beotel i pored svih odlicnih proslih godina, a od stare slave se ne zivi, nece dobiti preplatu za februar od mene.

Poslednja izmena:
Ne kosi se nisacim shto sam rekao.....svaki ISP koristi overbooking......cas je dobar Sezam,cas Beotel,cas Ptt...pa se tako ljudi non sto premeshtaju vamo tamo....u potrazi za bandwidth-om.

Ono shto ja hocu da kazem....jeste da telekom nema neogranicene kapacitete....vec jednostavno sada nema toliko korisnika da bi kompromitovao svoj link....ali bice i toga...pogotovo s povecanjem brzina paketa i "masovnim prelaskom" ljudi na telekom....e onda ce morati i oni malo da povedu racuna...zasto mislite da se nas telekom toliko razlikuje od evropskih giganata ?

Fair use policy .....

1.British Telecom

http://www.btbroadbandoffice.com/broadband-and-internet/internet-access/broadband/fair-use-policy

2. Virgin Broadband

obratite paznju na stavku C ,tacke 9 i 10 .

http://www.virgin.net/terms/broadband_tc.shtml

3. Orange Broadband

http://www.orange.co.uk/time/broadbandaccess/

pogledaj pakete koje imaju i da se spominje fair use policy

Svaka cast domacim provajderima koji objave da koriste fair use policy,neki su vec pomenuti.....

Ali oprostite...reci da je "telekom nije lopov" i da je zlatan...a ostali su loshi...ne stoji....ne zanemarujem ja cinjenicu da je zasigurno sada shto se tice performansi Telekom broadband najbolji....ali hocu da naglasim...za sada .....

Da im ne spominjem support ..... dok radi...radi ok...ali kad treba troubleshoot neki.....bozhe pomozi.

Znaci svaki ISP treba da okaci na sajt da ne garantuju (jer,zaboga....to se podrazumeva) neogranicen pristup...pa cak i telekom.

"However, bandwidth hogging is not illegal; if a company cannot support certain bandwidth usage, it should specify this in the contract with their users."
E mi bash o ovome i pricamo ovde.Ukoliko ne mozes da mi obezbedis bandwith koji ti placam,napomeni to u uslovima ugovora.A ne prodajes mi "neogranicen pristup internetu" koji mi kasnije ogranicis.

Neogranicen pristup je dedicated line.....neka druga vrsta DSL-a i tu imas garantovan protok...ali nikako ADSL .....to sto se kod telekoma sada ADSL ponasa super....je za pohvalu i pitanje dokle ?

Poslednja izmena:
E pa bash se o tome i radi.Gde je kod nas fair use policy?Nema je.Ukoliko ISP obavesti kupce da im limitira bandwith,ostace bez istih.Ali ukoliko to ne uradi,duzan je da isporuci ono sto je placeno.Nazalost zakon nije jaca strana ove zemlje,a tek sprovodjenje zakona,o tome ne vredi ni raspravljati.Znaci: obavesti ti mene da koristis fair use policy,pa cu ja da razmislim da li cu da koristim tvoje usluge.Sve ostalo je dovodjenje u zabludu,sto je kaznjivo po nasem zakonu(i bash se tako i definise-dovodjenje u zabludu).A onda kada lepo svi ISP objave da koriste fair use policy,probacu par njih i odluciti se za onoga koji meni najvise odgovara.A ne ovako: prevaris me,vezes ugovorom na neko vreme,i onda odnegde ispliva odjednom fair use policy o kome nisam bio obavesten??!!

Ima ih...neki su vec navedeni.....ali telekom bi isto tako morao to da objavi,jer nije tacno da je nema.....it's just not applied yet,or it's applied seldomly.

to sa "fair use" je veoma rastegljiv pojam. Moze da se tumaci kako god ISP-u odgovara u datom trenutku.
"Fair use" da bi stvarno bio fer treba da okace ili napisu u ugovoru koliko je to tacno Gb limit, u kojim ternminima...da svi znaju, ili da korisnik dobije upozorenje pre nego sto primene sankcije.

Ako sam ja skinuo 16gb za mesec dana, sa 2mbit linkom to znaci da sam dnevno skinuo ~500mb a sa protokom 2mbit ja skinem za 1h 600mb sto znaci da je to u proseku manje od 50 minuta skidanja dnevno.
To nije mnogo, to je cak i malo, ako se ima u vidu da maksimalno dnevno mogu da skinem skoro 15gb
E pa da zbog te potrosnje potpadnem pod "Fairuse" je suludo.
Kakvu "fair use policy" da ocekuje neko sa 4mbit ili 8mbit linkom?

"fair" je onoliko koliko meni odgovara da platim link....e pa to nije u redu.
To znaci da ISP ne mora da dize link uporedo sa brzinama koje nudi trzistu. Ako nastane problem pozvace se na "fair use" ili ce da skrese protok da bi proterao sve to.

Potpuno je normalno ako ti povecaju brzinu sa 1mbit na 2mbit, da ces ostvariti i veci protok.
Ko uzme 2,4,8mbit otvaraju mu se razne mogucnosti koriscenja koje nema ako ima recimo 512kbit, samim tim ce potrositi vise...i sta sad kad ga shapuju...ima navodno 4mbit a moze isto sto moze i onaj sa 512kbit....pa to nije nikakav "fair policy" - to je kradja.

Suludo je to da uzmes 2 ili 4mbit paket samo surfa radi, to mozes i sa 512kbit

Zasto ti neko uzima toliko vise novca za nesto sto dobijes i kad uzmes 4 puta slabiji paket.
Javljali su se ljudi ovde sa 4mbit paketima koji vuku isto koliko i ostali koji su shapovani....30-70kb/s

Ovde su svi ljudi svesni da deo protoka odlazi na "overhead", da deo protokamoze da ode na agregaciju...ali ovo je sasvim treca stvar. Ovo kresanje ne potice od tehnickih karakteristika mreze vec od necije odluke da te krese.

nema tu nicega sto je "fair".

:) ....

slazem se .... onda da jos dublje klasificiramo provajdere...na one koji znaju da implementiraju agregaciju i one koji ne znaju ,ali ipak to chine

Ja znam da je moj paket podlozan agregaciji,znam da moj ISP to radi....i agregacija i usporenje nije 24/7....cak je nema vrlo cesto...jer nema zagushenja.Ali i kad se desi...performanse ne opadaju za vise od 15-20 % ..... I'm kewl with that...takav sam paket i trazio takav i dobijam i takav i placam.Vec 3 godine.

Tim ljudima shto im se 4 Mbps paket ponasha tako jadno ....30-70kb/s .... when going gets tough....sve karte su na stolu.

Ima tu ljudi koji trebaju da obavljaju svoj posao..IT ljudi....a ne samo tete na shalterima i 9813 ljudi...ili koji je vec broj....

Kod tih "30-70kb/s" provajdera ..... imaju i losh IT i losh menadzment....a pogotovo losh marketing........sve u svemu ukupno su loshi :)

Samo ne volim da se Telekom Srbija stavlja na neki pijedestal vrhunske profesionalnosti i usluge.To me tangira :) jer je daleko od istine,po mom skromnom misljenju.

Kao doskorasnji korisnik Sezama, a sada Telekoma (naveo sam samo da ovo ne bi delovalo pristrasno) moram da stanem u odbranu EUNETA.

Naime, vec sam u jednom postu napisao, da u vreme najveceg ogranicavanja p2p saobracaja od strane Sezama, par puta sam, u razlicita vremena, testirao opremu i liniju koriscenjem Eunet-ovog naloga (kasnije u periodu menjanja provajdera, koristio taj nalog nekih nedelju dana), i mogu vam reci da, i ako je bilo bilo kakvog shapinga ili limitiranja, da je bilo neznatno, tj. neznatno sporije je radilo nego kod telekoma, a znacajno bolje od Sezama. Tako da ipak Eunet ne bih trpao u isti kos sa Sezamom i Beotelom.

Kao doskorasnji korisnik Sezama, a sada Telekoma (naveo sam samo da ovo ne bi delovalo pristrasno) moram da stanem u odbranu EUNETA.

Naime, vec sam u jednom postu napisao, da u vreme najveceg ogranicavanja p2p saobracaja od strane Sezama, par puta sam, u razlicita vremena, testirao opremu i liniju koriscenjem Eunet-ovog naloga (kasnije u periodu menjanja provajdera, koristio taj nalog nekih nedelju dana), i mogu vam reci da, i ako je bilo bilo kakvog shapinga ili limitiranja, da je bilo neznatno, tj. neznatno sporije je radilo nego kod telekoma, a znacajno bolje od Sezama. Tako da ipak Eunet ne bih trpao u isti kos sa Sezamom i Beotelom.
I ja moram da stanem u odbranu Euneta.Imam njihov nalog vec dve godine,znao sam po 2-3 meseca zaredom da skidam nesto 24/7 i nikad nisam primetio neki pad brzine ili slicno.Ponekad,ali samo ponekad, je radilo neznatno sporije nego kod Telekoma,nista strasno 3-4 Kb/s.Ne moze se trpati u isti kos sa Sezamom i Beotelom,nikako,barem po mom iskustvu.

Molio bih vas da obratite paznju na formulaciju:

BT je napisao(la):
A very small number of our customers use their broadband service inappropriately, for example when sending or downloading very large files, or using 'peer to peer' and file sharing software (which may be sending and receiving video and other large files constantly).

Bilo bi lepo kada bi mogli da vidimo i ugovor izmedju BT i korisnika, pa da potrazimo pise li da je korisnik saglasan da nece slati i skidati velike fajlove i koristiti file sharing jer je to "inappropriate use". Jos bolje bi bilo videti sudsku definiciju termina "inappropriate use" za Internet usluge.

Mislim da je sasvim jasno da je sve to jos uvek gray area ne samo kod nas vec i napolju i da ih tamo makar zakoni o zastiti potrosaca teraju da budu iole pristojni. Zna se takodje i ko lobira da se uvede restrikcija protoka i ko zeli da pretvori Internet u jednosmerni medijum slican televiziji pa jos po mogucstvu po pay-per-view modelu.

@knjaz.milos:
A da ti mozda ne radis za nekog od pomenutih provajdera, na primer za Beotel?

mesecno skinem ~15gb, jer nemam potrebe za vecim dolaznim saobracajem, doduse upload mi je skoro sve vreme na max. jer seedujem da bih se oduzio zajednici.
razumem da se brzina veze smanji u peak-u, ili da postoje odredjene fluktuacije, ali razumno je da bar 90% maksimalne brzine moze da se ostvari tokom 90% vremena. razumno je za nas koji uredno placamo pun iznos racuna.
i noramalno je da ocekujem da, ako zelim, mogu da downloadujem bar 210-220gb mesecno sa ovim 1mbps paketom, i ne, ne shvatam to kao licnu privilegiju ili poklon, vec kao iskoriscenje placenog potencijala.:alo:

posebno me iritira kada vidim da provajderi limitiraju korisnike koji ostvaruju veliki protok. a izvinite, sta treba, da platim 4mbps i da se samolimitiram na 50gb mesecno!?! hvala lepo. :\
jos kada vidim da limitiraju rs ili p2p saobracaj...to je bezobrazno i pogresno iz toliko razloga, da ne mogu ni da krenem da nabrajam...

I samo da se ogradim od B][branjenja[/B] drugih provajdera ..... ne branim ja nikog....,"pljujem" i ja te neposhtene....imao sam iskustava,zato moram da citiram svoj post

:) ....

slazem se .... onda da jos dublje klasificiramo provajdere...na one koji znaju da implementiraju agregaciju i one koji ne znaju ,ali ipak to chine

Ja znam da je moj paket podlozan agregaciji,znam da moj ISP to radi....i agregacija i usporenje nije 24/7....cak je nema vrlo cesto...jer nema zagushenja.Ali i kad se desi...performanse ne opadaju za vise od 15-20 % ..... I'm kewl with that...takav sam paket i trazio takav i dobijam i takav i placam.Vec 3 godine.

Tim ljudima shto im se 4 Mbps paket ponasha tako jadno ....30-70kb/s .... when going gets tough....sve karte su na stolu.

Ima tu ljudi koji trebaju da obavljaju svoj posao..IT ljudi....a ne samo tete na shalterima i 9813 ljudi...ili koji je vec broj....

Kod tih "30-70kb/s" provajdera ..... imaju i losh IT i losh menadzment....a pogotovo losh marketing........sve u svemu ukupno su loshi :)

Samo ne volim da se Telekom Srbija stavlja na neki pijedestal vrhunske profesionalnosti i usluge.To me tangira :) jer je daleko od istine,po mom skromnom misljenju.

Znaci svi koji rade lose...."sram ih bilo" i treba da ostanu bez korisnika.

Ne bih hteo da se ovo pretvori u flame nikakav.....samo shta da ti kazem,petljam se oko mrezha ,radim taj job.....a kad sam pitao telekom osoblje na spensu da li se vrsi agregacija ...... izgubili su me vec na "ag...." . A o tome da telefonski dobijes neki support...nebih ni zapocinjao.

Pola njih radnika ni ne zna kakvu uslugu nude.A to sto telekom ima dobre performanse sada...to mislim da mu je jedini plus.Ima dobrih ljudi naravno,planiraju stvari u dobrom smeru,predvidjaju stvari,digitalizovali 98% Novog Sada pre zacetka ADSL-a jer su znali shta dolazi,ali taj segment....korisnicke sluzbe...ochaj.Po meni to je jedan od primarnih faktora po kojem se ocenjuje provajder i njegov kvalitet

Losih iskustava imam pregrst sa njima (telekomom)....navescu samo jedno za pocetak.

Situacija iz prosle godine:

na lokaciji koristim Linksys uredjaj kao ADSL gateway,jer naravno pravi Cisco je skup...ali ovo mu je cerka firma...pa ajde.Dolazi do update-a software-a na access serverima,DSLAM-u na telekomovoj strani ...najavljeni radovi.Posle toga Linksys drzhi link,ali ne prolazi auth ... nikako.Dodje covek iz telekoma sa svojim thomson modemom ,uhvati mu se link (ne odradi auth)...on kaze sto se nas tice sve je ok.Pokupi svoje stvari i ode covek.

Saznati shta je tacno menjano ,doci do nekoga u telekomu kao obican korisnik da bih dobio support....je uzhasno tesko.Kad sam napokon uspeo.....odgovor je uvek bio....nasa oprema radi.

Da ne duzim pricu,da bih ustanovio sta je problem,teskom mukom dodjem u posed nekog sasvim drugog rutera....usnifujem njegov saobracaj i uporedim sa usnifovanim saobracajem linksys-a .... i ispostavilo se da od vremena revizije software-a na telekomovim uredjajim,komunikacija korisnicki uredjaj-telekom dslam odvija sasvim drugacije i da se razmenjuje mnogo vise PADO/PADI sekvenci.Linksys u svom firmware-u ima podrzano 7 razmena...a sad ih je potrebno 8-9.....razlog ? ...nepoznat....saznati ?....nemoguce ... tako i treba kad se koristi huawei (jeftina kopija Cisco-a) ..... Da odnesem taj Linksys na bilo koje drugo mesto na kugli zemaljskoj radice normalno.

Neko je poterao neku skripticu koja je odradila nesto bog te pita shta sa konfiguracijom BRAS-a,bitno da radi na huawei junk-u....a o interoperabilnosti i postovanju standarda...ni rechi.

I jos veci biser...desava se samo u Vojvodini.Zasto ... ? ...jer ne koriste svugde istu opremu...negde je huawei,negde ovo.....negde ono.....ali nemojte me sad i autonomashem proglashavati...pogledajte mi nick :)

A shto se tice Inappropriate use,tu se najverovanije misli na kombinaciju p2p i krshenja autorskih prava (skidanja filmova igrica sofware-a).

MPAA i RIAA lovaju ljude preko p2p-a i kad uspeju da "uhvate" neki IP u "kradji" njihovog vlasnistva....oni odmah salju mail upozorenja ISP-u o pojavi "Inappropriate use" sa njihove mrezhe......i tad ISP obavesti downloadera...videli smo da provajderi shalju takve mailove,ne monitorishe nas provajder shta i kako skidamo,on dobije packu iz USA ili odakle vec.....a Telekom da obavesti downloadera,cisto sumnjam,ne podlezu nikakvim sankcijama i bash ih briga.

Da rezimiram...ne branim ja nikoga,al nedajte se zavarati da ce stvari ostati ovako idealne shto se Telekoma tiche.Telekom ce biti fin i ovakav i onakav dok se ne zavrshi njegov "rat" sa SBB-om....ostali provajderi u ovoj borbi su samo kolateralna shteta,cak i prizeljkivana ali ne i glavna meta.

Taktika koja se koristi je i price i bandwidth dumping....i nece raditi to doveka,tako da uzhivajte dok mozhete.

Kritikujmo provajdere ali ne zatvarajte ochi pred Telekom Velikim Bratom :)

po meni razumno i logicno objasnjenje

Poslednja izmena:
Ako to rade bez znanja i saglasnosti korisnika, tužba i odšteta može da reši stvar ....

Iako nikada nisam bio na Eunetu, listajući njihov sajt i slušajući iskustva ljudi mislim da oni imaju najpošteniji odnos prema korisnicima. Lepo kažu da rade shaping te i te vrste i platiš recimo 4mbit ADSL od 18h do ujutru a imaš 512kbps ili sličan bw tokom dana. Tako treba da istupe i ostali provajderi a ne da pilićare za bandwidth bez ikakvog obaveštenja i formiranja cena, nadajući se da će da ubodu kombinaciju koja neće nikome da smeta.

Zakon velikih brojki ne favorizuje ni jednu stranu, i nerešavanje pitanja naglog povećanja korisničkih paketa na javni način (formiranje posebnih paketa ili obaveštavanje korisnika) šteti svima. Ako recimo ISP na ADSL-u ima 500 korisnika koji kao kobaya downlaoduju 4mbit tokom celog dana, mogu da se kladim da se ISP-u ne isplati da rezerviša dva gigabita svog linka za 500 korisnika koji svoje ADSL pakete plaćaju kao ljudi koji nemaju "potrebe" kao dotični korisnici. Sa druge strane, kobaya je spreman (izvini što te opet pominjem, uzimam primer samo :)) da plati malo više ali da zna da ima tih 4mbit. Rešenje se nameće samo.

Ovo su samo primeri da se stanje još nije stabilizovalo kod ISP-eva posle svih ovih povećanja.

Što se tiče ugovora koje potpisujete sa provajderima, bojim se da se stanje tu neće promeniti. ISP će se uvek truditi da se ograde što više mogu prema krajnjim korisnicima koji nisu pravno lice, jer sistem je jedino tako održiv. Ali pre toga bitno je crno na belo definitisati šta korisnik sme a šta ne. Takođe često se zanemaruje podrška koju dobijate. Većini korisnika broj ljudi u podršci ISP-a i odnos prema njima ništa ne znači, dok neki poštuju to što ljudi ekspeditivno izlaze (hipotetički, nemam potebu za ADSL-om pa nemam iskustvo ni sa jednim pomenutim ISP-om) da im se montira ADSL priključak, itd.

Da rezimiram...ne branim ja nikoga,al nedajte se zavarati da ce stvari ostati ovako idealne shto se Telekoma tiche.Telekom ce biti fin i ovakav i onakav dok se ne zavrshi njegov "rat" sa SBB-om....ostali provajderi u ovoj borbi su samo kolateralna shteta,cak i prizeljkivana ali ne i glavna meta.

Taktika koja se koristi je i price i bandwidth dumping....i nece raditi to doveka,tako da uzhivajte dok mozhete.

Kritikujmo provajdere ali ne zatvarajte ochi pred Telekom Velikim Bratom :)

Ovo. Jako prljava igra.

Zapitajte se zašto se Telekom bori za krajnje korisnike sada. Nema traffic shaping, sve radi kao sat kao da ste platili biznis paket kod nekih drugih provajdera. Dokle će to trajati? Ko god želi da kupi Telekom kupuje broj kranjih korisnika, ne samo infrastrukturu.

A šta će se desiti kada se Telekom proda? Dobrodošli na prvu poruku ove teme.

Ako recimo ISP na ADSL-u ima 500 korisnika koji kao kobaya downlaoduju 4mbit tokom celog dana, mogu da se kladim da se ISP-u ne isplati da rezerviša dva gigabita svog linka za 500 korisnika koji svoje ADSL pakete plaćaju kao ljudi koji nemaju "potrebe" kao dotični korisnici. Sa druge strane, kobaya je spreman (izvini što te opet pominjem, uzimam primer samo :)) da plati malo više ali da zna da ima tih 4mbit. Rešenje se nameće samo.

u tome je stvar. isp treba da iznajmi svih 2gbit linka za nas 500 korisnika koji placamo flat, a ostalim korisnicima, koji imaju manje potrebe, da ponudi JEFTINIJE pakete sa shapingom.
a ne ovako - ti placas npr. 4mbit FLAT i shapuju te nakon xx downloadovanih gb, a da bi imao realno nelimitiranih 4mbit flat mora da placas neke papreno skupe "buisiness" pakete, da iznajmljujes kao pravno lice, itd.
onda bolje da ukinu ove standardne flat pakete, bar da znamo na cemu smo.

u tome je stvar. ISP treba da iznajmi svih 2Gbit linka za nas 500 korisnika koji placamo flat, a ostalim korisnicima, koji imaju manje potrebe, da ponudi JEFTINIJE pakete sa shapingom.
a ne ovako - ti placas npr. 4Mbit FLAT i shapuju te nakon xx downloadovanih GB, a da bi imao realno nelimitiranih 4Mbit flat moras da placas neke papreno skupe "buisiness" pakete, da iznajmljujes kao pravno lice, itd.

Ovo je sustina!

Dakle, ovo sto se sada zove FLAT mora ostati FLAT bez poskupljenja i bez shapinga.

Neka uvedu jeftinije pakete na kojima je aktivan shaping pa cemo biti zadovoljni i mi koji ponekad nesto hocemo da skinemo jer cemo imati punu brzinu i vi koji samo surfujete jer cete placati mnogo manje nego sada, odnosno u skladu sa vasim potrebama.

Medjutim ono sto ja znam da mora da se desi (jer je ovo Srbija i ljudi su nedovoljno informisani da prepoznaju i da se bore za zajednicki interes), je to da ce postojeci paketi dobiti shaping i da ce uvesti skuplje pakete za one koji nece limit.

Ako malo razmislite bice vam jasno da ako se to desi jedinu korist ostvaruju provajderi, a i vi koji samo surfujete i mi koji skidamo smo svi na steti -- vi jer placate preskupo za ono malo sto koristite, a mi sto cemo placati papreno da bi mogli da koristimo neogranicen DL/UL.

Zato pamet u glavu i ne gledajte na nas "hoggere" kao na licne neprijatelje i ne likujte sto nam ovo ne ide na ruku jer ako nama ne ide na ruku nece ni vama to vam garantujem. Uostalom da nema "hoggera" koji placaju skupe pakete za DL i time stimulisu i omogucavaju prosirenje kapaciteta jos uvek bi vam brzina bila 128Kbps. Mislite o tome.

Problem je što postaje nerealno da za 30€ mesečno imaš 1TB downloada. Sad se očigledno traži način da se problem reši. Apsolutno sam ubeđen da će pre ili kasnije kod svih ISP postati ista situacija. S tim da možda Telekom ima više prostora za manevar od "malih" provajdera.

Ajd uzmi sad tu rachunicu....500 korisnika puta cena paketa (ajd nek je 4000 dinara,a nije) = 2.000.000 dinara ...... da li ti mislis da link od 2Gbps tj. njegovo iznajmljivanje kosta cak blizu te brojke....pogledaj cene telekoma.Iako na spisku pise da su cene za zakup (medju)mesnog voda (nije ista stvar koju ISP-ovi zakupljuju) .... ali cene su slicne...vrlo slicne.Cena nije ni priblizno 2M dinara...it's sky high....

http://www.telekom.nadlanu.com/POSLOVNI/PrenosPodataka.aspx?ac=solo&br=12

Ni jedan provajder nebi preziveo tako nesto jer se to tako ne radi.....pogledaj garantovanih 4 Mbps (sto naravno nije ADSL,u tome je i poenta i zato je ADSL jeftin,jer nije garantovan) od telekoma ka pravnom licu (fizickom ne mozhe) koshta 103.949,94 dinara.

Ne treba ADSL FLat paket poistovecivati sa non-stop-full-speed terminom.Vec da ti ISP ne naplacuje uslugu po broju prenetih gigabajta (tzv surf paketi)...vec fiksna cena za ceo mesec,bez obzira na potroshnju.

u tome je stvar. isp treba da iznajmi svih 2gbit linka za nas 500 korisnika koji placamo flat, a ostalim korisnicima, koji imaju manje potrebe, da ponudi JEFTINIJE pakete sa shapingom.
a ne ovako - ti placas npr. 4mbit FLAT i shapuju te nakon xx downloadovanih gb, a da bi imao realno nelimitiranih 4mbit flat mora da placas neke papreno skupe "buisiness" pakete, da iznajmljujes kao pravno lice, itd.
onda bolje da ukinu ove standardne flat pakete, bar da znamo na cemu smo.

Problem je što postaje nerealno da za 30€ mesečno imaš 1TB downloada. Sad se očigledno traži način da se problem reši. Apsolutno sam ubeđen da će pre ili kasnije kod svih ISP postati ista situacija. S tim da možda Telekom ima više prostora za manevar od "malih" provajdera.

Tako je.....s tim shto ce telekom da se potrudi da shto duzhe drzi situaciju ovakvom.Manevrisace oni...ekonomska kriza...nije vreme za privatizaciju :)

Moze neko malo laicki da objasni? Sta ovo konkretno znaci? Da ce mi/nam varirati brzina downloada i uploada nasumicno, danas imam pun protok (~100kb) sutra 60, 70?

Pazi, ne kazem ja da treba da nam omoguce 1TB mesecno za te pare. To bi vec moglo da se svrsta pod inappropriate use. Naravno da neki limit mora da postoji.

Medjutim, ja sam skidao manje od 15-20GB mesecno (i to ne cak ni svaki mesec toliko), pa su me shapeovali na Sezamu bez obavestenja da sam premasio neku imaginarnu kvotu i lagali me da je sve u redu, a placao sam punu cenu paketa.

Ako ti recimo Rapidshare Premium daje da skines 2.5GB dnevno (sto sa 2Mbit paketom nije ni 4 sata downloada), onda bi logicno bilo da mesecni limit kod provajdera ne bude ispod 80-100GB kako bi mogao u potpunosti da iskoristis Rapidshare account koji si platio i da ostane neka rezerva za surf, video, gaming, itd.

Ja bih to resio ovako:

1. Mesecna kvota 80GB. Ko predje kvotu aktivira mu se shaping do isteka tekuce mesecne pretplate.

2. Shaping je aktivan samo za korisnike koji su premasili pomenutu mesecnu kvotu i to u intervalu od 18:00h do 00:00h -- brzina linka im u tom intervalu pada na 512/64Kbps.

3. Provajder bi morao da omoguci korisniku uvid u kolicinu ostvarenog protoka.

Mislim da bi to za pocetak ovo bilo dovoljno da se situacija regulise, a da niko ne dize dreku oko toga.

Naravno, niko ne bi branio provajderima da uvedu i pakete koji imaju vecu mesecnu kvotu -- 160GB, 320GB, 640GB i koji bi kostali nesto vise. Ja licno bih bio sasvim srecan sa kvotom od 80GB.

Iskreno me chudi da provajderi nemaju ovo kao standardnu uslugu,neki korisnicki portal gde moze da se vidi grafikon potroshnje,po danu mesecu.....

Sezam nema ? ... Telekom nema ?

.

3. Provajder bi morao da omoguci korisniku uvid u kolicinu ostvarenog protoka.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno