I samo da se ogradim od B][branjenja[/B] drugih provajdera ..... ne branim ja nikog....,"pljujem" i ja te neposhtene....imao sam iskustava,zato moram da citiram svoj post

....
slazem se .... onda da jos dublje klasificiramo provajdere...na one koji znaju da implementiraju agregaciju i one koji ne znaju ,ali ipak to chine
Ja znam da je moj paket podlozan agregaciji,znam da moj ISP to radi....i agregacija i usporenje nije 24/7....cak je nema vrlo cesto...jer nema zagushenja.Ali i kad se desi...performanse ne opadaju za vise od 15-20 % ..... I'm kewl with that...takav sam paket i trazio takav i dobijam i takav i placam.Vec 3 godine.
Tim ljudima shto im se 4 Mbps paket ponasha tako jadno ....30-70kb/s .... when going gets tough....sve karte su na stolu.
Ima tu ljudi koji trebaju da obavljaju svoj posao..IT ljudi....a ne samo tete na shalterima i 9813 ljudi...ili koji je vec broj....
Kod tih "30-70kb/s" provajdera ..... imaju i losh IT i losh menadzment....a pogotovo losh marketing........sve u svemu ukupno su loshi
Samo ne volim da se Telekom Srbija stavlja na neki pijedestal vrhunske profesionalnosti i usluge.To me tangira

jer je daleko od istine,po mom skromnom misljenju.
Znaci svi koji rade lose...."sram ih bilo" i treba da ostanu bez korisnika.
Ne bih hteo da se ovo pretvori u flame nikakav.....samo shta da ti kazem,petljam se oko mrezha ,radim taj job.....a kad sam pitao telekom osoblje na spensu da li se vrsi agregacija ...... izgubili su me vec na "ag...." . A o tome da telefonski dobijes neki support...nebih ni zapocinjao.
Pola njih radnika ni ne zna kakvu uslugu nude.A to sto telekom ima dobre performanse sada...to mislim da mu je jedini plus.Ima dobrih ljudi naravno,planiraju stvari u dobrom smeru,predvidjaju stvari,digitalizovali 98% Novog Sada pre zacetka ADSL-a jer su znali shta dolazi,ali taj segment....korisnicke sluzbe...ochaj.Po meni to je jedan od primarnih faktora po kojem se ocenjuje provajder i njegov kvalitet
Losih iskustava imam pregrst sa njima (telekomom)....navescu samo jedno za pocetak.
Situacija iz prosle godine:
na lokaciji koristim Linksys uredjaj kao ADSL gateway,jer naravno pravi Cisco je skup...ali ovo mu je cerka firma...pa ajde.Dolazi do update-a software-a na access serverima,DSLAM-u na telekomovoj strani ...najavljeni radovi.Posle toga Linksys drzhi link,ali ne prolazi auth ... nikako.Dodje covek iz telekoma sa svojim thomson modemom ,uhvati mu se link (ne odradi auth)...on kaze sto se nas tice sve je ok.Pokupi svoje stvari i ode covek.
Saznati shta je tacno menjano ,doci do nekoga u telekomu kao obican korisnik da bih dobio support....je uzhasno tesko.Kad sam napokon uspeo.....odgovor je uvek bio....nasa oprema radi.
Da ne duzim pricu,da bih ustanovio sta je problem,teskom mukom dodjem u posed nekog sasvim drugog rutera....usnifujem njegov saobracaj i uporedim sa usnifovanim saobracajem linksys-a .... i ispostavilo se da od vremena revizije software-a na telekomovim uredjajim,komunikacija korisnicki uredjaj-telekom dslam odvija sasvim drugacije i da se razmenjuje mnogo vise PADO/PADI sekvenci.Linksys u svom firmware-u ima podrzano 7 razmena...a sad ih je potrebno 8-9.....razlog ? ...nepoznat....saznati ?....nemoguce ... tako i treba kad se koristi huawei (jeftina kopija Cisco-a) ..... Da odnesem taj Linksys na bilo koje drugo mesto na kugli zemaljskoj radice normalno.
Neko je poterao neku skripticu koja je odradila nesto bog te pita shta sa konfiguracijom BRAS-a,bitno da radi na huawei junk-u....a o interoperabilnosti i postovanju standarda...ni rechi.
I jos veci biser...desava se samo u Vojvodini.Zasto ... ? ...jer ne koriste svugde istu opremu...negde je huawei,negde ovo.....negde ono.....ali nemojte me sad i autonomashem proglashavati...pogledajte mi nick
A shto se tice Inappropriate use,tu se najverovanije misli na kombinaciju p2p i krshenja autorskih prava (skidanja filmova igrica sofware-a).
MPAA i RIAA lovaju ljude preko p2p-a i kad uspeju da "uhvate" neki IP u "kradji" njihovog vlasnistva....oni odmah salju mail upozorenja ISP-u o pojavi "Inappropriate use" sa njihove mrezhe......i tad ISP obavesti downloadera...videli smo da provajderi shalju takve mailove,ne monitorishe nas provajder shta i kako skidamo,on dobije packu iz USA ili odakle vec.....a Telekom da obavesti downloadera,cisto sumnjam,ne podlezu nikakvim sankcijama i bash ih briga.
Da rezimiram...ne branim ja nikoga,al nedajte se zavarati da ce stvari ostati ovako idealne shto se Telekoma tiche.Telekom ce biti fin i ovakav i onakav dok se ne zavrshi njegov "rat" sa SBB-om....ostali provajderi u ovoj borbi su samo kolateralna shteta,cak i prizeljkivana ali ne i glavna meta.
Taktika koja se koristi je i price i bandwidth dumping....i nece raditi to doveka,tako da uzhivajte dok mozhete.
Kritikujmo provajdere ali ne zatvarajte ochi pred Telekom Velikim Bratom