Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Da zaboravih da napišem da svaka klima kad se pojača urniše, nos odmah zapušen, curi, nebitno nova stara, čista ili ne, jednostavno hladnoća ta veštačka.
Bio sam zimus baš dosta po snegu na planini neverovatno kako se sve očisti, otpuši, pitaj boga šta sve udišemo po velikim gradovima

Au ovo je blizu limita :). mogu misliti kako je nezgodno kada je nos zacepljen, tesko i hodati brze - jer tu kod jaceg napora disemo i na nos i na usta istovremeno. Maks protok mora, sto vise kiseonika. Takodje ritam disanja je bitan, ja sam navikao na dva uzdaha, pa dva izdaha, u nekom ritmu sa koracima. Plivanje na svakom drugom zamahu kraul, itd...

Javi utiske tih magneta, meni je nos uvek ok u sportu, nikada zacepljen ali za spavanje u horiznotali bi pomoglo.
Ja ~2 godine trcim(neredovno i bez puno mozga doduse) i sem mozda 3-4 trcanja gde sam aktivno terao sebe da disem kroz nos uvek sam po default-u disao kroz usta. Isto kao ti, dva uzdaha(tj ja na to gledam kao dve polovine jednog celog kapaciteta pluca), pa dva izdaha, mada kad mi se ubaci neki ritam/muzika u glavi znam nekad da radim 2 uzdaha 1 izdah, 2 uzdaha 1 izdah, 2 uzdaha 2 izdaha pa opet 2 uzdaha 1 izdah.

Nisam upoznat, jel je vazno da vezbam da disem kroz nos?

Deluje realno, tu negde, ali mislim osecaj je najbitniji. Da znas koji napor mozes koliko dugo da odrzis.

Dobar pokazatelj u kojoj si zoni je disanje, ja se tako orijentisem - oko 80% of maksa ne mozes vise disati na nos samo. Mozda zavisi i od nosa :). Ali generalno tu disanje postane osetno brze, i tesko je pricati normalno, i napor postaje osetno jaci. Blago iznad toga je idealno za aktivnost od 30-60minuta da izguras neko jace vreme (zona 4, 80-90%).

Dosta je individualno. Ja po osecaju znam da kada hocu da izvucem max tempo na 5K ili 10K ili na plivanju, mogu da odrzavam puls od oko 165.
140-150 mi je lagano, tu jos disem ok i pricam normalno, to je neki tempo za opusteno trcanje (5min/km)
Meni je za Beogradski maraton ove godine prosek bio 177 bpm, a evo sinoc kad sam trcao malo brze krugove oko trga gledam prosek je bio 183 bpm, cak sam i na glas pevao kad mi je dolazila pogodna pesma, pa racunam da mi je zato maksimum sinoc bio 194 bpm. Relativno cesto na trkama probijem 200 bpm(recimo na Avala trail sam imao maksimum 206, a na Krusevackom polumaratonu 201 bpm). Ne znam sad kako se moje zone mapiraju na to. Citao sam da napor u zoni 4 ne mozes izdrzati duze od ~60-90 min, tako da pretpostavljam da Garminova filozovija da mi je 160-180 bpm zona 4, a 180+ zona 5 ne pije bas vodu, ali kao sto rekoh, na zalost ne istrazujem previse kako i sta oko trcanja.

Колики ти је у апликацији restingHR?
По максимуму пулса зона 5 би ти почињала на око 185, што и јесте ок. Али ако имаш низак restingHR, као ја нпр, та зона може доћи и до 190. Што није мала цифра ако се узме у обзир да догураш и до 206.

Што се тиче дисања, негде некада сам читао, уколико је трчање по равном, и у истом темпу, најбоље је поделити у 3 целине, може и на једнаке делове, да се почне са удахом и издахом на нос, онда удах на нос, издах на уста, и онда када крене најтеже, нос избацити скроз.

Nateraj sebe da dišeš na nos i ne koristiš sprej/kapi nekoliko dana
Sva ta čudesa izazivaju strašnu zavisnost
Da, opasnost je jer sve te aktivne supstance sto duze koristis, kada prestanes, stvaraju prosirene kapilare, i nos bude zapusen i kada nema nista u nosu da izduvas. Pa treba dosta vremena da se vrati u normalu, u zavisnosti koliko si dugo koristio.

Nisam upoznat, jel je vazno da vezbam da disem kroz nos?
Mislim da nije, malo je mozda zdravije, nos dosta filtrira i ne ide na grlo direkt ako je hladnije itd... nego uvek disem na nos dok mogu, nekako mi je lakse i kao da vise tako udahnem. Tu primetim limit gde pocinje da mi fali vazduha pa pocnem i na usta dodatno da disem sa jacim pulsom 155+.

Meni je za Beogradski maraton ove godine prosek bio 177 bpm, a evo sinoc kad sam trcao malo brze krugove oko trga gledam prosek je bio 183 bpm, cak sam i na glas pevao kad mi je dolazila pogodna pesma, pa racunam da mi je zato maksimum sinoc bio 194 bpm. Relativno cesto na trkama probijem 200 bpm(recimo na Avala trail sam imao maksimum 206, a na Krusevackom polumaratonu 201 bpm). Ne znam sad kako se moje zone mapiraju na to. Citao sam da napor u zoni 4 ne mozes izdrzati duze od ~60-90 min, tako da pretpostavljam da Garminova filozovija da mi je 160-180 bpm zona 4, a 180+ zona 5 ne pije bas vodu, ali kao sto rekoh, na zalost ne istrazujem previse kako i sta oko trcanja.
To mi deluje bas visoko, ne deluje mi realno, pogotovo ne da mozes da pevas i imas 180 puls, ne znam jel tacno sigurno, ili mozda tako funkcionises, ko zna? Ja nisam nikada video toliko visok puls pri trcanju, ni kada trcim 4min/km ne bude 180. Pri sprintu i intervalima nisam gledao, videcu bas koliko dobacim najvise na tim intervali od 20-50 sekundi, do panja.. Puls pri odmoru mi je uvek bas nizak.

Poslednja izmena:
Колики ти је у апликацији restingHR?
По максимуму пулса зона 5 би ти почињала на око 185, што и јесте ок. Али ако имаш низак restingHR, као ја нпр, та зона може доћи и до 190. Што није мала цифра ако се узме у обзир да догураш и до 206.

Што се тиче дисања, негде некада сам читао, уколико је трчање по равном, и у истом темпу, најбоље је поделити у 3 целине, може и на једнаке делове, да се почне са удахом и издахом на нос, онда удах на нос, издах на уста, и онда када крене најтеже, нос избацити скроз.
Po satu, za zadnjih 7 dana average Resting HR mi je 56.

Da, opasnost je jer sve te aktivne supstance sto duze koristis, kada prestanes, stvaraju prosirene kapilare, i nos bude zapusen i kada nema nista u nosu da izduvas. Pa treba dosta vremena da se vrati u normalu, u zavisnosti koliko si dugo koristio.

Mislim da nije, malo je mozda zdravije, nos dosta filtrira i ne ide na grlo direkt ako je hladnije itd... nego uvek disem na nos dok mogu, nekako mi je lakse i kao da vise tako udahnem. Tu primetim limit gde pocinje da mi fali vazduha pa pocnem i na usta dodatno da disem sa jacim pulsom 155+.

To mi deluje bas visoko, ne deluje mi realno, pogotovo ne da mozes da pevas i imas 180 puls, ne znam jel tacno sigurno, ili mozda tako funkcionises, ko zna? Ja nisam nikada video toliko visok puls pri trcanju, ni kada trcim 4min/km ne bude 180. Pri sprintu i intervalima nisam gledao, videcu bas koliko dobacim najvise na tim intervali od 20-50 sekundi, do panja.. Puls pri odmoru mi je uvek bas nizak.
Nisam mogao da pevam sve vreme, uglavnom po jednu (rock/metal) pesmu odpevam, eventualno 2 su se pogodile jedna za drugom. Daleko od toga da sam imao osecaj da mogu da trcim tim tempom i pevam sve vreme. Ja inace kad trcim 400-1200m intervale HR mi je ~190, redje predje 200 sem mozda kad trcim HIIT intervale na traci.

До сад ми је било мерење зона према максималном пулсу, измерио је неких 195 на неком од сплит трчања, што је можда и ок. Али некако ми је мало да зона 5 почиње на 175 (90%). Чак ми је и LTHR на 175, исто измерен аутоматски у неком моменту.

Читам да је %HRR заправо најбоља опција, јер калкулише и restingHR, што је код мене доста ниско, па се једначином неком дође да ми је зона 5 тек на 180+.

LT bi zapravo i trebalo da bude početak zone 5.
Zona 4 bi trebalo da se završava tamo gde organizam više ne može da razgradi mlečne kiseline. Z4 možemo nazvati uncomfortably sustainable. I Kada dodješ do kraja Z4, tu je LT i počinje Z5.

Ono što je sasvim moguće, tvoj sat ili aplikacija poravnaju LT I početak Z5.

Update: Sad gledam, Garmin kaže da se Z4 završava na 104% od LT. Što zapravo ima smisla, kada se pređe u Z5, kreće nagomilavanje mlečnih kiselina, pa tih nekoliko otkucaja više zapravo prebacuje granicu.

Neko je gore napisao da mu je sinoć bio mnogo viši puls, što je sasvim razumljivo, zaista su visoke temperature.

Što se disanja i zapušenosti tiče,
juče sam razgovarao (prilikom pregleda) sa specijalistom ORL. Izbegavam kapi, osim ako mi ih lekar ne propiše (da, lek se PRO, ne PRE pisuje :)), ali sam juče dobio jako lepo objašnjenje za više komercijlanih tipova kapi kako I šta rade. Recimo jedne, koje po deklaraciji imaju samo prirodne sastojke, sadrže (kroz jedan od tih sastojaka) neku vrstu aminokiselina, koje sluz pretvaraju u tečnost, da se lakše izbaci. Mene ovog trenutka radi polen koprive I trave, samo voda curi. Kakva bi korist bila od ovih kapi? A masovno se preporučuju za alergijske reakcije. Nema svako istu reakciju na određeni alergen.

Drugi proizvod od tečnog pravi sluzavo. Izbegavam imena, idite na pregled, tražite terapiju za aktuelni problem.

I pošto sam dobio da koristim sredstvo sa raspršivačem, s obzirom na iziritirane zone u mom nosu, dobio sam uputstvo u kojoj ruci držim bočicu za koju nozdrvu i kako da držim glavu i dišem nakon unošenja kapi, da bi efekat kapi bio veći. Bukvalno se ništa ne poklapa sa uputstvom iz kutije kapi. Jer su i moje indikacije drugačije.

Pošto doktorka zna da redovno trčim, bukvalno je nakon prvog pogleda u nos znala i da mi trčanje prija za disanje. A sad znam i zašto, prokrve se krvni sudovi u nosu i spreče curenje.

Zato ovih dana trčim kasnije uveče, da mogu da legnem da spavam bez disajnih problema.

Ne znam da li imaš drugačiji tretman (beše supruga lekar?) ali moje iskustvo je da dobiješ kapi za koje lekar ima reklamni materijal na stolu. Nikakva uputstva i slično.
Ćerka je imala problem zbog kapi i jedva se iščupala (i sada ima problema, samo nešto manje nego ranije)

Ne utiče nos toliko, imate usta. Meni nos nije dovoljno prohodan ni za Z2 treninge, pa trčim maraton bez problema. Trčanje mi prija i svaki put u prvih 15 min treninga se nos malo otvori i to bude dosta bolje, izbacim čudo iz njega i povremeno se ponovi to malo veće tečnije izbacivanje sekreta i otprilike se do kraja treninga ne pogoršava.

Moj recept za vreme kada ne trčim i prečesto se zapuši da nije moguće funkcionisati, koristim srebrnu kap, roze, ali odmah je razblažim fiziološkim koliko može. Kako trošim bočicu dodajem fiziološki, tako da se nos adaptira, tj. skida sa te asistencije lagano, dok ne ostane čist fiziološki ili baš veoma blaga koncentracija te supstance.

Trčanje uvek pomaže, a da bih disao na nos isključivo u Z2 treningu, moram baš da se fokusiram da ne otvaram usta. Jači tempo nema teoretske šanse. Nema uticaja na puls, barem u mom slučaju. Usta su uvek otvorena.

Edit: dehidracija je sigurno mnogo veća disanjem na usta, to treba imati u vidu.

Poslednja izmena:
I do navike je onda dosta, oduvek sam tako radio, nekako mi prirodno - a disanje na nos i opusta, duboko disanje, sporije se dise onda. Kao da bolje koristim kiseonik

Sada sam pogledao malo - pise da ima dosta dokazanih benefita, osim filtracije, stvara se bolja izdrzljivost/efikasnost zbog vece tolerancije na CO2. takodje spominju Bohr effect, i dokazano bolje sprovodjenje kiseonika. (ipak nije placebo i osecaj samo, sto sam mislio). Meni je ok u zoni3 i dalje, lagano disanje jos uvek.

Poslednja izmena:
Naravno da je bolje, ako možeš, čitava fizionomija nosa je predviđena za trčanje, nego se to malo raspalo i degenerisalo. Ja se trudim koliko mogu, ali umore mi se pluća od nasilnog uvlačenja vazduha kroz nedovoljno širok otvor. Kao kroz slamčicu.

Nazad
Vrh Dno