Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Мучи ли се неко са супинацијом при ходању и трчању, а онда и рецимо болом код пете метатарзалне кости? Ту се негде и ослањам при спуштању ноге.
Мењао сам и патике, тренутне су adidas solarboost 4, лепо су се показале, али ево га опет бол се враћа. Физио, струје, прође довољно да могу да ходам без болова, али трчање тешко иде. Једино улошке нисам пробао, то ми је неко од њих препоручио.
Последњи пут ме заболело већ после пар км, што се никада није десило, обично крене бол једно 2 дана после, већ трећег не могу да се ослоним на тај део мало изнад пете.

Доста ствари има по нету, највише је фокус на прелом кости и на лечење, и патике које су томе намењене.

Шта мислите, који тип патике је добар, на различита мишљења наилазим. Логика ми каже да је мекши и дебљи ђон решење, али и то има противнике.

Нагињем ка novablast 5.
У међувремену прешао на мекани adizero evo sl.

За сада, после неких 50ак км, у опрезним малим дистанцама, све како треба да куцнем у неко дрво, бол скроз нестао.
Верујем да је помогао и фокус на правилнијем трчању и јачању доњег дела тела у теретани. Плус можда и два месеца колагена.

Иначе, много забавна патика, једва чекам да вратим мало кондицију па да појачам темпо, чим се убрзам осећа се патика потпуно.

У међувремену прешао на мекани adizero evo sl.

За сада, после неких 50ак км, у опрезним малим дистанцама, све како треба да куцнем у неко дрво, бол скроз нестао.
Верујем да је помогао и фокус на правилнијем трчању и јачању доњег дела тела у теретани. Плус можда и два месеца колагена.

Иначе, много забавна патика, једва чекам да вратим мало кондицију па да појачам темпо, чим се убрзам осећа се патика потпуно.
Za sve te slične probleme sa stopalima trajno rešenje su ortopedski ulošci. Moraju da se nose stalno. Prvo to, a onda dobre patike sa podrškom za svod stopala.

Ja se ne slažem sa tom teorijom, iz jednog vrlo prostog razloga - svaka vrsta asistencije ne bi trebalo biti trajna, kao stalno nošenje uloška, jer ne ojačava, već oslabljuje muskulaturu čiji je zadatak da nosi taj deo stopala koji ima problem. Ako treba pomoć da, ali ne stalno.

Gnd radi šta je ispravno, jačanjem muskulature je na putu rešavanja uzroka problema i neće mu biti potrebni nikakvi ulošci.

Sve što može da se uradi bez ortopedskih pomagala, i da se oporavi uspešno, uz prosečnu uzlaznu putanju, treba da se radi, čak i kad boli. Neko sigurno ima problem koji je nerešiv na ovaj način i tu je svaka zadnja opcija da si funkcionalan dobra. Većina nas je razvila probleme sa svojim telom zbog stila života. Sport mora biti deo svakodnevnog rasporeda, od najranijeg životnog doba i ne sme da se prekida nikad na duže vreme, inače kao mnogi ovde sa 4-5 banke ponovo učimo da trčimo. Da mi je ova pamet, drugačije bih neke stvari uradio, ali za sebe ne možeš više od ovog da učiniš, ali za svoju decu možeš.

Verovatno je neko imao problema sa petama tj haglundova peta, ona kvrga iznad peta. Posle planinarenje, trčanja, čak i duže šetnje taj neki osećaj napetosti u peti počinje da me ozbiljno nervira i produžava oporavak.
Čitao sam o tome navodno se rešava sa nekom ultrazvučnom terapijom. Ima li neko kliniku za preporuku? Par ljudi mi spomenulo Analife. Nemam pojma kod lekara sem zubara nisam bio 20g.

Ne usuđujem se da delim savete, sem sopstvenog iskustva sa raspalim kolenima, ali imam pitanje: koliko često planinariš, trčiš ili duže šetaš?

Ja se ne slažem sa tom teorijom, iz jednog vrlo prostog razloga - svaka vrsta asistencije ne bi trebalo biti trajna, kao stalno nošenje uloška, jer ne ojačava, već oslabljuje muskulaturu čiji je zadatak da nosi taj deo stopala koji ima problem. Ako treba pomoć da, ali ne stalno.

Bez da ulazim u medicinsku terminologiju, potpuno narodski rečeno, drugaru se potrošilo nešto na stopalu. Za redovan život nema problema, trčanje je bolno, max sat vremena ili 10ak kilometara. Problem se relativno lako rešava hirurški i zapravo se relativno često radi kod sportista. Za rekreativca, ili obustava trčanja ili trčanje sa ulošcima, manje distance, dok se ne nadje pravi uložak i onda odluka koliko I kako se trči, ali obavezno uložak.

Nisam ga video nekoliko meseci, ali na Strava vidim da povremeno istrči i do polutke. Siguran sam da hirurgija nije bila opcija.

Tako da, možda ipak negde ima mesta i za trajnu asistenciju.

Mene dva dana ubi skočni zglob, lomio ga 2009. i sve ove godine, kad god iz hladnog prelazimo na toplo vreme, naduva se i neprijatan osećaj. Od jutros deluje ok, tako da se vraćamo u rutinu :)

Ne usuđujem se da delim savete, sem sopstvenog iskustva sa raspalim kolenima, ali imam pitanje: koliko često planinariš, trčiš ili duže šetaš?
Zimus prvi put u životu imao taj problem sa petama.
Ne idem često na neke teške ture, ali odem zujim uglavnom Fruška često 2x nedeljno po 15-20km.
Trčanje samo trail tipa 5x mesečno, ne mogu na betonu kidaju kolena.
Šetam svaki dan prosek oko 10km, uglavnom uvek najbolje moguće patike, naravno ne bacim ih posle 500-700km jer su ok i dalje za šetnju.
Mene su kolena ubijala dok sam do prošle godine igrao basket na betonu, zadnjih 20g, što se toga tiče batalio sam, volim taj sport, takmičenje ali smučilo mi se da me bole kolena, stopala od mrtvog betona.

Ja sam tako kao ti živeo godinama, decenijama sa raspalim kolenima. Zato sam te pitao koliko često se baviš sportom.

Rešenje u mom slučaju je bilo trčanje, koje sam počeo da ubacujem u doatadašnje redovno igranje tenisa, koje me je bez prestanka povređivalo.

Trčiš trail, dugo šetaš, znači sposoban si poprilično iznad proseka. Ja bih učestalio treninge, pa ubacio i beton oprezno, neka bude 4x nedeljno. Već vidim i basket ponovo jednog dana.

Ja sam tako kao ti živeo godinama, decenijama sa raspalim kolenima. Zato sam te pitao koliko često se baviš sportom.

Rešenje u mom slučaju je bilo trčanje, koje sam počeo da ubacujem u doatadašnje redovno igranje tenisa, koje me je bez prestanka povređivalo.

Trčiš trail, dugo šetaš, znači sposoban si poprilično iznad proseka. Ja bih učestalio treninge, pa ubacio i beton oprezno, neka bude 4x nedeljno. Već vidim i basket ponovo jednog dana.
Možda si u pravu za neke slučajeve ali npr u mom ta priča nije moguća. Bio sam u situaciji da su mi noge de facto otkazale, stojim na njima a ne mogu da ih mrdnem. Bol u stopalima bi uz kretanje bio sve jači. Ujutro čim izađem iz kreveta noge teške. Kupim prve patike za trčanje i preporodio se ali to je trajalo 4-5 meseci i onda se bolovi vratiše. Nove patike (3 različita modela nisu pomogli), vežbe nisu pomogle. Odem na kraju u Rudo i naprave ortopedske uloške po mojoj meri i od tada evo već godinu dana nemam bolove dok šetam a dok trčim ponekad imam manje probleme. Svod stopala bi se vratio u nepravilan položaj bez uložaka.

@Peđa84 trudim se da podvučem svaki put da delim svoje iskustvo i ništa više od tog. Nema nikakve dileme da to nije primenljivo uvek i na svaki slučaj. Dapače, ti si i pokušao šta je do tebe, isto kao i ja, samo što sam ja imao malo više sreće da problem nije u tolikoj dubiozi.

Bez obzira, ja bih testirao svoje granice trčanjem, ko god ima naše ili slične probleme, i to sa laganim pojačavanjem iz sedmice u sedmicu, ali ne više od 10%. Kod ovakvih stvari se ne žuri nikad i nigde, samo polagano, planski i fokusirano.

Ispitivao bih i nove modele patika, jer ta priča galopirajuće napreduje.

Držao sam mix sode i vode u frižideru u soft flask 500ml, isprao 10x vodom sa česme, I dalje ostane malo belo unutra kako se osušila. Valjda nece imati voda nikakav ukus kad se ugreje.
Ili su ove Osprey (valjda Hydropak pravi) jednostavno smeće.
Na reddit pišu da je Salomon pravi Hydropak, sad nemam pojma.
Kod nas nema Source soft flask, imam njihov meh 3l ne oseti se skoro ništa.

Zna li neko da li na Amazfit bip 5 mogu da se podešavaju intervali npr 3min trčanje, 2min odmor/brzi hod? Ili neki drugi sat na kome to može da se uradi a ne da ja to moram da radim preko Lap dugmeta a da je u sličnom cenovnom rangu
@Peđa84 trudim se da podvučem svaki put da delim svoje iskustvo i ništa više od tog. Nema nikakve dileme da to nije primenljivo uvek i na svaki slučaj. Dapače, ti si i pokušao šta je do tebe, isto kao i ja, samo što sam ja imao malo više sreće da problem nije u tolikoj dubiozi.

Bez obzira, ja bih testirao svoje granice trčanjem, ko god ima naše ili slične probleme, i to sa laganim pojačavanjem iz sedmice u sedmicu, ali ne više od 10%. Kod ovakvih stvari se ne žuri nikad i nigde, samo polagano, planski i fokusirano.

Ispitivao bih i nove modele patika, jer ta priča galopirajuće napreduje.
👍

Piše da podržava, ja podrazumevam da to znači tačno to što si napisao. Moraš malo sam da pogledaš na netu.

Amazfit Bip 5 značajno je unapređen u odnosu na prethodne verzije Bip serije — ali i dalje nema punu podršku za kompleksne intervalne treninge direktno na satu, kao što to nude Garmin ili Coros. Ipak, postoje neki korisni načini:

Podržava li Bip 5 intervalne treninge?

Delimično. Evo šta možeš da uradiš:

🔹

1. Direktno na satu – osnovni intervali:

U meniju vežbi, npr. kod trčanja:

• Idi na vežbu > Trčanje > Podešavanja (Settings) > Interval Training
  • Tu možeš da podesiš:
    • Broj ponavljanja
    • Radni interval (npr. 2 min trčanja)
    • Vreme odmora (npr. 1 min hodanja)

• Sat te obaveštava vibracijom i ekranom kada je vreme za promenu faze.

✅ Ovo je konačno prava podrška za jednostavne intervale (npr. 6x2min / 1min).

🔹

2. Aplikacija Zepp (mobilna, koja ide uz Bip 5):

U Zepp aplikaciji:

• Još uvek nema kompleksnog planera treninga (npr. zagrevanje + 6x400m + hlađenje),
  • Ali možeš da vidiš podatke o intervalima nakon treninga ako si ih radio sa sata.

🔹

3. Napredno: Notify for Amazfit (Android)

Ako želiš dodatne opcije:

• Postoji mogućnost programiranja detaljnijih treninga i slanja ka satu,
  • Potrebna Bluetooth konekcija sve vreme, i nekad nije 100% pouzdano.

📌

Ograničenja:

• Ne možeš praviti kombinovane segmente (tipa 1 km brže + 3 min lagano + 5 x 200m).
  • Nema audio instrukcija, samo vibracije i prikaz na ekranu.

✅ Zaključak:

Amazfit Bip 5 podržava osnovni oblik intervalnog treninga direktno sa sata, što je ogroman napredak u odnosu na starije modele. Ako ti to zadovoljava potrebe (npr. 5x3 min brže + 2 min odmora) — može ti sasvim lepo poslužiti.

Ako ti treba naprednija kontrola (po distanci, tempu, zonama pulsa itd.) — Garmin Forerunner serija i Coros ti daju mnogo više fleksibilnosti. Ako hoćeš, mogu ti preporučiti modele do recimo 200 € koji su bolji za ozbiljan trenažni rad.

—-
Svi Coros i Garmin satovi podržavaju osnovni interval. Možda nije loše da pogledaš na oglasima šta ima jeftinije. Ja sam sinu uzeo FR245 džabalesku, ekstra ga služi.

Piše da podržava, ja podrazumevam da to znači tačno to što si napisao. Moraš malo sam da pogledaš na netu.

Amazfit Bip 5 značajno je unapređen u odnosu na prethodne verzije Bip serije — ali i dalje nema punu podršku za kompleksne intervalne treninge direktno na satu, kao što to nude Garmin ili Coros. Ipak, postoje neki korisni načini:

Podržava li Bip 5 intervalne treninge?

Delimično. Evo šta možeš da uradiš:

🔹

1. Direktno na satu – osnovni intervali:

U meniju vežbi, npr. kod trčanja:

• Idi na vežbu > Trčanje > Podešavanja (Settings) > Interval Training
  • Tu možeš da podesiš:
    • Broj ponavljanja
    • Radni interval (npr. 2 min trčanja)
    • Vreme odmora (npr. 1 min hodanja)

• Sat te obaveštava vibracijom i ekranom kada je vreme za promenu faze.

✅ Ovo je konačno prava podrška za jednostavne intervale (npr. 6x2min / 1min).

🔹

2. Aplikacija Zepp (mobilna, koja ide uz Bip 5):

U Zepp aplikaciji:

• Još uvek nema kompleksnog planera treninga (npr. zagrevanje + 6x400m + hlađenje),
  • Ali možeš da vidiš podatke o intervalima nakon treninga ako si ih radio sa sata.

🔹

3. Napredno: Notify for Amazfit (Android)

Ako želiš dodatne opcije:

• Postoji mogućnost programiranja detaljnijih treninga i slanja ka satu,
  • Potrebna Bluetooth konekcija sve vreme, i nekad nije 100% pouzdano.

📌

Ograničenja:

• Ne možeš praviti kombinovane segmente (tipa 1 km brže + 3 min lagano + 5 x 200m).
  • Nema audio instrukcija, samo vibracije i prikaz na ekranu.

✅ Zaključak:

Amazfit Bip 5 podržava osnovni oblik intervalnog treninga direktno sa sata, što je ogroman napredak u odnosu na starije modele. Ako ti to zadovoljava potrebe (npr. 5x3 min brže + 2 min odmora) — može ti sasvim lepo poslužiti.

Ako ti treba naprednija kontrola (po distanci, tempu, zonama pulsa itd.) — Garmin Forerunner serija i Coros ti daju mnogo više fleksibilnosti. Ako hoćeš, mogu ti preporučiti modele do recimo 200 € koji su bolji za ozbiljan trenažni rad.

—-
Svi Coros i Garmin satovi podržavaju osnovni interval. Možda nije loše da pogledaš na oglasima šta ima jeftinije. Ja sam sinu uzeo FR245 džabalesku, ekstra ga služi.
Dragocene informacije, hvala druže...

Osprey (Hydropak) 500ml soft flask i posle pranja sodom i držanje u frižideru i dalje se oseća voda na plastiku, izgleda da su te flašice jednostavno smeće...
Dal se nešto dobije pranjem sa jabukovim sirćetom?
Ili da tražim neke druge brendove.

Како су вам подешене зоне на гармин сату, према ком параметру мери?

Osprey (Hydropak) 500ml soft flask i posle pranja sodom i držanje u frižideru i dalje se oseća voda na plastiku, izgleda da su te flašice jednostavno smeće...
Dal se nešto dobije pranjem sa jabukovim sirćetom?
Ili da tražim neke druge brendove.

Meni je Salomon Hydropak sasvim OK.
Javi ako nađeš neki brand koji ti je bolji.

Imam samo jednu, do sada mi je bilo dovoljno, a za Durmitor će mi biti potrebne dve, pa moram da nabavim novu.

Како су вам подешене зоне на гармин сату, према ком параметру мери?

Prema Treshold koji mi je dala traka. Realan Treshold mi je najmanje +10bpm, ali kako sam ja prilično konzervativan trkač, ovo mi je sasvim OK.

Kažem +10, jer sam imao jednu trku na 10km, gde sam na prvom kilometru digao puls na okvirno Garmin Treshold + 10bpm i istrčao celu trku na tom pulsu, bez da sam neki problem.

Kada probijem Treshold, meni prvo reaguju kvadricepsi i tu nikakvo usporavanje ne pomaže. Ili hodanje ili istezanje i totalni odmor. Odavno mi se nije desilo. Moraću malo da pritisnem :)

Meni je Salomon Hydropak sasvim OK.
Javi ako nađeš neki brand koji ti je bolji.

Imam samo jednu, do sada mi je bilo dovoljno, a za Durmitor će mi biti potrebne dve, pa moram da nabavim novu.
Moram probati još sa limunom i sirćetom.
Mada mislim sve više da su jednostavno đubre, možda imaju više fabrika ko zna.
Moram pitati ove što trče trail šta se najbolje pokazalo. Mrzim da cimam nekog iz US da mi donese Source soft flasks.
Svaka sugestija, iskustvo ljudi iz teme je dobrodošlo

Možda imaš loš primerak ili možda imaš drugačiji osećaj za ukus. Recimo, ja na biciklu koristim isključivo jwdnokratne flašice od 0.75 i za njih su mini nosači. Koji god bidon sam probao, svi smrde na plastiku. Mada se nisam puno trudio da tražim, već sam samo stavio odgovarajuće nosače za Aqua Viva Restart flašice.

Prema Treshold koji mi je dala traka. Realan Treshold mi je najmanje +10bpm, ali kako sam ja prilično konzervativan trkač, ovo mi je sasvim OK.

Kažem +10, jer sam imao jednu trku na 10km, gde sam na prvom kilometru digao puls na okvirno Garmin Treshold + 10bpm i istrčao celu trku na tom pulsu, bez da sam neki problem.

Kada probijem Treshold, meni prvo reaguju kvadricepsi i tu nikakvo usporavanje ne pomaže. Ili hodanje ili istezanje i totalni odmor. Odavno mi se nije desilo. Moraću malo da pritisnem :)
До сад ми је било мерење зона према максималном пулсу, измерио је неких 195 на неком од сплит трчања, што је можда и ок. Али некако ми је мало да зона 5 почиње на 175 (90%). Чак ми је и LTHR на 175, исто измерен аутоматски у неком моменту.

Читам да је %HRR заправо најбоља опција, јер калкулише и restingHR, што је код мене доста ниско, па се једначином неком дође да ми је зона 5 тек на 180+.

Deluje realno, tu negde, ali mislim osecaj je najbitniji. Da znas koji napor mozes koliko dugo da odrzis.

Dobar pokazatelj u kojoj si zoni je disanje, ja se tako orijentisem - oko 80% of maksa ne mozes vise disati na nos samo. Mozda zavisi i od nosa :). Ali generalno tu disanje postane osetno brze, i tesko je pricati normalno, i napor postaje osetno jaci. Blago iznad toga je idealno za aktivnost od 30-60minuta da izguras neko jace vreme (zona 4, 80-90%).

Dosta je individualno. Ja po osecaju znam da kada hocu da izvucem max tempo na 5K ili 10K ili na plivanju, mogu da odrzavam puls od oko 165.
140-150 mi je lagano, tu jos disem ok i pricam normalno, to je neki tempo za opusteno trcanje (5min/km)

Poslednja izmena:
Deluje realno, tu negde, ali mislim osecaj je najbitniji. Da znas koji napor mozes koliko dugo da odrzis.

Dobar pokazatelj u kojoj si zoni je disanje, ja se tako orijentisem - oko 80% of maksa ne mozes vise disati na nos samo. Mozda zavisi i od nosa :). Ali generalno tu disanje postane osetno brze, i tesko je pricati normalno, i napor postaje osetno jaci. Blago iznad toga je idealno za aktivnost od 30-60minuta da izguras neko jace vreme (zona 4, 80-90%).

Dosta je individualno. Ja po osecaju znam da kada hocu da izvucem max tempo na 5K ili 10K ili na plivanju, mogu da odrzavam puls od oko 165.
140-150 mi je lagano, tu jos disem ok i pricam normalno, to je neki tempo za opusteno trcanje (5min/km)
Слажем се.
Цео живот сам имао неких проблема са синусима, и неретко се деси да изађем на трчање и после пар минута више не могу да удахнем како треба, и онда мало дисање на уста, мало на нос, и оде пулс на 180 веома брзо. Без капи више не излазим из куће на трчање.
Чак сам сад наручио и оне магнете што више ноздрве, видећемо да ли ће се нешто десити, или ћу изгледати као потпуни *****.

Ево како ми изгледа обичан 5к на равном, али са зачепљеним синусима.
1749194426570.png

Au ovo je blizu limita :). mogu misliti kako je nezgodno kada je nos zacepljen, tesko i hodati brze - jer tu kod jaceg napora disemo i na nos i na usta istovremeno. Maks protok mora, sto vise kiseonika. Takodje ritam disanja je bitan, ja sam navikao na dva uzdaha, pa dva izdaha, u nekom ritmu sa koracima. Plivanje na svakom drugom zamahu kraul, itd...

Javi utiske tih magneta, meni je nos uvek ok u sportu, nikada zacepljen ali za spavanje u horiznotali bi pomoglo.

Poslednja izmena:
Слажем се.
Цео живот сам имао неких проблема са синусима, и неретко се деси да изађем на трчање и после пар минута више не могу да удахнем како треба, и онда мало дисање на уста, мало на нос, и оде пулс на 180 веома брзо. Без капи више не излазим из куће на трчање.
Чак сам сад наручио и оне магнете што више ноздрве, видећемо да ли ће се нешто десити, или ћу изгледати као потпуни *****.

Ево како ми изгледа обичан 5к на равном, али са зачепљеним синусима.
Pogledajte prilog 495051
isti slucaj kao kod mene, hronicno zapusen nos godinama, nezavisno od godisnjeg doba i bilo kojih drugih faktora.
bez spreja za nos nema teorije da istrcim ni 200 metara.
a sto se tih magnetnih traka za nos tice, prvi put sam stavio kapi i stavio tu traku i hteo da se onesvestim od kolicine vazduha koji sam udahnuo, bukvalno me spucalo u teme :D

ali to je bilo samo taj prvi put jer mi se u isto vreme otpusio nos od spreja sa tom trakom u kombinaciji.
sama traka ti nece pomoci ako su ti sinusi zapuseni ili imas neke devijacije i probleme dublje u nosu. tako da su kapi meni i dalje 99% resenja, trake vise ne koristim.

a sto se tice tvog grafika gore, taj nagli skok i poprilicno zakucan i ravan HR vise deluje kao cadence lock, da ti sat nije bio cvrst na ruci i da je merio korake kao otkucaje, cest problem kod satova.
uporedi cadence sa HR grafikom, ako se poklapaju, to je to.

to se izbegava stezanjem sata ili koriscenjem neke najlonske narukvice, da sat moze da bude blize kozi i da se manje mrda ili chest strap-om.

Možda imaš loš primerak ili možda imaš drugačiji osećaj za ukus. Recimo, ja na biciklu koristim isključivo jwdnokratne flašice od 0.75 i za njih su mini nosači. Koji god bidon sam probao, svi smrde na plastiku. Mada se nisam puno trudio da tražim, već sam samo stavio odgovarajuće nosače za Aqua Viva Restart flašice.
Vidiš tu nemam problem uzimao sam sa Amazona one 720° flaše, imam od 1l i 1.5l za po kući. Nikas ni malo se nije osećala plastika, hiljade litara već popijene. Isto i 720° letnji termosi za hladno, to sad nosim kad idem na planinarenje, malo je teže ali baš mi je muka piti bukvalno nekad vruću vodu.

@psychofedex
Jel vam to nos stalno zapušen, obe nozdrve, ne možete da dišete uopšte?
Meni je redovno jedna nozdrva zapušena, nemam nikad glavobolje nemam pojma dal to ima veze sa sinusima. Čim krenem na trčanje ili uzbrdo na planini otpuši se i stalno curi, nikad se nisam zanima šta je to. Curi mi ovako malo nos ceo život nebitno kakvo vreme,a sem piva ne pijem ništa gazirano već oko 10g.

Jel vam to nos stalno zapušen, obe nozdrve, ne možete da dišete uopšte?
Meni je redovno jedna nozdrva zapušena, nemam nikad glavobolje nemam pojma dal to ima veze sa sinusima. Čim krenem na trčanje ili uzbrdo na planini otpuši se i stalno curi, nikad se nisam zanima šta je to. Curi mi ovako malo nos ceo život nebitno kakvo vreme,a sem piva ne pijem ništa gazirano već oko 10g.
kod mene konstantno zapusen.
primer kako mi dan ide - ustanem i nos mi je zapusen tipa 50%, mogu da disem na nos ali se mucim i moram da se trudim da svesno disem na nos jer se automatski prebacujem na usta.
i to tako traje sat-dva dok mi se skroz ne zapusi nos i onda moram da stavim sprej. kad je zapusen, desi se da tipa legnem i da se otpusi na 10 sekundi i onda se ponovo zapusi kao da se nista nije desilo :D
onda stavim sprej, posle minut-dva prodisem, imam neka mala postnazalna slivanja i onda funkcionisem par sati dok se to ne vrati na onih 50%.

a to kad je tih 50% zapusen, to znaci da mi je jedna nozdrva 100% zapusena, mikron vazduha ne prolazi, a druga radi na 50%.
kad sam jedno vreme pokusavao da ispiram nos destilovanom vodom sa onim flasama predvidjenim za to, da probam da probijem, voda uopste nije prolazila kroz tu nozdrvu, sve se vraca nazad.

Bio kod lekara, gurali mi kamere u nos, kazu nema devijacije, sve je super. ja kazem ne mogu da disem, oni kazu mozes da dises :D i eto.

GPT kaze da je moguce da je Vazomotorni rinitis, ima smisla donekle ali pitaj Boga sta je.

Nateraj sebe da dišeš na nos i ne koristiš sprej/kapi nekoliko dana
Sva ta čudesa izazivaju strašnu zavisnost

Ja od sprejeva koristim samo onaj Marissimo Forte uglavnom da isperem nos kad pečenje roštilj, radim, hodam trčim u prašini.
Dosta dugo sam visio po gradilištima ranije verujem da sam malo alergičan na tu prljavštinu, ali daleko veći problem mi je bilo gazirano i previše hladno, kako pijem tako osećam neku nelagodnsot u nosu, pa sam batalio sve sem piva i gin tonic (to izlapi dok se pomeša, naravno ne onaj ogavni šveps)
Ali zanimljivo mi je čim krenem da trčim ili uzbrdo odmah se otpuše nozdrve, pitaj boga šta je to, lekare nemam snage sa njima da se mlatim.
Mislim da svaki duži boravak u borovoj šumi mi je rešavao taj problem, znači živimo u neverovatno zagađeno okruženju po većim gradovima tako da je to verovatno uzrok 99% kojekakvih alergija

Мени су као клинцу нашли неке цисте на синусима, и објаснили да ми то прави проблем. У фазону кад се охлади надује се и долази до чепа. И онда се део слива на грло. А трчање, ветар, зној, не знам да ли ми је горе у носу или у грлу.
Зими не дишем на нос већину времена, кад дође лето то мало попусти, али не знам да ли сам икада осетио како је на 100%, верујем да је добар осећај. Ноћу осећај лоптице, једна скроз запушена, окренем се на другу страну, ето га ту сада.
Снимао сам био још прошло лето опет синусе, и нећу лагати, заборавио сам да подигнем рентген, тачно бих могао ових дана да се појавим на шалтеру да лажем нешто.

Живим без капи сасвим океј, навика већ, али трчање ми ствара проблем, мора пре тога и то олинт, ништа оне морске воде.
Надам се ускоро да прелазим из града на боровину поред мора, радујем се трчању тамо, заиста се надам да ће то решити проблем.

Nazad
Vrh Dno