Šta je novo?

TotalTV Mix (TV+ 16Mbit/s Adsl)

Neće da može tako.Mora spliter gore kod tebe iz njega u ruter i iz drugog priključka dole u telefon.
Probaj raskači telefon odnesi spliter gore i zakači samo ruter pa onda pogledaj parametre.

Rekli su mi da moze tako.Nemam nikakvih problema,ne prekida se veza kada neko prica na telefon.Jedino da kupim jos jedan spliter,pa da stavim i dole i gore.Ili da stavim spliter na tavan,pa gore da razdelim,ali tada bi bilo mnogo nastavljanja kablova,pa se bojim da tu ne bude problema.

Imam ruter TP-LINK TD854W. Da li neko zna kako da proverim listu ko je sve trenutno povezan na wifi?
Posto delim internet sa komsijom pa me zanima da li je on mozda nekom rekao sifru.

Kucas u adresu u browser-u: 192.168.1.1, user/pass: admin/admin, Interface setup>Lan> Current pool summary.

>>Interface setup>Lan> Current pool summary.

Tu će videti i LAN klijente, ne samo wifi klijente, to jest sve koji dobijaju adresu automatski preko dhcp-a.
A neće videti klijente koji imaju statičku ip adresu, bez obzira da li su LAN ili wifi.
Ovaj ruter nema opciju da prikaže samo wifi klijente, bar ne preko weba...

Dao sam im u ponedeljak migracioni kod da pređem kod njih i sada čekam da mi aktiviraju internet. Već 3 dana sam bez istog i prilično mi je teško da radim. Kada sam pričao ranije sa nekim momkom sa foruma, razumeo sam ga da sve dok total tv ne ukljiči meni net, telekom će mi davati neku zamenu. Zvao sam podršku i oni kažu da čekaju telekom da im prebaci port.

Da li ima nešto što ja mogu da učinim, ili treba da čekam bez interneta sve dok mi se ne jave???

To je poenta MIK-a... da imas net sve vreme... koji modem koristis? i sta ti kaze javlja kao gresku?

Čuo sam se danas sa njima i kažu da će mi sutra stići oprema i da su prebacili port. Imam linksys wag200g. Da li neko može da mi da podatke da podesim to danas?

Našao sam na njihovom sajtu (pozajmio sam telenor internet od komšije :)), ali tu treba da se upiše i moje korisničko imei šifra i još neke postavke koje se baš i ne poklapaju sa ovim mojim ruterom.

Poslednja izmena:
Proradio je juče internet. Očekivano nije brzina baš 20mbps. Torenti idu oko 1,5 MB/s, dok speedtest kaže 13mbps. Koristim njihov ruter. Da li bi sa nekim drugim bilo bolje? Vidim neko gore nudi ruter koji kao radi mnogo bolje?

Proradio je juče internet. Očekivano nije brzina baš 20mbps. Torenti idu oko 1,5 MB/s, dok speedtest kaže 13mbps. Koristim njihov ruter. Da li bi sa nekim drugim bilo bolje? Vidim neko gore nudi ruter koji kao radi mnogo bolje?

Menjaj ruter, imaces verovatno vecu brzinu

Zavisi koji ruter si dobio, onaj novi fensi ruter radi odlicno.

meni su dali TP-LINK td854w

192.168.1.1---Google-Chrome.png

isto tako sam imao i preko hg520c sa SBB podesavanjima 20/1, njega mozes naci na oglasima, pa mozes probati.

Kada se vratim kući okačiću koji je model i ss podešavanja i statusa.

Moj model je TD-W8951ND. Deluje prilično jeftino :)
Evo i slike sa statusom.
net.jpg

promeni anex iz M u A, to ti je u advanced setup/adsl/adsl type

To je prilično odmoglo.
3.jpg

Ali ADSL2+ je malo pomoglo.
4.jpg

Poslednja izmena:
Problem je sto je tebi veza preslaba za tu brzinu sto se vidi po jako malom SNR-u i velikoj attenuaciji.
Jedino da smanjis brzinu pa da radi stabilnije.

@dr.sonic
TP link 8951 je osetno kvalitetniji od 854 modela koji bi na tvojoj liniji ocajno radio, tako da je bar to dobro, sto si njega dobio. 8951 bi sa ovim parametrima iz poslednjeg screenshot-a sa ADSL2+ morao koliko toliko da radi. Jedino da se proba neki jos kvalitetniji ruter, pod uslovom da je sve ostalo u redu, da su ti kabliranje i instalacije ok i da u tom smislu ne mozes vise sta uciniti. A da prijavis provajderu a oni telekomu da se izdzara nesto na liniji ako je moguce ?

Poslednja izmena:
Annex M je koristan kod uploada i svakako ga treba ostaviti. TP link 8951 i 854 su isto ****** samo drugo pakovanje :d
SNR margina od 6dB je sasvim dovoljna za normalan rad, sve ispod toga nije dobro...

@Marko207
Nisu bas potpuno isti. Imao iskustva i sa jednim i sa drugim i 8951 se definitivno bolje ponasa, no svakako i jedan i drugi su najjeftiniji kineski ruteri ( 8951 nesto skuplji, toliko je i bolji ), za te pare i ne moze bolje.
Margina od 6dB je sama granica rada uopste i radice sa kvalitetnim uredjajem koliko toliko ok, sa ovim tp linkovima bas i nece.

Poslednja izmena:
@dr.sonic
TP link 8951 je osetno kvalitetniji od 854 modela koji bi na tvojoj liniji ocajno radio, tako da je bar to dobro, sto si njega dobio. 8951 bi sa ovim parametrima iz poslednjeg screenshot-a sa ADSL2+ morao koliko toliko da radi. Jedino da se proba neki jos kvalitetniji ruter, pod uslovom da je sve ostalo u redu, da su ti kabliranje i instalacije ok i da u tom smislu ne mozes vise sta uciniti. A da prijavis provajderu a oni telekomu da se izdzara nesto na liniji ako je moguce ?

Probaću da prijavim. Mada iskreno, ja sam zadovoljan i ovako. Kod oriona sam za iste pare imao 6mbps...
Ja više sumnjam na moje žice.

@dsb
Meni je margina 6-6.1 i nikakvih problema nemam. Ko sto rekoh, radi najnormalnije...

al sa kojim ruterom, sa tp linkom 854 :)
generalno, sa marginom 6 i nesto u najvecem broju slucajeva ce servis raditi krljavo, mada moze da radi bez vecih problema kao npr. kod tebe ali to su ipak izuzeci od pravila

Grešiš prijatelju. 6db SNR je sasvim prihvatljiva cifra i svi provajderi gledaju da ona bude oko 6.

Prilozi

• totalnet.JPG
    totalnet.JPG
    88.6 KB · Pregleda: 53
SNR margina u principu treba da bude što veća, ali ona dosta zavisi i od brzine i udaljenosti od centrale. U principu 6db je minimum na kojem će linija raditi kako treba, ali je provajderi iz nekih razloga forsiraju.

What is an ideal attentuation and noise margin figure?

The following may help. It is not my research but was posted some weeks ago by someone whom I neglected to identify.

Noise Margin (AKA Signal to Noise Margin or Signal to Noise Ratio)
Relative strength of the DSL signal to Noise ratio. The higher the number the better for this measurement. In some instances interleaving can help raise the noise margin to an acceptable level.

6dB or below is bad and will experience no synch or intermittent synch problems
7dB-10dB is fair but does not leave much room for variances in conditions
11dB-20dB is good with little or no synch problems* (but see note below)
20dB-28dB is excellent
29dB or above is outstanding

* Note that there may be short term bursts of noise that may drop the margin, but due to the sampling time of the management utility in your modem, will not show up in the figures.

Line Attenuation
Measure of how much the signal has degraded between the DSLAM and the modem. This is largely a function of the distance from the exchange. The lower the dB the better for this measurement.

20dB and below is outstanding
20dB-30dB is excellent
30dB-40dB is very good
40dB-50dB is good
50dB-60dB is poor and may experience connectivity issues
60dB or above is bad and will experience connectivity issues

DSL Rate ***/tx/rx/Rate
The actual service data rate that your ISP has provisioned.

Attainable Line Rate
This is the maximum rate at which your modem can connect to the DSLAM if there was no service provisioning limiting the bandwidth. The higher the number the better.

Recimo u mom primeru, u mojoj prethodnoj poruci, SNR margina je 6.1 db, ali je line attenuation 13.5 db. Ja postižem od 19 do 20-21 megabit brzine, kako kada. Blizu sam centrale. Kada mi je SNR margina bila veća, imao sam problema sa linijom, pa su admini TotalNET/SBB-a smanjili marginu i sada net radi odlično.

Poslednja izmena:
@DariusIII
6dB je poslednja granica da ADSL uopste kako tako radi i u tom slucaju dosta zavisi od kvaliteta rutera, cak i u "tabeli" koj citiras ispod stoji da je 6 dB lose. Sa ruterima tipa tp link 854 ti treba margina od bar 9 da bi radilo kako treba, sa 6 ce da ima veoma ceste prekide. Takodje stoji da je 7-10 ok ali ne ostavlja mesta za promene i kako margina uvek bar malo varira onom kom je margina 6 vrlo lako u sledecem momentu moze da bude 5 i da mu pukne link. Kao sto rekoh, nije u svim slucajevima, vidjao sam slucajeve gde sa marginom 6 i nesto konekcije traju i po 15 dana bez prekida ai sa kvalitetnim ruterom ( broadcom chip je pozeljan, imaju ga cak i neki tp link modeli ali ovi sto deli total jok ).

Apsolutno je netacno da provajderi gledaju da margina bude oko 6dB i ona uopste ne zavisi od provajdera, zavisi od brzine koja je pustena i duzine i kvaliteta parice odnosno suma na istoj. Kad je poceo adsl tamo neke 2005. i kad su brzine bile male retko gde si i mogao da vidis marginu od 6dB. Meni je npr. na 768/192kbps download margina bila 45dB. Kako se sa povecanjem brzine margina smanjuje sada na 20Mb mi je margina 9dB. Da sad trazim da mi smanje paket na 5/1Mbps margina bi mi bila oko 25dB ( tako nesto je bila svojevremeno kad sam imao 4Mb kad je to bio najbrzi paket ) i nema tog provajdera koji bi mi tu ganjao margnu od 6dB ( a i zasto bi, vece je bolje u ovom slucaju ), niti bi mogao da je namesti, jedino da posalje telekom da mi isecka liniju na delove i onda iste lose spoji pa da imam liniju iz xy losih nastavaka i da linija bude potpuni krsh i da onda dobijemo marginu od 6dB jer eto "provajderi forsiraju marginu od 6dB"
Kako su sada pustene vece brzine mnogo cesce ces videti marginu od 6dB jer ispod toga nece da radi pa se nece ni link uhvatiti, jer se u velikom broju slucajeva pustaju brzine za koje se posle ispostavi da ne mogu uopste da se izvuku. Sad svi hoce da imaju brzine od 10, 20Mb a imaju lose i dugacke parice koje to jednostavno ne mogu da podrze. Zato npr neko ko ima losiju liniju za brzinu koja mu je pustena uhvatice link sa marginom oko 6dB. Npr. na dslam-u je pusteno 10mb i linija je losija, uhvatice se link na nekih npr. 8 ili 9 Mb sa marginom 6dB jer ce DsLAM i ADSL ruter obarati brzinu dok ne nadju neku na kojoj ce imati marginu od oko 6dB da bi to uopste radilo ( slicno kao nekad kod dial up-a gde je retko ko ostvarivao konekciju od preko 50k gde su modemi, tvoj i provajderov obarali brzinu tokom handshakeing-a dok ne dodju do neke na kojoj mogu stabilno da komuniciraju ) I kod tebe je na portu kako vidim pusteno 20 a hvata se jedva nesto preko 19 i naravno sa marginom od 6.1 Uzgred to kako vidim nije ni 854 ni 8951

Bas me zanima kako su ti ovi iz totalnet-a to smanjili marginu kad oni nemaju uopste uticaja na to. Pre ce biti da je nesto drugo radjeno, zalili se telekomu, telekom je nesto iscacakao na liniji ili mozda prekonfigurisao port ili postavio interleave profil i sl. sto je to dovelo do stabilnije konekcije. Provajder nema apsolutno nikakvog uticaja na parametre signala u tom smislu, sve je do telekoma i parice.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno