@DariusIII
6dB je poslednja granica da ADSL uopste kako tako radi i u tom slucaju dosta zavisi od kvaliteta rutera, cak i u "tabeli" koj citiras ispod stoji da je 6 dB lose. Sa ruterima tipa tp link 854 ti treba margina od bar 9 da bi radilo kako treba, sa 6 ce da ima veoma ceste prekide. Takodje stoji da je 7-10 ok ali ne ostavlja mesta za promene i kako margina uvek bar malo varira onom kom je margina 6 vrlo lako u sledecem momentu moze da bude 5 i da mu pukne link. Kao sto rekoh, nije u svim slucajevima, vidjao sam slucajeve gde sa marginom 6 i nesto konekcije traju i po 15 dana bez prekida ai sa kvalitetnim ruterom ( broadcom chip je pozeljan, imaju ga cak i neki tp link modeli ali ovi sto deli total jok ).
Apsolutno je netacno da provajderi gledaju da margina bude oko 6dB i ona uopste ne zavisi od provajdera, zavisi od brzine koja je pustena i duzine i kvaliteta parice odnosno suma na istoj. Kad je poceo adsl tamo neke 2005. i kad su brzine bile male retko gde si i mogao da vidis marginu od 6dB. Meni je npr. na 768/192kbps download margina bila 45dB. Kako se sa povecanjem brzine margina smanjuje sada na 20Mb mi je margina 9dB. Da sad trazim da mi smanje paket na 5/1Mbps margina bi mi bila oko 25dB ( tako nesto je bila svojevremeno kad sam imao 4Mb kad je to bio najbrzi paket ) i nema tog provajdera koji bi mi tu ganjao margnu od 6dB ( a i zasto bi, vece je bolje u ovom slucaju ), niti bi mogao da je namesti, jedino da posalje telekom da mi isecka liniju na delove i onda iste lose spoji pa da imam liniju iz xy losih nastavaka i da linija bude potpuni krsh i da onda dobijemo marginu od 6dB jer eto "provajderi forsiraju marginu od 6dB"
Kako su sada pustene vece brzine mnogo cesce ces videti marginu od 6dB jer ispod toga nece da radi pa se nece ni link uhvatiti, jer se u velikom broju slucajeva pustaju brzine za koje se posle ispostavi da ne mogu uopste da se izvuku. Sad svi hoce da imaju brzine od 10, 20Mb a imaju lose i dugacke parice koje to jednostavno ne mogu da podrze. Zato npr neko ko ima losiju liniju za brzinu koja mu je pustena uhvatice link sa marginom oko 6dB. Npr. na dslam-u je pusteno 10mb i linija je losija, uhvatice se link na nekih npr. 8 ili 9 Mb sa marginom 6dB jer ce DsLAM i ADSL ruter obarati brzinu dok ne nadju neku na kojoj ce imati marginu od oko 6dB da bi to uopste radilo ( slicno kao nekad kod dial up-a gde je retko ko ostvarivao konekciju od preko 50k gde su modemi, tvoj i provajderov obarali brzinu tokom handshakeing-a dok ne dodju do neke na kojoj mogu stabilno da komuniciraju ) I kod tebe je na portu kako vidim pusteno 20 a hvata se jedva nesto preko 19 i naravno sa marginom od 6.1 Uzgred to kako vidim nije ni 854 ni 8951
Bas me zanima kako su ti ovi iz totalnet-a to smanjili marginu kad oni nemaju uopste uticaja na to. Pre ce biti da je nesto drugo radjeno, zalili se telekomu, telekom je nesto iscacakao na liniji ili mozda prekonfigurisao port ili postavio interleave profil i sl. sto je to dovelo do stabilnije konekcije. Provajder nema apsolutno nikakvog uticaja na parametre signala u tom smislu, sve je do telekoma i parice.