Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Verovatno je dimenzionisanje radijatora takvo da kasnije reaguje (prebacuje). Ako pumpa ima modove za oba sistema, podno je inertnije i ujednačenije uz manje promene. Kriva uređaja drugačija u odnosu na spoljnu? Bez obzira na unutrašnji termostat. Koji bi ja da koristim možda i isključio? Samo pretpostavljam?

Tri stvari zahtevaju uticaj unutrašnjeg termostata, a to su dugotrajno provetravanje, vetar i insolacija.

Nemam termostat u kući, koristim kontrolu polaza vode za rad pumpe i trebalo mi je nedelju dana da pogodim tempereture koje su mi potrebne u polazu da bih održavao temperaturu koju želim u kući u funkciji spoljne temperature. Sada imam sada krivu koja mi održava u kući +- 0.2 stepena u rasponu temperatura +15 do -1. Videću da li ce biti potrebno još podešavanja na većim minusima.

Pa ne reklamiraju oni dzabe i ne guraju bezveze sada oni monoblokove na R290. Ako neko nije upoznat R290 je ekološki prihvatljivo, prirodno rashladno sredstvo sa izuzetno niskim potencijalom globalnog zagrevanja (GWP=3) i odličnom energetskom efikasnošću. R290 se koristi u toplotnim pumpama i klima uređajima kao zamena za štetne f-gasove, omogućavajući visoke temperature polazne vode do cak 70C sto znaci da mogu da guraju i visokotemperaturno radijatorsko grejanje.
R290 ima odlična termodinamička svojstva, što doprinosi manjoj potrošnji energije u toplotnim pumpama.
Kazu da LG ThermaV monoblok R290 dostiže temperaturu vode do 75C
i radi na spoljnim temperaturama do -28C uz A+++ energetsku klasu i COP 4.70. Dizajnirana je kao kompaktna monoblok jedinica sa niskim nivoom buke, jednostavnom instalacijom i naprednim tehnologijama protiv zamrzavanja. Siguran sam da je i ta midea R290 pun pogodak. 👍

Sve si lijepo napisao. Meni neće u dvorište nikad, pa taman nikad ne imao TP.
Valjda će pogurati neki drugi gas, nije R290 sveta krava. Mada je za sada mrka kapa, zamenske varijante imaju niži COP/SCOP:
1. R290 (propan) – najviša energetska efikasnost
🔹 2. R32 – vrlo dobra, ali obično ispod R290
🔹 3. R454C/B – niža efikasnost od R290/R32
🔹 4. R744 (CO₂) – niže standardne efikasnosti u običnim vazduh-voda sistemima, ali može biti konkurentan u spec. aplikacijama

Mislim da sa preterano drami sa propanom, postoje rizici ali postoje i mere zaštite koje su tu da svedu rizike na minimum. Ovakva izjava me podseca na komšiju koji se plaši da leti avinom iako je to statistički najbezbedniji vid prevoza iako mnogo toga može da prodje po zlu. Kada budem čuo da je nekome ova pumpa eksplodirala i da je ta pojava masovna, onda cu se sloziti da su strahovi pojedinaca opravdani i ja ću je prvi baciti iz dvorišta.

A koliko je tek opasnije da u kuću dovedeš cevi kroz koje konstantno dolazi zapaljivi gas? A ljudi plaćaju da to urade. Koriste taj gas da kuvaju ručak, da greju sanitarnu vodu, da greju kuću...
Ako gas iz monoblok toplotne pumpe iscuri, da li je to opasnije nego da imaš curenje gasa iz gasovoda u kući? 1 kg propana u dvorištu, naspram beskonačno metana u kući?

@component Ne znam kakva je situacija sada za prikljucivanje gasnog kotla, ali znam da 2000ih kada su mi jos baba i deda uvodili gas nisi mogao da prodjes tehnicki prijem i pustanje gasno kotla u rad ako ti je na primer kotlarrnica u podrumu. Zasto? Zato sto je zemni gas isto kao i propan tezi od vazduha. Isto tako propan kao i zemni gas nije odorisan, tj nema miris i ne mozes da osetis i nanjusis njegovo curenje, SAMO jedina razlika je sto prikom distribucije zemnog gasa se u njega dodaju jedinjenja na bazi sumpora bas iz razloga da bi mogao na "nanjusis" njegovo curenje, a u propan ne. Ali ovde pricamo o R290, tako da nema frke i ako moze samo da se drzimo teme.

Ти своју уграђујеш скоро 10ак година. Док она стварно дође на ред, измењаће се ту још гасова....

А мој комсија је пре скоро 20 година купио половну ТП, дотерану из Немачке оригинално радила на Р290 директна експанзија систем. Верујем да је деведесетих тамо радила, овде кад је дошла неко ју је преправио на вода/вода и Р22 и он је тако користио.
А ризик, па ризик је и увече заспати јер се можда не пробуди човек по опет сви легну на спавање.

Ти своју уграђујеш скоро 10ак година. Док она стварно дође на ред, измењаће се ту још гасова....

А мој комсија је пре скоро 20 година купио половну ТП, дотерану из Немачке оригинално радила на Р290 директна експанзија систем. Верујем да је деведесетих тамо радила, овде кад је дошла неко ју је преправио на вода/вода и Р22 и он је тако користио.
А ризик, па ризик је и увече заспати јер се можда не пробуди човек по опет сви легну на спавање.
I kako se komšiji pokazao taj prepravak u eksploataciji?

Све је то њему коректно одрађивало, са технолошке стране.
Имао је проблема са водом, па је испирање измењивача радио сваке године јер је вода била препуна гвожђа.
Нисмо дуго седели па да се испричамо, па не смем да тврдим јел користи и даље или се окренуо на гас.
Колико се сећам, да је он то нешто изузетно лепо платио тако половно кад је куповао, да ли 4-5000€ тада.

Mislim da sa preterano drami sa propanom, postoje rizici ali postoje i mere zaštite koje su tu da svedu rizike na minimum. Ovakva izjava me podseca na komšiju koji se plaši da leti avinom iako je to statistički najbezbedniji vid prevoza iako mnogo toga može da prodje po zlu. Kada budem čuo da je nekome ova pumpa eksplodirala i da je ta pojava masovna, onda cu se sloziti da su strahovi pojedinaca opravdani i ja ću je prvi baciti iz dvorišta.
Ko provodi mjere zaštite, majstori jel ?

Kakve mere zaštite?
Gas je fabrički upakovan on se ne dira, kao na frižideru, i stoji napolju u SJ ni ne ulazi u kuću.

Teoretski ako dođe do pucanja izmenjivača može zajedno sa vodom da uđe unutar objekta. Ali bi trebalo da neki sistem zaštite to detektuje instant, ako radi 😂

Kako kad je hidraulički sistem "zadihtovan", da nije curio bi na sve strane. Čovek ima monoblok gde je gas napolju, izmenjivač, napolju... Uz sve to da tu ima 500-800grama gasa! Ako sam ja dobro razumeo? Ako se raspadne izmenjivač sve je napolju.

Poslednja izmena:
Tri stvari zahtevaju uticaj unutrašnjeg termostata, a to su dugotrajno provetravanje, vetar i insolacija.
Sve si u pravu, ali prva stvar je dimenzionisanje grejanja u prostoru gde je termostat u odnosu na ostale prostorije kao i osetljivost istog.

@spaad ne bih znao kako da ti objasnim. Proguglaj kako izgleda poprečni presek izmenjivača. Ako dođe do pucanja (probijanja) "zida" koji razdvaja freon i vodu, znači unutar izmenjivača, ne spoljni zid izmenjivača.

jel neko od vas ima problem sa Ariston applikacijom da mu ne pokazuje potrosnju za prethodni period?

radila je 'ok' jedan period i evo vec mesec-dva dana ne pokazuje nista u toj sekciji, kao da ne radi - a sve uredno sljaka, tj greje

Da li je imam ili nemam instaliranu to uopšte nije bitno, a za gas si u pravu. Nemaš pojma šta se trenutno iza brda valja po tom pitanju.

Stvarno je glupa diskusija i teoretisanje kako gas iz spoljnjeg monobloka može da dodje u objekat ... Bukvalno nikako.

Čak ni teorijski na otvorenom prostoru neće nista da se desi čak i da pustite sav gas napolje jer je nemoguće da se na otvorenom napravi kritična koncetracija gasa em je smešna količina em otvoreni prostor

Ako ćemo o strahovima onda i struja može da ubije

Teoretski ako dođe do pucanja izmenjivača može zajedno sa vodom da uđe unutar objekta. Ali bi trebalo da neki sistem zaštite to detektuje instant, ako radi 😂
Ovaj novi Bosch koristi isto propan i ima zaštitu od tog mešanja gasa sa vodom, ok video za nas koji nemamo TP pa ima tu informacija koje su dobre:

Mali update za Mideu r290 monoblock TP iz serije Nature. Nakon skoro dve nedelje grejanja na TP, pronašao sam odgovarajuće temperature polaza vode i podesio krivu grejanja prema spoljnoj temperaturi u skladu sa zahtevima moje kuće. Morao sam da prebacim pumpu na mod podnog grejanja, iako se grejem na radijatore jer ovako mnogo bolje reguliše rad pumpe, pogotovo kada je napolju toplije. Dešavalo mi se da nekada prebaci zadatu temperaturu i po pet stepeni, pa sa onda ugasi i ne pali sat vremena, a meni bude pakao u kući. Sada u modu podnog grejanja nema toga, temperatura u kući je manje vise zakucana, oscilacije su minimalne u svim prostorijama u kući tokom celog dana. Najniže što sam primetio da moze da radi je na nekih 700w snage. Od momenta puštanja u rad, dakle 11 dana, potrošila je 226kW struje, i prosečan COP je 3.65 po tome što pumpa prijavljuje. Ja sam prezadovoljan, u kuci mir i tišina, sve se ravnomerno greje. U kupatilima je osetno prijatnije, što je ujedno bila i najveća mana grejanja na klime.
Sada sam i ja prebacio na podno grejanje u podešavanjima jer i meni se cini da prebrzo menja unutrasnju temperatura cim se menja ona spoljna, kao da nemam uopste izolciju. Inače kod mene u kući imam: 75% radijatori i 25% podno.
Kriva je podešena na:
-14C = 48C
18C = 32C

Za sada izgleda dobro.

Da li imaš bafer ili? Vidim da je kao poželjno imati kad ima kombinacije radijatora i podnog.

@component Ne znam kakva je situacija sada za prikljucivanje gasnog kotla, ali znam da 2000ih kada su mi jos baba i deda uvodili gas nisi mogao da prodjes tehnicki prijem i pustanje gasno kotla u rad ako ti je na primer kotlarrnica u podrumu. Zasto? Zato sto je zemni gas isto kao i propan tezi od vazduha. Isto tako propan kao i zemni gas nije odorisan, tj nema miris i ne mozes da osetis i nanjusis njegovo curenje, SAMO jedina razlika je sto prikom distribucije zemnog gasa se u njega dodaju jedinjenja na bazi sumpora bas iz razloga da bi mogao na "nanjusis" njegovo curenje, a u propan ne. Ali ovde pricamo o R290, tako da nema frke i ako moze samo da se drzimo teme.
Zemni gas (metan) je LAKŠI od vazduha.

I midea ima gas separator I detektuje gas u vodi ako se pojavi, odnosno ako izmenjivac pukne.
Naravno da ima, mislim da cak svaka TP (R290) na trzistu mora da ima te sisteme zastite. Zato sam i u originalnoj poruci napisao: "Ali bi trebalo da neki sistem zaštite to detektuje instant, ako radi 😂"

Ne ako postoji, vec ako radi 🙂 I naravno da to ne zavisi od "majstora". - Kako je neko lupio.

Sada sam i ja prebacio na podno grejanje u podešavanjima jer i meni se cini da prebrzo menja unutrasnju temperatura cim se menja ona spoljna, kao da nemam uopste izolciju. Inače kod mene u kući imam: 75% radijatori i 25% podno.
Kriva je podešena na:
-14C = 48C
18C = 32C

Za sada izgleda dobro.
Probaj par dana pa ces videti, mislim da ces biti zadovoljan

Da li imaš bafer ili? Vidim da je kao poželjno imati kad ima kombinacije radijatora i podnog.
Nemam bafer, samo sam ugradio TP na postojeće centralno grejanje koje je bilo na gas.

Kako vama radi Midea SmartHome? Meni uvek posle nekoliko dana neće vise da se konektuje na TP i jedino rešenje je da resetujem TP.

jel neko od vas ima problem sa Ariston applikacijom da mu ne pokazuje potrosnju za prethodni period?

radila je 'ok' jedan period i evo vec mesec-dva dana ne pokazuje nista u toj sekciji, kao da ne radi - a sve uredno sljaka, tj greje
Meni je od pocetka prikazivala samo jedan mesec unazad, a sad ni to. Stize mi mesecni izvestaj na mail i mogu da pogledam u Energy and Savings > Expand graph podatke za prethodni period, ali sve jedan unazad. Kad izaberem godinu vidim potrosnju po mesecima za 2025. i 2026., kad izaberem mesec vidim potrosnju za januar i februar po danima, a kad izaberem dan vidim po satima za danas i juce.

Nazad
Vrh Dno