Zato sto nema previse mesta za bafer, osim ako on ne zauzima previse mesta (neki do 100 litara ili tako nesto malo ako postoji)Zašto monoblok? Ako nestane struje, sva voda ide napolje kroz antismrz ventil, uz molitvu Svevišnjem da nije pukao izmenjivač. Ili da guraš glikol, što ubija efikasnost sistema. Fujitsu ima monoblok novi model WPEG KRF (COP 5.2 za 8kW model), ali nisam to video kod nas da ima neko u ponudi, a za Bosch serija 6000 je monoblok.
Ne treba ti nikakav bafer, sem ako ne ideš na fenkojlere. Podno obično ima dovoljno vode da bafer nije potreban. U Split varijanti ide unutrašnje jedinica veličine gasnog kotla, i kači se na zid. Unutra je kazan sa (lupam) 15L-20L vode koju greje freonski izmenjivač, nešto elektronike i cirkulaciona pumpa. Dakle prostor zauzima, ali može u kuhinjski element ili neki ormar da se ugura. Glikol smanjuje efikasnost, i baš zato je i napravljen antismrz ventil. On jednostavno radi kao i svaki (pasivni) termostatski ventil i ako temperatura vode u spoljašnjoj instalaciji kod monobloka padne ispod 2 ili 5°C, on se otvori da iscuri voda iz celog monobloka. Ali kako je obično TP nisko postavljena, izađe sva voda iz podnog iz kuće, pa je onda hebačina da se sve napuni, odzrači, i pusti ponovo u pogon.Zato sto nema previse mesta za bafer, osim ako on ne zauzima previse mesta (neki do 100 litara ili tako nesto malo ako postoji)
ne znam nista o tom "antismrz" ventilu sta to radi i cemu sluzi?
naravno da bih punio glikolom, ne znam ko bi drugacije pustao podno grejanje bez toga rizikujuci da moze sve da smrzne.
Nisam znao da glikol umanjuje efikasnost.
Zato svaka kuća treba da ima šporet na drva u rezerviBafer za šta? Kod splita se uzima obavezno da ima dodatni grejač na struju koji se koristi za totalni smrz(ako ikad do njega dođe). Ako nema struje, sva hidro instalacija je u objektu. Jedino ako nema struje danima, a da je spoljna ekstremno niska. Onda je svima katastrofa.
Lično meni je ovo totalno ludilo, a nisam baš upućen u isto. Buka, manja efikasnost od podnog,... Mnogo jeftinija varijanta se zove klima uređaj. Ili možda grešim?sem ako ne ideš na fenkojlere.
Gde nema načina da se doda podno onda je FC bolje rešenje nego li radijatori, u pogledu efikasnostiLično meni je ovo totalno ludilo, a nisam baš upućen u isto. Buka, manja efikasnost od podnog,... Mnogo jeftinija varijanta se zove klima uređaj. Ili možda grešim?
Тај контролер је за On/Off уређаје, не можеш га искористити да тераш инвертерски компресор.Takodje dali ovaj kontroler moze da kontrolise i inverter i ON/OFF klimu.
Dali postoji neki poznati kontroler a inverterske klime???Тај контролер је за On/Off уређаје, не можеш га искористити да тераш инвертерски компресор.
Додатну проблематику можеш имати и са експанзионим вентилом ако је електронски јер и за њега мораш имати управљање.
Не видим шта је смешно другима у твојој идеји, свакако да је могућа, једино што није тако једноставна како си на прву мислио.
Искрено, не знам за инвертер. За on/off је ситуација повољнија, али може бити игранка док се не погоде подешавања за дефрост.Dali postoji neki poznati kontroler a inverterske klime???
Moguce je da meri samo potrosnju samog kompresora (mozda i el. grejaca kada su u upotrebi), pa sva ostala elektronika, pumpa itd ne ulaze u potrosnju koju prikazuje app.Čisto da znate
Midea app vs el brojilo
Koliko god da vam pokaže app dodajte +5% za približno realnu potrosnju.
Hajde da analiziramo da li pumpa pri 23c u kući i ovoj spoljnoj temperaturi radi pod velikim opterećenjem ili ne?
Poslacu ti nekoliko slika iz menija i nemoj da analiziras dok ti ne kažem analiza. Moze?
Hladi @component preko plafonskogPozdrav svima,
Da li je neko pokusao da hladi preko radijatora? Ideja mi je da hladim vodu do temp. rosista, a to cu racunati na osnovu trenutne temp. i vlaznosti vazduha, kako ne bih imao kondeza.. Znam da ne moze da bude zamena za klimu, ali moze da napravi da u kuci bude prijatnije. Mozda da se dodaju neki ventilatori na radijatore da pomognu. Imam jednu klimu koja ce svakako raditi uporedno sa TP, ali ne moze sama da ohladi sve sobe..
Video sam da je neko sa foruma pisao da hladi preko podno/zidnog. i da to radi posao.
Probao, treba da pratiš tacku rose.. Onako.. Mozda je bilo malo prijatnije u kuci nego bez toga prošlog leta.. Ali to je mozda subjektivan osećaj .. Nemas ni dva ista leta.Pozdrav svima,
Da li je neko pokusao da hladi preko radijatora? Ideja mi je da hladim vodu do temp. rosista, a to cu racunati na osnovu trenutne temp. i vlaznosti vazduha, kako ne bih imao kondeza.. Znam da ne moze da bude zamena za klimu, ali moze da napravi da u kuci bude prijatnije. Mozda da se dodaju neki ventilatori na radijatore da pomognu. Imam jednu klimu koja ce svakako raditi uporedno sa TP, ali ne moze sama da ohladi sve sobe..
Video sam da je neko sa foruma pisao da hladi preko podno/zidnog. i da to radi posao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari