Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šta mislite o Panasonic Aquarea 5kw monoblock za stan od 90m2 (nova gradnja) podno grejanje?

Zašto monoblok? Ako nestane struje, sva voda ide napolje kroz antismrz ventil, uz molitvu Svevišnjem da nije pukao izmenjivač. Ili da guraš glikol, što ubija efikasnost sistema. Fujitsu ima monoblok novi model WPEG KRF (COP 5.2 za 8kW model), ali nisam to video kod nas da ima neko u ponudi, a za Bosch serija 6000 je monoblok.
Zato sto nema previse mesta za bafer, osim ako on ne zauzima previse mesta (neki do 100 litara ili tako nesto malo ako postoji)

ne znam nista o tom "antismrz" ventilu sta to radi i cemu sluzi?

naravno da bih punio glikolom, ne znam ko bi drugacije pustao podno grejanje bez toga rizikujuci da moze sve da smrzne.

Nisam znao da glikol umanjuje efikasnost.

Bafer za šta? Kod splita se uzima obavezno da ima dodatni grejač na struju koji se koristi za totalni smrz(ako ikad do njega dođe). Ako nema struje, sva hidro instalacija je u objektu. Jedino ako nema struje danima, a da je spoljna ekstremno niska. Onda je svima katastrofa.

Zato sto nema previse mesta za bafer, osim ako on ne zauzima previse mesta (neki do 100 litara ili tako nesto malo ako postoji)

ne znam nista o tom "antismrz" ventilu sta to radi i cemu sluzi?

naravno da bih punio glikolom, ne znam ko bi drugacije pustao podno grejanje bez toga rizikujuci da moze sve da smrzne.

Nisam znao da glikol umanjuje efikasnost.
Ne treba ti nikakav bafer, sem ako ne ideš na fenkojlere. Podno obično ima dovoljno vode da bafer nije potreban. U Split varijanti ide unutrašnje jedinica veličine gasnog kotla, i kači se na zid. Unutra je kazan sa (lupam) 15L-20L vode koju greje freonski izmenjivač, nešto elektronike i cirkulaciona pumpa. Dakle prostor zauzima, ali može u kuhinjski element ili neki ormar da se ugura. Glikol smanjuje efikasnost, i baš zato je i napravljen antismrz ventil. On jednostavno radi kao i svaki (pasivni) termostatski ventil i ako temperatura vode u spoljašnjoj instalaciji kod monobloka padne ispod 2 ili 5°C, on se otvori da iscuri voda iz celog monobloka. Ali kako je obično TP nisko postavljena, izađe sva voda iz podnog iz kuće, pa je onda hebačina da se sve napuni, odzrači, i pusti ponovo u pogon.

Bafer za šta? Kod splita se uzima obavezno da ima dodatni grejač na struju koji se koristi za totalni smrz(ako ikad do njega dođe). Ako nema struje, sva hidro instalacija je u objektu. Jedino ako nema struje danima, a da je spoljna ekstremno niska. Onda je svima katastrofa.
Zato svaka kuća treba da ima šporet na drva u rezervi

Lično meni je ovo totalno ludilo, a nisam baš upućen u isto. Buka, manja efikasnost od podnog,... Mnogo jeftinija varijanta se zove klima uređaj. Ili možda grešim?
Gde nema načina da se doda podno onda je FC bolje rešenje nego li radijatori, u pogledu efikasnosti

Pa, taj onda ne stavlja TP? To je još ozbiljnija investicija? Problem oko ugradnje na stare sisteme klimatizacije... TP je klimatizacija, ne grejanje. Kako će radijatori da hlade prostor? To samo kod nas ima.

• Funny
Reagovanja: Ira
Pozdrav ljudi i postovanje svima
planiram na prolece da zapocnem preradu jedne inverter klime (24) u TP. Proucavam vec duze vremena ceo postupak i prilicno mi je jasno sta i kako., nisam jos uvek kupio izmenjivac toplote a kad dodje na red obraticu se ovde za preporuku . Klima koju imam je neispravna izbacuje gresku H97 pa sam misleo celu elektroniku da zamenim ovim kontrolerom https://www.suzhoulily.com.cn/en/productshow.asp?id=59 koji je kao namenjen bas za ovaj vid prerade. Dali je neko koristio ovakav kontroler i koliko je uspesan. Takodje dali ovaj kontroler moze da kontrolise i inverter i ON/OFF klimu.

Za ovo bih se obratio onom liku sa YT

Takodje dali ovaj kontroler moze da kontrolise i inverter i ON/OFF klimu.
Тај контролер је за On/Off уређаје, не можеш га искористити да тераш инвертерски компресор.
Додатну проблематику можеш имати и са експанзионим вентилом ако је електронски јер и за њега мораш имати управљање.
Не видим шта је смешно другима у твојој идеји, свакако да је могућа, једино што није тако једноставна како си на прву мислио.

Midea split toplotna pumpa navodi da min 60 litara vode mora imati kako ne bi izbacila gresku slab protok. Nesto razmisljam ako imam 8x radijatora u stanu u njima 45 litara vode, lotre radijator kupatilo mali ne znam koliko moze imati vode mozda 2 litra, 2x kruga podnog grijanja kuhinja i hodnik manji krugovi. Sve ukupno sigurno da imam min 60 litara vode ako je uputa iz Midea tacna. 2x kruga podnog grijanja znaci imam..razmisljao sam da povezem volumizer 50 litara na povrat i ubacim mjesajuci ventil za podno pa cirkulacionu pumpu za podno pa 2x kruga razdjelnik za podno..ili mozda da i lotro mali radijator stavim na podno? A na polaznu cijev direktno spojim razdjelnik za radijatore 8x komada Vogel & Noot E2 niskotemperaturni radijatori.
Opcija 2: Da idem sve direktno bez volumizera uz pravilno razdvajanje kruga radijatora i kruga podnog sa mjesajucim ventilom za podno i mozda ili obavezno cirkulacionom pumpom za podno.. Sada mi radi sa baferom Cordivari 200 litara spojeno..

Jedan krug podno , jedan radijatorsko grejanje. Mislim opcija 2.

Nisam bas najbolje ukapirao.

Opcija 1: sa volumizerom/baferom 50 litara na povratnu cijev od TP pa mjesajuci ventil za podno grijanje pa cirkulaciona pumpa za podno pa razdjelnik za grupu podnog grijanja 2x kruga a na polaznu cijev od TP direktno spojiti razdjelnik za radijatore 8x komada.

Opcija 2: Bez volumizera/bafera povezati grupu podnog i radijatora uz pravilno razdvajanje?

Тај контролер је за On/Off уређаје, не можеш га искористити да тераш инвертерски компресор.
Додатну проблематику можеш имати и са експанзионим вентилом ако је електронски јер и за њега мораш имати управљање.
Не видим шта је смешно другима у твојој идеји, свакако да је могућа, једино што није тако једноставна како си на прву мислио.
Dali postoji neki poznati kontroler a inverterske klime???

Čisto da znate

Midea app vs el brojilo

Koliko god da vam pokaže app dodajte +5% za približno realnu potrosnju.

Dali postoji neki poznati kontroler a inverterske klime???
Искрено, не знам за инвертер. За on/off је ситуација повољнија, али може бити игранка док се не погоде подешавања за дефрост.
Најбезболнија и најједноставнија варијанта је можда наћи оригинал електронику па се упустити у преправку, јер онда избегаваш много компликација око сетовања.

Čisto da znate

Midea app vs el brojilo

Koliko god da vam pokaže app dodajte +5% za približno realnu potrosnju.
Moguce je da meri samo potrosnju samog kompresora (mozda i el. grejaca kada su u upotrebi), pa sva ostala elektronika, pumpa itd ne ulaze u potrosnju koju prikazuje app.

Pozdrav svima,
Da li je neko pokusao da hladi preko radijatora? Ideja mi je da hladim vodu do temp. rosista, a to cu racunati na osnovu trenutne temp. i vlaznosti vazduha, kako ne bih imao kondeza.. Znam da ne moze da bude zamena za klimu, ali moze da napravi da u kuci bude prijatnije. Mozda da se dodaju neki ventilatori na radijatore da pomognu. Imam jednu klimu koja ce svakako raditi uporedno sa TP, ali ne moze sama da ohladi sve sobe..
Video sam da je neko sa foruma pisao da hladi preko podno/zidnog. i da to radi posao.

Hajde da analiziramo da li pumpa pri 23c u kući i ovoj spoljnoj temperaturi radi pod velikim opterećenjem ili ne?

Poslacu ti nekoliko slika iz menija i nemoj da analiziras dok ti ne kažem analiza. Moze?

Probajte kada je minus , slikate 2-3 slike iste strane menija, na 5-10min pogotovo rad kompresora , pa ubacite.
Vrednosti se menjaju kako pumpa radi.

Pozdrav svima,
Da li je neko pokusao da hladi preko radijatora? Ideja mi je da hladim vodu do temp. rosista, a to cu racunati na osnovu trenutne temp. i vlaznosti vazduha, kako ne bih imao kondeza.. Znam da ne moze da bude zamena za klimu, ali moze da napravi da u kuci bude prijatnije. Mozda da se dodaju neki ventilatori na radijatore da pomognu. Imam jednu klimu koja ce svakako raditi uporedno sa TP, ali ne moze sama da ohladi sve sobe..
Video sam da je neko sa foruma pisao da hladi preko podno/zidnog. i da to radi posao.
Hladi @component preko plafonskog

Ma ja se ne bi zezao sa radijatorima za tu namenu. Radijatori su metalni i brzo predaju toplotu, a mala im je površina. Nema šanse da se nešto ohladi sa vodom od recimo 15°C. Tu sad dolazi do onoga da mora da se stavi ventilator. Pa logika kada da se uključi ventilator. Pa pošto će morati niža temperatura vode onda mora i odvod za kondent.
Znači idemo u pravcu da pravimo svoj fancoil. Pre bih kupio gotov fancoil, nego budžio radijator.

Pozdrav svima,
Probao, treba da pratiš tacku rose.. Onako.. Mozda je bilo malo prijatnije u kuci nego bez toga prošlog leta.. Ali to je mozda subjektivan osećaj .. Nemas ni dva ista leta.

Probaj.. Najverovatnije nećeš nista posebno primetiti..

Kog grejanja su radijatori bar mlaki.. Kod hlađenja.. Kao da se bas nista ne dešava. Ja sam drzao na 17 najmanje.

Pa svakako planiram da ubacim i jedan fancoil u najvecoj sobi. Ne ocekujem da mi radijatori zamenu klimu. ali ako uspem da skinem i 1ili 2 bicu zadovoljan. Ali svako vodu moram drzati temperaturu vode iznad tacke rose.
@frrka Pa dobro, vredi probati, cak i ako se temperatura ne menja a subjektivan osecaj da je prijatnije i to je nesto. Koju vrstu radijatora imas ? da li probao da stavis ventilatore na radijatore? Predpostavljam da nisi imao kondeza na 17C. Ja sam mislio da idem do 15C zavisno o vlaznosti, koja mi se uglavnom krece ispod 50% preko leta..

@component Koju ti temperaturu koristis za hladjenje? i da li mozes izguras leto da ne koristis klimu?

Poenta za grejanje je da se krene odozdo jer toplota se "diže" a kod hladjenja je poena da se "spušta". To je kod zidnog grejanja donja polovina zida za grejanje a gornja za hladjenje kao i podno za grejanje a plafonsko za hladjenje.

@zr_elektro

Ne biram ja temperaturu vode nego TP odlučuje koja temperatura vode treba da bude na osnovu unutrašnje i spoljne temperature. Ono što mogu je da postavim limit ispod ili iznad kojeg da ne ide. Taj limit je kod mene 40°C za grejanje i 15°C za hlađenje. Za grejanje nikad se ne okine taj limit pošto je obično temperatura vode do 35°C kad je baš hladno. Kod hlađenja brzo dođe do limita i TP se isključi. Zato imam veliki bafer da bi ali ispeglao da se prečesto ne pali i gasi. Mogao bih da spustim niže, ali se plašim kondenzacije.

Mogu da izguram leto ako palimo klimu s vremena na vreme kada imamo više toplotnih dobitaka. Recimo dođu gosti, nešto se peče, držimo otvorena vrata od terase dugo... A klima najviše služi da spusti relativnu vlažnost vazduha, pošto se ona povećava kako snižavaš temperaturu.

@Mali Perica
To podizanje i spuštanje vazduha na osnovu temperature je neznatno kod podnog grejanja. Nema cirkulacije vazduha kao kod visoko temperaturnog grejanja, a vazduh se mnogo manje raslojava nego voda. Merenemo, pod-plafon bude možda 1°C razlike. Kod grejanja na čvrsto gorivo to može da bude i po 7-8°C.

Pokušaću da prenesem naše iskustvo sa klimatizacijom na toplotnoj pumpi. U pitanju je kolektivna pumpa na 100 stanova u zgradi. Split sistem, podno, gde se i hodnici klimatizuju, jer podna instalacija ulazi u stanove kroz ulazna vrata, naravno. Kad smo kupili stan 2020 god. do 2024 god. je upravljao klimatizacijom investitor. (1 čovek) 1 dan u tom periodu nije bilo prekida klimatizacije (grejanje-hlađenje) da smo primetili, bez obzira na spoljne uslove( kad je crklo prvi put rekli su da to njie istina, kao da ne živimo tu pa neznamo). Svi podovi su keramika, sve. Kad su ovlašćeni i sveučeni preuzeli upravljanje, dve havarije za 1,5 god. uz cenu popravke i nadogradnje od 5-6 miliona dinara i ozbiljno održavanje mesečno od istih. I pored toga danas ne radi polovina, naša. Snašli smo se, ali to samo govori kako se ovde radi,koristi i upravlja. Kad smo 2024 godine hteli da stavimo našu TP, došla ekipa, gleda,meri, kaže, da li je moguće da vi nemate senzore kondenza na podu, pa vi imate podno??? Kakav kondenz? Imamo stan koji je najizloženiji u celom objektu. Nikad tog nije bilo. Zašto? Pa zato što nema naglih promena u polazu i klimatizacija je ujednačena. Kad krene da hladi, krene uz totalnu pauzu u prelazu i onda se postepeno pomera u zavisnosti od zahteva spoljne temperature. Nema naglih promena. Radilo perfektno 3 godine, bez obzira šta je napolju. Pošto je to kolektiv, kad je sj.... onda ide pljuvanje, politika,mnogo pametnih,... Ni danas to ne radi, velika šteta. Ubedljivo najjeftiniji sistem klimatizacije, a neki hoće gradsku toplanu??? Ili nove monoblokove na iznajmljivanje. Ludilo. Podno radi za sve pare, i u grejanju, a i u hlađenju. Treba se navići na osećaj u nogama, ako hodaš bez papuča. Možda je tu plafonsko bolje za hlađenje, verovatno. Kad se pametno upravlja ovakvim sistemom, onda je perfekcija. Nema bolje. Niste ni svesni kolika je temp. bila u visokom prizemlju tokom hlađenja na +38 spoljne temp. Smrz teški, nema kondenza, nikakvog. Video,preživeo,...

Poslednja izmena:
Da li treba da pričamo o hlađenju na radijatore sa toplotnom pumpom? Pa ,tog projektanta,prodavca,majstora treba zabraniti. Uvek sam mislio da je ovo ozbiljan forum. A neki se članovi smeju na postove, pritom nemaju pojma kako termo ventili funkcijonišu. Pamtim. Ili nam treba neko ko projektuje za velike pare, smanjuje cene energenta, ne odgovara jer nije do njega, bez i jednog konkretnog saveta,.. Strašno je sve što se u ovom segmentu dešava kod nas, i šta običan čovek mora da radi i preživi.
Nek ide šta mora i šta je po protokolu.

Poslednja izmena:
  • Funny
Reagovanja: Ira
Nazad
Vrh Dno