Opis kvara i sanacije E8 i E8 kod Midea TP
Pre nekoliko dana došlo je do kvara na sistemu centralnog grejanja. Otišao je sigurnosni ventil na kompletnom sistemu, što je dovelo do isticanja veće količine tečnosti. Kako koristim monoblok pumpu, u sistemu se nalazi mešavina vode i glikola, pa je iscurila upravo ta tečnost.
Zbog toga sam morao da pauziram grejanje preko toplotne pumpe. U tom trenutku nije bilo moguće koristiti ni kotao, pa je grejanje privremeno rešeno pomoću klima uređaja.
Zbog vikenda i praznika radnje nisu radile. Nakon zamene ventila, sistem je dopunjen odgovarajućom mešavinom glikola i vode.
Po pokretanju, toplotna pumpa je prvo prijavila grešku
E8, što kod Midea, Vivax i srodnih pumpi znači da nema protoka vode u sistemu. Zatim i greška
E0, koja se pojavljuje kada se greška
E8 ponovi tri puta i pumpa se blokira.
Razlog za ove greške je senzor protoka u pumpi. U pumpi se nalazi mehanički senzor (štapić) koji se pomera protokom vode. Ako nema protoka ili je u sistemu vazduh, senzor ne registruje kretanje vode i pumpa prijavljuje grešku E8, a zatim E0.
Postupak rešavanja:
- Pumpa potpuno ugašena iz struje minimum 10 minuta kako bi se resetovale greške
(ja sam oko 15 minuta).
- Nakon resetovanja, sva prethodna podešavanja ostaju sačuvana, nije potrebno novo podešavanje sistema.
- Ulazi se u Test Run režim i aktivira se opcija Air Purge (izbacivanje vazduha).
- Tokom Air Purge režima pumpa vrti cirkulaciju i izbacuje vazduh kroz automatski ozraku koja se nalazi u samoj toplotnoj pumpi.
- Paralelno sa tim izvršeno je ručno ozračivanje sistema po kući (radijatori, sušači i ostale tačke gde je moguće zadržavanje vazduha).
- Automatski ozračnik u pumpi funkcioniše tako da dok ima vazduha ostaje otvoren, a kada dođe voda, zatvara se. Mislim da je na princupu plute kao kod vodokotlica.
- Nakon što je vazduh izbačen, Air Purge je isključen i pumpa je puštena u normalan rad.
Nakon ovog postupka sistem je proradio normalno.