Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bilo bi 45°C ok što se tiče grejanja. Briga vodu ko je greje na 45°C. Jedino što će TP da ti ima veliku potrošnju. A ako te to još odvede u crvenu zonu, moguće da ćeš da psuješ onog ko ti je rekao da koristiš TP umesto drva.
Ako staviš prvo izolaciju, moguže da ćeš moći da se greješ sa 35-40°C, a to puno znači za TP. Plus, neće ti trebati jaka i skupa TP.

Razumem. Ali udario sam u zid. Da loži 24/7 nema više ko. Crvena zona - sta ću. Dok ne stignu još dva brojila, to mi je. Na jesen boga zdravlja i para, pa uradim i izolaciju, a sada sam u neku ruku prinuđen da prvo uradim TP.
I kad je već takva situacija, jel ona Therma HU143MA.U33 LG, split ok izbor ili nema potrebe za TP od 5K+ eura .. ? Kolega @bakara je isto u dilemi da li Midea za 100k rsd manje ..

Treba razmatiti i Fujitsu, Bosch i ostale modele koji su priblizno cenovno u tom rangu, a verovatno pouzdaniji. Ne treba vam glavobolja u sred zimske sezone. Jako je bitan odabir modela, kao i tacan proracun snage pumpe. Svaki prodavac ce reci za oni sto vam prodaje da je to najbolje i da ne treba dalje da se trazi. Ovde kod nas, najvise se i reklamira Midea, samim tim se najvise ljudi opredeljuje za nju, dok je na zapadnom trzistu gotovo i nema. Dobro treba razmotriti sve modele i pitati za popuste. Servisna podrska je takodje jako bitna. Nije tek tako da se kupi pumpa.

@Voodooser ako si citao prethodne poruke, ja sam slicno pitanje postavio, jedino ne znam kako ce tebi grejati to neizolovano na radijatore kada se ja brinem sa podnim grejanjem kako ce raditi.

Imam i prikljucak za gas pre dve godine uradjen ali evo danas zvao da vidim kada cu biti prikljucen, kazu zovite u aprilu tada ce se znati raspored za 2027 godinu, totalno neozbilno.
Kada ulozim par hiljada u T. pumpu sigurno necu posle njima davati jos para za gas.

Sto se tice modela TP ja se lomim izmedju Midea M-Thermal Arctic i LG THERMA V

LG je malo skuplji a midea ima bolje specifikacije i to je brend kome generalno vise verujem za grejanje.

Sta misle ostali?
Ти имаш доста повољнију ситуацију од другог члана.
Можеш да ризикујеш и сад узмеш одговарајући уређај или за степен јачи него што ти треба са изолацијом.
Свакако имаш разумнији бекап у виду клима, или чак да га користиш као испомоћ ако затреба.
Док би завршио куповину и уградњу ушао би у фебруар, и имао би ризичан један месец са већом потрошњом.
Од марта би требало да буде другачија прича. Тако да, купи слободно и покушај, не ризикујеш превише по мени.

Ovde kod nas, najvise se i reklamira Midea, samim tim se najvise ljudi opredeljuje za nju, dok je na zapadnom trzistu gotovo i nema.
Gde kod vas?

ja nigde nisam video da neko reklamira midea toplotne pumpe, vidim bukvalno samo LG i nista drugo.
Mideu i gree sam nasao u ponudi ali nigde mi ih niko nije nudio niti reklamirao.

Treba razmatiti i Fujitsu, Bosch i ostale modele koji su priblizno cenovno u tom rangu, a verovatno pouzdaniji.
Koji je to cenovni rang?
Nisam ni naisao na Bosch i Fujitsu monoblok toplotne pumpe od 8-9kw, ko ih nudi i kolka je cena?

Nemam nista protiv bilo kod brenda ako cena/ karakteristike su u zoni mog interesovanja.

Док би завршио куповину и уградњу ушао би у фебруар, и имао би ризичан један месец са већом потрошњом.
Од марта би требало да буде другачија прича. Тако да, купи слободно и покушај, не ризикујеш превише по мени.
sad kako smo usli u ovaj jaci minus, ipak su preveliki gubici ne mogu da zagrejem klimama.

Zvao jutros za gas... nece on skoro, tako da opet gledam TP
Voleo bih sada da ugradim taman da je isprobam bar u drugoj polovini zime.

Razumem. Ali udario sam u zid. Da loži 24/7 nema više ko. Crvena zona - sta ću. Dok ne stignu još dva brojila, to mi je. Na jesen boga zdravlja i para, pa uradim i izolaciju, a sada sam u neku ruku prinuđen da prvo uradim TP.
I kad je već takva situacija, jel ona Therma HU143MA.U33 LG, split ok izbor ili nema potrebe za TP od 5K+ eura .. ? Kolega @bakara je isto u dilemi da li Midea za 100k rsd manje ..
Рецимо да се упустиш сад у уградњу, и како то обично живот зна да уради, неке ситуације ти следеће године опет помере постављање изолације и у следећу зиму уђеш опет "голишав" а да не споменем могућност да будеш одбијен за бар једно бројило?
Био сам и сам у ситуацији сличној твојој, теренски рад и кући жена са двоје деце а треба да се ложи....
Да ти је на -10 доста 45° у радијаторима, и теби би рекао да ризикујеш, али врло вероватно да ти на тој температури тп буде неупотребљива без помоћних грејача.
Мој ти је савет на основу личног искуства да урадиш све што можеш да олакшаш и припремиш све за ложење особи која је код куће ове зиме, прегурајте је како год можете а за следећу се спремите како треба.
И не бој се радијатора и тп чак ни јачег уређаја, користим своју тако већ скоро 10 година, а нисам је купио из фабрике него смо је само направили.

sad kako smo usli u ovaj jaci minus, ipak su preveliki gubici ne mogu da zagrejem klimama.

Zvao jutros za gas... nece on skoro, tako da opet gledam TP
Voleo bih sada da ugradim taman da je isprobam bar u drugoj polovini zime.
Кажем опет, по мени угради, не сумњам у тебе да нећеш уредити изолацију са пролећа.
У старту крећеш са нижим температуром воде због подног.
Ако буде недовољно, ризикујете да вам ногама буде топлије него што би требало, у том случају обујте папуче па лагано.

Moram. Neko želi tužnu i bezobraznu priču o Therma V? Bolje ne. Nije kućna, ali isti k...

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    137.5 KB · Pregleda: 95
У старту крећеш са нижим температуром воде због подног.
Ако буде недовољно, ризикујете да вам ногама буде топлије него што би требало, у том случају обујте папуче па лагано.
Znate li poštovani Gospodine šta TP u ovim trenutnim uslovima danas, bez izolacije objekta radi? Ne radi, pogotovo monoblock.

COP 2.. Ludilo.. Sklonio sam limitator za struju.

Definitivno od danas palim kotao na drva povremeno kada sam kući.
1000083980.jpg
Jutros je -10 , 23c u kući. 8cm fasada. Na ovim minusu gubi previše toplote zbog slabe izolacije.

1000083977.jpg

Treba razmatiti i Fujitsu, Bosch i ostale modele koji su priblizno cenovno u tom rangu, a verovatno pouzdaniji. Ne treba vam glavobolja u sred zimske sezone. Jako je bitan odabir modela, kao i tacan proracun snage pumpe. Svaki prodavac ce reci za oni sto vam prodaje da je to najbolje i da ne treba dalje da se trazi. Ovde kod nas, najvise se i reklamira Midea, samim tim se najvise ljudi opredeljuje za nju, dok je na zapadnom trzistu gotovo i nema. Dobro treba razmotriti sve modele i pitati za popuste. Servisna podrska je takodje jako bitna. Nije tek tako da se kupi pumpa.
Midea nema na zapadnom tržištu?
Kucaj

Midea heat pump UK
Midea aerotermia espana

Opis kvara i sanacije E8 i E8 kod Midea TP

Pre nekoliko dana došlo je do kvara na sistemu centralnog grejanja. Otišao je sigurnosni ventil na kompletnom sistemu, što je dovelo do isticanja veće količine tečnosti. Kako koristim monoblok pumpu, u sistemu se nalazi mešavina vode i glikola, pa je iscurila upravo ta tečnost.

Zbog toga sam morao da pauziram grejanje preko toplotne pumpe. U tom trenutku nije bilo moguće koristiti ni kotao, pa je grejanje privremeno rešeno pomoću klima uređaja.

Zbog vikenda i praznika radnje nisu radile. Nakon zamene ventila, sistem je dopunjen odgovarajućom mešavinom glikola i vode.

Po pokretanju, toplotna pumpa je prvo prijavila grešku E8, što kod Midea, Vivax i srodnih pumpi znači da nema protoka vode u sistemu. Zatim i greška E0, koja se pojavljuje kada se greška E8 ponovi tri puta i pumpa se blokira.

Razlog za ove greške je senzor protoka u pumpi. U pumpi se nalazi mehanički senzor (štapić) koji se pomera protokom vode. Ako nema protoka ili je u sistemu vazduh, senzor ne registruje kretanje vode i pumpa prijavljuje grešku E8, a zatim E0.

Postupak rešavanja:

1. Pumpa potpuno ugašena iz struje minimum 10 minuta kako bi se resetovale greške
    (ja sam oko 15 minuta).
  2. Nakon resetovanja, sva prethodna podešavanja ostaju sačuvana, nije potrebno novo podešavanje sistema.
  3. Ulazi se u Test Run režim i aktivira se opcija Air Purge (izbacivanje vazduha).
  4. Tokom Air Purge režima pumpa vrti cirkulaciju i izbacuje vazduh kroz automatski ozraku koja se nalazi u samoj toplotnoj pumpi.
  5. Paralelno sa tim izvršeno je ručno ozračivanje sistema po kući (radijatori, sušači i ostale tačke gde je moguće zadržavanje vazduha).
  6. Automatski ozračnik u pumpi funkcioniše tako da dok ima vazduha ostaje otvoren, a kada dođe voda, zatvara se. Mislim da je na princupu plute kao kod vodokotlica.
  7. Nakon što je vazduh izbačen, Air Purge je isključen i pumpa je puštena u normalan rad.

Nakon ovog postupka sistem je proradio normalno.
Stavi pritisak na 2 bara. Nakon punjenja instalacije uvek za par dana padne za 0.5 i tu ostane celu sezonu. Valjda onaj rastvoreni vazduh iz vode isto izađe. Prati pritisak svakako

Kotao, crne cevi. Grejanje staro 40+ godina... Tu kod kotla je bio taj čep koji je zakazao posle 40 godina.. Vreme mu je bilo 😊

Povezan monoblok preko hid skretnice. Tako da kada on pusti.. Utice na čeo sistem. Nije to komplikovano da se zameni. Nego zapalo u vreme kada niko ne radi. Pa se odužilo,inace bi za jedno popodne rešili.
S obzirom na crne cevi, čistiš li magnetni filter redovno?

Midea nema na zapadnom tržištu?
Kucaj

Midea heat pump UK
Midea aerotermia espana
Ne kazem da nisu prisutni na trzistu. Ali se malo ko opredeljuje za pomenuti i slicne brendove, potrosnja koju si u postu iznad postavio je verovatno jedan od razloga zasto je to tako.
Kao i za izolaciju, isto vazi i za toolotnu pumpu, na tim stvarima ne treba stedeti i najbrze se isplate.
Ali bolje ne pisati o ovim stvarima na forumu, samo da je ROI (i to iskljucivo saml na papiru)sto kraci, borba protiv vetrenjaca...

@Voodooser ako si citao prethodne poruke, ja sam slicno pitanje postavio, jedino ne znam kako ce tebi grejati to neizolovano na radijatore kada se ja brinem sa podnim grejanjem kako ce raditi.

Imam i prikljucak za gas pre dve godine uradjen ali evo danas zvao da vidim kada cu biti prikljucen, kazu zovite u aprilu tada ce se znati raspored za 2027 godinu, totalno neozbilno.
Kada ulozim par hiljada u T. pumpu sigurno necu posle njima davati jos para za gas.

Sto se tice modela TP ja se lomim izmedju Midea M-Thermal Arctic i LG THERMA V

LG je malo skuplji a midea ima bolje specifikacije i to je brend kome generalno vise verujem za grejanje.

Sta misle ostali?
Eno Englezi kukaju uglavnom na LG. Ja bih zaobišao. Od TP dostupnih na našem tržištu gledaj Fujitsu, Bosch, ili Midea (ili njen klon). Ili Panasonic, Daikin, Toshiba, Veissman, Vaillant ako se ima viška para. Izbegavati najjeftinije serije. Ovo sam nabrojao bez znanja o servisnoj podršci, samo po specifikacijama.

Gde kod vas?

ja nigde nisam video da neko reklamira midea toplotne pumpe, vidim bukvalno samo LG i nista drugo.
Mideu i gree sam nasao u ponudi ali nigde mi ih niko nije nudio niti reklamirao.

Koji je to cenovni rang?
Nisam ni naisao na Bosch i Fujitsu monoblok toplotne pumpe od 8-9kw, ko ih nudi i kolka je cena?

Nemam nista protiv bilo kod brenda ako cena/ karakteristike su u zoni mog interesovanja.
Zašto monoblok? Ako nestane struje, sva voda ide napolje kroz antismrz ventil, uz molitvu Svevišnjem da nije pukao izmenjivač. Ili da guraš glikol, što ubija efikasnost sistema. Fujitsu ima monoblok novi model WPEG KRF (COP 5.2 za 8kW model), ali nisam to video kod nas da ima neko u ponudi, a za Bosch serija 6000 je monoblok.

Ne kazem da nisu prisutni na trzistu. Ali se malo ko opredeljuje za pomenuti i slicne brendove, potrosnja koju si u postu iznad postavio je verovatno jedan od razloga zasto je to tako.
Kao i za izolaciju, isto vazi i za toolotnu pumpu, na tim stvarima ne treba stedeti i najbrze se isplate.
Ali bolje ne pisati o ovim stvarima na forumu, samo da je ROI (i to iskljucivo saml na papiru)sto kraci, borba protiv vetrenjaca...
Sad mi deluje da si pristrasan

Wilo je vrhunska pumpa. Na Fujitsu HighPower 11.2kW TP gura na prvoj brzini celu kuću, 21 krug na 200kvm instaliranog podnog (stepenište, špajz i deo garaže ka garažnim vratima nema cevi u podu).
Ma da.. Nema greške sa Wilo.. Bokji od Grundfos... Nego ovako pitam..

Stavi pritisak na 2 bara. Nakon punjenja instalacije uvek za par dana padne za 0.5 i tu ostane celu sezonu. Valjda onaj rastvoreni vazduh iz vode isto izađe. Prati pritisak svakako

S obzirom na crne cevi, čistiš li magnetni filter redovno?
Pratim da.. Ne mogu na 2 bara, kotao na drva mi ide na 55-60c, onda mi pritisak ide skoro 3 ako slučajno kotao ode na vecu temp.. Mrzi mi da ga obilazim konstantno.

Drzim oko 1.5 kada je TP uključena.

Ovo je 5ta godina.. Čistim pre svake sezone. To mi je za sada ok.

Na ovim temperaturama TP nam troši 32kWh na dan. Radi sa nešto manje od pola snage. Defrost na 2-2,5 sata. Sada je napolju relativna vlažnost vazduha 80%, a dok je bilo toplije vreme, relativna vlažnost je bila na 90% i tada defrostuje i na po 45 minuta. Voda koja nas greje sada prelazi 30°C.
1767954495742.png
Trošili bi verovatno koji kWh više, da ne dobijamo preko dana i malo toplote od sunca kroz prozore.
Upravo smo ušli u plavu zonu, a ako ovako nastavimo završavamo u crvenoj.

Pratim da.. Ne mogu na 2 bara, kotao na drva mi ide na 55-60c, onda mi pritisak ide skoro 3 ako slučajno kotao ode na vecu temp.. Mrzi mi da ga obilazim konstantno.

Drzim oko 1.5 kada je TP uključena.

Ovo je 5ta godina.. Čistim pre svake sezone. To mi je za sada ok.
Ako ti pritisak toliko skače, onda ti treba veći ekspanzioni sud. Jesi li testorao u skorije vreme postojeći ekspanzioni? Merio pritisak na ventilu?

Pozdrav svima,

Imam dve kuce u kojoj su tri stana total 200m2. U vecoj kuci su dva stana, prizemlje 70m2 alu radijatori sve, dok je na prvom spratu 80m2 kupatilo podno ostalo tucani radijatori ( svuda mislim da imam dovoljno rebara). Velika kuca je izolovana sa blok plus vuna folija i fasadna cigla, i trenutno je na plafonu 10cm vune, na prolece stavljam jos 15cm ( vise zbog leta), dok je u drugoj kuci od 50m2 fasada 5-10cm zavisno od zida u hodniku i kupatilu podno ,ostalo alu radijatori. Svuda je pvc stolarija. Dobro je izolovana i nije zima , grejemo se na pelet, centrometalova pec na drva prepravljena na pelet sa baferom od 1000l ( koji ima grejac od 6kw nocu ga puni a danju pelet se ukljucuje) ima hidraulicna skretnica sa 3 pumpe i 3 termostata svaki stan za sebe pali grejanje.... U tucane radijatore pustam 50stepeni, dok u alu u oba stana 40-45 stepeni( preko 3-krakog mesnog ventila).Sad bih da predjem na tp ( sistem ima 15tak godina sa dodatnom kucom nema vise ni prostora u garazi i trosim oko 4.5t + struja do crvene tarife) pa sam hteo da se informisem na forumu sta mi preporucujete od tp (vazdug voda) da li da uzmem tipa centrometal ( cujem da je = midea) monoblok R290 od 16k ili slabiju? Ili nekog japanskog proizvodjaca ( daikin npr alterma 3 high temperature) ili nesto trece? Svakako sam iscitao da je preporuka da izbegnem bafer sto i planiram ( ostavio bih trenutni sistem za ne daj Boze )
Za kraj da napomenem da trenutno imam samo jedno brojilo ali da sam u procesu da dobijem jos jedno ( za sl grejnu sezonu ce biti ) na koje bih samo tp ostavio. I da prelazim na tp jer nemam mesta za pelet plus i ovo ciscenje i ubacivanje mi zbog sl vremena prestavlja problem a jedini to u porodici radim
🙂

Hvala ti unapred na pomoci i savetima.

Na ovim temperaturama TP nam troši 32kWh na dan. Radi sa nešto manje od pola snage. Defrost na 2-2,5 sata. Sada je napolju relativna vlažnost vazduha 80%, a dok je bilo toplije vreme, relativna vlažnost je bila na 90% i tada defrostuje i na po 45 minuta. Voda koja nas greje sada prelazi 30°C.
Pogledajte prilog 522600
Trošili bi verovatno koji kWh više, da ne dobijamo preko dana i malo toplote od sunca kroz prozore.
Upravo smo ušli u plavu zonu, a ako ovako nastavimo završavamo u crvenoj.
Koliki ti je ∆T u krugu TP-bafer? Da li cirkulaciona pumpa sama menja brzinu, ili si podesio ručno na neku fiksnu vrednost (konstantan protok/konstantan pritisak, itd)?

Pozdrav svima,

Imam dve kuce u kojoj su tri stana total 200m2. U vecoj kuci su dva stana, prizemlje 70m2 alu radijatori sve, dok je na prvom spratu 80m2 kupatilo podno ostalo tucani radijatori ( svuda mislim da imam dovoljno rebara). Velika kuca je izolovana sa blok plus vuna folija i fasadna cigla, i trenutno je na plafonu 10cm vune, na prolece stavljam jos 15cm ( vise zbog leta), dok je u drugoj kuci od 50m2 fasada 5-10cm zavisno od zida u hodniku i kupatilu podno ,ostalo alu radijatori. Svuda je pvc stolarija. Dobro je izolovana i nije zima , grejemo se na pelet, centrometalova pec na drva prepravljena na pelet sa baferom od 1000l ( koji ima grejac od 6kw nocu ga puni a danju pelet se ukljucuje) ima hidraulicna skretnica sa 3 pumpe i 3 termostata svaki stan za sebe pali grejanje.... U tucane radijatore pustam 50stepeni, dok u alu u oba stana 40-45 stepeni( preko 3-krakog mesnog ventila).Sad bih da predjem na tp ( sistem ima 15tak godina sa dodatnom kucom nema vise ni prostora u garazi i trosim oko 4.5t + struja do crvene tarife) pa sam hteo da se informisem na forumu sta mi preporucujete od tp (vazdug voda) da li da uzmem tipa centrometal ( cujem da je = midea) monoblok R290 od 16k ili slabiju? Ili nekog japanskog proizvodjaca ( daikin npr alterma 3 high temperature) ili nesto trece? Svakako sam iscitao da je preporuka da izbegnem bafer sto i planiram ( ostavio bih trenutni sistem za ne daj Boze )
Za kraj da napomenem da trenutno imam samo jedno brojilo ali da sam u procesu da dobijem jos jedno ( za sl grejnu sezonu ce biti ) na koje bih samo tp ostavio. I da prelazim na tp jer nemam mesta za pelet plus i ovo ciscenje i ubacivanje mi zbog sl vremena prestavlja problem a jedini to u porodici radim
🙂

Hvala ti unapred na pomoci i savetima.
Ako bi skinuo tučane i stavio panelne radijatore (33-ku) to bi onda i moglo. Ovako 50°C je mnogo za TP, mogu to High Power varijante, ali onda će ti jedno brojilo sigurno biti malo a i COP ode u Honduras. Ako dobiješ dva brojila, poveži ih paralelno, i sve veži na njih, da ti bude podjednaka potrošnja. Samo stavi napomenu u ormarić na ulici da OBAVEZNO obore sve limitatore na oba brojila ako nešto rade.

Poslednja izmena:
Evo kako je trenutno.
Napolju je 1°C, TP radi sa 1200W.
1000010305.jpg
1000010306.jpg
Cirkulaciona od TP do bafera je sa promeljivim protokom (ona koja je došla sa TP) i mislim da je podešena na sredinu. Od bafera do kuće je sa fiksnim protokom.

Koliki ti je ∆T u krugu TP-bafer? Da li cirkulaciona pumpa sama menja brzinu, ili si podesio ručno na neku fiksnu vrednost (konstantan protok/konstantan pritisak, itd)?

Ako bi skinuo tučane i stavio panelne radijatore (33-ku) to bi onda i moglo. Ovako 50°C je mnogo za TP, mogu to High Power varijante, ali onda će ti jedno brojilo sigurno biti malo a i COP ode u Honduras. Ako dobiješ dva brojila, poveži ih paralelno, i sve veži na njih, da ti bude podjednaka potrošnja. Samo stavi napomenu u ormarić na ulici da OBAVEZNO obore sve limitatore na oba brojila ako nešto rade.
Hvala puno na savetu. Ne bih onda panelne nego cu prvo da investiram u alu ( lepsi mi i mogu po rebru da biram). Da li moze samo pojasnjenje za limitatore to mi nije jasno?

Hvala puno na savetu. Ne bih onda panelne nego cu prvo da investiram u alu ( lepsi mi i mogu po rebru da biram). Da li moze samo pojasnjenje za limitatore to mi nije jasno?
Pa ako se u kućnoj tabli faze prvog brojila vežu na faze drugog brojila, ukoliko recimo radnik distribucije treba da radi nešto na jednom brojilu, neće mu pomoći da ga preko limitatora odspoji od mreže jer je u kućnoj tabli spojeni sa drugim brojilim, pa je i dalje pod naponom. Dakle ako se išta radi oko bilo kog brojila, ukoliko su povezana brojila paralelno u kućnoj tabli, moraju limitatori od OBA brojila da se ugase, inače su oba brojila i dalje pod naponom.

Nazad
Vrh Dno