Dobro juto i srećna Nova Godina.
Ovih dana je bilo lepo, hladno vreme koje izgleda da odgovara mojoj TP (Fujitsu 10kW). Preko celog dana konstantno radi sa potrošnjom od oko 1,2 kW, bez pauza. Izgleda da je pomoglo što sam spustio toplotnu krivu na najmanju moguću vrednost. Prošle grejne sezone, sa default krivom, je radila jačom snagom, sa pauzama između. I to utiče na potrošnju. Ovaj decembar je prvi put da smo potrošili ispod 500kWh za grejanje (otkako pratim potrošnju).
Ovako to izgleda po danima za decembar (temperature merene na više mesta u mom dvorištu):

Potrošnja bi u nekim danima bila veća, ali ložili smo vatru uveče nekoliko puta ovog meseca.
Odnos potrošnje u višoj i nižoj tarifi je 55% / 45%.
Ovo je poređenje cele 2024 i 2025, pošto toplotnu pumpu koristimo i za grejanje i za hlađenje:
Naša kuća je od 140m2, Ytong 37cm, prozori sa trostrukim staklima orjentisani prema jugoistoku i jugozapadu. Računao sam da su nam toplotni gubici oko 4kW po satu, na temperaturi od -2°C (koliko je trenutno napolju).

Imamo podno i plafonsko grejanje, što povešava efikasnost zbog malčice niže temperature polazne vode. Trenutno je 31°C u sistemu (mereno od bafera prema kući).

Toliko za sada. Videćemo kako će stvari izgledati na kraju grejne sezone.