Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Već duže vreme razmatram da se isključim sa formu baš zbog ovakvih prozivki.
Celu karijeru sa proveo radeći u privatnom sektoru. Inženjerska komora, privredna komora, udruženje inženjera tehničkih nauka i slično su organizacije, a ne firme i tu se ne primaju plate, već se plaćaju članarine.
Godišnje održim više od 50 besplatnih seminara.
Volontirao sam godinama na dva državna fakulteta kao gost predavač.
I sada kada napišem da nas je naše rođeno ministarstvo oduvalo za nižu cenu električne energije sam odjednom loš.
Hvala svima koji tako misle. Ovim se isključujem sa ovog foruma.
Želim svima sve najbolje.
Pozdrav.
Kolega don_776, nisam bio tu, bio sam na seminaru jednog Japanca. Sad sam tek vidio sve što ste pisali i šta su vama pisali. Mislim da ste u svojoj karijeri nailazili na mnogo gore stvari. Prema tome bilo bi lijepo da ste tu gdje Vam je mjesto kao i svima nama. Svako dobro.

Šteta bi bilo da don_776 zaista ne želi više da učesvuje. Nemamo puno stručjanja na ovoj temi. Uglavnom mi korisnici.

Ako čitaš, nadam se da ćeš se predomisliti. Nisam shvatio da su moji postovi bili prozivka ili neka vrsta omalovažavanja tebe ili tvog rada. Shvatam da je puno truda uoženo u inicijativu o kojoj si pisao i ja verovatno ni ne vidim celu priču onako kako ti to možeš ili ostali koji su bili direktno uključeni. Ja sam ionako samo random lik sa interneta, tako da nema smisla uzimati moje mišljenje kao nešto bitno.

Smanjiću svoju priču ovde na minimum da ne bi izazvao još neku neželjenu situaciju. Pratiću šta se piše, a ako nekome treba nešto od mene, slobodno neka kaže pa ću se uključiti. Za kraj godine i kraj grejne sezone napraviću pregled korišćenja i potrošnje toplotne pumpe u našoj kući, pošto je ovo prva sezona da imam potpuno praćenje preko Home Asistanta i pregled putem termalne kamere.

Veliki pozdrav!

Poštovani Compnent, niste Vi ni imali namjeru da bilo koga uvrijedite, samo ste iznijeli svoje viđenje date situacije. Isto tako da je vama znati kakvih se sve tu nepismenih ljudi nađe u tim strukturama a vi pokušavate da nešto doprinese da bi svima bilo bolje. U vremenu u kojem živimo gdje se pametan stidi a budala ponosi svojim postupcima i djelima mislim da nam je potrebno da na ovom forumu svakako iznosimo svoja iskustva i mišljenja u vezi TP ili ti što bi rekli dizalica topline. Iz tog razloga jako bih Vam zamjerio kao i kolegi don_776 ako ne budete prisutni kao i svi mi. Sad sam Vam lijepo napisao a drugi put ću vas naružiti ako budete toga stava koji ste iznijeli.

Da malo prelomimo atmosferu sa strucnim pitanjima.
Kako ste riješili šum vode u radijatoru nakon balansiranja. Balansirao sam radijatore ali čuje se šum vode u radijatorima.

Jel se cuje konstantno ili samo npr kad je defrost pa podigne cirkulaciona pumpa protok? Meni se cuje samo kada je protok povisen, ali to je samo u slucaju defrosta ili kada TP zavrsi ciklus pa predje da vrti vodu samo. Kada je normalan rad bukvalno nista.

Pozdrav svima na forumu,

Pročitao sam kompletnu temu i video da ima raznih iskustava, najviše sa majstorima.

Kod mene je sledeća situacija pa sam hteo da se posavetujem sa vama.

Imam kuću od 300m2, 200m2 je prizemlje i sprat, a 100m2 je produžetak prizemlja. Izolacija je 10cm stiropola na zidovima i 20cm mineralne staklene vune na ploči.

Trenutno se grejem starim kotlom na gas, pa razmišljam o solarima i TP (10kw solari / 16kw TP) ili novom kondezacionom kotlu (Vaillant 30/36).
Temperatura polaza vode je 45 stepeni iako kotao nije kondezacioni, jer je porodici tako puno prijatnije.

Da li imate ideju šta bi bilo bolje od ove dve investicije, kotao je svakako manji ulog oko 3000 EUR-a onaj koji sam ja izabrao sa ugradnjom i puštanjem u rad kao i sa modulacionim termostatom, dok verujem da bi solari i TP bi bili oko 18000 EUR-a?
Naravno konkurisao bih za subvencije preko opštine.

Svaka ideja, komentar, predlog je dobro došla.

Jedini komentar je da ti ne treba pumpa od 16kW niti kotao od 35kW.

Slažem se za kotao, 35 kW je svakako overkill. Ako ideš na tu varijantu, obavezno uzmi neku dobru regulaciju.
Stavi na papir jednu i drugu opciju, pa sracunaj sta ti se vise isplati, tj nakon koliko vremena mozes povratiti investiciju u TP umesto gasnog kotla. Veliko je pitanje sta ce biti sa cenama struje i gasa u narednom periodu i da li ce pratiti jedna drugu kao do sada ili ne. Npr za narednu godinu najavili su povećanje cene struje ali ne i cene gasa, ali opet to se može promeniti preko noći.
Btw imaš subvencije i za gasne kotlove takodje.

Kotao koji sam izabrao za grejanje je 30kw, 36kw je za sanitarnu vodu. A koju snagu pumpe mislite da bi bila dovoljna?

Cek cek cek, nisi li ti upravo ugradio 12kw pumpu na 200m2, to mu dodje 60w/m2, a cak imas i bolju izolaciju. Tom racunicom coveku treba 16kw. Sad nije mi jasno, da li ti ne znas da koristis doticni kalkulator koji predlazes ili je samo lakse igrati se sa tudjim parama, pa pausalno kazemo mnogo ti je 16kw?

Cek cek cek, nisi li ti upravo ugradio 12kw pumpu na 200m2, to mu dodje 60w/m2, a cak imas i bolju izolaciju. Tom racunicom coveku treba 16kw. Sad nije mi jasno, da li ti ne znas da koristis doticni kalkulator koji predlazes ili je samo lakse igrati se sa tudjim parama, pa pausalno kazemo mnogo ti je 16kw?
Ugradio sam Fujitsu 11.2kW na 260m^2 bruto, 220 neto. Cevi za podno su postavljeno na 200m^2 neto, ali se svih 220m^2 neto (260 bruto) greje, što aktivno što pasivno. To je ~43W/m^2 I voleo bih da je za dlaku slabija pumpa. Izolaciju imam dobru, 10cm u podu, 15cm demit sa tri strane, 20cm sa četvrte strane, ali je na plafonu trenutno samo 5cm, tavan nije izolovan. I što bih se igrao tuđim parama, poslao sam čoveku kalkulator pa nek računa, taman da nisam u potpunosti u pravu sa prethodnom izjavom.

Pozdrav svima na forumu,

Pročitao sam kompletnu temu i video da ima raznih iskustava, najviše sa majstorima.

Imam kuću od 300m2, 200m2 je prizemlje i sprat, a 100m2 je produžetak prizemlja. Izolacija je 10cm stiropola na zidovima i 20cm mineralne staklene vune na ploči.

Trenutno se grejem starim kotlom na gas, pa razmišljam o solarima i TP (10kw solari / 16kw TP) ili novom kondezacionom kotlu (Vaillant 30/36).
Temperatura polaza vode je 45 stepeni iako kotao nije kondezacioni, jer je porodici tako puno prijatnije.

Da li imate ideju šta bi bilo bolje od ove dve investicije, kotao je svakako manji ulog oko 3000 EUR-a onaj koji sam ja izabrao sa ugradnjom i puštanjem u rad kao i sa modulacionim termostatom, dok verujem da bi solari i TP bi bili oko 18000 EUR-a?

Možda ti ovo pomogne da odlučiš?

Pozdrav svima na forumu,

Izostao je podatak o tome da li je podno grejanje, ili su u upotrebi radijatori? Polaz od 45°C pri ovim spoljašnjim temperaturama ne zvuči baš povoljno za TP. Meni je recimo jutros polaz bio na 30°C. Možda je ipak bolja varijanta novi plinski kotao uz subvenciju. Samo i taj plinski gledaj da ima manju modulaciju, tebi treba ~9kW na -10°C. Jedini razlog za toliki kotao je ako ti treba topla voda u protočnom režimu.

U pitanju je većinski radijatorsko grejanje, podnog ima u jednoj sobi, hodnici, kuhinja, kupatila.
Neto površina grejanja je 250m2, a bruto je 300m2.
Ovo grejanje na 45 stepeni je fiksno, u smislu da nemam modulacioni termostat, pa sam temperaturu polaza zakucao na 45, realno može i niže verovatno oko 40 stepeni, pošto se kotao gasni i pali kako postigne zadatu temperaturu.

Za kotao sam se već raspitao, tu bih svakako ubacio i modulacioni termostat sa sondom.
Taj kotao sam prvenstveno izabrao zbog tople vode jer imam 3 kupatila.

Toplotna pumpa mi je postala zanimljiva zbog kombinacije sa solarima, ukoliko se odlučim da idem na tu stranu.

Hvala za video i kalkulator.

Dobro juto i srećna Nova Godina.

Ovih dana je bilo lepo, hladno vreme koje izgleda da odgovara mojoj TP (Fujitsu 10kW). Preko celog dana konstantno radi sa potrošnjom od oko 1,2 kW, bez pauza. Izgleda da je pomoglo što sam spustio toplotnu krivu na najmanju moguću vrednost. Prošle grejne sezone, sa default krivom, je radila jačom snagom, sa pauzama između. I to utiče na potrošnju. Ovaj decembar je prvi put da smo potrošili ispod 500kWh za grejanje (otkako pratim potrošnju).

Ovako to izgleda po danima za decembar (temperature merene na više mesta u mom dvorištu):
1767254778500.png
Potrošnja bi u nekim danima bila veća, ali ložili smo vatru uveče nekoliko puta ovog meseca.
Odnos potrošnje u višoj i nižoj tarifi je 55% / 45%.

Ovo je poređenje cele 2024 i 2025, pošto toplotnu pumpu koristimo i za grejanje i za hlađenje:
1767255219847.png

Naša kuća je od 140m2, Ytong 37cm, prozori sa trostrukim staklima orjentisani prema jugoistoku i jugozapadu. Računao sam da su nam toplotni gubici oko 4kW po satu, na temperaturi od -2°C (koliko je trenutno napolju).
1767257161279.png1767257210012.png
Imamo podno i plafonsko grejanje, što povešava efikasnost zbog malčice niže temperature polazne vode. Trenutno je 31°C u sistemu (mereno od bafera prema kući).
1767255664932.png1767255714752.png

Toliko za sada. Videćemo kako će stvari izgledati na kraju grejne sezone.

Prilozi

• 1767257121441.png
    1767257121441.png
    364.1 KB · Pregleda: 39
Da li je neko jos radio balansiranje radijatora, ja sam radio pomocu termalne kamere i nastimao sam da radijatori cijeli budu topli ali mi se sada cuje šum vode. Čuje se šuštanje vode i nije baš prijatno. Cirkulaciona pumpa je stavljena na 1 brzinu, probao sam mjenjati brzine ali isto se čuje.

Kolika ti je razlika u T gornjeg i donjeg dela? Gore treba da bude toplo/vrelo, dole 15akC manje

407kw za decembar, nije lose… videcemo januar sad sa duzim nepovoljnim uslovima kakav ce biti.

I ova moja Bosch pumpa se pokazala iznenadjujuce efikasno, imajuci u vidu da 165m2 greje i da je temperatura u kuci oko 24.5-25c. Temperatura ulazne vode trenutno je 27.5c (napolju je 5c), oko 420kwh potrosnja u Decembru. Ako uporedim potrosnju u letnjem periodu i sad u Decembru, potrosnja mi je oko 150kwh veca. Od toga iz solarnih panela i baterija vucem oko 75%. A oko 25% vucem iz mreze u jeftinoj tarifi, sve radi automatika. Tako da sam poprilican zadovoljan kako je sve ispalo sa grejanjem, jeste kostalo, ali ce ROI biti kraci nego sto sam racunao.

Prilozi

• IMG_8053.jpeg
    IMG_8053.jpeg
    111.6 KB · Pregleda: 27

picasso,​

Pomno pratim tvoja iskustva sa kombinacijom solar/baterija/TP. 🙂
Ako sam dobro razumeo, attachment je vezan za celu kuću, ne samo TP? Ako gledam prvi grafikon, uspeo si za jedan zimski dan napraviš skoro 12 kWh iz solara a baterije su dopunjene iz mreže? Ili su i baterije solar?
Da li znaš koji deo ti po danu odlazi na TP?

picasso,​

Pomno pratim tvoja iskustva sa kombinacijom solar/baterija/TP. 🙂
Ako sam dobro razumeo, attachment je vezan za celu kuću, ne samo TP? Ako gledam prvi grafikon, uspeo si za jedan zimski dan napraviš skoro 12 kWh iz solara a baterije su dopunjene iz mreže? Ili su i baterije solar?
Da li znaš koji deo ti po danu odlazi na TP?
Potrosnju TP pratim na unutrasnjoj jedinici, ovi dijagrami su iz Victron VRM aplikacije i prikazuju ukupnu potrosnju cele kuce.
Ako gledamo dijagram za 30 dana i ukupnu potrosnju od oko 1200kwh. To bas nije tacna racunica, jer su se potrosenom strujom iz mreze (koja je na dijagramu 25%) 80-90% punile baterije preko noci (nije se direktno trosila), pa potom ta el. energija iz baterija ide u potrosace. Tako da je ukupna potrosnja za 30 dana manja za oko 250kwh recimo.

Poslednja izmena:
Teško da može da bude 15°C razlike polaz/povrat sa toplotnom pumpom i radijatorima osim ako ne ideš na 50°C što je neisplativo sa TP. Pitanje je koliko si prigušio radijatore i možeš da menjaš brzinu pumpe koliko hoćeš kad voda u njih ulazi kroz mali presek.

Sve je to do protoka i gubitka prostorije. Evo jedan primer gde su dva radijatora spojena, od kojih jedan direktno, a drugi pod 90 stepeni na vod, jedan do drugog. Ovaj direktno peče, a ovaj pod 90 totalno hladan.(dešava se prilikom startovanja grejanja) Sve otvoreno totalno, pumpe "industrija". To majstori zovu "odsečen". Zatvaranjem ili prigušenjem ovog direktnog protok se ostvari u onaj hladni, otvaranjem prvog kasnije sve radi ok. Voda je to. Dobar video, dobrog Majstora.

Da ne bude da preterujem, ali @component je ovo dokazao. Nadam se da će nekom pomoći.

Stari video, ali danas tako istinit. Da ne pričam o našem 5-ogodišnjem iskustvu ozbiljnog svetskog brenda u kolektivnom stanovanju u vezi toplotnih pumpi.

Da li ima smisla ugraditi TP na neizolovanu kucu?

Usli smo u zimu i sada je nemoguce raditi izolaciju a u kuci mora da se zivi.
Kuca ima podno grejanje i sve je zavrseno osim spoljnje izolacije, greje se na klimu, gubici su ogromni.

Koristi li neko TP na neizolovonom objektu?

Nema svrhe. Može, ali je manje ulaganje izolacija prvo, nego troškovi grejanja,loš rad, i hladno u objektu. Osim ako ti ne projektuju 2x ili 3x jaču pumpu. To se radi jednom, kako treba. Ja sam davnih ludih godina u kući prvo stavio gasno grejanje pa izolaciju sledeće godine(zidovi i tavanski prostor). 30% uštede sledeće godine, što je bila cena kompletne izolacije. Plin nikako nije TP.😉

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno