Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imali našeg druga Jozze da podnese izvještaj o ugradnji, puštanju rad, vrsta TP kao i prvi utisci, normalno ako su radovi prvenstveno završeni danas ranije.

Bio sam zauzet privatnim obavezama, pa ne stigoh da podnesem detaljan izveštaj. Pumpa je Fujitsu 11.2kW trofazna, dvoventilatorska. Spoljašnja je tiha čak i na 100% ja sam prijatno iznenađen. Unutra je Toshiba kompresor. Podešena po spoljnoj krivi. U kući se još ne živi pa smo je pustili sa idejom da radi danas i sutra, da vidimo kako će da greje. Greje se 200 kvadrata neto, sa 21 grejnim krugom. Cevi motane na 10cm. Ono što je dobro je da svi krugovi imaju ujednačen protok, kako u prizemlju tako i na spratu, Pošto imam i dva sušača u kupatilima, njih sam stavio na 1L/min, dok su krugovi na 2L/m. Cirkulaciona pumpa u ovoj TP je zmaj, gura 40L/min. Pod je već topao, iako je na termostatu tek 19.5°C oseti se zračenje iz poda. Trebaće vremena da se ugreje ceo objekat, ipak je to masa i u podu i u zidovima.

Sve podno ? Ostavi 4 do 5 dana da se lepo zagreje objekat.

Neće trebati toliko. Nama se ugreje za manje od pola dana. Zavisi od koje temperature polazi i kakva je izolacija. Ne verujem da će trebati više od 24h da se sve lepo stabilizuje.

Ovo što sam pogledao, nije loša stvar.
Ima na krovu solarni kolektor pomaže dosta

Je li ko imao problema nakon spajanja direktno TP bez bufer spremnika..to jos niko nije objavio..da ima probleme da mu je stala/crkla TP..ili nesto slicno..
Nema tu nikakvih problema bez bafera, moja tp je prvobitno bila spojena na bafer sa cetiri cijev tj. paralelan sistem, nakon toga sam prebacio na dvije cijev tj. serijsko povezivanje i to se znacajno pokazalo bolje, cop se povecao a pumpa je daleko manje taktala, nakon godinu dana sam izbacio paralelan sistem povezivanja i napravio dodano povezivanje direktno bey bafera, sad mogu da koristim i bafer u serijskom povezivanju i bez bafera, tu razliku nisam uocio tako reci isto radi. Trenutno radi bez bafera i evo pokazatelji u zadnja 24 h.

Je li ko imao problema nakon spajanja direktno TP bez bufer spremnika..to jos niko nije objavio..da ima probleme da mu je stala/crkla TP..ili nesto slicno..
Da li se mi racunamo koji imamo direktno bez problema ili samo trazis "problematicne" ? 🙂

Ako je sistem jednostavan i dobro urađen , bafer je nepotreban.
Imaš npr samo podno grejanje sa dobrim protokom i jednom zonom. Nemas koplikovan sitem (za koji nemam pojma zasto ljudi toliko komplikuju na kucama)
Objekat ima dovoljno dobru izlojaciju da TP moze da bude u 15L po 1kw (npr 150m2 podnog neto na 10kw TP) 180-190m2 objekat
Toplotna pumpa ima modulaciju dovoljno nisko.
Defrost je ok jer podno samo po sebi obezbeđuje dovoljnu inertnost

Uspeo sam da aktiviram "Custom curve" na Midea (MDV), ali kao što ste rekli mora na TP prvo da se aktivira u Weather Temp. Set. opcija 9 koja je u stvari ta Custom i tek onda se pojavljuje i na aplikaciji. Ako se kasnije izabere neki drugi preset u app onda Custom opet nestaje i može jedino da se aktivira sa TP.

Prilozi

• 20251206_232928_preview.jpeg
    20251206_232928_preview.jpeg
    171.3 KB · Pregleda: 23
  • 20251206_232937_preview.jpeg
    20251206_232937_preview.jpeg
    112.7 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_20251206_233419_SmartHome_preview.jpeg
    Screenshot_20251206_233419_SmartHome_preview.jpeg
    43.3 KB · Pregleda: 23
Na krovu kuce imam solarni kolektor tople vode povezan sa bojlerom. jel povezivao neko toplotnu pumpu sa kolektorom i kako šta mi treba tu?

Mislim da ne povezuješ toplotnu pumpu sa kolektorom, nego sa bojlerom. Ili TP ima svoj bojler. Ali misim da ti treba model sa DHW. Jel' tvoj model predviđen za to?
Koji solarni kolektor imaš? Imaš neku sliku da vidimo?
U stvari, kako sada dobijaš sanitarnu toplu vodu?

Treba mi info za poznanika, da li se moze postaviti toplotna pumpa (split sistem) u posebnoj prostoriji, 10m dalje od kuce koja se greje? Kakva je u tom slucaju situacija oko toplotnih gubitaka i da li se koristi neka specijalna izolacija cevi? Ili da se batali ta prica?

Treba mi info za poznanika, da li se moze postaviti toplotna pumpa (split sistem) u posebnoj prostoriji, 10m dalje od kuce koja se greje? Kakva je u tom slucaju situacija oko toplotnih gubitaka i da li se koristi neka specijalna izolacija cevi? Ili da se batali ta prica?
Naravno da može, freonske cevi se izoluju i to je to. Split je za to i projektovan.

Da li hoćeš da postaviš spoljnu i unutrašnju jedinicu 10 metara od kuće koja se greje. Ili želiš da unutrašnja jedinica bude u kući koja se greje, a spoljna 10 metara dalje?

Da li hoćeš da postaviš spoljnu i unutrašnju jedinicu 10 metara od kuće koja se greje. Ili želiš da unutrašnja jedinica bude u kući koja se greje, a spoljna 10 metara dalje?
I spoljna i unutrasnja jedinica bi bile u/na odvojenoj prostoriji.

Kod mene je postavljen split sistem na pomoćnoj prostoriji koja je 7-8 metara od kuće koju grejemo. Spoljna i unutrašnja jedinica su blizu jedna druge, a cevi za polaznu i povratnu vodu smo sami izolovali i postavili ispod zemlje na dubini od otprilike pola metra (ili nešto malo dublje). U kući su dalje razdelnici i sve dalje standardne instalacije.
Mi imamo bafer u toj pomoćnoj prostoriji i dodatnu cirkulacionu pumpu koja je dosta jaka da gura vodu iz bafera u kuću po prizemlju i spratu.
Tako smo mi uradili i ne žalimo se. Najteži deo poduhvata su bile te cevi koje idu od pomoćne prostorije do kuće i kako da budu izolovane i kuda da idu. Nismo tada našli (ili nismo imali novca) za već izolovane cevi, pa sam radio sam PexAluPex cevima od 32mm (pošto mogu da se savijaju i njih sam postavio u kanalizacione cevi (svaka svoju cev) koje su punjene stiroporom i pur penom. Rizik je da će se takva izolacija nakvasiti i izgubiti izolacione sposobnosti, ali za sada se sve čini dovoljno dobro. Ako ima gubitaka, toliko su mali da ih ne primećujemo.

Bolje bi bilo u koliko si imao uslova da unutrašnju jedinicu splita staviš u objekat koji se greje. Gas koji ide kroz instalaciju od spoljne do unutrašnje je gas. Uz određenu izolaciju ,bolje nego voda u sistemu grejanja, a i brže. Manja mogućnost gubitka i svega ostalog. Naravno, sve ako si imao uslova za isto? Inače gas ide do 20m dužnih instalacije kod split sistema ,bez dopune fabričkog sistema.

Nisam imao mogućnosti. Zato je i planirano da sve bude u drugom objektu. Iako se ne greje, temperature u njemu nisu ispod 10°C

?
Kako se čuva od magle? Zašto bi me bilo briga što je spoljna jedinica u magli? Unutrašnja je unutra, gde nema magle.
Ne razumem o čemu pričamo?

Pa ako imaš dodatni elektro grejač u unutračnjoj onda je ok. Ako nisi kod kuće par dana , a nemaš isti, grejanje uključeno, uđe u defrost od dosta sati,dana, a zapremina toplote koju ima u sistemu u objektu za "odmrzavanje" totalno je premala, pa,pa. Mada je to izuzetno retko na tim malim sistemima. Vlaga u vazduhu im je velik problem, zbog izmene toplote. Za sve TP.

Koja ti je zamisao toga.. sta dobijas time
Nije moja. Video sam da vaillant nudi neku hibrid opciju gde ako ima sunca prvo koristi vodu iz solara ( solar je isti brend) za grejanje a toplotna pomaže i preuzima kad nema sunca. Pitam jel neko radio nešto slicno možda bih probao sa random kolektorima. Mada možda mora original da bi to bilo efikasno.

Bolje bi bilo u koliko si imao uslova da unutrašnju jedinicu splita staviš u objekat koji se greje. Gas koji ide kroz instalaciju od spoljne do unutrašnje je gas. Uz određenu izolaciju ,bolje nego voda u sistemu grejanja, a i brže. Manja mogućnost gubitka i svega ostalog. Naravno, sve ako si imao uslova za isto? Inače gas ide do 20m dužnih instalacije kod split sistema ,bez dopune fabričkog sistema.
Neke TP traže dopunu nakon 15m, jer je max 20m, nekima je max 30m, bez dopune do 20m. Pričam za sisteme od oko 10kW

@Raloivolovi
Suviše je komplikovano za malo dobitaka. U teoriji sve može, ali najbolje da staviš na papir i vidiš da li ima smisla.
Jedno je što si prvo pitao: solarni kolektori -> bojler. A druga stvar ovo što sad pišeš: solarni kolektori -> grejanje
Kada ti najviše treba grejanje, zimskog sunca nema puno, tako da bi morao da skladištiš tu toplotu iz kolektora za kasnije korišćenje. Što znači bafer, i to veeeeliki. I da se ta topla voda iz solarnih kolektora skladišti na što većoj temperaturi.
Ako pričaš o sanitarnoj toploj vodi, onda sve što ti treba je bojler sa izmenjivačem toplote na koji je nakačen solarni kolektor. I sistem da odlučuje da li da cirkuliše vodu iz solarnog kolektora u bojler (da ga ne bi hladio kad ne greje sunce). U solarni kolektor ide glikol zbog smrzavanja.
Mislim da je isplativije da se samo podesi običan bojler da koristi isključivo nižu tarifu struje. Nama je tako podešeno i za prošli mesec nas je topla voda koštala 830 dinara.

Kada ubaciš u kalkulaciju toplotnu pumpu stvari se još više komplikuju. Moraš da imaš model koji podržava i grejanje sanitarne vode, pored klasničnog grejanja, što nije jeftino.

Najbolje da nam objasniš, šta pokušavaš da postigneš i šta misliš da ćeš dobiti jednim takvim komplikovanim sistemom? Uštedu u novcu?

Mora da ima bafer sa 2 izmenjivača, i tp i solar nezavisno greju vodu. Treba i neki kontroler za regulaciju i da bi se zaštitio sistem od pregrevanja i još po neka zaštita.

Hrvat , Hitachi toplotna pumpa

Nazad
Vrh Dno