Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ti meris realnu potrosnju i to je super. Ja imam prikaz ulazne i izlazne snage koje mogu da vidim i na samoj pumpi i na mobilnoj aplikaciji.
Ovo je sa mobilne aplikacije

Da li neko mozda uporedjivao realno merenje sa ovim sto ima u aplikaciji?

Prilozi

• 0-02-05-5da336b7ff6664df9f0c6ede9b76ebb7fb49eb5d16ce5009d097ed5f142637f8_9b20429fde02bd32.jpg
    0-02-05-5da336b7ff6664df9f0c6ede9b76ebb7fb49eb5d16ce5009d097ed5f142637f8_9b20429fde02bd32.jpg
    39.6 KB · Pregleda: 28
  • 0-02-05-b59e88379f637f5140f3ba73022ea727f6e6bf387d0d4b90930aba8f60d9eaa2_f7925396bab69185.jpg
    0-02-05-b59e88379f637f5140f3ba73022ea727f6e6bf387d0d4b90930aba8f60d9eaa2_f7925396bab69185.jpg
    39.9 KB · Pregleda: 21
Zdravo svima,

Evo i ja da se vratim posle duzeg vremena i konacno ugradjene toplotne pumpe i da podelim iskustva.
Ugradio sam ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW za grejnu povrsinu od 200m2 podnog grejanja sa izolacijom 12cm stiropora na zidovima, 3cm stirodura u podovima i 25cm kombinacija staklene i kamene vune u krovu. Greje se i bojler od 200 litara za potrosnu sanitarnu vodu. Za oktobar i novembar ove godine potrosnja je bila 279 odnosno 254 kwh za temperaturu u bojleru 45°C i temperaturu vode u baferu od 25 do 30°C. Bafer je 120 litara i stavljen je zbog hladjenja preko fan coilova.
Potrosnjom sam jako zadovoljan i time da je ovih par dana krajem novembra kada je maksimalna temperatura bila oko 3°C voda od 30°C uspevala da zagreje kucu na 23-24°C.

Jako sam nezadovoljan Aristonovom mobilnom aplikacijom, koja je jako lose uradjena i ne daje ni priblizno opcija kao neke druge aplikacije cije su screen shot-ove ljudi delili na ovoj temi. Imam mogucnost samo da podesavam temperaturu i to je to. Nikakve krive, ogranicavanja niti bilo sta slicno tome.

Jos jedna stvar koja me je jako iznervirala, a nigde nije navedena je da kontorlni modul u kome je i termostat radi iskljucivo preko kabla (koji ja nisam ostavio jer se pumpa reklamira kao WiFi) pa ako budete kupovali Ariston, obavezno ostavite kabl od dnevne sobe do pumpe. Mozda u tom rezimu postoji vise podesavanja, ja trenutno mogu da kontrolisem samo temperatutu vode u baferu.

Jos jedna interesantna stvar je da ne postoji samo rezim hladjenja na pumpi, vec samo letnji rezim koji radi hladjenje i grejanje tople vode.
Ako ima nekog sa Ariston Nimbus pumpom ko zna kako bolje iskoristiti aplikaciju neka mi pise. 😀

Pisem kakva je potrosnja i za ostale mesece kad bude stizala, a ako vas zanima nesto drugo vezano za ovaj model, pisite.
Ko tebe nagovori na tu snagu TP ?

Ko tebe nagovori na tu snagu TP ?
Ljudi sa ove teme, medju njima i ti. Sto?

Eto kad slušaš random likove sa Interneta 😀

Nego, ne vidim na šta se žališ? Potrošnja OK? Toplo u kući? Koja TP bi bila bolja i šta bio dobio njom?

Sto se tice grejanja je super, to sam i napisao. 😀
Iskustvo u aplikaciji je uzas, pa samo skrecem paznju na to jer nisam video da je neko drugi pisao.
Da nije grejanje super, ne znam kako vi se ogranicavala snaga, postavljalo grejanje po krivoj i ostali fazoni koje sam citao na ovoj temi. Pa samo da docaram potencijalnim kupcima. 🙂

Moja je Midea split setovana na krivulju broj 9.
Na vanjskoj temperaturi -10°C polaz je 42°C. Na vanjskoj temperaturi 4°C polaz je 35°C. Sta sam primjetio da Midea pocinje zagrijavati tek od 34°C polazom..ispod toga tesko..i tesko joj je postici ako postavim tipa krivulju u plusu tipa +10°C vanjske polaz 32 ili 30°C tesko dostigne kada je vani pada temperatura i biva hladno..zato sam postavio ovako krivulju.
Ja nemam opciju broj 9, koja bi trebala da bude custom. Kod mene ide od 1-8. Koju aplikaciju imas?

Nemoj nista preko app. Namesti preko kontrolne jedinice. App samo prati.
Moram u app da ukljucim da greje preko krive jer drugačije ne znam da li može

Imam na mob SmartHome
Medjutim krivulju podesavam na panelu od TP direktno! Nista app..na njoj pratim samo potrosnju.i polaze temp.

Hvala svima na odgovorima! Mislim da smo se složili oko snage TP za grejanje (oko 8KW).
Moje pitanje sad je, da li ta ista pumpa može lepo da ohladi isti taj objekat leti. Svaka soba ima po fancoil i do njih idu direktni vodovi iz TP, nesavisno od podnog grejanja.
Da li je to dovoljno vode u sistemu za hlađenje, ili treba da se uradi nešto drugačije?
⬇️
😉

Pa kad sam pročitao izolaciju objekta, promišljam što bi rekli neki da je tu moglo i 10 kW. Ako sam te krivo naveo ja ti se javno izvinjavam.

Pa kad sam pročitao izolaciju objekta, promišljam što bi rekli neki da je tu moglo i 10 kW. Ako sam te krivo naveo ja ti se javno izvinjavam.
Pumpa je zapravo 8KW nominalne snage, a navedena maksimalna snaga je za A7W35. Na nizim temperaturama joj opada snaga.
Nikako nije bilo pogresnih saveta. Pomogli ste mi da sve lepo izracunam i radi i u praksi kako treba. 🙂
Hvala jos jednom!

Toplotne pumpe inverteri ako kupite i pogrijesite sa jacinom kW snagom..dobra stvar je gledam sto ta inverter moze da radi sa minimalnom snagom..recimo kupio si greskom 12 kW ona ce raditi sa 5-6-7 kW koliko je potrebno za objekat da zagrije..

Toplotne pumpe inverteri ako kupite i pogrijesite sa jacinom kW snagom..dobra stvar je gledam sto ta inverter moze da radi sa minimalnom snagom..recimo kupio si greskom 12 kW ona ce raditi sa 5-6-7 kW koliko je potrebno za objekat da zagrije..
Tako je, ali što je veća maksimalna snaga, to je veća i minimalna. Ako tebi treba manje energije nego što je minimum koji pumpa daje, to je problem. Ako omašiš sa 10 na 12 KW nije veliki problem, ali se dešavalo da ljudima kojima treba 8 KW ugrade pumpu od 17 KW i tu nastaju ozbiljni problemi sa potrošnjom.

Je li ko imao problema nakon spajanja direktno TP bez bufer spremnika..to jos niko nije objavio..da ima probleme da mu je stala/crkla TP..ili nesto slicno..

Može, jako jednostavno se to rešava. Nije ništa novo, ima takvih slučajeva svuda.
Vi konkretno ovde stalno prozivate i napadate. Tako da nema šta da se ja pravdam i pričam priče. To što Vi ne znate, a sebi dajete za pravo da napadate druge mi govori o Vašoj aroganciji i nevaspitanju. Zbog toga neću da Vam odgovorim.
Poštovani Gospodine,
Ja niti nikog napadam, omalovažavam,vređam, ili bilo šta drugo. Imam nešto malo iskustva u ovom, ali nikako obrazovan, učen za to. Kao majstor, da. Samo pokušavam da iznesem činjenice iz realnog života u ovoj sferi. Od ovog ne živim. Ja sam definitivno tvrdoglav, ali arogantan i nevaspitan,... 🙂 Izvinjavam se Vama, a i svim Ostalim na temi. Videćemo kako će raditi el. kotao koji je postavljen.(čekamo servisera,mada su u drugoj temi bili neki skeptični) Možda i neće raditi? (Dopunjavam vodu već preko 48h da održim radni pritisak.Naravno da bez pumpe to ide sporo na podnom, ali da li je moguće toliko vazduha,kad je time upravljalo kvalifikovano lice? Magistrala zatvorena, rade ventili. Samo Vas molim da ne napišete kako voda mora biti omekšana, kako su neki rekli za razlog crkavanja kolektivnog sistema. Ja znam šta znači omekšana voda i kako se to radi). Ko zna da li će raditi? To mi je rekao i prodavac gde je kupljen, ali kad bi nazvao konkurenta u mestu i rekao ime,možda bi i promenio mišljenje?Molim Vas da ne shvatate ovo kao lično. Prosto, obična diskusija.👍

Poslednja izmena:
Moja je monofazna i imam pametni prekidač/osigurač koji meri potrošnju na toj fazi i povezan je na Home Asisstant. (više informacija na temi: https://forum.benchmark.rs/threads/pametna-kuća-smart-home-diskusija-pitanja-ideje.436762). Ne bih ništa menjao što se tiče merenja potrošnje.
Ali nemam nikakvih podešavanja TP ako ne došetam do termostata na zidu, a za neke opcije moram da čitam dokumentaciju i da stiskam dugmiće na samoj unutrašnjoj jedinici, a meni izgleda ovako:
Pogledajte prilog 516323
Nije baš pravljeno za korisnike nego za nekog ko postavlja i održava grejanja.
Imaš li sobni termostat? Jel' Fujitsu ili Siemens?

Može da se podešava dosta, ali ne sve. Previše je da pišemo o tome. Imam negde upustvo od 90+ strana sa gomilom parametara i šta znače.
Otprilike ovako izgleda:
1764796912582.png
Nisu svi parametri dostupni sa termostata, ali jesu iz menija unutrašnje jedinice.
Recimo mogu krivu da podesim sa oba.

Da li je bolje u podesavanjima de mi bude room temperature modulation inactive, active ili expanded?

Je li ko imao problema nakon spajanja direktno TP bez bufer spremnika..to jos niko nije objavio..da ima probleme da mu je stala/crkla TP..ili nesto slicno..
Može i bez bafera, ali su prednosti velike, pravilno raspoređivanje temperature fluida, stabilizacija temperature u objektu, eliminacija efekta defrosta, a pojedini tipovi bafera zagrevaju ili dogrevaju i sanitarnu vodu pomoću zmije - izmenjivača.

Baferi su pritom relativno jeftini, pasivni uređaji gde nije potrebno stavljati nikakvu posebnu regulaciju. Jedini argument protiv bafera je nedostatak prostora.

Što se tiče crkava ja TP to danas najviše ima veze sa: 1. loše zadatim parametrima i 2. loše izvedenom instalacijom. Zato svako garanciju na TP uslovljava puštanjem u rad od strane ovlašćenog servisera (kao i kod kotlova na pelet ili gas uostalom).

Zdravo svima,

Evo i ja da se vratim posle duzeg vremena i konacno ugradjene toplotne pumpe i da podelim iskustva.
Ugradio sam ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW za grejnu povrsinu od 200m2 podnog grejanja sa izolacijom 12cm stiropora na zidovima, 3cm stirodura u podovima i 25cm kombinacija staklene i kamene vune u krovu. Greje se i bojler od 200 litara za potrosnu sanitarnu vodu. Za oktobar i novembar ove godine potrosnja je bila 279 odnosno 254 kwh za temperaturu u bojleru 45°C i temperaturu vode u baferu od 25 do 30°C. Bafer je 120 litara i stavljen je zbog hladjenja preko fan coilova.
Potrosnjom sam jako zadovoljan i time da je ovih par dana krajem novembra kada je maksimalna temperatura bila oko 3°C voda od 30°C uspevala da zagreje kucu na 23-24°C.

Jako sam nezadovoljan Aristonovom mobilnom aplikacijom, koja je jako lose uradjena i ne daje ni priblizno opcija kao neke druge aplikacije cije su screen shot-ove ljudi delili na ovoj temi. Imam mogucnost samo da podesavam temperaturu i to je to. Nikakve krive, ogranicavanja niti bilo sta slicno tome.

Jos jedna stvar koja me je jako iznervirala, a nigde nije navedena je da kontorlni modul u kome je i termostat radi iskljucivo preko kabla (koji ja nisam ostavio jer se pumpa reklamira kao WiFi) pa ako budete kupovali Ariston, obavezno ostavite kabl od dnevne sobe do pumpe. Mozda u tom rezimu postoji vise podesavanja, ja trenutno mogu da kontrolisem samo temperatutu vode u baferu.

Jos jedna interesantna stvar je da ne postoji samo rezim hladjenja na pumpi, vec samo letnji rezim koji radi hladjenje i grejanje tople vode.
Ako ima nekog sa Ariston Nimbus pumpom ko zna kako bolje iskoristiti aplikaciju neka mi pise. 😀

Pisem kakva je potrosnja i za ostale mesece kad bude stizala, a ako vas zanima nesto drugo vezano za ovaj model, pisite.
Ni LG nije puno bolji. App je prespora jer čita iz njihovog clouda a ne direkt iz pumpe. Možeš samo da je uključiš/iskljucis, podesiš mod i da napravis neke scenarije (kad da se upali, ugasi,predje u tihi mod). Jedino sto je korisno je dijagnostika i sto ti iskoči greska sa objašnjenjem… za sve ostalo, mora modbus i home assistant

• Like
Reagovanja: 2dx
Nazad
Vrh Dno