Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav,

Prilično sam nov u ovome pa mi treba pomoć.
Naime, grejem sa na gasni kotao snage 27kW.U pitanju je kuća na sprat u Bg-u, greje se oko 130m2 sa al.radijatorima (130 rebara Global vox 600).Prošle godine sam potrošio 15000kW na grejanje (oko 80000 dinara).Ove godine sam ugradio solarnu elektranu koja podmiruje moje godišnje potrebe za el.energijom. Razmišljam da iskoristim subvenciju i pazarim i TP, ali nisam siguran da li je u mom slučaju to isplativo i koliki je period povraćaja sredstava.Na krovu imam još mesta za tri panela od 440W , što može da proizvede oko 1500kW struje godišnje za TP.
Izolacija je giterblok 25cm + 5 cm stiropor + 12cm puna cigla.

Šta mi je činiti?

Unapred zahvalan!

15 000 kWh / 3 COP ≈ 5 000 kWh struje godišnje.

Mislim da ti se isplati

5000 kWh godišnje, znači da će decembra i januara biti oko 1200-1300 kWh samo za grejanje. Plus domaćinstvo, znači crvena zona.
Obično nije isplativo da se uzima skupa TP i menja kotao koji je ispravan i radi.
Izolacija je svakako slaba, a nije podno grejanje, nego radijatori. Ali sa druge strane, ako se kupuje sa subvencijom, to puno znači. Onako na osećaj, meni deluje da bi se isplatilo, ali treba izračunati...

@hare
Kolika je temperatura vode sa kojom se sada grejete?

5000 kWh godišnje, znači da će decembra i januara biti oko 1200-1300 kWh samo za grejanje. Plus domaćinstvo, znači crvena zona.
Obično nije isplativo da se uzima skupa TP i menja kotao koji je ispravan i radi.
Izolacija je svakako slaba, a nije podno grejanje, nego radijatori. Ali sa druge strane, ako se kupuje sa subvencijom, to puno znači. Onako na osećaj, meni deluje da bi se isplatilo, ali treba izračunati...

@hare
Kolika je temperatura vode sa kojom se sada grejete?
Držim Junkers kotao na "Ekonomik".Temp vode na izlazu kotla je oko 65 stepeni.Koja bi mi snaga TP pumpe odgovarala pošto je temp vode kod njih manja?Da li trebam da dodam po koje rebro?Negde sam pročitao da je odnos 1.2 rebra po m2 kada je TP u pitanju.

Ne može TP da pravi tako toplu vodu. Moraš puno radijatora da dodaš i da spustiš temperaturu vode na ispod 40°C. Bilo bi odlično ako može da se doda još izolacije (kakvo je stanje na tavanu, kakva je stolarija).
Nađi nekog da ti izračuna, ali ne onog ko pokušava da ti proda TP.
Sve mi se manje čini da bi ti TP odgovarala.

Ne može TP da pravi tako toplu vodu. Moraš puno radijatora da dodaš i da spustiš temperaturu vode na ispod 40°C. Bilo bi odlično ako može da se doda još izolacije (kakvo je stanje na tavanu, kakva je stolarija).
Nađi nekog da ti izračuna, ali ne onog ko pokušava da ti proda TP.
Sve mi se manje čini da bi ti TP odgovarala.
Na tavanu je stiropor petica i 10mm ploča od iverice celom površinom radi gaženja .Naknadno je na to stavljena vuna 10tka i preko nje građevinski nailon.stolarija veka trokomorni profili i vakum staklo.Krov je samo crep naslagan.

@hare kada bi poduplao radijatore bilo bi TOP. Možeš i da skineš pola.postojećih, kako bi iskoristio rebra za produženje druge polovine, a onda da kupiš još PANELNIH radijatora, onih debelih. Ovako teško. Nije da TP neće raditi, samo da ne bude da si zaklao bika za dve šnicle, tj skuplja pita od tepsije.
PS: kakva je izolacija u podu?

U prizemlju je parket, na spratu laminat u delu gde se greje prizemlje, a parket iznad dela prizemlja koji se ne greje (garaža).Hteo sam neki stiropor da nalepim na plafon od garaže ,verovatno bi značilo.Inače je prizemlje za 1,5 stepen toplije od sprata,nekako je ušuškan, dva spoljna zida

Nešto razmišljam. Ako mu je gasni kotao namešten na previsoku temperaturu vode, on to ne bi ni znao. Možda kotao podigne na 60°C, pa radi 15 minuta pa se ugasi i vrti ti vodu, pa se upali pola sata kasnije opet i tako u krug... To bi značilo da može da ga spusti na nižu temperaturu, ali da radi stalno. Samo što mislim da kod klasičnih gasnih kotlova nije dobro iskorišćenje ako rade sa suviše niskom temperaturom.
hare, da li znaš koliko često ti se pali kotao i koliko dugo? Ako TP može da obezbedi za tvoju kuću da radi sa 35-40°C konstantnog rada, to bi bilo odlično.
Siguran sam da bi mogao da namestiš da se greješ na TP, ali me više brine onaj finansijski deo. Džaba sve, ako si platio TP kao 5 gasnih kotlova, dodatne radijatore, a 4 meseca grejne sezone ulaziš u crvenu zonu.

jesi li razmišljao da prvo završiš izolaciju kako treba i da izračunaš realne toplotne gubitke kuće.
Mozes npr pre radova da uradis snimak termovizijom.

Kad to znaš, najisplativije ti je da možda uzmeš manji kondenzacioni gasni kotao koji može dobro da modulira i da proširiš radijatore.

Tako ćeš moći da radiš na nižoj polaznoj temperaturi i da kotao stalno bude u kondenzaciji, što ti direktno smanjuje potrošnju gasa.

Finansijski ti je to možda najpametniji potez u ovom trenutku.

Dok uložis u nove solarce, TP.. Pitanje kada ce da se isplati.

Da li su ti kondezacioni pod subvencijama?

Piše za kotao da moduliše ali ja to nešto nisam video.Moj radi u on/off modu, upravljan je remote thermometrom.Izlaz temp.vode je 65.

Postoji i subvencija za kotao, ali nisam gledao.Ideja je bila da pređem na TP, a da potrošnju pokrijem iz dodatnih panela.

Ti si prosumer? Možeš li tek tako da dodaš još panela? Mora li onda da se potisuje novi ugovor i da se traži odobrenje da proizvodiš još struje?
Koliko ti sada ostane viška na godišnjem nivou i koliko te košta da povučeš ponovo iz mreže u toku zime?

Tako je, kupac -proizvođač
🙂 .
Elektrana je 8,8kW instalisane snage, invertor je 10kW.Pošto mi je krov na četiri vode nije bilo mesta za više panela.Priključen sam krajem aprila, nisam spojio još godinu.Ušao sam u novembar sa 1300kWh viška. Kada povlačiš višak u višoj tarifi plaćaš mrežarinu od 3,9 dinara ,a u nižoj 0,9 dinara. Naravno da bi trebao prijaviti promenu, ali to niko ne radi.

Nešto razmišljam. Ako mu je gasni kotao namešten na previsoku temperaturu vode, on to ne bi ni znao. Možda kotao podigne na 60°C, pa radi 15 minuta pa se ugasi i vrti ti vodu, pa se upali pola sata kasnije opet i tako u krug... To bi značilo da može da ga spusti na nižu temperaturu, ali da radi stalno. Samo što mislim da kod klasičnih gasnih kotlova nije dobro iskorišćenje ako rade sa suviše niskom temperaturom.
hare, da li znaš koliko često ti se pali kotao i koliko dugo? Ako TP može da obezbedi za tvoju kuću da radi sa 35-40°C konstantnog rada, to bi bilo odlično.
Siguran sam da bi mogao da namestiš da se greješ na TP, ali me više brine onaj finansijski deo. Džaba sve, ako si platio TP kao 5 gasnih kotlova, dodatne radijatore, a 4 meseca grejne sezone ulaziš u crvenu zonu.
Pustio sam kotao u rad u modovanom režimu.Max temperatura na izlazu spuštena na 60 stepeni Pri izlaznoj temperaturi od 49 stepeni drži zadatu temperaturi od 21.7 stepeni.Tako radi već par sati. Zabeležio sam i vrednost na brojilu da izračunam potrošnju.Javljam potrošnju.Kotao je Junkers ZWE-28-4MFA.

Da li on moze manje od 9kw ili ne?

Šta ti kaže uputstvo?

1764427775289.png

Meni deluje da bi ti ovakav neki legao najviše, sa većim radijatorima

Pozdrav,

Kako tacno znate koliki je COP ako to nemate tacno na displayu? Ja recimo nemam taj podatak a niti isporucenu kolicinu toplote. Tesko mi je pratiti COP cisto iz interesovanja. NIBE AMS10-12 split, SMO 40.

Mozda na app ima vise Info nego na display-u, ali tek cu naredne sedmice imati NET na objektu pa cu moci installirati i povezati app.

Taj COP meni trenutno ne znaci mnogo jer je objekat nedovrsen - citaj nema jos fasadu i nema izolaciju na krovu/tavanu koji je btw. Lim. Kuca prizemlje + sprat 220kv, Sarajevo.

Medjutim grijanje sam zavrsio i moram da odrzavam neku toplotu kako se voda ne bi zaledila. U Sarajevu su ovih dana temp bile dosta niske - oko 0°, nocu mozda i nize. I tu je u biti vec moj problem. Pumpa radi, trosi a ja nista pametniji. Jedini podatak koji sam mogao da razumijem je da je kompresor u 156h rada imao 182 starta. Statisticki ne toliko lose ili? Defrost - koliko puta, takodjer nema na display.

Potrosnja ide oko 40kwh/24h sa polazom koji sam sada postavio na krivoj. Jedan dan je bilo 26kwh ali temp je tad bila 12°.

Kriva 4:
-10° : 33°
0° : 30°
10° : 26°
Temperaturu u objektu drzim na 11°.

Mozda neko ima neku preporukuza konfiguraciju za neko min. odrzavanje? Mozda moze i 8-9°. Mislim znam da je u ovakvom stanju objekta tesko preporuciti ili reci bilo sta konkretno, ali mozda neko ima slicno iskustvo, savjet, etc.

Računao sam jučerašnju i današnju potrošnju gasa. Pri 2 stepena spolja i 21,5 stepeni unutra ,kotao je trošio oko 7,5kWh. Temperatura polaznog voda bila je oko 48 stepeni.Danas je bilo toplije, oko 5 stepeni i kotao je trošio 6.6kWh.Temperatura polaznog voda bila je 42 stepena.

Zanimljivost jedna, pre pocetka sezone updejtovao sam firmware na Althermi, i juce mi padne na pamet da skinem limit cisto iz nekih test razloga. Trenutno bez limita je modulaciju spustila kao da sam je limitirao i ima jos manju potrosnju nego sa limitom pre svega jer lakse dostigne zeljenu temperaturu koju posle odrzava. Evo trenutno ciklusi na 8C su dugacki kao i da sam limitirao. Nocas bez limita na 2C ukupno potrosila od 00-08h 4kwh sa, a dala 15kw toplote. Bas cu da ispratim dal mi se ovo pricinjava ili je stvarno tako 😀

Inace novembraska potrosnja ~7% manja nego prosle godine, ali mi se cini i da je novembra za toliko bio topliji. 330kWh ili "u pare" oko 4000RSD

Je li ko ugradjivao bez bufer spremnika TP ?
Treba li ubacivati Bypass ventil troputni i mijesajuci ventil ako ima i podno ? Ili bolje bez ista montirati.

Pustio sam kotao u rad u modovanom režimu.Max temperatura na izlazu spuštena na 60 stepeni Pri izlaznoj temperaturi od 49 stepeni drži zadatu temperaturi od 21.7 stepeni.Tako radi već par sati. Zabeležio sam i vrednost na brojilu da izračunam potrošnju.Javljam potrošnju.Kotao je Junkers ZWE-28-4MFA.
Može TP bez probelema. Samo se postavlja pitanje da li to ima smisla pored već postojećeg grejanja i da li se insvesticija isplati.
Ispod je simulacija potrošnje prema podacima koje ste pisali.

Prilozi

• 17646007441653390704822211109155.jpg
    17646007441653390704822211109155.jpg
    426.4 KB · Pregleda: 27
Je li ko ugradjivao bez bufer spremnika TP ?
Treba li ubacivati Bypass ventil troputni i mijesajuci ventil ako ima i podno ? Ili bolje bez ista montirati.
Zavisi od TP. Postoje modeli koji su projektovani da se vezuju direktno na sistem grejanja. Iskreno većina je tako projektovana, ali narod trči na bafer kao muva na onu stvar. Ako ima dovoljno vode u sistemu i ako je cirkulaciona pumpa u TP dovoljno jaka da podmiri sistem, onda vezati direktno bez ikakvih razloga za brigu.

Može TP bez probelema. Samo se postavlja pitanje da li to ima smisla pored već postojećeg grejanja i da li se insvesticija isplati.
Ispod je simulacija potrošnje prema podacima koje ste pisali.
Hvala na proračunu.Kada krene subvencija na opštini tražiću ponude, pa ću odlučiti.Ideja je da napravim višak na solarima i pokrijem energiju za grejanje.To bi se sigurno u nekom trenutku isplatilo.Moram da računam i na povećanje broja rebara kako bi spustio radnu temperaturu za TP zbog SOC. Nego, nešto drugo me muči. Da li je TP osetljiva na napon, pošto nekad padne ispod 200V. Trofazna ili monofazna?

Hvala na proračunu.Kada krene subvencija na opštini tražiću ponude, pa ću odlučiti.Ideja je da napravim višak na solarima i pokrijem energiju za grejanje.To bi se sigurno u nekom trenutku isplatilo.Moram da računam i na povećanje broja rebara kako bi spustio radnu temperaturu za TP zbog SOC. Nego, nešto drugo me muči. Da li je TP osetljiva na napon, pošto nekad padne ispod 200V. Trofazna ili monofazna?
Svaki uređaj je osetljiv na promenu napona. Kod TP se to najčešće manifestuje tako što izbaci grešku i resetuje sama sebe.

Takodje, pre nego krenes u investiciju, racunaj i to da ce drzava uskoro da promeni obracun. Vrsice se presek svakog meseca, umesto jednom godisnje prvog aprila, pa nece moci vise da se akumuliraju kwh leti, da bi se koristili zimi.

Zavisi od TP. Postoje modeli koji su projektovani da se vezuju direktno na sistem grejanja. Iskreno većina je tako projektovana, ali narod trči na bafer kao muva na onu stvar. Ako ima dovoljno vode u sistemu i ako je cirkulaciona pumpa u TP dovoljno jaka da podmiri sistem, onda vezati direktno bez ikakvih razloga za brigu.
Kako podno i radijatorsko mogu raditi na istom polazu u istom krugu bez HS-a i dodatne pumpe, sem u drugom krugu , na bilo kom agregatu? Peku, tabani, ili se smrzneš? Površina odavanja toplote totalno neuporediva? Akumulacija toplote na keramici i alu ili panelnim radijatorima, neuporediva... Stavi TP na polaz od 30C , gde je kombinovano 50-50%(radijator-podno), snrzneš se na radijatorima? Ili sam ja glup i ništa nisam razumeo? Svaki model bilo kog sistema grejanja je projektovan da radi na ujednačenom (jednom) tipu grejanja. To pametni ljudi projektuju. Nema potrebe za ničim drugim. Spojite uređaj na sistem i to je to. Ako se kombinuje različit način predavanja energije ,onda ide druga priča.Bafer se koristi za manje startova TP-a i ništa više. Bafer je rezerva kad uđe u defrost da ima dovoljno toplote da ne smrzne izmenjivač( sve pod uslovom da niko ne gleda logove ili kako radi TP). Bafer ne greje, greje TP, sa polazom od 30C na podnom, a na radijatorskom nešto više, u zavisnosti od (samo) izolacije objekta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno