@
2dx
Ako dobro tumačim, tebi su u elaboratu naveli da imaš:
godišnje toplotne gubitke od 18.235 kWh
godišnje toplotne dobitke od 9.900 kWh
Tako da je
godišnja potrošnja 6989 kWh (malo manje od razlike zbog koeficijenta).
Da li je igde navedeno kolika je distribucija te toplotne energije po mesecima? Idealno bi bilo po danima, ali i informacija po mesecu bi mogla da se iskoristi.
Kako si iz ovih informacija došao do TP od 12 i 14 kW snage?
Možda sam propustio nešto ili pevideo.
Pod pretpostavkom da su ti proračuni tačni (što ne sumnjam, pošto je radio neko ko se razume u to), ovo bih ja uradio:
Uzeo bih istorijske temperature za svoju lokaciju i iz njih izvukao proseke na mesečnom nivou. Onda bih izračunao koliko to procentualno utiče na grejanje. Kao što je
dundjer011 rekao
Ne bih koristio toplotne dobitke, već bi uzeo samo tih 18.000 kWh i podelio po mesecima. I za svaki mesec bih izračunao koliko ima sati i da li ta topolotna pumpa može da isporuči dovoljno toplote po satu. (mesec od 30 dana ima 720 sati).
Recimo da su svih 175 dana (4200 sati) podjednako hladni, to znači da ti treba 4,3 kW energije svakog sata da bi ugrejao kuću. Ali sredinom januara će možda biti 2 ili 3 puta hladnije, a početkom novembra ili krajem marta će biti možda 2 ili tri puta toplije. Znači 8-12 kW energije u januaru, a 1,5-2 kW energije početkom i krajem grejne sezone.
Onako odokativno, po opisku kuće, mislim da bi 10-12 kW TP bila sasvim dovoljna.
Toplotne dobitke ne možeš da akumuliraš i iskoristiš ni noću, a kamoli u sred zime kad ih nemaš. Čudna mi je ta metodologija da sve ubaciš u istu korpu i to za celu sezonu. Ne može da se svede na jedan broj. Nije oktobar isto što i januar. I nije noć isto što i dan.
Evo moje merenje za jučerašnji dan gde su spoljne temperature bile i do -9°C noću, a danju samo do 3°C.:
Pogledajte prilog 481819
Bio sunčan dan i dok je sijalo sunce, TP nije ni radila. Ali ti to za jačinu TP ne znači ništa par sati kasnije kad sunce zađe. A u vreme kad je bila isključena, i jača i slabija TP bi radila na 0 kW.