Šta je novo?

Toplotna pumpa

@dundjer011 pod uslovom da mu je elaborat dobro odrađen. Ja sam za moj platio, i dobio "patku". Veze sa životom nema, majstor promašio površinu zidova, prozora, itd. Obratite pažnju na ove detalje!

Pozdrav svima i hvala vam što delite svoje znanje sa nama!
Pročitao sam celu temu i samo bih voleo da proverim svoju računicu sa vama. U potrazi sam za TP za grejanje i hlađenje kuće kao i većina ljudi koji pišu u ovoj temi po prvi put.
Kuća je prizemlje + potkrovlje, 196 kvadrata podnog grejanja fi 16 postavljanog na 10cm, izolovana stiroporom 12cm na zidovima i mineralnom vunom 25cm na krovu. PVC stolarija sa troslojnim staklima, CG i nisko emisiono. Za hlađenje će se koristiti fancoil uređaji. Kuća se nalazi u Jakovu.
Za kuću je urađen elaborat energetske efikasnosti koji kaže sledeće:
Pogledajte prilog 481690
Pogledajte prilog 481691
Po ovome, meni bi trebala TP od 7KW na uzetih 5,6°C spoljne i 20°C unutrašnje temperature, ako se ne varam? Ako se snaga linearno skalira sa deltaT, meni bi na -2°C spoljnoj temperaturi trebalo 11KW, na -7°C 13,5KW, a na 12°C 4KW.
Da li bi mi pumpa

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW trofazna​

radila posao s' obzirom na to da ima minimalnu snagu kojom bi mogla da radi kad je toplije i maksimalnu snagu kojom bi mogla da pokrije temperature sve do -3°C.
Ili bi bilo bolje da idem na

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 120 R32 (min/max) - 4.23kW/14.37kW trofazna​

koja može da pokrije do -7°C, ali koja žrtvuje efikasnost kad je toplije.
Takođe da napomenem da mi microma kalkulator izbacuje značajno manje gubitke za kuću, ali pretpostavljam da inženjer koji je radio zna bolje od online kalkulatora.
Svaki savet je dobrodošao. Ariston pumpe su stavljene kao primer jer im piše min i max snaga.
Hvala!
Smatram da je loš proračun.
Ja sam, ako uporedim moj objekat, trebao da se smrzavam ove zime po tom proračunu. Ali sam imao 23-24c, i to na radijatorima.

Poslednja izmena:
@2dx
Tebi se oprasta nov si pa je i razumljivo da ne znas da citas ono sto je napisano u elaboratu.
Ali interesantno mi je kako ovi "strucnjaci" pausalno odgovaraju na postavljena pitanja a fakticki nikakav pravi odgovor ne daju, a izgleda da ni oni ne znaju da citaju sta je napisano.
Sve u svemu dragi moj po elaboratu tebi na spoljnoj 5 stepeni i unutrasnjoj 20 treba toplotne energije 2kwh, a ti sada pazi da li ces potpitanja da postavljas ovde ili ces pomoc u odabiru potraziti negde drugde.
Je l' možeš da mi objasniš kako si došao do ove brojke? Ja u elaboratu nisam video nijednu drugu brojku za temperaturu sem 5.6 i 20, pa mi je bilo logično da je rađena za te brojeve. Je l' i ti misliš da je rađeno za spoljašnju temperaturu -12.1?
Hvala.
@dundjer011 pod uslovom da mu je elaborat dobro odrađen. Ja sam za moj platio, i dobio "patku". Veze sa životom nema, majstor promašio površinu zidova, prozora, itd. Obratite pažnju na ove detalje!
Proveriću površine zidova i otvora. Proverio sam samo da li je računato za dobru zapreminu i te brojke se slažu. Hvala.
Ja sam, ako uporedim moj objekat, trebao da se smrzavam ove zime po tom proračunu. Ali sam imao 23-24c, i to na radijatorima.
Pa da, na osnovu prethodnih postova sam i ušao u dilemu, pa rekoh da proverim. @frrka ti beše imaš TP od 16KW i misliš da bi mogao da se greješ i sa 8KW?

Poslednja izmena:
Je l' možeš da mi objasniš kako si došao do ove brojke? Ja u elaboratu nisam video nijednu drugu brojku za temperaturu sem 5.6 i 20, pa mi je bilo logično da je rađena za te brojeve. Je l' i ti misliš da je rađeno za spoljašnju temperaturu -12.1?
Hvala.

Proveriću površine zidova i otvora. Proverio sam samo da li je računato za dobru zapreminu i te brojke se slažu. Hvala.

Pa da, na osnovu prethodnih postova sam i ušao u dilemu, pa rekoh da proverim. @frrka ti beše imaš TP od 16KW i misliš da bi mogao da se greješ i sa 8KW?
Da 16kw, limitirao sam max snagu preko power limit, mislim da je to oko 10kw, radilo bez problema. 23-24c.
Nemam grejače ni bafer pa mi je bar dana zbog vlage i čestog DF par puta pala temp na 22.5, žena odlepila 😅

Čitam njegov objekat duplo efikasniji od mog a gledao sličnu TP.
Moj limit je 9 ampera * 410v (trofazna) = 3700kw max moze da povuče iz mreže..

E sada od spoljnih uticaja zavisi efikasnost.

Poslednja izmena:
Hvala.

Proveri i orijentaciju otvora, zbog proračuna insolacije. Uračunaj i ventilaciju

Hvala.

De ti nama reci, živ bio, koju ćeš ti TP da kupiš, koji proizvođač, mani se ti "ono na primjer". Nisu sve TP iste, neke su vrlo dobre, neke dobre a bome neke su za izbjegavanje. A onda poslije toga da vidimo kakva je servisna podrška u tvom gradu ili okolini. Snaga poslije toga. Malo ćemo ovdje sa kolegama da raspravimo, to bar nije problem a onda ćeš ti lijepo da nađeš stručno lice kojem ćeš sve to predočiti a potom da kaže i naravno napiše svoje mišljenje u vezi svega.

Posto si mi komsija i posto izuzetno postujem ljude koji grade sa gradj. dozvolom da ti odgovorim. Imas po proracunu koji inace nema veze s vezom, znam posto sam i ja gradio kucu sa dozvolom i znam kako ga racunaju, ukupne godisnje gubitke 7000kwh/175 dana za koje se radio godisnji proracun gubitaka/24h = 1,66kwh na spoljnih 5 i unutrasnjih 20, a ja sam ti zaokruzio na 2 da te ne bih zbunjivao.
Verujem da si sada samo jos zbunjeniji.
To ti je chatGPT rekao?

• Like
Reagovanja: 2dx
Posto si mi komsija i posto izuzetno postujem ljude koji grade sa gradj. dozvolom da ti odgovorim. Imas po proracunu koji inace nema veze s vezom, znam posto sam i ja gradio kucu sa dozvolom i znam kako ga racunaju, ukupne godisnje gubitke 7000kwh/175 dana za koje se radio godisnji proracun gubitaka/24h = 1,66kwh na spoljnih 5 i unutrasnjih 20, a ja sam ti zaokruzio na 2 da te ne bih zbunjivao.

To ti je chatGPT rekao?
Naprotiv, sve si mi objasnio. Ne znam zašto sam gledao ovo 7000 kao nešto što treba da objasni veličinu pumpe, a nisam sveo na sat. Hvala ti najlepše.
Ti si beše pisao da su naduvane vrednosti za toplotne dobitke od uređaja i ljudi u prostoru? Znači da uvećam gubitke za neki procenat?

Procitah nekih 20tak strana sto od napred sto od pozadi i zabole me glava :D Imamo u planu da gradimo kucu pa razmisljamo o TP, ne bi za sada nista oko detalja jer ne znam jos nista oko kvadrature (sa zetom to moram da vidim arhitekta je covek pa cemo lagano), samo znam da ce biti izolacija odlicna posto vidim po komentarima da je to pod obavezno.
Mene interesuje sledeca stvar, koliku buku pravu spoljna jedinica kad radi, jer sam jako osetljiv na istu, npr leti drzim otvorenu terasu komsiji radi klima iznad i bez cepova za usi nema teorije da zaspem. Hvala!

Kad vidim koliko racunanja i muke oko odabira pumpe ima, ja sam bogovski prosao izgleda :).
Po meni, nikakvi elaborati nisu potrebni, iako sam i ja radio jedan. U glavnom se kao i u vecini gradjevinskih poslova sve svodi na uzimanje sto vise novca, za sto krace vreme bez neke zelje da se posao zaista kvalitetno odradi. Cast izuzecima. Meni su preporucivali pumpe od 16,14,12,10kw. Pa se na kraju isppstavilo da mi 8kw pumpa u sred zime zagreje hladnu kucu (165m2 grejne povrsiine) za dan i po na 23c i to na planini, gde je uvek hladnije 2-3c nego u gradu.
Najbolje je uzeti u obzir tudja iskustva jake/slabe pumpe, izolacije i spram toga se i opredeliti za model i snagu pumpe.

De ti nama reci, živ bio, koju ćeš ti TP da kupiš, koji proizvođač, mani se ti "ono na primjer". Nisu sve TP iste, neke su vrlo dobre, neke dobre a bome neke su za izbjegavanje. A onda poslije toga da vidimo kakva je servisna podrška u tvom gradu ili okolini. Snaga poslije toga. Malo ćemo ovdje sa kolegama da raspravimo, to bar nije problem a onda ćeš ti lijepo da nađeš stručno lice kojem ćeš sve to predočiti a potom da kaže i naravno napiše svoje mišljenje u vezi svega.
Nisam još ništa rešio. U neki uži izbor je ušao Ariston kao budžetska varijanta i Bosch (serija 3400) kao skuplja. Na osnovu ovoga što sam pročitao na forumu, razumeo sam da oni imaju ok servis u Beogradu.
Ali da, pre samo par strana je nekom savetovano da krene od snage, pa na kraju da izabere brend, pa sam od toga i krenuo. :D
Svaka preporuka bilo za snagu, bilo za brend je vrlo dobrodošla.

To ti je chatGPT rekao?
ChatGPT? 🤔

Kad vidim koliko racunanja i muke oko odabira pumpe ima, ja sam bogovski prosao izgleda :).
Po meni, nikakvi elaborati nisu potrebni, iako sam i ja radio jedan. U glavnom se kao i u vecini gradjevinskih poslova sve svodi na uzimanje sto vise novca, za sto krace vreme bez neke zelje da se posao zaista kvalitetno odradi. Cast izuzecima. Meni su preporucivali pumpe od 16,14,12,10kw. Pa se na kraju isppstavilo da mi 8kw pumpa u sred zime zagreje hladnu kucu (165m2 grejne povrsiine) za dan i po na 23c i to na planini, gde je uvek hladnije 2-3c nego u gradu.
Najbolje je uzeti u obzir tudja iskustva jake/slabe pumpe, izolacije i spram toga se i opredeliti za model i snagu pumpe.
Bosch 3400 je ušla u uži izbor najviše zbog tvojih iskustava. Tako da, hvala što nas izveštavaš. 🙂

@2dx

Mislim da je minimalna prosečna temperatura koja se racuna za Beograd -5, dodaj jos malo, jakovo je van BG, malo je hladnije.

Racunaj -7c
24c u kući, to je neka ok temperatura, niti puno niti malo.
To sto ti računaju i savetuju da računaš na 20c u kuci, zaobiđi!
Možeš da imaš, uz patofne i džemper.

Gledaj u specifikacijiama od TP da li na -7 ta TP izbacuje dovoljno toplote. Neke TP gube snagu, neke pojačaju potrosnju struje na minusima. To je bitno pri izboru da gledaš.

Npr Fujitsu koliko znam drzi snagu ali pojaca potrosnju.. Pa možeš slabiju TP.
Midea, smanjuje snagu ali je ista potrošnja.. Pa moraš jacu TP...
"Nije sija nego je vrat" što bi rekli ali kao sto vidiš na većim minusima rade različito.

Naveo dva brenda kao primer.. Vidi za Bosh i ariston

Procitah nekih 20tak strana sto od napred sto od pozadi i zabole me glava :D Imamo u planu da gradimo kucu pa razmisljamo o TP, ne bi za sada nista oko detalja jer ne znam jos nista oko kvadrature (sa zetom to moram da vidim arhitekta je covek pa cemo lagano), samo znam da ce biti izolacija odlicna posto vidim po komentarima da je to pod obavezno.
Mene interesuje sledeca stvar, koliku buku pravu spoljna jedinica kad radi, jer sam jako osetljiv na istu, npr leti drzim otvorenu terasu komsiji radi klima iznad i bez cepova za usi nema teorije da zaspem. Hvala!
Mogu da preporucim Bosch 3400i po pitanju buke spoljne jedinice. Cujem je jedino kad pridjem na par metara. Komsija je jos vise odusevljen, ocekivao je da ce biti mnogo bucnija :). Ali svakako, ako postavis spoljnu jedinicu iza kuce, verovatno neces ni sa jednim iole kvalitetnijim brendom imati problem po tom pitanju.

Naprotiv, sve si mi objasnio. Ne znam zašto sam gledao ovo 7000 kao nešto što treba da objasni veličinu pumpe, a nisam sveo na sat. Hvala ti najlepše.
Ti si beše pisao da su naduvane vrednosti za toplotne dobitke od uređaja i ljudi u prostoru? Znači da uvećam gubitke za neki procenat?
@2dx taj sam.
Za tebe najjednostavnije gledaj gubitke bez tih dobitaka, znaci onih 18000kwh godisnje, to ce ti pokriti realne gubitke i gubitke na provetravanje.

@2dx
Ako dobro tumačim, tebi su u elaboratu naveli da imaš:
godišnje toplotne gubitke od 18.235 kWh
godišnje toplotne dobitke od 9.900 kWh
Tako da je godišnja potrošnja 6989 kWh (malo manje od razlike zbog koeficijenta).

Da li je igde navedeno kolika je distribucija te toplotne energije po mesecima? Idealno bi bilo po danima, ali i informacija po mesecu bi mogla da se iskoristi.
Kako si iz ovih informacija došao do TP od 12 i 14 kW snage?
Možda sam propustio nešto ili pevideo.

Pod pretpostavkom da su ti proračuni tačni (što ne sumnjam, pošto je radio neko ko se razume u to), ovo bih ja uradio:
Uzeo bih istorijske temperature za svoju lokaciju i iz njih izvukao proseke na mesečnom nivou. Onda bih izračunao koliko to procentualno utiče na grejanje. Kao što je dundjer011 rekao
Ne bih koristio toplotne dobitke, već bi uzeo samo tih 18.000 kWh i podelio po mesecima. I za svaki mesec bih izračunao koliko ima sati i da li ta topolotna pumpa može da isporuči dovoljno toplote po satu. (mesec od 30 dana ima 720 sati).

Recimo da su svih 175 dana (4200 sati) podjednako hladni, to znači da ti treba 4,3 kW energije svakog sata da bi ugrejao kuću. Ali sredinom januara će možda biti 2 ili 3 puta hladnije, a početkom novembra ili krajem marta će biti možda 2 ili tri puta toplije. Znači 8-12 kW energije u januaru, a 1,5-2 kW energije početkom i krajem grejne sezone.

Onako odokativno, po opisku kuće, mislim da bi 10-12 kW TP bila sasvim dovoljna.
Toplotne dobitke ne možeš da akumuliraš i iskoristiš ni noću, a kamoli u sred zime kad ih nemaš. Čudna mi je ta metodologija da sve ubaciš u istu korpu i to za celu sezonu. Ne može da se svede na jedan broj. Nije oktobar isto što i januar. I nije noć isto što i dan.

Evo moje merenje za jučerašnji dan gde su spoljne temperature bile i do -9°C noću, a danju samo do 3°C.:
1740125497381.png
Bio sunčan dan i dok je sijalo sunce, TP nije ni radila. Ali ti to za jačinu TP ne znači ništa par sati kasnije kad sunce zađe. A u vreme kad je bila isključena, i jača i slabija TP bi radila na 0 kW.

Kuća je prizemlje + potkrovlje, 196 kvadrata podnog grejanja fi 16 postavljanog na 10cm, izolovana stiroporom 12cm na zidovima i mineralnom vunom 25cm na krovu. PVC stolarija sa troslojnim staklima, CG i nisko emisiono

Ne znam kako se dolazi sa ovakvom kucom do 12kw,

Ja imitiram moju 16kw maximalno,

Radijatori, 8cm, izolovan tavan, običan pvc, pod nema izolaciju, 180m2, 70% radijatori, 30% podno. 24c u kući.

@component Pogrešno sam iz elaborata zaključio da se brojka 6989 odnosi na potrošnju po satu i odatle računao dalje snage. Nemam ništa po mesecima u samom proračunu. Mislim da su zato i date srednje vrednosti za grejnu sezonu i dalje se računa kako je dundjer011 napisao. Dakle, ako se uzme proračun iz elaborata meni treba 6989/175/24 = 1,664KW da zagrejem kuću sa 5,6°C spoljnih na 20°C unutra. Ako se ne odbiju toplotni dobici onda je to 18235/175/24 = 4,342KW.
Da uzmemo u daljem računu ovu veću cifru. Meni za svaki stepen deltaT treba 4342/(20-5,6) ≈ 300W.
Znači ako računam da grejem kuću na -7°C napolju kao donju granicu i hoću 24°C unutra, onda mi treba (24 - -7)*300 = 9,3KW.
Ako za gornju granicu računam 12°C napolju i grejem isto na 24°C unutra onda mi treba (24 - 12)*300 = 3,6KW.
Na 18°C napolju bi mi trebalo 1,8KW na primer.
Po tom računu, ARISTON NIMBUS PLUS M NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW/11.74kW bi lepo pokrivala od -15 do +15°C, a preko +15°C bi ulazila u kratke cikluse.
Bosch Compress 3400i AWS 8 (min/max) - 2.6kW/8kW(ako lepo tumačim tabelu) bi lepo pokrivala od -2 do +15°C i isto bi preko +15°C bila prejaka, a za spoljne temperature ispod -2°C bi morala da pali grejač.
Jesam li ja ovo dobro izračunao? 😄

Evo i tabele za Bosch koju sam nasao u njihovoj specifikaciji.
1740131733038.png
Nije mi samo jasno zašto troši manje snage na +7 nego na +12°C
Ne znam kako se dolazi sa ovakvom kucom do 12kw,

Ja imitiram moju 16kw maximalno,

Radijatori, 8cm, izolovan tavan, običan pvc, pod nema izolaciju, 180m2, 70% radijatori, 30% podno. 24c u kući.
Okačio sam iznad račun. U najgoroj varijanti po proračunu, a to je da nema nikakvih toplotnih dobitaka, treba 9.3kW, a ako uzmemo da su dobici tačni trebalo bi 3.6kW za max snagu pumpe.
Ne znam da li bi možda ARISTON NIMBUS PLUS S NET 50 R32 (min/max) - 1.68kW/7.57kW radila posao, pošto bi bila efikasnija kad je toplije.

Poslednja izmena:
@2dx
Ako dobro tumačim, tebi su u elaboratu naveli da imaš:
godišnje toplotne gubitke od 18.235 kWh
godišnje toplotne dobitke od 9.900 kWh
Tako da je godišnja potrošnja 6989 kWh (malo manje od razlike zbog koeficijenta).

Da li je igde navedeno kolika je distribucija te toplotne energije po mesecima? Idealno bi bilo po danima, ali i informacija po mesecu bi mogla da se iskoristi.
Kako si iz ovih informacija došao do TP od 12 i 14 kW snage?
Možda sam propustio nešto ili pevideo.

Pod pretpostavkom da su ti proračuni tačni (što ne sumnjam, pošto je radio neko ko se razume u to), ovo bih ja uradio:
Uzeo bih istorijske temperature za svoju lokaciju i iz njih izvukao proseke na mesečnom nivou. Onda bih izračunao koliko to procentualno utiče na grejanje. Kao što je dundjer011 rekao
Ne bih koristio toplotne dobitke, već bi uzeo samo tih 18.000 kWh i podelio po mesecima. I za svaki mesec bih izračunao koliko ima sati i da li ta topolotna pumpa može da isporuči dovoljno toplote po satu. (mesec od 30 dana ima 720 sati).

Recimo da su svih 175 dana (4200 sati) podjednako hladni, to znači da ti treba 4,3 kW energije svakog sata da bi ugrejao kuću. Ali sredinom januara će možda biti 2 ili 3 puta hladnije, a početkom novembra ili krajem marta će biti možda 2 ili tri puta toplije. Znači 8-12 kW energije u januaru, a 1,5-2 kW energije početkom i krajem grejne sezone.

Onako odokativno, po opisku kuće, mislim da bi 10-12 kW TP bila sasvim dovoljna.
Toplotne dobitke ne možeš da akumuliraš i iskoristiš ni noću, a kamoli u sred zime kad ih nemaš. Čudna mi je ta metodologija da sve ubaciš u istu korpu i to za celu sezonu. Ne može da se svede na jedan broj. Nije oktobar isto što i januar. I nije noć isto što i dan.

Evo moje merenje za jučerašnji dan gde su spoljne temperature bile i do -9°C noću, a danju samo do 3°C.:
Pogledajte prilog 481819
Bio sunčan dan i dok je sijalo sunce, TP nije ni radila. Ali ti to za jačinu TP ne znači ništa par sati kasnije kad sunce zađe. A u vreme kad je bila isključena, i jača i slabija TP bi radila na 0 kW.
Saglasan, pogotovo sa principom da se za kalkulaciju gledaju godisnji toplotni gubici, a ne razlika godisnji (gubici - dobici). U elaboratu/pravilniku su dati podaci, pa da kulturiska odatle da probam da rastumacim:
4.1 Godisnja potrebna energija za nadoknadu gubitaka toplote, pravilnik akze da je to: QH,ht = (HT + HV) • 24 • HDD • 10-3 (10 na -3, iliti *0.001)
Ht i Hv su koeficijenti transmisionih i ventilacionih gubiata toplote, jedinica je W/K
HDD je broj stepen dana (heating degree days) za lokaciju zgrade, (U tabeli 6.3 (greska je u tekstu pravilnika, referencira tabelu 7.3, ali ocigledno je da se misli na 6.3) HDD vredost za Beograd je 2520), u principu to je temperaturna razlika prosecne spoljne i zeljene temperature unutrasnje (20 unutrasnja - 5.6 spoljna)*175 , a pretpostavka je da je za Beograd 175 grejnih dana
24 je (ne nadjoh eksplicitno) ali ukazuje na 24h u danu, jer se HDD odnosi na dane,
10 na -3 je baratanje Wh, kWh
ako imamo 18235kWh= ~302 w/K (izracunato prema jednacini) * 24h * 2520K * 0.001 > 18235kWh = ~760000w * 24h *0.001 > 18235kWh = ~760kW *24h > znaci da ako hocemo da znamo toplotne gubitke 5.6 do 20c delimo ~760kW / 175 dana = ~4.5kW (grubo sam zaokruzivao prilikom racunanja, moze i preciznije)
Ako negde gresim, recite. Kao sto rekoh, davno sam se ovim bavio.

Poslednja izmena:
  • Like

2dx,​

Nemam pojma da li si dobro izračunao, ali mi se čini da ispravno razmišljaš :)

Mene najviše ovde smeta što su kao parametri uzeto 20°C unutrašnje temerature i 5°C spoljašnje. Meni, za moju kuću, za moju porodicu, to nije realno. Ono što je realno je 23-25°C unutrašnje i promeljiva spoljašnja u zavisnosti šta želiš da postigneš. Ili minimalne temperature koje možeš da očekuješ tvojoj lokaciji (kod mene je to oko -10°C, ispod toga se desi ali je retkost), ili prosečne zimske temperature (kod mene je to 2°C).

Ja bih planirao snagu TP da može na -10°C da zagreje kuću na 23°C, a proverio bih da može lepo da radi bez da se gasi na oko 2°C. Nešto tako. Da se ne upecaš u ono: "treba mi TP deklarisana na -25°C" ili "previše jaka će da se muči u proleće i jesen".
Nisam stručan da ti dam neki pametan savet pošto imam iskustva sa samo jednim proizvođačem, samo jednim modelom i to komada jedan. Moja. Za druge TP znam smo šta mi ljudi pričaju.
Vidi samo da ima pošten servis, zlu ne trebalo.

• Like
Evo i tabele za Bosch koju sam nasao u njihovoj specifikaciji.
Pogledajte prilog 481831
Nije mi samo jasno zašto troši manje snage na +7 nego na +12°C

Okačio sam iznad račun. U najgoroj varijanti po proračunu, a to je da nema nikakvih toplotnih dobitaka, treba 9.3kW, a ako uzmemo da su dobici tačni trebalo bi 3.6kW za max snagu pumpe.
Ne znam da li bi možda ARISTON NIMBUS PLUS S NET 50 R32 (min/max) - 1.68kW/7.57kW radila posao, pošto bi bila efikasnija kad je toplije.

Mislim da treba da trazis novi proračun.

Fora je sto i tu moras da paziš sta ti računaju.. Video sam da stave -5,+24 ali računaju ljudima 40c u podnom, pa treba opet jaca TP.

Za Althermu mogu da ti kazem da je neprimetna, odnosno pozadinska buka grada nadglasava pumpu.

Prilozi

• player_export.mov
    2.8 MB
Čitanje EEE dokumenta nije jednostavno ako ne znate šta tu piše i šta to znači. Elaborat nije projekat mašinskih instalacija, zbog toga u sebi nema deo gde se dimenzioniše mašinska soba tj njege komponente.
Srećom ja to radim ceo život pa ću Vam pomoći.
Prema ovo EEE dokumentu Vama treba pumpa snage 7 do 8 kW.
Što se tiče čitanja kapaciteta pumpi, iz dokumenata koji su ovde navedeni to nije moguće jer su to dokumenti za GEF sertifikate koji pokazuju snagu uređaja na 60% opterećenja kompresora. Za tačan podatak trebaju Vam projektne podloge za uređaj.

@Matdev Taj bafer od 300L ako ima 4 izvoda i radi praktično kao hidraulična skretnica, konvertujte u volumajzer sa dva izvoda. Dakle iz TP da ide u recimo u vrh volumizera, a sa dna volumizera dalje topla voda u radijatore. Povrat iz radijatora spojiti direktno u povrat na TP. Ako iza bafera ima pumpa, to vam ne treba. Samo meša toplu i hladnu kroz bafer, i ubija COP od toplotne pumpe. Pumpa u TP je dovoljna da vrti vodu kroz celu kuću.

Vase misljenje
Sta kazete na ovakvo slaganje toplotne pumpe i buffer spremnika..imam podno + niskotemperaturni radijatori

Toplotnu pumpu spoji direktno na radijatore bez dodatne cirkulacione pumpe. Na povratu
spoji puffer kao volumizer. lz tog volumizera preko druge cirkulacione pumpe spoji podno grijanje preko mješajućeg ventila. Na tom
ventilu se podešava temperatura vode za
podno. Balansiraj sve radijatore i sve krugove podnog grijanja. Podesite toplotnu pumou da radi po krivulji vanjske
temperature. Ako su cijevi dovoljnog protoka sve ce raditi kao sat.

Spojite toplotnu pumpu
direktno na radijatore. Pufer priključite na povratni vod kao volumizer. Jednu cirkulacionu pumpu izbacite, a drugu na
podnom ostavite. Balansirajte radijatore na prigušnicama i krugove podnog grijanja. Delta T bi trebala biti 3 do maksimalno 7C.

Čemu komplikacije i eksperimentisanje kada većina boljih toplotnih pumpi ima ugradni set za drugi krug grejanja? Obe cirkulacione pumpe i mešni ventil budu u unutrašnjoj.

Hvala svima na odgovorima! Mislim da smo se složili oko snage TP za grejanje (oko 8KW).
Moje pitanje sad je, da li ta ista pumpa može lepo da ohladi isti taj objekat leti. Svaka soba ima po fancoil i do njih idu direktni vodovi iz TP, nesavisno od podnog grejanja.
Da li je to dovoljno vode u sistemu za hlađenje, ili treba da se uradi nešto drugačije?

Sa fancoil uređajima teško da imaš dovoljno vode u instalaciji. Računaj da na 10m 16-ce Al-Pex imaš (samo) oko litar vode. Za hlađenje će trebati volumizer, a zapremina zavisi od preporuke proizvođača konkretne TP

• Like
Hladjenje ljeti iskljucivo preko klima !
TP i fancoili hladjenje..tesko ide..po meni TP nije namjenjena za hladjenje..tu joj je mana..samo grijanje. Jednostavno fancoili rade sa temperaturama od 9 do 12°C na hladjenju..ako stavis te temperature radi sve puse hladan zrak ali zato imas kondezat na cijevima oko TP sva voda se sliva na pod..pokusaj oblaganja cijevi alo opet isti problemi kondezat sebi nadje mjesto..ako stavis TP na 16 ili 18 °C tada bakar ne rosi medjutim fancoili nece da rade jer imaju taj neki senzor glupi koji registruje visu temp.
Čemu komplikacije i eksperimentisanje kada većina boljih toplotnih pumpi ima ugradni set za drugi krug grejanja? Obe cirkulacione pumpe i mešni ventil budu u unutrašnjoj.

Ovo govorim jer nemam takav vid TP..znam o cemu govoris all in ONE sve dodje..kod mene je Midea 12 kW monofazna split verzija + buffer 200l Cordivari. Niskotemperaturni radijatori Vogel & Noot + podno grijanje + fancoil.
Sada sam tjeo uraditi prepravke po ovoj gore uputi...

Nazad
Vrh Dno