Pa ako radi kompresor onda radi i TP. Ili sam nešto propustio u logici? Kako pumpa radi ako ne radi kompresor? Misliš ćuti u standby modu?Da li imate podatke u satima koliko vam je pumpa radila i za to vreme koliko je radio kompresor?
Super hvala na ovomeBio sam zaludan... Ovako bi to izgledalo za tvoje toplotne gubitke sa uračunatim konstantnim provetravanjem. Ako ne provetravaš (kao što 99% ljudi to i ne radi zimi), onda zanemariš drugu kolonu, ili bar smanjiš vrednosti.
Za TP sam uzeo jačinu 12kW sa parametrima moje Fujitsu TP za polaznu temperaturu vode od 40°C:
Pogledajte prilog 464422
Iz iskustva da ti kažem, u realnom životu, provetvaranje skodo da može da se zanemari za ovakve stvari. Zato što TP najjače radi noću, kada je najhladnije i kada nemaš toplotnih dobitaka od sunca (koji, uzgred, ovde nisu ni uračunati). A nema ni dobitaka od ukućana i kućnih aparata. A noću niko ne provetrava. Ako imaš sistem ventilacije (što promil ljudi ima u kućama), onda vredi razmisliti i o rekuperaciji. Ako planiraš da par puta dnevno otvoriš prozor i tako provetriš, to ćeš uraditi kad tebi odgovara.
Dakle, u teoriji gledaj kolonu "potrebna toplota", u praksi gledaj samo "toplotni gubici"...
Ah, da... obrati pažnju da TP obično ne može da da manje od trećinu deklarisane toplote. Tako da se zapitaj šta ćeš da radiš na 5°C kad treba da se greješ, a pumpa je prejaka i tek što postigne temperaturu, već se ugasi. Da ne pričam na 15°C, kad isto ne možeš da se ne greješ.
Jos uvek vecamo, al jedna stvar koju sam zaboravio napomenuti da zelim bojler za sanitarnu vodu da li to iziskuje da gledam jacu pumpu ili ne ?Još vijećamo ali uspjet ćemo. Da je Mitsubishi u pitanju onda 8 kW a da je Fujitsu onda 10 kW.
Kad god si u mom kraju javi se placam rucak 🙂Pogledajte prilog 464457
@RpR
Primer kod Ariston
Imas minamalnu snagu za temperature +15c
Maksimalnu snagu za - 5 ili -7
Ako se neka TP uklapa u opsegu toplotnih gubitaka tvog objekta na +15 i na - 5 nju uzimas u razmatranje.
Npr za Ariston mozes ili 6kw ili 8 kw jer je ista minimalna snaga.
Posle toga mozes da vidis COP pa da na osnovu toga izabereš.
Najveći problem sa velikom TP je minimalna snaga i plaćanje 500-1000e vuse bez potrebe. Bolje nama kupi po jednu gurmansku 😅
Bojler da ide preko TP uopšte nije toliko isplativ, pisalo se ranije o tome.Super hvala na ovome
Jos uvek vecamo, al jedna stvar koju sam zaboravio napomenuti da zelim bojler za sanitarnu vodu da li to iziskuje da gledam jacu pumpu ili ne ?
Kad god si u mom kraju javi se placam rucak 🙂
Po svim raspoloživim podacima potrebna je pumpa kapaciteta 6kW. Ako dodatmo sanitarnu vodu išao bih onda na 8kW, u paru sa bojlerom do 200m2 sa cevnim izmenjivačem od min 1.5m2 u tom bojleru. Radice sve kao sat.Super hvala na ovome
Jos uvek vecamo, al jedna stvar koju sam zaboravio napomenuti da zelim bojler za sanitarnu vodu da li to iziskuje da gledam jacu pumpu ili ne ?
Kad god si u mom kraju javi se placam rucak 🙂
Samo da ne bude taj minimum kao kod Midea klima 18-caPogledajte prilog 464457
@RpR
Primer kod Ariston
Imas minamalnu snagu za temperature +15c
Maksimalnu snagu za - 5 ili -7
Ako se neka TP uklapa u opsegu toplotnih gubitaka tvog objekta na +15 i na - 5 nju uzimas u razmatranje.
Npr za Ariston mozes ili 6kw ili 8 kw jer je ista minimalna snaga.
Posle toga mozes da vidis COP pa da na osnovu toga izabereš.
Najveći problem sa velikom TP je minimalna snaga i plaćanje 500-1000e vuse bez potrebe. Bolje nama kupi po jednu gurmansku 😅
Pozdrav, ako se bavite prodajom i ugradnjom pumpi hteo bi vas kontaktPo svim raspoloživim podacima potrebna je pumpa kapaciteta 6kW. Ako dodatmo sanitarnu vodu išao bih onda na 8kW, u paru sa bojlerom do 200m2 sa cevnim izmenjivačem od min 1.5m2 u tom bojleru. Radice sve kao sat.
Jako su retki slučajevi u praksi da su toplotni gubici ovako niski, ali ih ima.
Imamo jedan objekat koji smo radili prošle godine od 320m2 sa toplotnom pumpom od 10kW.
sa druge strane imamo i kuću od 130m2 sa pumpom isto od 10kW.
Svaka kuća traži proračun i dimenzionisanje.
Pazite samo kod tih brendova koji su uspešni u IT sektoru da ih ne stavljate u isti koš kada su uređaji za grejanje u pitanju. Često su to dve razdvojene firme koje jedino zajedničko imaju samo ime.Kljudi imali neko iskustva sa samsung toplotnim pumpama ?
Vissman kakav je on?Ako govorimo o složenim algoritmima rada i naprednim funkcijama tu su Nemci (Vaillant i Bosch), Sveđani (Nibe i IVT) i Azija (Daikin i Panasonic).
Ovo sve ostalo može i dete da pusti u rad, zastarelo i primitivno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari