Šta je novo?

Toplotna pumpa

Mislim da je važniji podatak koliko imaš paljenja i gašenja u nekom vremenskom intervalu

Nemam taj podatak. Rekao bih da sam dodavanjem modulacije u jednacinu i nize krive poprilicno produzio cikluse po ovom toplom vremenu, ali jedino da izmerim rucno :) Sta se smatra ok duzinom ciklusa?

Evo sta na to kaze chat gpt :)

1730316416398.png

Poslednja izmena:
Da li imate podatke u satima koliko vam je pumpa radila i za to vreme koliko je radio kompresor?
Pa ako radi kompresor onda radi i TP. Ili sam nešto propustio u logici? Kako pumpa radi ako ne radi kompresor? Misliš ćuti u standby modu?

Što se tiče ciklusa, to mnogo zavisi od spoljne i unutrašnje temperature i izolacije objekta. Ovih dana mi se skoro ni ne uključi TP... Evo baš se sad radi i ovako mi izgleda potrošnja energije (i ciklusi paljenja i gašenja) u poslednja 2 dana:
1730364169749.pngKad dođe zima, onda se maltene noću ni ne gasi. Desi se da se preko dana ugasi pošto imamo dosta solarnih dobitakka kad je sunčan dan (bez obzira koliko je hladno), ali čim padne veče opet krene.

Ako imaš do 3-4 ciklusa u toku sata, mislim da nema šta da brineš. Ako ti se TP pali i gasi svakih 5-10 minuta, onda tu nešto nije dobro...

Kompresor sam po sebi ne radi uvek kada i ostatak toplotne pumpe, bar na Daikinu. Desi se npr da kompresor radi 15 min, dok unutrasnja jedinica nastavi da vrti tu vodu kroz sistem dok ne padne temperatura i kompresor upali ponovo i tako u krug. Kada je sto kazes toplo i udari sunce kroz prozore desi se da se ugasi sve, i onda ne radi ni jedno ni drugo, ali to je tako jer je prosto temp u sobi iznad zadate.. Mislim da sam ja u glavi imao pogresnu predpostavku da je ciklus u stvari vezan samo za rad kompresora (njegovo paljenje i gasenje), a ne za ceo sistem dok se ne ugasi.

1730370368432.png

Ako ćemo u detalje Toplotna pumpa se sastoji od: kompresora, izmenjivača toplote, cirkulacione pumpe, isparivača, ekspanzionog ventila, ventilatora i elektronike koja sve kontroliše.
Sad kada toplotna pumpa radi, a kad ne radi, ne možeš samo da izabereš jedan deo. Da bi te grejala, moraju svi delovi da funksionišu. Kompresor troši najviše struje. Ali ako cirkulaciona pumpa ne vrti vodu, džabe kompresor radi (i obrnuto).
Svaki proizvođač pravi svoje modele TP po malo drugačije. Moja Fujitsu ima logiku da isključi cirkulacionu pumpu kada kompresor ne radi, a pumpa je sa promenljivim protokom. Kada ne radi ni cirkulaciona ni komprsor, toplotna pumpa i dalje troši nešto ispod 30W. Daikin verovatno ima malo drugačiju logiku i u zavisnosti koliko je internta, logika može da upali ili ugasi cirkulacionu ranje ili kasnije, ali principi su isti.
Dakle, najveća potrošnja kod TP je kopresor, pa cirkulaciona pumpa, pa elektronika. Pošto su cirkulaciona i kompresor obično povezani da rade zajedno u isto vreme, možeš da smatraš da je ciklus u stvari paljenje i gašenje kompresora (tj. kad TP u stvari greje), a elektronika se nikad ne gasi.

Koliko sam shvatio, previše ciklusa može da bude problem zato što se kompresor podmazuje dok radi. Kada se ugasi, lubrikant, se polako slegne. Kad se ponovo upali, potrebno je malo vremena dok se ne stvore optimalni uslovi za rad. Tako da je bolje da kompresor radi stalno pod malim opterećenjem, nego da se često pali i gasi.

Probaj da voziš automobil tako što ćeš da kad ga upališ da naglo ubrzaš, pa naglo usporiš, pa ugasiš auto. Pa onda ponovo upališ i tako u krug... neće ti dugo trajati. Zato nije isto 100 km gradske i 100 km međugradske vožnje. Isto i kod TP.

Bio sam zaludan... Ovako bi to izgledalo za tvoje toplotne gubitke sa uračunatim konstantnim provetravanjem. Ako ne provetravaš (kao što 99% ljudi to i ne radi zimi), onda zanemariš drugu kolonu, ili bar smanjiš vrednosti.
Za TP sam uzeo jačinu 12kW sa parametrima moje Fujitsu TP za polaznu temperaturu vode od 40°C:

Pogledajte prilog 464422

Iz iskustva da ti kažem, u realnom životu, provetvaranje skodo da može da se zanemari za ovakve stvari. Zato što TP najjače radi noću, kada je najhladnije i kada nemaš toplotnih dobitaka od sunca (koji, uzgred, ovde nisu ni uračunati). A nema ni dobitaka od ukućana i kućnih aparata. A noću niko ne provetrava. Ako imaš sistem ventilacije (što promil ljudi ima u kućama), onda vredi razmisliti i o rekuperaciji. Ako planiraš da par puta dnevno otvoriš prozor i tako provetriš, to ćeš uraditi kad tebi odgovara.
Dakle, u teoriji gledaj kolonu "potrebna toplota", u praksi gledaj samo "toplotni gubici"...

Ah, da... obrati pažnju da TP obično ne može da da manje od trećinu deklarisane toplote. Tako da se zapitaj šta ćeš da radiš na 5°C kad treba da se greješ, a pumpa je prejaka i tek što postigne temperaturu, već se ugasi. Da ne pričam na 15°C, kad isto ne možeš da se ne greješ.
Super hvala na ovome
Još vijećamo ali uspjet ćemo. Da je Mitsubishi u pitanju onda 8 kW a da je Fujitsu onda 10 kW.
Jos uvek vecamo, al jedna stvar koju sam zaboravio napomenuti da zelim bojler za sanitarnu vodu da li to iziskuje da gledam jacu pumpu ili ne ?
Pogledajte prilog 464457
@RpR

Primer kod Ariston

Imas minamalnu snagu za temperature +15c

Maksimalnu snagu za - 5 ili -7

Ako se neka TP uklapa u opsegu toplotnih gubitaka tvog objekta na +15 i na - 5 nju uzimas u razmatranje.

Npr za Ariston mozes ili 6kw ili 8 kw jer je ista minimalna snaga.

Posle toga mozes da vidis COP pa da na osnovu toga izabereš.

Najveći problem sa velikom TP je minimalna snaga i plaćanje 500-1000e vuse bez potrebe. Bolje nama kupi po jednu gurmansku 😅
Kad god si u mom kraju javi se placam rucak 🙂

Poslednja izmena:
Super hvala na ovome

Jos uvek vecamo, al jedna stvar koju sam zaboravio napomenuti da zelim bojler za sanitarnu vodu da li to iziskuje da gledam jacu pumpu ili ne ?

Bojler da ide preko TP uopšte nije toliko isplativ, pisalo se ranije o tome.

Skuplji bojleri, skuplja ugradnja

U odnosu da uzmes veliki bojler sa dobrom izolacijom i stavis da ti puni noću samo.

I pitanje da li TP moze da proizvodi vrelu vodu ako ti treba.. Da ne moras da dogrevas na lonče 😁

Super hvala na ovome

Po svim raspoloživim podacima potrebna je pumpa kapaciteta 6kW. Ako dodatmo sanitarnu vodu išao bih onda na 8kW, u paru sa bojlerom do 200m2 sa cevnim izmenjivačem od min 1.5m2 u tom bojleru. Radice sve kao sat.
Jako su retki slučajevi u praksi da su toplotni gubici ovako niski, ali ih ima.
Imamo jedan objekat koji smo radili prošle godine od 320m2 sa toplotnom pumpom od 10kW.
sa druge strane imamo i kuću od 130m2 sa pumpom isto od 10kW.
Svaka kuća traži proračun i dimenzionisanje.

Pogledajte prilog 464457
@RpR

Primer kod Ariston

Imas minamalnu snagu za temperature +15c

Maksimalnu snagu za - 5 ili -7

Ako se neka TP uklapa u opsegu toplotnih gubitaka tvog objekta na +15 i na - 5 nju uzimas u razmatranje.

Npr za Ariston mozes ili 6kw ili 8 kw jer je ista minimalna snaga.

Posle toga mozes da vidis COP pa da na osnovu toga izabereš.

Najveći problem sa velikom TP je minimalna snaga i plaćanje 500-1000e vuse bez potrebe. Bolje nama kupi po jednu gurmansku 😅
Samo da ne bude taj minimum kao kod Midea klima 18-ca

Po svim raspoloživim podacima potrebna je pumpa kapaciteta 6kW. Ako dodatmo sanitarnu vodu išao bih onda na 8kW, u paru sa bojlerom do 200m2 sa cevnim izmenjivačem od min 1.5m2 u tom bojleru. Radice sve kao sat.
Jako su retki slučajevi u praksi da su toplotni gubici ovako niski, ali ih ima.
Imamo jedan objekat koji smo radili prošle godine od 320m2 sa toplotnom pumpom od 10kW.
sa druge strane imamo i kuću od 130m2 sa pumpom isto od 10kW.
Svaka kuća traži proračun i dimenzionisanje.
Pozdrav, ako se bavite prodajom i ugradnjom pumpi hteo bi vas kontakt

Da li moze neko da posalje ovde link od iOS (iphone) aplikacije za micubisi toplotne pumpu?

1000027850.jpg
1000027846.jpg
1000027844.jpg
Prosek u toku noći (00-7am) za održavanje 23.5c je 6.6kw, što jeste prikazano jutros kao trenutna potrošnja.

COP 3.83

1c spoljne temp

39c temperatura vode u sistemu

Kljudi imali neko iskustva sa samsung toplotnim pumpama ?
Pazite samo kod tih brendova koji su uspešni u IT sektoru da ih ne stavljate u isti koš kada su uređaji za grejanje u pitanju. Često su to dve razdvojene firme koje jedino zajedničko imaju samo ime.
Raspitajte se oko servisa i podrške, ako je ona u vašem gradu dobra, razmotrite ponudu. Svaka toplotna pumpa je dobra ako se dobro dimenzioniše i ako ima ko to da održava.

Po onome što sam čitao po britanskim forumima kažu za Samsung da ima primitivan algoritam (upravljanje parametrima kompresora i cirkulacione pumpe) u odnosu na Mitsubishi i Panasonic. Za slične pare ja bih Samsung (i LG) zaobišao

Ko zna. Koštaju ko Mitsubishi, a nema korisnika da jave utiske

Tema su Toplotne pumpe, koje nemaju mnogo veze sa klimama. Ja mogu samo sa prenesem da Englezi tvrde da Samsung TP (koje su tamo u upotrebi) imaju primitivnije kontrole i proncip rada u odnosu na Mitsubishi Zubadan i Panasonic T-CAP.

Ako govorimo o složenim algoritmima rada i naprednim funkcijama tu su Nemci (Vaillant i Bosch), Sveđani (Nibe i IVT) i Azija (Daikin i Panasonic).
Ovo sve ostalo može i dete da pusti u rad, zastarelo i primitivno.

Kad vec spominjete proizvodjace i modele toplotnih pumpi (vazduh-voda). Da li moze informacija koje modele treba da razmatram za kupovinu. Mislio sam da idem na mitsubishi zubadan 11kw, 8ica bi mi verovatno slaba bila. Ne znam kakvi su po pitanju servisne podrske i delova kod nas.
Trazio sam ponudu i od energy neta, ponudili su mi gree pumpu, a one mi bas i ne deluju pouzdane na duge staze.

Gree bih uzeo samo ako istu pumpu ima par ljudi koji mogu da dokažu da to radi kako Bog zapoveda. Gree je napravio par brljotina sa klima uređajima, dok su im neki drugi modeli odlični, pa mi je generalan utisak kao da dajem pare na rulet.

Istina. Plus sto cena uopste nije nesto niza u odnosu na japance.

Ugradio sam Bergen tp od 8kw versati lll (Gree).
Zanima me kako da izracunam potrosnju na osnovu ovih parametara:
1000003942.jpg

Aplkacija i sam uredjaj uopste nemaju opciju potrosnje kwh kao ni opciju podesavanja temperature sobe vec samo vode i parametre ulazne temp.vode i izlazne.
Iskreno razocaran sam primitivnim opcijama Pa sam narucio uredjaj koji prati potrosnju i ima wifi konekciju ali jos uvek nije stgao.

Moze biti ovako:
Bus current: 381V = 3P sistem
224V * 3.10A * 3P = 2083W

google kaze 224V*3.1A/1000

Cini mi se mnogo 2kw na temperaturu od +5 napolju...

Nazad
Vrh Dno