Šta je novo?

Toplotna pumpa

Pogledajte prilog 462847

Pisalo mi par ljudi pa neka ostane ovde kome treba. Limitiranje snage u amperima ako imate predimenzionisanu TP.

Kod mene je na 16kw bilo 14A x 3 faze x 230V = 9660w max pik u teoriji.

Trenutno je 9x 3 x 230 = 6210w pik

Jedino sto sam primetio da mi je prosle zime bio dobar COP tj oko 3,7 na temperaturama 2-7c
Zanimljivo skroz. Planirao sam da probam kod sebe ove sezone da limitiram na 50% za ovaj prelazni period. Kod mene ima opcija za limitiranje ukupno cele pumpe (spoljna + unutrasnja odnosno grejaci) i preko "digital inputs-a" na PCB moze pojedinacno da se limitira samo spoljna ili grejac 1, grejac 2 ili kombinovano ... posto ne znam mnogo oko ovog drugog, probacu sa prvom varijantom. U upustvu stoji vrednost (3.6kw) ispod koje ne treba ici da se ne bi zaledio izmenjivac kod defrosta koji bi se potencijalno prekidali ako je limit namesten, ali kad dodje do defrosta svakako mi deklarisani kapacitet vec radi posao.

Mi smo juče startovali grejnu sezonu. Od hlađenja do grejanja je proslo 37 dana.
Za jedno veče nam je TP potrošila preko 12 kWh dok se nije postigla temperatura, a danas za ceo dan 8,5 kWh.

Da javim, prošao sam na opštinskim subvencijama za pumpu i instalacije, čitajući sve o servisima i rezervnim delovima odlucio sam se za vailant zbog servisa iako nije bila u planu prvobitno jer je skupa. E sad drugi razlog je ozbiljnost firme koja se prijavila na konkurs. Obišao sam njih 6 i tu sam prvo odabrao najozbiljniju. Otišao direkt kod ljudi i video da tu stvarno neko radi i bavi se delatnoscu za koju su konkurisali. U okviru te firme su bile u ponudi: lg electrolux mitcu hisense gree emmeti i vaillant. Onda sam prelistao servisere (ono sto je pisao Don, hvala ti) i odabrao jedini brend koji ima spisak servisera na sajtu. Razlika u ceni je bila do 200.000 dinara u konacnom računu a to mi ne igra neku ulogu kad skoro pola celog zezanja placa opstina. Svakako je ideja da se više ne tegle drva i da niko u porodici ne mora da placa lekare ako otkaze neka koska, prsljen i tako to, od lozenja na drva tegljenja cepanja i tako dalje. Hvala svima koji pišete ovde. Poruka ljudima koji promovišu brendove ovde je da porade na servisnoj mreži i nabavci delova tj da nas uverite da će to ići lakse sa vašim brendovima. Ja sam za promociju, to mu dodje kao neko takmičenje a konkurencija uvek valja. Dobar sajt, Edukacije, Mreža, delovi i možete lako da otmete deo kolača nemcima i japancima. Pišite ljudi da se sto pre iscupa Srbija od dimnjaka i smanji posete ortopedima i neuro hirurzima.

COP 4.75 u toku noći.

Ovo je od ponoći do jutros do 7am.
Slicno u ovo vreme i kod mene, sinoc od 22h do jutros u 08h 2kw struje 10kw dato energije. Doduse i prvi put sam juce krsteno ispraznio sistem i napunio sam, jer sam dodavao jednu ozraku na šusac. Serviseri isprazne i dodaju vodu kada rade servis i pokrenu "Air Purge" na pumpi i to je to. Realnost je da ostane previse vazduha u svakom radijatoru, i posle dok sistem sam to preturi da izbaci izgubi se dosta vremena, a kapiram i efikasnosti. Tako da je juce bilo lagano jedna po jedan radijator :)

Da javim, prošao sam na opštinskim subvencijama za pumpu i instalacije, čitajući sve o servisima i rezervnim delovima odlucio sam se za vailant zbog servisa iako nije bila u planu prvobitno jer je skupa. E sad drugi razlog je ozbiljnost firme koja se prijavila na konkurs. Obišao sam njih 6 i tu sam prvo odabrao najozbiljniju. Otišao direkt kod ljudi i video da tu stvarno neko radi i bavi se delatnoscu za koju su konkurisali. U okviru te firme su bile u ponudi: lg electrolux mitcu hisense gree emmeti i vaillant. Onda sam prelistao servisere (ono sto je pisao Don, hvala ti) i odabrao jedini brend koji ima spisak servisera na sajtu. Razlika u ceni je bila do 200.000 dinara u konacnom računu a to mi ne igra neku ulogu kad skoro pola celog zezanja placa opstina. Svakako je ideja da se više ne tegle drva i da niko u porodici ne mora da placa lekare ako otkaze neka koska, prsljen i tako to, od lozenja na drva tegljenja cepanja i tako dalje. Hvala svima koji pišete ovde. Poruka ljudima koji promovišu brendove ovde je da porade na servisnoj mreži i nabavci delova tj da nas uverite da će to ići lakse sa vašim brendovima. Ja sam za promociju, to mu dodje kao neko takmičenje a konkurencija uvek valja. Dobar sajt, Edukacije, Mreža, delovi i možete lako da otmete deo kolača nemcima i japancima. Pišite ljudi da se sto pre iscupa Srbija od dimnjaka i smanji posete ortopedima i neuro hirurzima.
Svaka cast, sa srecom da te sluzi, ja sam jos u fazi renoviranja, upravo se postavljaju cevi za fancoil-ere, za podno su vec postavljene I pod pritiskom, jos ima da se radi dok dodjem do TP.
E sad, jel mozes da objasnis malo proceduru za subvencije, iz iskustva me interesuje, citao sam ali nije to to

Slicno u ovo vreme i kod mene, sinoc od 22h do jutros u 08h 2kw struje 10kw dato energije. Doduse i prvi put sam juce krsteno ispraznio sistem i napunio sam, jer sam dodavao jednu ozraku na šusac. Serviseri isprazne i dodaju vodu kada rade servis i pokrenu "Air Purge" na pumpi i to je to. Realnost je da ostane previse vazduha u svakom radijatoru, i posle dok sistem sam to preturi da izbaci izgubi se dosta vremena, a kapiram i efikasnosti. Tako da je juce bilo lagano jedna po jedan radijator :)
Ma da. Ja to pred svaku sezonu. Ostala navika od starog kotla. Sada očistim filter od TP. Ispuštam vazduh iz sušača i radijatora. Držim 2bara u sistemu.

Koliko sam video prilikom ugradnje sama TP ima u sebi automatski ozracni ventil. Jer samo čišćenje filtera bi je lako napunilo sa vazduhom

@frrka bude li taloga u filteru? I koristiš li ikakve aditive za tretiranje vode?

1729796305053.png
Najobicniji je postavljen na povratu, steta sto nisu stavili magnetni ali ne mogu da se nerviram oko tih stvari.

Taloga ima malo uvek jer meni je instalacija (cevi i neki radijatori) stara 40+godina. Voda je u sistemu u kombinaciji sa glikolom jer mi je od izlaza TP do ulaza u objekat oko 6m. Cevi idu oko coska kuce da bi usle gde treba. Nismo hteli da rizikujemo da se zaledi da dodje do pucanja.

Zašto si se odlučio za monoblok? Ja nisam smeo. Dešava se da nema struje po 3-4 sata. Retko, ali se desi

@frrka Da li moze da se ubaci magnetni nekako? Svasta se nakupi za god dana na njemu, bar ono sto sam video kada su servisirali me iznenadilo, a radijatori i razvod novi, tj. stari 2 god pre ugradnje pumpe bili.

Zašto si se odlučio za monoblok? Ja nisam smeo. Dešava se da nema struje po 3-4 sata. Retko, ali se desi
Noob pitanje - kakve veze ima? Ne radi ni split kad nema struje ne? Ozbiljno pitam.

Monoblok u sebi ima vodu koja se ne smrzne zato što pumpa radi (greje tu vodu i cirkulaciona pumpa gura tu vodu). Kada nema struje duže vremena, može se desiti da se voda unutar TP zamrzne i ošteti TP.
Trebalo bi da imaju sigurnosni ventil koji pri smrzavanju ispusti vodu, ili da umesto vode koristiš glikol (ali to nije ni jeftino ni efikasno kao voda). Dobro rešenje je da imaš izmenjivač toplote koji stoij unutra pa da glikol koristiš samo od TP do izmenjivača, a dalje običnu vodu.

Kod split sistema je sva voda unutra (u kući). Spolja do spoljne jedinice ide samo freon (tj. koji se već gas koristi) i on ne može da smrzne (može ako spoljna temepratura padne ispod -130°C :) ).

Monoblok u sebi ima vodu koja se ne smrzne zato što pumpa radi (greje tu vodu i cirkulaciona pumpa gura tu vodu). Kada nema struje duže vremena, može se desiti da se voda unutar TP zamrzne i ošteti TP.
Trebalo bi da imaju sigurnosni ventil koji pri smrzavanju ispusti vodu, ili da umesto vode koristiš glikol (ali to nije ni jeftino ni efikasno kao voda). Dobro rešenje je da imaš izmenjivač toplote koji stoij unutra pa da glikol koristiš samo od TP do izmenjivača, a dalje običnu vodu.

Kod split sistema je sva voda unutra (u kući). Spolja do spoljne jedinice ide samo freon (tj. koji se već gas koristi) i on ne može da smrzne (može ako spoljna temepratura padne ispod -130°C :) ).
Tačno tako kako pišeš, ima ventil da se ugradi na monoblok i nema problema sa smrzavanjem, ali nama je sve skupo a nije skupo dati za TP toliki novac. A majstori ko majstori (čast izuzecima) kažu : Ne treba ti to, to je bacanje novaca.

Plus, što ne nemamo toliko često nestanke stuje od XY sati. Poslednji put kad nisam imao struje zimi (bilo je davno), mislim da je trajalo max pola sata.
Mada, verovatno zavisi od mesta gde živiš.

ima ventil da se ugradi na monoblok i nema problema sa smrzavanjem
Da ima , ali sta se desava sa vodom unutar TP? Voda koja ostane u pumpi , izmenjivacu? Dobro kontam to je ipak neka termalna masa bakra i aluminijuma, treba to dosta vremena da se ohladi i smrzne ali eto cisto neki extrem da se desi sta bi bilo?

Da ima , ali sta se desava sa vodom unutar TP? Voda koja ostane u pumpi , izmenjivacu? Dobro kontam to je ipak neka termalna masa bakra i aluminijuma, treba to dosta vremena da se ohladi i smrzne ali eto cisto neki extrem da se desi sta bi bilo?
Koliko je meni poznato pokriva do -25 a iznad toga smo naje.... Uzmi osiguranje pa je osiguraj od extrema, ne košta puno.

Samo zasto sto se na Midea TP (ovo je njihov podbrend) u UK i sever EU promovise vise monoblok sistem. U uk daju 10g garanciju. Normalno nije ista roba tamo i ovde ali sve to silazi sa iste proizvodne trake. Sa druge strane jednostavnost zamene ako do nje ikada bude doslo.
@frrka Da li moze da se ubaci magnetni nekako? Svasta se nakupi za god dana na njemu, bar ono sto sam video kada su servisirali me iznenadilo, a radijatori i razvod novi, tj. stari 2 god pre ugradnje pumpe bili.
Tada su mi rekli ne treba, videcu mozda ubacim sledece godine. To je ono sve danas sutra...

Pa iskreno ja sam zadovoljan kako glikol "radi" , ne znam koliko bi bolji COP imao sa vodom. Drzim 23-24c u kuci. Ubacen je da bi zastitio ceo sistem tj TP

Noob pitanje - kakve veze ima? Ne radi ni split kad nema struje ne? Ozbiljno pitam.
U split sistemu napolju je samo freon, a kod monobloka i freon i VODA. Pa ako je napolju minus, voda može da smrzne i ošteti izmenjivač. To se rešava ventilima koji ispuste vodu čim joj temperatura padne blizu nule, ili antifrizom u sistemu, koji ipak smanjuje performanse.
Plus, što ne nemamo toliko često nestanke stuje od XY sati. Poslednji put kad nisam imao struje zimi (bilo je davno), mislim da je trajalo max pola sata.
Mada, verovatno zavisi od mesta gde živiš.
Kod mene u Surčinu prošle zime 3 ili 4 puta nije bilo struje, po više od sat vremena. Zima je bila blaga, ali me je to ipak navelo sa idem u pravcu split sistema
Kad je recimo -10°C i duva vetar, sve to jako brzo može da smrzne. A nešto nisam sklon da verujem jednom ventilu (ma koliko koštao) jer ako ne ispusti svu vodu na vreme eto skupog belaja. U mestima gde struja nestane jednom u nikad, monoblok je odlično rešenje.

Poslednja izmena:
1000027361.jpg
1000027363.jpg
1000027359.jpg
Evo stanje u toku noći i jutros. 23.5 zadata temp.

Dok nisam stavio limit imao sam veće pikove

Dobar dan. Hitachi ili panasonic t cap, sta bi preporucili? Objekat je 200 kvadrata podnog grejanja. Toplotni gubitci 12kw na -14

Vrh Dno