Šta je novo?

Toplotna pumpa

Sad je jasnije. Mislim da je 12kW prejaka ako se ne bude grejala i ta garaža njome.
Samo za tih super izolovaih 100m2 će biti dovoljno i oko 4kW.

Ali stvarno me interesuje zašto ste se odlučili za Ytong sa dodatnom izolacijom PIR pločama. Ova dva se nikako ne ulapaju.

Minimalna spoljna temperatura -10 °C
Sobna temperatura +24°C
Razlika u temperaturi 34 °C
Svojstva Objekta:
Dužina 12 m
Širina 9 m
Visina etaže 2,85 m
Spratnost 1
Ukupna površina zidova 95 - 100 m²
Ukupna površina prozora 15,69 m²
Ukupna grejna površina 100m²

Zidovi :
Yutong blokovi 25sm i 30sm
Izolacija: Pir ploce 16sm
Koeficijent prolaza toplote 0,23 W/m²K
Gubici na zidovima 682 W

Prozori:
Pvc stolarija sa troslojnim staklom
Koeficijent prolaza toplote 2,0 W/m²K
Gubici na prozorima 1060,80 W

Podovi:
Stiridur 6 sm
Koeficijent prolaza toplote 0,19 W/m²K
Gubici na podovima 271,60W

Ukupni toplotni gubici 2864,78W

Postavio sam spoljnu temperaturu od -10C a u stambenom prostoru temperaturu od +24C, na tim parametrima dobio sam toplotne gubitke od 3kw, na osnovu ovog podatka kako se izracunava potrebna snaga toplotne pumpe?
U kalkulatoru je dat predlog za 9kW.

U kom kalkulatoru je dat predlog za 9kW a gubici na -10°C su 3 kW?
To nema smisla.
Možda je razlog da oni prodaju TP i da nemaju model slabiji od 9kW pa zato ni ne nude slabiju opciju.

To što si dobio oko 3kW mi deluje kao dobar proračun. I ja dobijam slično svojim forulama za to što si naveo. Sad pogledaj na sajtu https://weatherspark.com/ koje su temerature su u mestu gde je taj objekat i koristi te temperature za proračun toplotih gubitaka.
Verujem da će biti još manji.

Posle toga probaj da izračunaš toplotne gubitke i za prelazne periode (mart, april, oktobar, novembar) i da vidiš da li izabrana TP uopšte može da isporučuje tako malo toplote.

Ako nije problem, možeš li da mi kažeš zašto ste se odlučili za PIR ploče kao spoljnu izolaciju?

@veliki tesla

Treba da nađeš TP koja ce da radi u rasponu od - 5c (ili ako baš želiš - 10c) do +15c bez seckanja.

Kako si izračunao za - 10, izracunaj za +15.

Nakon toga traži TP koja ima raspon rada u tim KW ili približno tome. Nikako 9kw ili veće.

Sad je jasnije. Mislim da je 12kW prejaka ako se ne bude grejala i ta garaža njome.
Samo za tih super izolovaih 100m2 će biti dovoljno i oko 4kW.

Ali stvarno me interesuje zašto ste se odlučili za Ytong sa dodatnom izolacijom PIR pločama. Ova dva se nikako ne ulapaju.

Trazio sam izolaciju koja ima mali koeficijenat toplotne provodljivosti ( λ ~ 0.023 W/mK. ), dobip sam odlicnu cenu za debljinu od 10sm i 16 sm ( verovatno su imali neku staru zalihu ). Sto se tice stolarije vodio sam racuna da pvc profil bude sa slicnim karakteristikama. Odabrao sam REHAU - SYNEGO profil sa troslojnim staklima.

Kalkulator sa nasao na nasem forumu: https://microma.rs/kalkulator/

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE - SPOLJNA JEDINICA(HM091MR.U44)

• Nazivna snaga grejanja (električne karakteristike) 9kW
  • Snaga grejanja - (A7/W35) - kW9
  • Snaga grejanja - (A7/W55) - kW 5.5
  • Snaga grejanja - (A2/W35) - kW 6.8
  • Kapacitet hlađenja - (A35 / W18) - kW 9
  • Hűtő teljesítmény - (A35/W7) - kW9
  • Potrošnja električne energije - Grejanje (A7 / W35) - kW1.96
  • Potrošnja električne energije - Grejanje (A7/W55) - kW2.04
  • Potrošnja električne energije - Grejanje (A2/W35) - kW1.94
  • Potrošnja električne energije - Hlađenje (A35/W18) - kW2.14
  • Potrošnja električne energije - Hlađenje (A35/W7) - kW2.9
  • COP - Grejanje (A7/W35) - W/W4.6
  • COP - Grejanje (A7/W55) - W/W2.7
  • COP - Grejanje (A2/W35) - W/W3.5
  • EER - Hlađenje (A35/W18) - W/W4.2
  • EER - Hlađenje (A35/W7) - W/W3.1
  • Tip freonaR32Frean (R32)
  • Količina fabričkog punjenja (kg)1.4
  • Freaon (R32) - TCO2 eq0.945
  • Dimenzije, širina - visina - dubina (mm) - 1239x834x330
  • Težina (kg) - 89
  • Nivo buke (grejanje) - dB (A)57
  • Radni opseg pri spoljašnjim temperaturama - Grejanje (° CDB)-25 ~ 35
  • Radni opseg pri spoljašnjim temperaturama - Hlađenje (° CDB)5 ~ 48
  • Raspon temeprature protoka - Grejanje (° C)15 ~ 65
  • Raspon temeprature protoka - Hlađenje (° C)5 ~ 27 (16 ~ 27)
TEHNIČKE SPECIFIKACIJE - SPOLJNA JEDINICA(HM123MR.U34)

• Nazivna snaga grejanja (električne karakteristike) 12kW 3Φ
  • Snaga grejanja - (A7/W35) - kW12
  • Snaga grejanja - (A7/W55) - kW11
  • Snaga grejanja - (A2/W35) - kW11
  • Kapacitet hlađenja - (A35 / W18) - kW12
  • kapacitet hlađenja - (A35 / W7) - kW12
  • Potrošnja električne energije - Grejanje (A7 / W35) - kW2.45
  • Potrošnja električne energije - Grejanje (A7/W55) - kW3.79
  • Potrošnja električne energije - Grejanje (A2/W35) - kW3.01
  • Potrošnja električne energije - Hlađenje (A35/W18) - kW2.53
  • Potrošnja električne energije - Hlađenje (A35/W7) - kW3.64
  • COP - Grejanje (A7/W35) - W/W4.9
  • COP - Grejanje (A7/W55) - W/W2.9
  • COP - Grejanje (A2/W35) - W/W3.65
  • EER - Hlađenje (A35/W18) - W/W4.7
  • 5EER - Hlađenje (A35/W7) - W/W3.3
  • Tip freonaR32Frean (R32)
  • Količina fabričkog punjenja (kg)2
  • Freaon (R32) - TCO2 eq1.35
  • Dimenzije, širina - visina - dubina (mm)1239x1380x330
  • Težina (kg)118.6
  • Nivo buke (grejanje) - dB (A)60
  • Radni opseg pri spoljašnjim temperaturama - Grejanje (° CDB)-25 ~ 35
  • Radni opseg pri spoljašnjim temperaturama - Hlađenje (° CDB)5 ~ 48
  • Raspon temeprature protoka - Grejanje (° C)15 ~ 65
  • Raspon temeprature protoka - Hlađenje (° C)5 ~ 27 (16 ~ 27

Poslednja izmena:
Spoljna projektna temperatura: -13 oC
Grejna površina: 100 m2
Temperatura u objektu: 24 oC
Prosečna visina prostorije: 2.85m

OPIS TERMIČKOG OMOTAČA OBJEKTA:NAZIV KONSTRUKCIJE OPIS KONSTRUKCIJE POVRŠINA [m2] U [W/m2K]
Spoljni zid malter + Ytong 25cm + stiropor 20cm + fasada = 104,70 0,13 W/m2K
Spoljna stolarija PVC 6-komorni ram sa 3-strukim staklom, niskoemisiono, argon = 15,00 1,07 W/m2K
Pod na zemlji pločice, sa izolacijom u podu od 08cm =100.00 0.43 W/m2K
Tavanica karatavan sa izolacijom od 25cm = 110,00 0.16 W/m2K
Krov iznad potkrovlja crep sa izolacijom od 5cm = 0,00 0.62 W/m2K
PODACI O GUBICIMA TOPLOTE:
Transmisioni gubici toplote: 4,2 kW
Ventilacioni gubici toplote kroz prozore i vrata: 2,1 kW
Ukupni gubici toplote: 6.2
Specifični toplotni gubici objekta: 62 W/m2
Potreban kapacitet kotla (toplotnog izvora): od 7 do 8 kW
Nasao sam ovaj kalkulator:

Izvini, nemoj me pogresno shvatiti, hteo sam da u nekom momentu ako temperatura zimi padne na jaci minus. Vidim koji su mi gubici i koje snage u tom momentu treba da bude toplotna pumpa.

Spoljna projektna temperatura: -13 oC
Grejna površina: 100 m2
Temperatura u objektu: 24 oC
Prosečna visina prostorije: 2.85m

OPIS TERMIČKOG OMOTAČA OBJEKTA:NAZIV KONSTRUKCIJE OPIS KONSTRUKCIJE POVRŠINA [m2] U [W/m2K]
Spoljni zid malter + Ytong 25cm + stiropor 20cm + fasada = 104,70 0,13 W/m2K
Spoljna stolarija PVC 6-komorni ram sa 3-strukim staklom, niskoemisiono, argon = 15,00 1,07 W/m2K
Pod na zemlji pločice, sa izolacijom u podu od 08cm =100.00 0.43 W/m2K
Tavanica karatavan sa izolacijom od 25cm = 110,00 0.16 W/m2K
Krov iznad potkrovlja crep sa izolacijom od 5cm = 0,00 0.62 W/m2K
PODACI O GUBICIMA TOPLOTE:
Transmisioni gubici toplote: 4,2 kW
Ventilacioni gubici toplote kroz prozore i vrata: 2,1 kW
Ukupni gubici toplote: 6.2
Specifični toplotni gubici objekta: 62 W/m2
Potreban kapacitet kotla (toplotnog izvora): od 7 do 8 kW
Nasao sam ovaj kalkulator:
Nesto mi veliki ovaj W/m2K. Obzirom šta ti imas 👇
Trazio sam izolaciju koja ima mali koeficijenat toplotne provodljivosti ( λ ~ 0.023 W/mK. ), dobip sam odlicnu cenu za debljinu od 10sm i 16 sm ( verovatno su imali neku staru zalihu ). Sto se tice stolarije vodio sam racuna da pvc profil bude sa slicnim karakteristikama. Odabrao sam REHAU - SYNEGO profil sa troslojnim staklima.

Kalkulator sa nasao na nasem forumu: https://microma.rs/kalkulator/

Ispod imamo prosto napisano kako razlika između 10kw i 12kw moze da napravi veliku razliku dugoročno. I zasto je bitno ne uzimati preveliku TP.

Uslovi su isti za obe jer su to njihovi test uslovi

12kw, pogledajte pdh na +12c, 3.3kw
1000023827.jpg

10kw, +12c, 1.58kw
1000023825.jpg

ChatGPT 👇

Yes, you can calculate the power consumption if you know the Pdesignh and COPd.

### Formula:
\[
\text{Power Consumption} = \frac{\text{Pdesignh}}{\text{COPd}}
\]

Where:
  • Pdesignh = 1.58 kW (the heat load required)
  • COPd = 5.68 (the coefficient of performance)

### Calculation:
\[
\text{Power Consumption} = \frac{1.58 \, \text{kW}}{5.68} = 0.278 \, \text{kW}
\]

### Result:
The power consumption is 0.278 kW (or 278 watts). This means the heat pump would consume 0.278 kW of electrical power to provide 1.58 kW of heating under the design conditions.

Mali offtopic:
Zidovi su od yutonng - siporeks blokova, stolarija je pvc rehao - sinego sa troslojnim staklom, a zidovi su spolja izolovani sa pir plocama debljine 16sm ( u rangu kamene vune od 35 - 40sm ).
Trazio sam izolaciju koja ima mali koeficijenat toplotne provodljivosti ( λ ~ 0.023 W/mK. ), dobip sam odlicnu cenu za debljinu od 10sm i 16 sm ( verovatno su imali neku staru zalihu ).

Moja kuća je isto od Ytonga i još nismo stavili dodatnu izolaciju, ali se razmišljam da ne bude čak ni stiropor (a PIR pogotovo ne) već kamena vuna ili slično. Razlog je što je gasbeton (Ytong) dobar regulator vlažnosti i ima veću paropropusnost od ovih materijala. Bojim se da bi ga PIR zadihtovao pošto je u stvari parna brana.
Zato me veoma interesuje kako vam se ponaša relativna vlažnost vazduha u kući i da li imate kondenzacije?
Nije samo važna vrednost λ već i μ.

Objekat je jos u izgradnji, ostalo je da se iznutra omalterise, odradi podno grejanje ( dobio sam preporuku da umeso klima za rashladjivanje postavim fan-coil ), odrade gipsarski radovi, krecenje i plocice na podu i delom na zedovima. Poslusacu Vas jer sam video preporuku i od nekoliko kalkulatora, uzecu tp od 9kw.

Poslednja izmena:
Ispod imamo prosto napisano kako razlika između 10kw i 12kw moze da napravi veliku razliku dugoročno. I zasto je bitno ne uzimati preveliku TP.

Uslovi su isti za obe jer su to njihovi test uslovi

12kw, pogledajte pdh na +12c, 3.3kw
Pogledajte prilog 457457

10kw, +12c, 1.58kw
Pogledajte prilog 457459
Ako može jedno pojašnjenje?

Nisam razumeo šta predstavljaju ove vrednosti u crvenoj levoj koloni.
Da li je to potrošnja ili kapacitet uređaja, u datim uslovima?

Jasno,
Znači:
ova od 12kw na -7 može da isporuči 3.3kw,
a ova od 10kw na -7 može da isporuči 1.6kw,
Ili opet nisam dobro shvatio?

Jasno,
Znači:
ova od 12kw na -7 može da isporuči 3.3kw,
a ova od 10kw na -7 može da isporuči 1.6kw,
Ili opet nisam dobro shvatio?

Gledalo se +12c spoljna, ne -7
Za prostor gde je 20c unutra, održavanje temp.

The “Declared capacity for heating for part load at indoor temperature 20 °C” refers to the heating output of a heat pump when it is operating at a partial load (not at full capacity) with the indoor temperature maintained at 20°C. This value is important for understanding how efficiently the heat pump can maintain a comfortable indoor temperature under typical operating conditions, rather than extreme conditions.

This metric helps in assessing the performance of the heat pump in real-world scenarios, where it often operates at partial loads rather than full capacity. It is a key parameter for evaluating the energy efficiency and suitability of a heat pump for specific heating needs

Molim pomoc tj preporuku po ovome 7kW do 10kW se dvoumim. Ovih 70W/m2 mislim da je čak i maje jer neke stvatri ne mogu zbog sami opcija unjeti od 65-70 je raspon odprilike . Dovoumim se izmedju LG , Sincalir , Centrometal ( znam da su japanci puno bolji ali iskreno nema toliko dubok djzep). Zasto njih Imam blizu servis pa zato su u opticaju. Ovjde sam stavio -10 a na drugoj najnize sam nasao Beograd sa -12 ostale su zamo -18 -19.

Prilozi

• Snimak ekrana 2024-09-10 194506.png
    Snimak ekrana 2024-09-10 194506.png
    120.9 KB · Pregleda: 35
  • Snimak ekrana 2024-09-10 193501.png
    Snimak ekrana 2024-09-10 193501.png
    73.7 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena:
Gledalo se +12c spoljna, ne -7
Za prostor gde je 20c unutra, održavanje temp.

The “Declared capacity for heating for part load at indoor temperature 20 °C” refers to the heating output of a heat pump when it is operating at a partial load (not at full capacity) ....
Jasno, ja sam pogrešno upisao spoljnu temperaturu, umesto 12 stavio sam -7.

Iz ovog citiranog zaključujem da se govori o 3.3kw za jaču (odnosno 1.6kw za slabiju) ali isporučene snage, ne kapaciteta kao što sam ja prvobitno mislio.

Ako sam sad dobro shvatio, to znači da uređaj većeg kapaciteta, pri jednakoj potražnji toplote, daje (i troši) više energije nego onaj sa manjim kapacitetom.

Molim pomoc tj preporuku po ovome 7kW do 10kW se dvoumim. Ovih 70W/m2 mislim da je čak i maje jer neke stvatri ne mogu zbog sami opcija unjeti od 65-70 je raspon odprilike . Dovoumim se izmedju LG , Sincalir , Centrometal ( znam da su japanci puno bolji ali iskreno nema toliko dubok djzep). Zasto njih Imam blizu servis pa zato su u opticaju. Ovjde sam stavio -10 a na drugoj najnize sam nasao Beograd sa -12 ostale su zamo -18 -19.
probaj i vestacku inteligenciju https://chatgpt.com

Evo primer ispod

Nema potrebe -10 da gledas
Jasno, ja sam pogrešno upisao spoljnu temperaturu, umesto 12 stavio sam -7.

Iz ovog citiranog zaključujem da se govori o 3.3kw za jaču (odnosno 1.6kw za slabiju) ali isporučene snage, ne kapaciteta kao što sam ja prvobitno mislio.

Ako sam sad dobro shvatio, to znači da uređaj većeg kapaciteta, pri jednakoj potražnji toplote, daje (i troši) više energije nego onaj sa manjim kapacitetom.
Svaka TP ima max i minimalni kapacitet grejanja nego negde nije napisano. Da bi nasao odgovarajucu treba da uradis racunanje toplotnih gubitaka npr za -7 i za +12 i da vidis da li bi ti vise odgovarala 10kw ili 12kw.

Ako je jaka mnogo ona ce da se gasi i pali i trosi vise struje, ako je kako treba radi ce sa minimalnom potrosnjom.

Poslednja izmena:
Odprilike je izračunao oko 5,5 kw i GPT pri -15 kao to podnevlje. Drugo pitanje je da je sistem radiatorski i koji imaju da daju oko 25kw energije kada se saberu svi u kuci. To je tako jer je predvidjeno za centralno kada je kuca bila bez izolacije ikakve. Oce biti problema oko ovoga. Do sadašnja pec je drezala polaz na 45 bez izolacije i bilo je ok u kuci na - 5 -6 kada je bilo najhladije ove godine. Znam da vise radiatora veceg kapaciteta omogucijuju grijanje na nizim polaznim temperaturama. do sada je grijala Alfa 20 etazna 8kw na isijavanje i 14 predaje na radiatore ali to vjerojatno pri visim temperturama

Ako je jaka mnogo ona ce da se gasi i pali i trosi vise struje, ako je kako treba radi ce sa minimalnom potrosnjom.
Ček sad...jel te dve pumpe, koje su navedene u tabelama, imaju kompresore sa fiksnom brzinom (on/off) ili promenljivom brzinom?

Nikako da razumem - imaš istu prostoriju, sa istim temperaturama (spoljašnja i unutrašnja), i da bi se održavala ta ista temperatura - jedan uređaj treba da daje 3.3kw, a drugi uređaj treba da daje 1.6 kw.

Ne kontam.

Ček sad...jel te dve pumpe, koje su navedene u tabelama, imaju kompresore sa fiksnom brzinom (on/off) ili promenljivom brzinom?

Nikako da razumem - imaš istu prostoriju, sa istim temperaturama (spoljašnja i unutrašnja), i da bi se održavala ta ista temperatura - jedan uređaj treba da daje 3.3kw, a drugi uređaj treba da daje 1.6 kw.

Ne kontam.
Veci radi pa stane, pa se ponovo pali kada padne temp, manji radi u kontinuitetu. Veci vise trosi jer ima vise startova. Veci uredjaj ne moze da spusti nize od tog opsega u kojem radi 3.3-12kw
1725999618427.png

Slikovito
Odprilike je izračunao oko 5,5 kw i GPT pri -15 kao to podnevlje. Drugo pitanje je da je sistem radiatorski i koji imaju da daju oko 25kw energije kada se saberu svi u kuci. To je tako jer je predvidjeno za centralno kada je kuca bila bez izolacije ikakve. Oce biti problema oko ovoga. Do sadašnja pec je drezala polaz na 45 bez izolacije i bilo je ok u kuci na - 5 -6 kada je bilo najhladije ove godine. Znam da vise radiatora veceg kapaciteta omogucijuju grijanje na nizim polaznim temperaturama. do sada je grijala Alfa 20 etazna 8kw na isijavanje i 14 predaje na radiatore ali to vjerojatno pri visim temperturama
Panelni radijator TIP 21 (DT 10)
Polaz 40'C emituje oko 900W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1050W po m2
Polaz 50,C emituje oko 1200W po m2

Panelnu radijator TIP 22
Polaz 40'C emituje oko 1100W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1300W po m2
Polaz 50'C emituje oko 1500W po m2

AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

AL radijator H700
Polaz 40'C emituje 63W po rebru
Polaz 45'C emituje 78W po rebru
Polaz 50'C emituje 98W po rebru
Polaz 55'C emituje 118W po rebru

Izracunaj

Poslednja izmena:
Izvini, jel možeš da mi kažeš koji je to brend, tj gde bih ja mogao da vidim te tabele i ostale podatke.
Nikako da pohvatam sve konce, sve mi nešto naopako.

Veci radi pa stane, pa se ponovo pali kada padne temp, manji radi u kontinuitetu. Veci vise trosi jer ima vise startova. Veci uredjaj ne moze da spusti nize od tog opsega u kojem radi 3.3-12kw
Pogledajte prilog 457537

Slikovito

Panelni radijator TIP 21 (DT 10)
Polaz 40'C emituje oko 900W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1050W po m2
Polaz 50,C emituje oko 1200W po m2

Panelnu radijator TIP 22
Polaz 40'C emituje oko 1100W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1300W po m2
Polaz 50'C emituje oko 1500W po m2

AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

AL radijator H700
Polaz 40'C emituje 63W po rebru
Polaz 45'C emituje 78W po rebru
Polaz 50'C emituje 98W po rebru
Polaz 55'C emituje 118W po rebru

Izracunaj
Hvala puno. Uzeo sve radiatore i izracunao kvadratruru čak i sve zaukruzio na manji rezultat , i dobio oko 8000KW energije pri temperaturi od 40C prema tvojim podacima od 10kw DT. Sad znam da su mi gubitci na -10 oko ajmo reci 6KW , a na +15 oko 2,5 KW i sad idme u potragu dizalice koja radi u tom rasponu.

Hvala puno. Uzeo sve radiatore i izracunao kvadratruru čak i sve zaukruzio na manji rezultat , i dobio oko 8000KW energije pri temperaturi od 40C prema tvojim podacima od 10kw DT. Sad znam da su mi gubitci na -10 oko ajmo reci 6KW , a na +15 oko 2,5 KW i sad idme u potragu dizalice koja radi u tom rasponu.
Na -10 opada kapacitet snaga TP, kada budes tražio obrati pažnju na to.

Kako pada temperatura ili opada kapacitet ili se povećava potrošnja struje, jedno od ta dva mora.
To zavisi od proizvođača sta je odlučio za taj model.

1000023917.jpg
10kw na -7 je ustvari 7.35 kod Midea i njihovih podbrendova na 45c ali potrošnja struje je ista.

Cisto baci oko zbog opterećenja kablova osigurača..

Pozdrav svima, molim za pomoc, racuni za struju za TP su ogromni.

Na 60 kvadrata placao sam po 25.000, a na 45 kvadrata 24.000 kada iskljucim i stavim na 35 kvadrata da se greje bude oko 20k u nekim mesecima.
Svaki mesec ide preko 1500kw ulazim u crvenu zonu.

Bilo kakva pomoc, sta god je potrebno da uradim da sredim trenutnu situaciju je dobrodosla. Firma koja je ugradila je izlazila 5 puta
do sada i nismo nista uspeli da uradimo.

Opis:
Kuca na 3 sprata svaki sprat oko 65kv, pvc stolarija dupla emisiona, presovani stiropor 8cm spoljna izolacija, odvojeno brojilo za
toplotnu pumpu, radijatorsko grejanje, nemam izolaciju na tavanici.

Ugradjena pumpa Ferroli Omnia 12kw, buffer 200l.
Temperatura preko dana 22 stepena, nocu 21 stepen

Temperatura postavljena na 57 stepeni, posle stavljeno automatski da se menja i radi, medjutim nista nije pomoglo, stavljena kriva ona takodje bez pomoci.

prizemlje - postavljeno podno grejanje (ne greje se jos u izradi), plafon staklena vuna 5cm, nece se ni ukljucivati ko zna kada
1-sprat radijatorsko grejanje (greje se jedino ovaj sprat)
potkrovlje - ne greje se

- Problem: struja ogromna za 65 kvadrata bukvalno racuni po 25.000

Firma je izasla na teren 4-5x do sada, uradili su sledece dodali jos rebara na radijatorima,
sada imam 1.8-1.9 po kvadratu, bilo je 1.5-1.6
Skinuli su buffer
limitirali snagu
iskljucili su i ostavili samo jednu sobu da grejemo da vidimo sta ce biti, oko 30 kvadrata i racuni su i dalje divljali

Tako da se cele sezone uglavnom grejao dnevni boravak i kuhinja, da je ostalo ukljuceno sve, struja ne bi mogla da se placa koliko bi to bilo.

ako stavim 45-48 stepeni ne moze da zagreje do 22 stepena, potrosnja na dnevnom nivou ide oko 60 - 70kw, prosli januar potroseno 1700kw, oko 1100 vise tarife i 600 nize tarife 23.500, grejali smo bez 2 sobe, znaci oko 45 kvadrata.

Potreban mi je savet, pomoc, kome da se obratim, koga da pozovem, bilo sta da resim situaciju, korak po korak, prosle godine sam ugradio prvi put i sokiran sam. Ako moze neko nesto da pomogne bio bih zahvalan. Hvala svima

Nazad
Vrh Dno