Šta je novo?

Toplotna pumpa

don_776 je lepo napisao što se tiče plafonskog hlađenja. Nama je temperatura vode 12 stepeni ili više i nema rošenja. Problem je vlažnost vazduha koja se povećava kako se prostorija rashlađuje. Najbolje je da postoji i klima. Mi imamo breezless model koji radi odlično kao dopuna ovom sistemu.

Molim pomoć oko odabira toplinsle pumpe ovo su podaci sa certifikata i ovdje dole sa onog kalkulatora. Kuca otprilike 130m2 110 grejne površine. Izolacija na tavanu i troslojni pvc prozori. Cigla i pol bez izolacije zidova. Logično bi bilo prvo ugraditi izolaciju pa onda toplotnu. Samo sto je meni hitno jer su u kuci stari ljudi i ne mogu vise loziti etazno , a ja idem na put na godinu dana.Hvala unaprijed ddd.pngdfdfdfdfdffd.gif

Molim pomoć oko odabira toplinsle pumpe ovo su podaci sa certifikata i ovdje dole sa onog kalkulatora. Kuca otprilike 130m2 110 grejne površine. Izolacija na tavanu i troslojni pvc prozori. Cigla i pol bez izolacije zidova. Logično bi bilo prvo ugraditi izolaciju pa onda toplotnu. Samo sto je meni hitno jer su u kuci stari ljudi i ne mogu vise loziti etazno , a ja idem na put na godinu dana.Hvala unaprijed Pogledajte prilog 412763Pogledajte prilog 412781
Pumpa od 7-8kW, nema potrebe za više, ako je monoblok uzeti i neki back up grejač od 3-4kW. Ako uzimate split rešenje onda isto 7-8 kW sa elektro unutrašnjim jedinicim i mirni ste.

Bio konkurs za energetsku efikasnost. kod nas zatvorili konkurs posle 2 dana. Ja i ostali obični smrtnici nisu nabavili svu dokumentaciju, ali zato one lopuze na vlasti sve odneli i tako cu ja sledecu zimu opet na pelet

Ako je Subotica u pitanju, grad je raspisao konkurs za bespovratna sredstva iz predviđenog buđzeta od 25.000.000 RSD. Konkurs traje do novembra 2027 godine. Sve opštite i gradovi koji su se prijavili imaju pravo da povuku po još jednu tranšu novca u istoj visini.
Taj novac dolazi iz evropskog fonda za razvoj. 93 opštine je u procesu dodele subvencijama fizičkim licima, tj domaćinstvima. Postoji konkurs i komisija koja proverava sve objekte pre dodele sredstava. Pogledajte na sajtu svoje opštine, imate tamo na oglasnoj tabli ili negde gde pišu javni pozivi...

Citam po forumima da je za TP bolje da radi non stop ili da ima sto manje gasenja/paljenja. Kakvo je vase iskustvo (posebno za prelazni period), da li ima logike smanjiti polaznu temperature vode a podici na termostatu zadatu temperaturu prostorije i namestiti na taj nacin da pumpa non stop radi (ili da ima mali broj paljenje/gasnej), a izbalansirati da je u kuci dobra temperatura?
Da li može neko da odgovori na ovo pitanje? Zanima i mene savet. U kom slučaju je manja potrošnja struje.

Niza temperatura potisa manja potrosnja struje. Sto duze radi TP manja potrosnja struje, manje se hlade zidovi... Najbolje je da radi 24h.

Pre svega treba razumeti kako radi TP.
klKao što je @miksan rekao manja temperatura potisa. Drugo TP imaju složen algoritam rada, to nisu klime, sem azijskih modela koji su bukvalno prepakovane klime.
Dakle pumpa kada startuje kreće sa 60% snage, neke sa 40%, ali obično bude i više, zatim polako ulaze u modulaciju, tj spuštaju kapacitet prema potrebi. Kada se pumpa isključi onda u sledećem startu ponovo diže snagu i tako u krug. Ako pređe određeni br. uključivanja u roku od 24h izbacuje grešku, tj štiti sebe od prevelikog broja paljenja kako bi imala duži radni vek.
Kada se uključila i ušla u modulaciju, tada juri DT 7, pa čak i DT 5, smanjuje stepen po stepen sve dok na uhvati najmanju moguću temperaturu polaza dovoljnu da održava temperaturu u objektu i tako radi non stop. Tako su zamišljene, projektovane i tako treba da rade. Znači treba izbaciti iz glave ideju koja postoji kod čvrstog goriva, a to je da naložite dve vatre, zagrejete bafer sa najvišom mogućom temperaturom i to je to. Ovde je logika rada suprotna, treba joj konstantan rad, tj konstantan protok i najniži mogući polaz, samo tada ona ima najvišu efikasnost i ne ulazi u defrost.
Ima tu još stvari koje utiču, ali za to treba neka duža priča da se napiše.

Zanimljivo kako je na jednoj tabeli proracunato da je gas 70% skuplji od TP a na drugoj svega oko 25% ... Verujem da je ove racunice precizno isvesti zaista tesko jer ne znamo tacnu efikasnost gasnog bojlera i TP, a oba uredjaja imaju promenljivu efikasnost na osnovu temperature polazne vode s tim sto gasni kotao ne mari dal je napolju +10 ili -20c... Po ovim racunicama ispadne da staromodno grejanje na drva i ugalj i nije bas tako skupo ali treba uzeti u obzir da to i nije bas tako bajno,realna potrosnja drveta-uglja je cesto veca...Tolika toplotna energija iz drveta-uglja moze da se dobije samo ako se kotao lozi u najefikasnijem rezimu odnosno da klapna bude otvorena i temperatura u kotlu 80-90c i na taj nacin se postigne potpuno sagorevanje energenta i maksimalno iskoriscenje ali to naravno ima svoje mane.. Ja kad bih tako lozio morao bih sve prozore na kip da drzim i tu se onda energija baca... A ako se kotao pritvori i smanji temp. onda se ne postize potpuno sagorevanje i pola uglja se baci u vidu sljake.. Kako god obrnes ne valja.. Resenja postoje ali se onda cena takve kotlarnice brzo penje na nivo gasa i TP...
Malo offtopic

Nije bas cena kao gas ili TP, sve sto ti je potrebno je jos jedna pumpa, cetvorkraki ventil i hidrulicna skretnica. To ti je nesto preko 30K, plus cevi zavisi od kojih se rade i ruke majstora ili nista ako radis sam.

Drzim koto na 80C, potis u radijatorima dok nisu pocele ove kisice bio 36C , lozio 24/7 naravno uvece oko 22h ubacim da ostane zara za ujutru.
Potrosnja drveta smesna.
Naravno malo to osciluje kada izgore drva, nisam ni akutator sa senzorima kupio za mesani( bice jednog dana) ... nije kao kod gasa, TP ...

Danas samo TP, klime i gas treba razmatrati za grejanje.

don_776 je lepo napisao što se tiče plafonskog hlađenja. Nama je temperatura vode 12 stepeni ili više i nema rošenja. Problem je vlažnost vazduha koja se povećava kako se prostorija rashlađuje. Najbolje je da postoji i klima. Mi imamo breezless model koji radi odlično kao dopuna ovom sistemu.

Ovo si pogodio u centar.

Ove godine smo se prvi put hladili na zidno / podno hlađenje. Nije problem temperaturu spustiti u prostoriji, ali automatski se podiže vlaga i težak je vazduh u prostoriji (a luftiranje ništa ne pomaže jer je i napolju podjednaka količina apsolutne vlage). S obzirom da je nova kuća, problemi su bili samo još izraženiji, čak se i parket digao na jednom mestu u spavaćoj sobi.

Sad gledam za sledeću godinu da mi investicija bude 1 ili 2 klime (130 m2), pa možda probati i kombinaciju oba sistema. Dobra stvar je kod podnog/zidnog hladjenja što se temperatura spušta podjednako u celoj kući, ali nisam uopšte bio upoznat koliko u stvari klima pre svega isušuje vazduh i koliko je to bitno za komfor (barem meni).

Kod druga sam pre neki dan video zanimljivu izvedbu, ima unutrašnju jedinicu klime, koja je povezana sa TP i zimi se ona uključuje, ali ništa ne duva, nego topla vode ide u podno grejanje. A leti opet duva hladan vazduh kao i obična klima (a nema svoju spoljnu jedinicu). Taj sistem mi se svidja, ne znam da li se to može kod mene naknadno napraviti sada sa klimama (da se nakače na Hisense spoljnu jedinicu), ili moram uzimati obične, nezavisne klime.

Ko god ima neki predlog ili informaciju, zahvalan unapred :)

Ovo si pogodio u centar.

Ove godine smo se prvi put hladili na zidno / podno hlađenje. Nije problem temperaturu spustiti u prostoriji, ali automatski se podiže vlaga i težak je vazduh u prostoriji (a luftiranje ništa ne pomaže jer je i napolju podjednaka količina apsolutne vlage). S obzirom da je nova kuća, problemi su bili samo još izraženiji, čak se i parket digao na jednom mestu u spavaćoj sobi.

Sad gledam za sledeću godinu da mi investicija bude 1 ili 2 klime (130 m2), pa možda probati i kombinaciju oba sistema. Dobra stvar je kod podnog/zidnog hladjenja što se temperatura spušta podjednako u celoj kući, ali nisam uopšte bio upoznat koliko u stvari klima pre svega isušuje vazduh i koliko je to bitno za komfor (barem meni).

Kod druga sam pre neki dan video zanimljivu izvedbu, ima unutrašnju jedinicu klime, koja je povezana sa TP i zimi se ona uključuje, ali ništa ne duva, nego topla vode ide u podno grejanje. A leti opet duva hladan vazduh kao i obična klima (a nema svoju spoljnu jedinicu). Taj sistem mi se svidja, ne znam da li se to može kod mene naknadno napraviti sada sa klimama (da se nakače na Hisense spoljnu jedinicu), ili moram uzimati obične, nezavisne klime.

Ko god ima neki predlog ili informaciju, zahvalan unapred :)
Ima fan coil.

Meni je prijatnije kada mi je leti uklučeno plafonsko hlađenje preko TP + klima, nego kad radi samo klima.
Osim što klima mora jače da duva da bi rashladila prostoriju, prijatnije je kada je i sama kuća hladnija, a ne samo vazduh u kući. Da bih imao isti osećaj samo sa klimom, ona treba da radi duže vreme da postigne ravnotežu u temperaturama. Ali i nakon toga nije isti osećaj.
Podno ne uključujem leti. Hladno je na nogama, a obično hodamo svi bosi. Ovo nam je peta godina da se ovako grejemo/hladimo i najprijatnije i najefiksanije je da zimi uključimo grejanje preko poda i plafona, a leti hlađenje preko plafona i klime.
Inače, ako neko pomišlja da napravi kao mi, mogu samo da mu savetujem da se mane ćoravog posla. Ja volim da sam majstorišem po kući i zato sam se i upustio u ovo. Ima puno izazova. Ako neko misli da plati nekoga da mu to uradi, ili će biti jako skupo, ili će biti loše.

Kao što annoyer kaže, ovo mi liči na fancoil, ali u kombinaciji sa podnim grejanjem. Ako neko već ima TP i podno grejanje, a želi da doda fancoil uređaje da se hladi leti, mislim da treba da proveri da li njegova TP podržava hlađenje.

Po izgledu je obična klima, i to poveća, zakačena ispod plafona.

E sad, da li je to fan coil, ne razumem se dovoljno. Uglavnom fan coil drugačije izgleda.
Ako nema spojnu jedinicu a ima toplotnu pumpu onda jeste fan coil.
Verovatno onaj što zovu "zidni". Brza pretraga i našao sam kako jedan izgleda:
sabiana-zidni-fan-coil-carisma-fly-cvp.jpg

Pre svega treba razumeti kako radi TP.
klKao što je @miksan rekao manja temperatura potisa. Drugo TP imaju složen algoritam rada, to nisu klime, sem azijskih modela koji su bukvalno prepakovane klime.
Dakle pumpa kada startuje kreće sa 60% snage, neke sa 40%, ali obično bude i više, zatim polako ulaze u modulaciju, tj spuštaju kapacitet prema potrebi. Kada se pumpa isključi onda u sledećem startu ponovo diže snagu i tako u krug. Ako pređe određeni br. uključivanja u roku od 24h izbacuje grešku, tj štiti sebe od prevelikog broja paljenja kako bi imala duži radni vek.
Kada se uključila i ušla u modulaciju, tada juri DT 7, pa čak i DT 5, smanjuje stepen po stepen sve dok na uhvati najmanju moguću temperaturu polaza dovoljnu da održava temperaturu u objektu i tako radi non stop. Tako su zamišljene, projektovane i tako treba da rade. Znači treba izbaciti iz glave ideju koja postoji kod čvrstog goriva, a to je da naložite dve vatre, zagrejete bafer sa najvišom mogućom temperaturom i to je to. Ovde je logika rada suprotna, treba joj konstantan rad, tj konstantan protok i najniži mogući polaz, samo tada ona ima najvišu efikasnost i ne ulazi u defrost.
Ima tu još stvari koje utiču, ali za to treba neka duža priča da se napiše.
Na istom principu radi i inverter klima i bilo koji kotao na pelet. Krene se sa većom snagom i polako se spusta dok se ne dođe do snage koja može da održava zadatu temperaturu vode ili vazduha. Kod peleta se može naštelovati elektronika da kada premaši tempraturu ne ide u off i ohladi se za -2 (ili više u zavisnosti kako je naštelovano) pa opet upali, nego u modulaciju, jer dok se upali podigne temperaturu, voda ode u -5 i kuća počinje da se hladi.
Modulacia kod peleta znači da ubacuje pelet vrlo malo kako bi spustio temperaturu, radi i dalje sve dok ne spusti -2 od zadate i nastavlja da radi.
Kvalitetne klime, toplotne pumpe, kotlovi na pelet, ukoliko su pravilno dimenzionisani i dobro podešeni, neće se gasiti i opet paliti nikad ili skoro nikada.

Dobro vece svima , malo sam u nedoumici koju toplotnu pumpu da stavim pa mi treba pomoc . Kuca je 300 m2 ( 240 m2 radijatori tj 248 rebra aluminijumska i 60 m2 podnog ), puna cigla+12 cm stiropor a na ploči 20 cm vuna . Inače sada sam na pelet , trosim 6,5 t godisnje . Da li staviti toplotnu pumpu vazduh voda ariston 17,6 kw ili staviti toplotnu pumpu voda voda stiebel eltron 22 kw ( imam bunarsku vodu 15 c ) .

Dobro vece svima , malo sam u nedoumici koju toplotnu pumpu da stavim pa mi treba pomoc . Kuca je 300 m2 ( 240 m2 radijatori tj 248 rebra aluminijumska i 60 m2 podnog ), puna cigla+12 cm stiropor a na ploči 20 cm vuna . Inače sada sam na pelet , trosim 6,5 t godisnje . Da li staviti toplotnu pumpu vazduh voda ariston 17,6 kw ili staviti toplotnu pumpu voda voda stiebel eltron 22 kw ( imam bunarsku vodu 15 c ) .
Savetujem da preskočite voda voda sisteme. Što se tiče vazduh vode, tu vam je sistem od 13-15kW dovoljno. U radijatorima imate oko 15kW kapaciteta za emitovanje toplote, što je i limit za snagu pumpe.

Savetujem da preskočite voda voda sisteme. Što se tiče vazduh vode, tu vam je sistem od 13-15kW dovoljno. U radijatorima imate oko 15kW kapaciteta za emitovanje toplote, što je i limit za snagu pumpe.
Hvala na savetu , po vašem mišljenju uzeti vazduh voda ariston 17,6 kw monoblok ili 16 kw split sistem ?

Slažem se da je dovoljno 13-15kw, kada se preračuna snaga peleta koji trošite po sezoni, biće vam dovoljna pumpa ove snage.

Uvek je bolje ići na split, za bilo koji brend da se odlučite
I ja sam za split , ali ono naše uvek postoji da nije mozda slaba 16 kw :) citao sam dosta na forumu sto ste pisali , kazete da radi 24 h pumpa , da li to znaci da kompresor uvek radi tokom rada ? Jel ako je 16 kw ( cop neka je u proseku 4 ) to znaci da trosi 4 kw na sat x 24 h = 96 kw i to puta 30 dana 2880 kw za mesec ili gresim . Hvala unapred
Slažem se da je dovoljno 13-15kw, kada se preračuna snaga peleta koji trošite po sezoni, biće vam dovoljna pumpa ove snage.
Toliko sam trosio do ove grejne sezone sve ista izolacija samo mi je na ploci bilo 10 cm vuna, a sada sam dodao jos 10 cm , vidim da se sada bas oseca jos veca razlika u potrosnji posto sam jos uvek na peletu.

Poslednja izmena:
I ja sam za split , ali ono naše uvek postoji da nije mozda slaba 16 kw :) citao sam dosta na forumu sto ste pisali , kazete da radi 24 h pumpa , da li to znaci da kompresor uvek radi tokom rada ? Jel ako je 16 kw ( cop neka je u proseku 4 ) to znaci da trosi 4 kw na sat x 24 h = 96 kw i to puta 30 dana 2880 kw za mesec ili gresim . Hvala unapred
Grešite...
Taj ko želi da Vam proda toplotnu pumpu bi bilo lepo i nešto da znao o tome. Samo Vam ispali informaciju da Vam treba 17kW i ne objasni kako to radi i za šta Vam uzima novac.
Dakle toplotna pumpa moduliše, tj podešava snagu (kapacitet) prema potrebi. Vaš objekat troši 13-14 kW kada je napolju -12'C. Kada je napolju 0'C troši 8-10kW. Ako je COP 3, to znači 2-3kW, u roku od 24h radi nekih 18-20h, tj dnevno oko 60kWh. Sada kada je dnevna 8-10'C, potrošnja je i duplo manja.
COP od 4 ćete teško imati sa tim pumpama koje ste naveli, ali 2.5 do 3 one mogu da izvuku u realnim uslovima.

Toliko sam trosio do ove grejne sezone sve ista izolacija samo mi je na ploci bilo 10 cm vuna, a sada sam dodao jos 10 cm , vidim da se sada bas oseca jos veca razlika u potrosnji posto sam jos uvek na peletu.
4,5kw*6.500kg=29.250Kw:6meseci=4.875kw mesečno ste trošili, toliko vam treba energije da zagrejete vaš prostor.
To je nekih 13,5Kw na sat energije ako ložite 12 sati, ali to je prosek, nekada će vam trebati 8kw nekada 20kw, sve od spolje temperature zavisi.
Ali nema brige, tu je pelet uvek kada treba ;)

4,5kw*6.500kg=29.250Kw:6meseci=4.875kw mesečno ste trošili, toliko vam treba energije da zagrejete vaš prostor.
To je nekih 13,5Kw na sat energije ako ložite 12 sati, ali to je prosek, nekada će vam trebati 8kw nekada 20kw, sve od spolje temperature zavisi.
Ali nema brige, tu je pelet uvek kada treba ;)
Hvala na proracunu . Neka je pelet 7 tona 224.000 din , pumpa 7000x4,5 kw =31.500 kw ( cop 3 na pumpi ) znaci 10.500 kw x 13 dinara plava sve zona ( ne racunam nocnu tarifu , a imam i dva strujomera ) = 136.000 din za sezonu .

@Kitanovic
I ja dobijam račun da je 16kW dovoljna jačina za vašu kuću. Sa novim cenama struje trebalo bi da vas sezona izađe oko 110.000 din. Računam temperature u Vojvodini, pošto te imam. Slaže mi se da sada trošite 6,5 t peleta.
U proseku meni račun za vašu kuću ispada ovako po mesecima (uproseku sa trenutnim cenama):
TP kWh
TP račun
pelet tona
pelet račun
TP COP
Sep6146,109 din0.6119,613 din4.40
Oct8948,964 din0.8125,928 din4.00
Nov1,09312,198 din0.8928,577 din3.60
Dec1,60822,443 din1.1135,657 din3.06
Jan1,81226,679 din1.1637,222 din2.83
Feb1,45318,899 din0.9931,780 din3.01
Mar1,24714,266 din0.9730,964 din3.42
UKUPNO8,722109,560 din6.55209,741 din

Problem je što ćete sa ovom potrošnjom stalno ulaziti u crveno zonu, pa će vam i račun za struju za domaćinstvo biti veći.

Vidim da imate 2 strujomera. Ako koristite oba, nećete ići u crveno (osim u jako hladnim mesecima) i tada će račun biti oko 90.000 din za 6 meseci grejanja.
Jedna napomena. Ovo je računato da je svuda podno grejanje. Ukoliko radijatorima morate da grejete veću temperaturu uvode opašće vam COP a time će se i povećati potrošnja.

@Kitanovic
I ja dobijam račun da je 16kW dovoljna jačina za vašu kuću. Sa novim cenama struje trebalo bi da vas sezona izađe oko 110.000 din. Računam temperature u Vojvodini, pošto te imam. Slaže mi se da sada trošite 6,5 t peleta.
U proseku meni račun za vašu kuću ispada ovako po mesecima (uproseku sa trenutnim cenama):
TP kWh
TP račun
pelet tona
pelet račun
TP COP

Problem je što ćete sa ovom potrošnjom stalno ulaziti u crveno zonu, pa će vam i račun za struju za domaćinstvo biti veći.

Vidim da imate 2 strujomera. Ako koristite oba, nećete ići u crveno (osim u jako hladnim mesecima) i tada će račun biti oko 90.000 din za 6 meseci grejanja.
Jedna napomena. Ovo je računato da je svuda podno grejanje. Ukoliko radijatorima morate da grejete veću temperaturu uvode opašće vam COP a time će se i povećati potrošnja.
Veliko hvala na proračunu , neka bude i 150.000 za sezonu samo da ne silazim u kotlarnicu :)

@Kitanovic
TP kWh
TP račun
pelet tona
pelet račun
TP COP

Ispravka za cene struje... Od 01.11. 2023. cena struje je veća, što nije koršćeno u ovim formulama. Isti su kWh, samo je cena veća:
Sep6,676 din
Oct9,795 din
Nov13,329 din
Dec24,524 din
Jan29,153 din
Feb20,651 din
Mar15,589 din
UKUPNO119,718 din

Očekuje se da cena struje još jednom skoči u maju za 10%, tako da računaš i na to za sledeću godinu (verovatno će sledeća sezona iznositi preko 130.000 din).

Pre svega pozdrav svim clanovima.

Od ove godine se grejem na toplotnu pumpu LG Therma V 12kw, monoblok.

Objekat 3 etaze od ~40kvm sa posebnim kotlovskim krugovima, radijatorsko grejanje + podno u kupatilima i kuhinji uradjeno na povratu.
Izolacija 10cm stiropor, PVC prozori, nisko potkrovlje sa 20-30cm staklene vune.

Ugrubo, instalacija sadrzi:
TP 12kw
buffer 200L
3 cirkulacione pumpe koje se ukljucuju na termostate i konzumiraju vodu iz buffera
bekap elektro kotao 2x3kw
120 aluminijumskih rebara

Trenutno u etazama koje se greju (70% kuce) je 21-22 stepena, ostatak postavljen na 19 stepeni.
Trenutna potrosnja od oko ~20kw dnevno, temperatura izlazne vode se regulise na osnovu spoljasnje temperature i ide od 35 do 48 stepeni (+19 spolja do -7 spolja).

Primecujem da sistem ima malo poteskoca, dosta on/off ciklusa i verujem da moze dosta bolje da radi, znam da izvedba sa baferom i toliko pumpi nije najbolja ali oni koji su sastavljali ponudu za subvenciju su izgleda hteli da nakrcaju racun, stoga prihvatam bilo kakvu sugestiju da trenutni sistem optimizujem ili izmenim.

Ukidanje neke od pumpi (gornje dve etaze spojene otvorenim stepenicama), povecavanje broja radijatora i potencijalni prelazak na niskotemperaturni rezim itd.
Zeleo bih da cujem da li je neko imao slican sistem i naravno iskustva, hvala.

Nazad
Vrh Dno