Sg kamikaza
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 05.11.2017
- Poena
- 135
Nek je sa srecom onda, jer vidim da si ti to vec odlučio.pa sam hteo da pitam jel neko zna koliko se okvirno uzima za ruke pri ugradnji
Nek je sa srecom onda, jer vidim da si ti to vec odlučio.pa sam hteo da pitam jel neko zna koliko se okvirno uzima za ruke pri ugradnji
Ispod 12 cm stiropor 17gr nemoj stavljati i obavezna izolacija podkrovlja ,ako je ploča onda minimum 20 cm vune,ksd napravis to videces šta ces i kako,ovo ti je prioritet za dalje.Pozdrav, zainteresovan sam za ugradnju TP vazduh voda, grejem u kuci 200kv visoko prizemlje, ispod i iznad imam jos po toliko kv koji se ne greju. Na kuci nemam izolaciju, zidovi su debljine cigla ipo i pa se time i vodilo da se ne stavlja izolacija. Stolarija je veoma kvalitetna ako to vredi, 4slojna stakla u komb aliminijum/drvo. Trenutno se grejem na pelet i dosta mi je visoka potrosnja, grejanje je podno 120ak kv i spavace sobe i stepenista su radijatori na 80ak kv, trosim oko 1.5 do 2 kada je hladnije, pa me interesuje sta bih mogao da ocekujem ugradnjom tp, jedni majstori su rekli da se hvata bar upola jeftinije. Unapred hvala
Tehnicki je moguca usteda, ako te sad npr tih 1.5t kosta 60k po cenama peleta, jeste usteda. Opet 30-35k rsd racun za TP je, po meni, mnogo. Jel imas vise brojila u kuci, koja je trenutna potrosnja struje? Crvena tarifa je jako nepovoljna.Mozda je i oko 1.5t ali opet je previse pogotovo na ovim cenama peleta, a pre par godina je skroz sredjena kuca spolja tako da ne verujem da cu u skorije vreme ulagati da se cela oblozi stiroporom jer je ogromna kuca, ne znam sta se mislilo pri sredjivanju ai svi pametnjakovici su rekli ne treba stiropor debeli zidovi😂🙈 jedna firma je kao radila procenu kod mene i rekli su tipa da bi usteda bila oko 50 posto u odnosu na pelet sa ovakvim uslovima, dok je druga preko telefona rekla kao i vi😀
Biodom je firma, a unutra je valjda micubisi komponente ako sam dobro zapamtio, mada nisam siguran
Imam samo jedno brojilo ali sam razmisljao da ubacim jos jedno, kao ta ce biti potrosnja sa jednim brojilom, sa dva bi se spustilo na 20 i nesto hiljada, prosli racun je bio 5500 din, a inace su oko 10k.Tehnicki je moguca usteda, ako te sad npr tih 1.5t kosta 60k po cenama peleta, jeste usteda. Opet 30-35k rsd racun za TP je, po meni, mnogo. Jel imas vise brojila u kuci, koja je trenutna potrosnja struje? Crvena tarifa je jako nepovoljna.
Ne planiram u skorije vreme, ipak je 19kw pumpaDali ti planiras jednog dana mozda da prigrejes celu kucu? Ili racunas samo tih 200 kvadrata i to je to? Ja ti zelim svako dobro ali na tvom mestu nebih rizikovao bez malo preciznijih proracuna toplotnih gubitaka i malo detaljnije kalkulacije koliko je toplotne energije potrebno za taj objekat..... 16KW toplotna pumpa za 200 kv neizolovanog prostora veoma teska prica...
Nek je sa srecom onda, jer vidim da si ti to vec odlučio.
A gornji sprat u podu ima takodje sprovedeno podno grejanje na stiroporu i krov je izolovanImam samo jedno brojilo ali sam razmisljao da ubacim jos jedno, kao ta ce biti potrosnja sa jednim brojilom, sa dva bi se spustilo na 20 i nesto hiljada, prosli racun je bio 5500 din, a inace su oko 10k.
Ne planiram u skorije vreme, ipak je 19kw pumpa
Decembar 1000kw potrosene struje od strane TP - 10.000din za grejanje (to je po meni odlicno..kao 1m3 drva)Vivax 16kw
Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..
700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.
200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).
Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.
HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008
Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009
Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010
Feroli Omnia 3.2
Pogledajte prilog 363007
Ja ne pisem da bih poredio, nego iz razloga gore navedenog.Objekti i pumpe nam nisu za porednjenje koliko se secam
Da li imas nizu tarifu? Ako da, zasto gasis grejanje nocu kada je struja 4 puta jeftinija pa onda ujutru po visoj tarifi juris gubitke, ne razumem? Ja klime nocu ne smanjujem vec i pojacam ako je minus a danju smanjim ako je u plusu napolje, ista temp kao kod tebe.Ja ne pisem da bih poredio, nego iz razloga gore navedenog.
Nocu gasim jer deca vise nisu mala, i sto na temperaturama do 0° je pad u toku noci od 1° - 1.5° sto je zanemarivo. Od trenutka kad ujutru pocinje da greje, do momenta kad deca ustaju za skolu je sve vec blizu onoga sto treba da bude.
Nisam u fazonu da pisem kako danju grejem na temperaturu X, a nocu na Y koja je barem 3 i vise stepeni manja, a u stvari ni ne greju nocu.
Da.. Moram da dodam temp.. Temp je nameštena prema ženi.. Ne pitam se ja tu puno 🤣Decembar 1000kw potrosene struje od strane TP - 10.000din za grejanje (to je po meni odlicno..kao 1m3 drva)
Cekam neki veci minus da vidim kako ce se pokazati. Posto imam oko 3-4m drva najverovatnije cu loziti ako dodje ispod -5 jer kada je toliko hladno i ovako se nista drugo ne radi![]()
Ovaj racun meni izgleda sasvim realno. Ako uzmemo u obzir da je decembar bio mesovit (prvo hladno pa pred novu godinu toplo kao da je uskrs) neki prosecan COP tvoje pumpe je bio verovatno oko 3 , 3ipo... Sto znaci ugrejao si objekat od 200 kvadrata sa odprilike 3000-3500 kw toplotne energije i to na kraju ispadne oko 20-25 w po metru kvadratnom. Sto je po meni vrlo realno na tu izolaciju.Decembar 1000kw potrosene struje od strane TP - 10.000din za grejanje (to je po meni odlicno..kao 1m3 drva)
Cekam neki veci minus da vidim kako ce se pokazati. Posto imam oko 3-4m drva najverovatnije cu loziti ako dodje ispod -5 jer kada je toliko hladno i ovako se nista drugo ne radi![]()
Da.. Moram da dodam temp.. Temp je nameštena prema ženi.. Ne pitam se ja tu puno 🤣
Nisam siguran koliko je sve ovo tačno ali klima i beby monitor pokazuju 27C u kući.
Moraću da nabavim živin da proverim tečnost
Trenutno je 40C vode u cevima
Pogledajte prilog 371306Pogledajte prilog 371307Pogledajte prilog 371308
Proveri prvo da li takva TP ima 4k ventil, tj da li moze da odradi neophodan defrost?Pozdrav,citam pratim sta se pise na forumu,mozda ce nekome biti glupo pitanje,da li bi mogla TP za zagrevanje bazena iskoristiti da greje vodu u podnom grejanju ili radijatorskom sistemu,dosta su jeftinije neogo ove sto su bas namenjene za zagrevanje stambenih objekata.Pitam za TP vazduh voda.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari