Šta je novo?

Toplotna pumpa

To je odličan rezultat, ja toliko potrošim klimama za 100m2 ali volimo da sedimo u kratkim rukavima ;)
Iskreno gasimo ih noću jer nije hladno, ali i navikli smo na tišinu, ne znam kako bi da imam TP, sa bukom iz radijatora za mene nema spavanja.
Kakvom bukom iz radijatora?

Mene onaj šum iz radijatora uspavljuje

To je odličan rezultat, ja toliko potrošim klimama za 100m2 ali volimo da sedimo u kratkim rukavima ;)
Iskreno gasimo ih noću jer nije hladno, ali i navikli smo na tišinu, ne znam kako bi da imam TP, sa bukom iz radijatora za mene nema spavanja.
Da li ste probali da ispustite vazduh iz radijatora skorije?
Nemoguće je da grejes 200 kvadrata sa toplotnom pumpom vazduh-voda, i da za 24h potrošiš 17kw struje, osim ako ne držiš temperaturu na 18 stepeni.
videcemo kada stigne racun za novembar

Kod mene na uzorku od 20 dana (10-30. Novembar) potroseno 186 kW. U tom periodu nisam bio kuci 5 dana, gde je bilo namesteno na 20C u stanu i potrosila je mislim 3kw ukupno, jer je bilo suncano i ok vreme, i nije se otvralo jer nije bilo nikoga. Potrosnja zadnjih dana kada je bilo da kazemo od 0-7C je oko 13-14kW dnevno (05h-22h je 24C, 22h-05 je 22C). Mislim da se ne igram toliko ovo prvo vreme sa krivama i offsetom bih mogao neki kW dole, ali ne zalim se. A igranje sa offsetom je delimicno vezano i za moju jedinu zamerku za sad, a to je da nema brzog zagrevanja prostorije sa TP, ukoliko je namestena po WD krivi. Ako niste bili u stanu i namesteno je npr. na 20C, kada dodjete i zelite 24C a npr voda je 36C, trebace jedno dva sata da se podigne na 24C. To ima veze kako Altherma kontrolise ceo proces i odnos rada kompresora i flow rate-a. Cak i uputstvu kazu da podizanje temperature sobe nece brze zagrejati prostoriju. Kada se postigne temp, odrzavanje je posle bez muke.

Kod mene na uzorku od 20 dana (10-30. Novembar) potroseno 186 kW. U tom periodu nisam bio kuci 5 dana, gde je bilo namesteno na 20C u stanu i potrosila je mislim 3kw ukupno, jer je bilo suncano i ok vreme, i nije se otvralo jer nije bilo nikoga. Potrosnja zadnjih dana kada je bilo da kazemo od 0-7C je oko 13-14kW dnevno (05h-22h je 24C, 22h-05 je 22C). Mislim da se ne igram toliko ovo prvo vreme sa krivama i offsetom bih mogao neki kW dole, ali ne zalim se. A igranje sa offsetom je delimicno vezano i za moju jedinu zamerku za sad, a to je da nema brzog zagrevanja prostorije sa TP, ukoliko je namestena po WD krivi. Ako niste bili u stanu i namesteno je npr. na 20C, kada dodjete i zelite 24C a npr voda je 36C, trebace jedno dva sata da se podigne na 24C. To ima veze kako Altherma kontrolise ceo proces i odnos rada kompresora i flow rate-a. Cak i uputstvu kazu da podizanje temperature sobe nece brze zagrejati prostoriju. Kada se postigne temp, odrzavanje je posle bez muke.

Ne možeš preko app da podigneš pre nego što kreneš kući?

Ne možeš preko app da podigneš pre nego što kreneš kući?
Imam nekih problema sa Daikin App, tj. WiFI modulom u unutrasnjoj jedinici (usb dongle koji ide sa njom). To je da kazemo druga zamerka, ali uskoro ocekujem novi modul. Mislim da je problem u firmwareu modula ne u hardwareu, ali pusticu Daikinove ljude da rese. Modul koji je dosao prikazuje da je connected, ali kada udjem u polja za wifi, ona su onako nedostupna, tako da ne mogu da je prikacim na svoj wifi, jos uvek. Za sad mi ne smeta jer sam kuci, ali kako putujem cesto to bi bilo resenje za ovaj problem sporog zagrevanja preko TP :)

Na srecu mi radi WiFi na klimama, pa je to resenje za brzo zagrevanje dok se ne resi problem :)

Poslednja izmena:
Zdravo svima,
Da li je neko radio prepravku inverter klime u toplotnu pumpu?
Naime razmisljam da prepravim klimu od 24000btu i da je povezem sa pločastim izmenjivacem freon-voda na krug podnog grejanja(prizemna kuca od 85m2), naravno u krugu grejanja bi bila cirkulaciona pumpa, ekspanzivna posuda i sve ostalo...
Da li je neko imao iskustva sa ovakvom prepravkom i ako moze savet oko regulacije rada spoljne jedinice, da li moze da se iskoristi elektronika unutrasnje jedinice klime za upravljanje ili ima neki drugi način?

Hvala unapred

Video sam yt da čovek iz Srbije to radi. Naziv kanala je isti kao ova tema pa ga kontaktiraj, ima i broj telefona.

Na onom drugom forumu je isto clan(serviser) gti2 prepravio 24ku u toplotnu.
Al ne bih se ja sa tim igrao, pogotovo sa r32 gasom.

Zdravo svima,
Da li je neko radio prepravku inverter klime u toplotnu pumpu?
Naime razmisljam da prepravim klimu od 24000btu i da je povezem sa pločastim izmenjivacem freon-voda na krug podnog grejanja(prizemna kuca od 85m2), naravno u krugu grejanja bi bila cirkulaciona pumpa, ekspanzivna posuda i sve ostalo...
Da li je neko imao iskustva sa ovakvom prepravkom i ako moze savet oko regulacije rada spoljne jedinice, da li moze da se iskoristi elektronika unutrasnje jedinice klime za upravljanje ili ima neki drugi način?

Hvala unapred
Koju klimu mislis da iskoristis za gradnju TP?
On/off ili inverter?

Koju klimu mislis da iskoristis za gradnju TP?
On/off ili inverter?
Klimu jos nisam kupio, al sam mislio da prepravim inverter 24000 btu, naravno ukoliko je moguce izvesti takvu prepravku...
Zato sam pre bilo cega, hteo da postavim pitanje vama iskusnijim da vidim da li je moguce resiti upravljanje, to mi nije bas najjasnije kako da izvedem t.j. da li je uopste moguce?

Ja sam iz radoznalosti odgledao klip na youtube i zanimljiv je. Naravno, treba se imati u vidu da je to budževina i da nije testirano, ali kad pogledaš i jesu skupe TP u odnosu na spoljašne jedinice klima a TP jeste spoljašnja jedinica i izmenjivač?

Nisam se previse udubljivao, Ali znam da kinezi valjaju neke kontrolere I elektroniku za upravljanje vazduh)voda sistemima.
Svakako da je moguca prepravka, samo je pozeljno imati nekog sa finim znanjem oko takvih sistema da bi znao sve da slozi kako treba. Unazad sam kroz forumska dopisivanja razgovarao sa njih nekoliko koji su takve stvari uradili sebi/drugima ali se na zalost ti ljudi se ne nalaze na ovom forumu.
Ukoliko sam nemas iskustva, a planiras kupovinu nove klime za takav poduhvat, moze skupo da te kosta.

Pošto je vreme bilo slično ovih dana

Pogledajte prilog 363159
Nastelovao sam neka nova podešavanja ali osećaj u kući je da fali mozda 1 stepen ujutru, tokom dana i uveče je ok.

Sačekaću još dan dva da vidim da li je subjektivno ili treba da se podigne za 1 stepen kriva na nižim temp. Potrošnja za 24h, 14kw tj 580w po satu , 8kw vise, 6kw nize 👌😎
Da li si uspeo da skontaš koji je minimum trenutne potrošnje pumpe? Tj do koliko nisko može da radi kompresor?

Mislim da sam izvukao oko 600w po satu u jednom tenutku tokom vremena 15-5c, nesto slicno danasnjem danu. Pisao sam negde ovde u temi.
Ne razumem ovaj deo koliko nisko... Kada je pre nedelju dve bila ona magla i vlaznost od 99% ulazila je koliko sam video 2x u DF..mozda i vse puta u toku noci ali nisam to video.
Nemoguće je da grejes 200 kvadrata sa toplotnom pumpom vazduh-voda, i da za 24h potrošiš 17kw struje, osim ako ne držiš temperaturu na 18 stepeni.
Screenshot_20221205_134216_MSmartHome.jpg

Poslednja izmena:
Jutros je pumpa izbacila grešku oko protoka vode.
Čovek koji je radio ugradnju mi je samo rekao ok svraticu na brzinu mislim da znam sta je.

Skinuo filter, očistio i sve ok.

Rekao mi je da se to često dešava na starim radijatorskim sistemima jer se tu nakupilo svega i svačega..

Očekivao je da se tako nešto desi vremenom.

Eto da znate ako neko bude ubacivao TP na stari sistem.
Ubaci skupljač nečistoća u sistem
Mislim da sam izvukao oko 600w po satu u jednom tenutku tokom vremena 15-5c, nesto slicno danasnjem danu. Pisao sam negde ovde u temi.
Ne razumem ovaj deo koliko nisko... Kada je pre nedelju dve bila ona magla i vlaznost od 99% ulazila je koliko sam video 2x u DF..mozda i vse puta u toku noci ali nisam to video.

Pogledajte prilog 366695
Mislio sam na trenutnu, ne na prosečnu potrošnju u nekom intervalu. Dakle zamisli kompresor (tj pumpa) vuče iz zida 1000W za rad, temperatura u kući se približava zadatoj, kompresor usporava, pumpa vuče 800W iz zida, itd. Na to sam mialio koliko nisko može da vuče iz utičnice pre nego se kompresor ugasi?

Klimu jos nisam kupio, al sam mislio da prepravim inverter 24000 btu, naravno ukoliko je moguce izvesti takvu prepravku...
Zato sam pre bilo cega, hteo da postavim pitanje vama iskusnijim da vidim da li je moguce resiti upravljanje, to mi nije bas najjasnije kako da izvedem t.j. da li je uopste moguce?
Meni je jedna ozbiljna firma nudila tu mogućnost pre par godina, ali ako je cena TP bila 4ke prerada je bila 3k i nisam želeo da se cimam, ali definitivno može . Znam takođe jednog servisera koje je sebi preradio Fujitsu klimu da moze i za podno i za hladjenje normalno da je koristi. Moguće je sve samo pitanje koliko je isplativo, ako plaćaš majstora i sve. Dolaziš vrlo blizu cene regularne toplotne pumpe.

Ubaci skupljač nečistoća u sistem

Mislio sam na trenutnu, ne na prosečnu potrošnju u nekom intervalu. Dakle zamisli kompresor (tj pumpa) vuče iz zida 1000W za rad, temperatura u kući se približava zadatoj, kompresor usporava, pumpa vuče 800W iz zida, itd. Na to sam mialio koliko nisko može da vuče iz utičnice pre nego se kompresor ugasi?
Trofazna TP vezana na posebne osigurače pa na brojilo. Nemam kako da izmerim taj deo. Mogu samo da ocitavam sa brojila VT NT

Update za juce po vremenu sa preko 90% vlage i temp izmedju -2 i 1 ... 25kw, 24C (19.5h) 22C (5.5h) grejne povrsine 80m2. Mislim da sam mogao neki kW dole da mi nije ostao raspored koji je nocu spustao na 22C, a to znaci da je potrosnja izmedju 00-5:30 2-3kW ukupno, dok je razliku nabila izmedju 6 i 8h ujutru. (5kW)

Nocas sam ostavio 24C evo do sad 7 i nesto sati 6kW na spoljnoj izmedju -4 i -2C (temperature vode u sistemu izmedju 41 i 44C)

Grejaci, od kada sam jutros ustao do sad, su se upalili dok je radio defrost, tacnije kada je zavrsen defrost da brze vrate zadatu temperaturu vode. Defrost traje do 2min. Nakon zavrsenog defrosta, freonu treba nekih 5 minuta nakon toga da dodje do zadate temperature. U tom momentu dok vraca temperaturu, tada se ukljuci grejac, kod mene se samo jedan ukljucivao, mislim da je jacine 2-3kW.

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

Novembar 8000din racun za grejanje.

Prole zime sam potrosio 1200e za drva i ugalj tako da za sada imam lufta 😅

Najbitnije od svga je nema oscilacija u temperaturi i zato se bolje spava i prijatnije je u kuci.

Novembar 8000din racun za grejanje.

Prole zime sam potrosio 1200e za drva i ugalj tako da za sada imam lufta 😅

Najbitnije od svga je nema oscilacija u temperaturi i zato se bolje spava i prijatnije je u kuci.
Odlicna cifra za tu kvadraturu :)

I kod mene stigao racun za struju za period 7.11-06.12 ukupno 6000rsd. Po TP potroseno 288kW za taj period, ukupno 550kW potrosene struje, sto se uklapa u neku moju regularnu potrosnju izmedju 270-310kw. Prosecno sam racune placao oko 3000-3300 RSD tako da grejanje me kosta izmedju 2700-3000 RSD za Novembar.
Ja prezadovoljan, ne bih da donosim zakljucke jos uvek, ali nasuprot 12 meseci po 9000 CG, plus dogrevanje klimama povremeno nocu koje su kostale nesto, definitivno se vidi potencijalna usteda. Od svega mi je najbitnije kvalitet grejanja i osecaj da imate kontrolu nad time. Cifre mogu biti vece ili nize zavisi od mnogo faktora, ali osecaj da ste vi kontrolor toga je zaista vrhunski. Trenutni COP je 3.2, ocekujem da Seasonal bude oko 3 sto je deklarisano za radijatore.

Poslednja izmena:
Hydro-Box zanimnjivo skroz.

Prilozi

• IMG20221214112949.jpg
    IMG20221214112949.jpg
    252.9 KB · Pregleda: 94
  • IMG20221214113225.jpg
    IMG20221214113225.jpg
    174.8 KB · Pregleda: 91
  • IMG20221214112955.jpg
    IMG20221214112955.jpg
    147.2 KB · Pregleda: 92
Pozdrav, zainteresovan sam za ugradnju TP vazduh voda, grejem u kuci 200kv visoko prizemlje, ispod i iznad imam jos po toliko kv koji se ne greju. Na kuci nemam izolaciju, zidovi su debljine cigla ipo i pa se time i vodilo da se ne stavlja izolacija. Stolarija je veoma kvalitetna ako to vredi, 4slojna stakla u komb aliminijum/drvo. Trenutno se grejem na pelet i dosta mi je visoka potrosnja, grejanje je podno 120ak kv i spavace sobe i stepenista su radijatori na 80ak kv, trosim oko 1.5 do 2 kada je hladnije, pa me interesuje sta bih mogao da ocekujem ugradnjom tp, jedni majstori su rekli da se hvata bar upola jeftinije. Unapred hvala

Moja iskrena preporuka je da novac prvo ulozis u izolaciju objekta, a ne u tp. Cigla ipo nije nikakva izolacija.
Takav objekat bez izolacije nije za rentabilno koriscenje TP. Sa izolacijom ocekuj i ustede u potrosnji peleta, a potom mozes da razmisljas o daljim koracima.

Pozdrav, zainteresovan sam za ugradnju TP vazduh voda, grejem u kuci 200kv visoko prizemlje, ispod i iznad imam jos po toliko kv koji se ne greju. Na kuci nemam izolaciju, zidovi su debljine cigla ipo i pa se time i vodilo da se ne stavlja izolacija. Stolarija je veoma kvalitetna ako to vredi, 4slojna stakla u komb aliminijum/drvo. Trenutno se grejem na pelet i dosta mi je visoka potrosnja, grejanje je podno 120ak kv i spavace sobe i stepenista su radijatori na 80ak kv, trosim oko 1.5 do 2 kada je hladnije, pa me interesuje sta bih mogao da ocekujem ugradnjom tp, jedni majstori su rekli da se hvata bar upola jeftinije. Unapred hvala
Kao sto ti rece covek iznad, prvo izolacija. TP se isplati, ali objekat mora biti izolovan u nekoj razumnoj meri. S obzirom da zivis u kuci, i nemas okolo, iznad, ispod objekte koji se greju (ako dobro pretpostavljam) onda si prepusten sam sebi. Ako je potrosnja do 2t mesecno,na ovoj blagoj zimi, to je ogromno.

Mozda je i oko 1.5t ali opet je previse pogotovo na ovim cenama peleta, a pre par godina je skroz sredjena kuca spolja tako da ne verujem da cu u skorije vreme ulagati da se cela oblozi stiroporom jer je ogromna kuca, ne znam sta se mislilo pri sredjivanju ai svi pametnjakovici su rekli ne treba stiropor debeli zidovi😂🙈 jedna firma je kao radila procenu kod mene i rekli su tipa da bi usteda bila oko 50 posto u odnosu na pelet sa ovakvim uslovima, dok je druga preko telefona rekla kao i vi😀

Grejanje na TP ja u svakom slucaju jeftinije od peleta , pa cak i u neizolovanim objektima jer je na kraju svake recunice da 1kwh toplotne energije dobijene iz TP jeftiniji od ostalih vidova grejanja... Velika je prednost sto ti je primarno grejanje podno.. Odnosno nisko temperaturno sto je vrlo dobro za toplotne pumpe jer u takvim uslovima TP radi najefikasnije... Problem je tamo gde se grejes na radijatore , zbog lose izolacije radijatori moraju biti znatno topliji a to je vec neide na ruku toplotnim pumpama jer sa povecanjem temperature opada im efikasnost.. Na to sve treba dodati da je investicija u TP za toliko veliku kucu bez izolacije pozamasna.. sigurno 10-15k eur.. I postavlja se pitanje sve i da ostvaris neku ustedu , koliko ce ti godina trebati da povratis investiciju?Slikovito to ti dodje kao nekad davno sa LED sijalicama , platim 300 din sijalicu da bi ustedeo 50 din struje ..

A kakva je to procena radjena kad je rezultat 50% manje?

Nadam se da u to nisi poverovao.
pa valjda preko ovih kalkulatora za el energiju i uzeli su u obzir sigurno koliko kilovata trosi toplotna pumpa, tako nesto nisam bas lepo video preko telefona su racunali, i ja sam juce probao i izlazi 36,7 hiljade struja prema njemu, a u vezi izolacije radjena je odjednom kompletna kuca i dosta je odjednom ulozeno, i to se kontalo kao debeli zidovi pa ne treba, eto sada koliko ne treba😀
Grejanje na TP ja u svakom slucaju jeftinije od peleta , pa cak i u neizolovanim objektima jer je na kraju svake recunice da 1kwh toplotne energije dobijene iz TP jeftiniji od ostalih vidova grejanja... Velika je prednost sto ti je primarno grejanje podno.. Odnosno nisko temperaturno sto je vrlo dobro za toplotne pumpe jer u takvim uslovima TP radi najefikasnije... Problem je tamo gde se grejes na radijatore , zbog lose izolacije radijatori moraju biti znatno topliji a to je vec neide na ruku toplotnim pumpama jer sa povecanjem temperature opada im efikasnost.. Na to sve treba dodati da je investicija u TP za toliko veliku kucu bez izolacije pozamasna.. sigurno 10-15k eur.. I postavlja se pitanje sve i da ostvaris neku ustedu , koliko ce ti godina trebati da povratis investiciju?Slikovito to ti dodje kao nekad davno sa LED sijalicama , platim 300 din sijalicu da bi ustedeo 50 din struje ..
Pumpa je 16kw oko 6700e i za ugradnju su mi trazili 2400, a vec imam ceo sisitem sa tri pumpe za vodu, samo nesto treba malo da se izmeni i da se cev dovede do tog spoja jedno 5m od spoljne jedinice mozda, pa sam hteo da pitam jel neko zna koliko se okvirno uzima za ruke pri ugradnji

Nazad
Vrh Dno