Šta je novo?

Toplotna pumpa

Molim za informaciju ko ima dobro iskustvo sa elektronicarem oko podesavanja parametara toplotne pumpe i dijagnostike rada termostata. Radi se o kineskom proizvodu.

To prvo ti je izduv, dimovod.

Molim za informaciju ko ima dobro iskustvo sa elektronicarem oko podesavanja parametara toplotne pumpe i dijagnostike rada termostata. Radi se o kineskom proizvodu.
Napiši ti prvo ovde sta se dešava i kad, jel od prvog dana tako ili je počelo posle nekog menjanja nečega.
Uslikaj tu tp, daj neki link ka modelu itd.
Inače, prva adresa za traženje saveta mora da bude tamo gde si je kupio ili kod onog ko je istu montirao.

A ja ubeđen, da se radi o kotlu na pelet.. 😁

Saljem karakteristike pumpe. Dobavljac, glavni majstor je preminuo. Pumpa je radila efikasno dve godine. Potom je pocela da stvara veliki led. Povecanjem intervala otapanja i kontrolom ventila i zamenom gasa i pumpa je kratko normalno radila i prestala potpuno da otapa. Vracanjem parametara na fabricko podesavanje opet nema otapanja. Da li neko servisira ovu pumpu?
Ovo jepumpa

Prilozi

• 20221121_124342.jpg
    20221121_124342.jpg
    146 KB · Pregleda: 72
  • 20221121_124318.jpg
    20221121_124318.jpg
    122.1 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Pitanje je da li će iko da se bavi ovim.

Update potrosnje
Prosecno dnevno ovih dana od nedelje do nedelje skuplja tarifa 8.4kw, jeftinija 6.1kw , prosecna potrosnja oko 600w po satu za kucu iz citiranog teksta.
Ako sam dobro izracunao (10.4din * 8.4kw * 7 dana = 612din ) + (2.6*6.1kw*7dana = 111din) za nedelju dana ukupna potrosnja je 723 din u plavoj zoni, do crvene imam jos puno kw tako da je nisam ni uzimo u kalkulaciju , zelenu nisam hteo da ne bude "bozo smanji malo ribu" 😅

Hvala svima na nesebicnoj pomoci oko toga kako je najbolje nastelovati pumpu i da smanjim potrosnju i sto niste bili u fazonu "neces se ti ogrejati na tome" , "sreca placas preko svojih ledja" , nego ste rekli "sta kako... daj da vidimo podesavanja ...to mora bolje.."

Nadam se da ce i ostali podeliti detaljno utiske / potrosnje svojih TP ;)

Jutros je pumpa izbacila grešku oko protoka vode.
Čovek koji je radio ugradnju mi je samo rekao ok svraticu na brzinu mislim da znam sta je.

Skinuo filter, očistio i sve ok.

Rekao mi je da se to često dešava na starim radijatorskim sistemima jer se tu nakupilo svega i svačega..

Očekivao je da se tako nešto desi vremenom.

Eto da znate ako neko bude ubacivao TP na stari sistem.

Kakva vam je potrosnja sa malo hladnijim vremenom? Kod mene je skocila oko 10% Juce za dan 13kw/24h na 24C u stanu od 80m2-radijatori. Ispadne oko 540w/hr. Kod poznanika sa Althermom 4kw na 50m2 podnog je 250w/hr na 24C namesteno takodje.

Zanima me sta vise praktikujete. Npr da stavite vodu 40C koja ce da brze zagreje objekat, samim tim ce onda i termostat da prekine rad (imamo onda tu oscilaciju u radijatorima, vruci/mlaki periodicno) ili npr stavite manju temperaturu vode npr 36-37C, koja ce onda duze kruziti kroz radijatore, pa imate utisak "konstantnog" grejanja? Po potrosnji se nesto ne razlikuju znacajno (bar ja nisam primetio a tesirao sam predhodnih dana). Llicno mi opcija sa nizom vodom vise odgovara, ali npr bez ofseta ako provetrite stan ili slicno trebace vise vremena da se zagreje itd... Vasa neka preporuka, iskustvo oko ovoga?

Najbolje je kada se podesi kriva grejanja u odnosu na spoljnu temeraturu. tzv atmosferski termostat
U svakom momentu temperatura grejanja je prilagođena potrebama u odnosu na gubitke toplote. Ne znam drugačije da objasnim, ali usipaš tačno koliko koliko i iscuri kW.

Tako i jeste, namestena je WD Kriva, od 30C na 15C spoljnje, do 45C na -5C spoljnje. Videcemo kako ce raditi ove vrednosti na minusima :)

U praksi se retko kad desi, da treba neka promena. Bar je takvo moje iskustvo.
Smatram da je to idelani balans za grejanje.
Javi nam kad dođu minusi kako radi makina.

Tako i jeste, namestena je WD Kriva, od 30C na 15C spoljnje, do 45C na -5C spoljnje. Videcemo kako ce raditi ove vrednosti na minusima :)
posle nekoliko dana, ja sam namestio na 29c na 15c, -5 da ide na 45 (cekam nize temp da vidim kako ce biti da tu ispitam najoptimalnije) , dobio sam stepen nize u toplijem delu dana.. meni je prijatno jer sam dodavao rebra na radijatorima prema W koje oni emituju na nizim temp (delta t) da bude dovoljno za 80w po m2.

Par drugara isto zele da uzmu TP bez menjanja radijatora i isto sam im dao savet da izracunaju i dodaju koliko im je potrebno prema sobi.

Čini mi se da je bila neka formula za računanje, dužina x širina x visina x 7 pa podeljeno sa 14 i dobiješ broj rebara za radijatore a onda 30 % još dodati na to.

Pogledajte prilog 363079

Tablica za izracunavanje koliko jedno rebro emituje W toplote za alu global radijatore..

Npr ako vam je sada ok na nekoj temperaturi.. lako mozete da dodjete do broja rebara da stvorite isti osecaj na nizoj temperaturi

Delta T je srednja vrednos izmedju ulazne vode u radijator i izlazne... Delta T 50 je ulaz 60 izlaz 40

Slao sam vec za izračunavanje odprilike kako ide

Npr ako je nekome sada super na delta t50 ili deltat40 na npr el kotlu koji radi nonstop. Nije isto kada se pali i gasi tj kuća bude hladna i kada radni stalno. Vidi koliko mu emituju radijatori sada, onda samo stavi delta 35 može da se dobije tačno koliko mu je potrebno rebara za isti radijator da bi emitovao istu količinu toplote.

Najveći problem kod drva tj uglja je što većinom se greje na delta t 50c I to je nemoguće ispitati na par dana uživo (previše vruće, oscilacije u grejanju) ali se uzima kao podrazumevano kada su drva i ugalj u pitanju.

Po ovoj racunici za sobu od 28m2 standardne visine dodje mu oko 48 rebara... deluje mnogo
Meni izađe 36 za sobu od 28 m2. Kod mene je dnevni boravak i kuhinja 47 m2 a visina 2.75 cm i imam instalirano 57 rebara Lipovica 690 i po ovom računu izađe da fali još 7 rebara. E sad da li sam upravu ili ne vidjeću u praksi. Ako ćemo po starom računanju 1m2 1 rebro onda je to 47 i kad uvećam za 30 % to mu onda dođe da trebam imati oko 61 rebro.

mislim da je sve to slicno za alu radijatore lipovica, global..bitne su samo dimenzije tj povrsina tog rebra..nemoguce da ide 1 na 1m2 jer ono kada se lozis na drva i ugalj izbacuje 150-170w tj moguce je ali po starom bez izolacije kada se gradilo..ja sam imao takav slucaj i kada sam izracunao jedan sam promenio skroz, na 2 dodao po 3 rebra..vecinu nisam dirao..jer jer izolacija naknadno radjena

Poslednja izmena:
Meni izađe 36 za sobu od 28 m2. Kod mene je dnevni boravak i kuhinja 47 m2 a visina 2.75 cm i imam instalirano 57 rebara Lipovica 690 i po ovom računu izađe da fali još 7 rebara. E sad da li sam upravu ili ne vidjeću u praksi. Ako ćemo po starom računanju 1m2 1 rebro onda je to 47 i kad uvećam za 30 % to mu onda dođe da trebam imati oko 61 rebro.
Jes vala, ja se preracunao nesto :) Situacija kod mene je Global 600, dnevna soba i kuhinja spojeno imaju 34m2, imam 36 rebara. Spavaca soba 1 (12m2 imam 8 visokih od 160cm). Spavaca 2 (8m2 imam 10 rebara). Radna soba (8m2 imam 10), Susac u kupatilu od 600w(Δt50) na 4m2, hodnik 6m2 7 rebara, i ostava 3m2 tu je unutrasnja jedinica koja greje sama od sebe. U WC-u nemam grejanje, prosto ususkano je u sredini i temperatura je dobra i bez grejanja. Sa ovim radijatorima na CG sam imao u stanu 27C lagano, od toga dobar deo dana sa prozorima na kant, pod uslovim kada je CG radilo dobro :D Sad guraju zeljenih 24 na TP bez muke cini mi se, sa sasvim ok potrosnjom bar po mom rezonu (jucerasnja 12kw, sa smanjenom nocnom na 22C)

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

ovih dana je bilo dosta hladnije, maglovito, vlaga .... to je kazu najgore za pumpu , prosecna potrosnja za zadnja 3 dana je bila oko 1kw/h za kucu iz opisa

Pozdrav forumasi,
Koristin Fujitsu tp 10 kw i za sad sam sto se tice grejanja i potrosnje struje, prezadovoljan. Grejem oko 140 m2 i prosek dnevbi u novembru 18 kw. Pumpa radi 24h. Medjutim imam problem da mi se na prizemlju kuce (radijatorsko grejanje) dosta cuje pumpa koja pumpa vodu dok na ostalim spratovina se ne cuje. Sta moze da bude lroblem? 4+radijatorsko grejanje je

Daj nam malo info ako već nisi prije. Izolacija, veličina prostorija m2, koji radijatori i koliko rebara po sobama, čisto da se raja može orijentirati, ako nije problem. Griješ li sa TP PTV ili je samo grijanje ?

Pozdrav forumasi,
Koristin Fujitsu tp 10 kw i za sad sam sto se tice grejanja i potrosnje struje, prezadovoljan. Grejem oko 140 m2 i prosek dnevbi u novembru 18 kw. Pumpa radi 24h. Medjutim imam problem da mi se na prizemlju kuce (radijatorsko grejanje) dosta cuje pumpa koja pumpa vodu dok na ostalim spratovina se ne cuje. Sta moze da bude lroblem? 4+radijatorsko grejanje je
Imas li termo glave na ventilima? Meni se na Herzovim cuje blago sistanje neposredno pre nego dosegne podesenu temperaturu, ali je zaista jedva primetno.

Daj nam malo info ako već nisi prije. Izolacija, veličina prostorija m2, koji radijatori i koliko rebara po sobama, čisto da se raja može orijentirati, ako nije problem. Griješ li sa TP PTV ili je samo grijanje ?
Izolacija 8cm stiropor, drvena stolarija sa dva termo stakla i celicni radijatori koji su 50% veci od potrebnih. Temperatura vode je na max 45 stepeni.

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

Screenshot_20221203_191652_MSmartHome.jpg
Ubacio noviju Midea app sve se normalno povezalo.

Ugasili TP preko dana malo naložili kotao iz dosade.. Zbog dimenzionisanja radijatora prema TP.. U kući je išlo i do 32c na 50-55 u kotlu 🤣

Uglavnom poenta je da Midea app radi sasvim normalno sa Vivax TP.

To je odličan rezultat, ja toliko potrošim klimama za 100m2 ali volimo da sedimo u kratkim rukavima ;)
Iskreno gasimo ih noću jer nije hladno, ali i navikli smo na tišinu, ne znam kako bi da imam TP, sa bukom iz radijatora za mene nema spavanja.

Pogledajte prilog 366482
Ubacio noviju Midea app sve se normalno povezalo.

Ugasili TP preko dana malo naložili kotao iz dosade.. Zbog dimenzionisanja radijatora prema TP.. U kući je išlo i do 32c na 50-55 u kotlu 🤣

Uglavnom poenta je da Midea app radi sasvim normalno sa Vivax TP.
Nemoguće je da grejes 200 kvadrata sa toplotnom pumpom vazduh-voda, i da za 24h potrošiš 17kw struje, osim ako ne držiš temperaturu na 18 stepeni.

Nazad
Vrh Dno