Šta je novo?

Toplotna pumpa

To ti niko ne može odgovoriti, za takve usporedbe treba ti laboratorija, gdje će biti za sve ove koje si naveo TP isti uslovi. To treba neko da plati a kinezi neće sigurno ni u mislima.
Pa ako se dobro sećam gledajući specifikacije za ovu moju 16kw..sve su iste.. Iznutra to već nisam siguran..

Što bi rekli ameri...

"If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck" 😁

S obzirom na izolaciju, plus podno i radijatorsko grijanje i ako će se grijati postojeća kvadratura onda je ta od 16 kw prejaka, bolja bi bila od 14 kw, a pošto planiraš ubrzo i mini potkrovlje onda je 16 kw uredu. Ja bih prije uzeo Fujitsu 160LTCA od 16 kw koja je skuplja 1000 eura od LG Therma. E sad koliko će biti kvadrata u mini potkrovlju to ne znam. Pogledaj malo i Toshiba Estia kakve su cijene kod vas. Ali sve zavisi koliko je budžet.
Potkrovlje ce imati nekih 40 kvadrata. Da li bi imalo potrebe dodavati jos rebara na radijatorima po sobama?

Pa izračunaj, to bar nije teško. Koliko kvadrata toliko rebara radijatora i onda ga pojačaj za 30%. Ali po mom mišljenju ja bih prvu godinu probao pa vidio da li negdje fali rebara pa ako treba onda dodao. Ako su pločasti radijatori u pitanju onda tamo gdje je dužina recimo 100 cm trenutno i vidiš da ti tu fali toplote onda ga moraš povećati na 130 cm. Ali sve ovo treba da ti pogleda neko ko je stručan, ko se bavi ugradnjom i puštanjem u rad TP. Pusti nas sa foruma, samo stručna osoba.
Pa ako se dobro sećam gledajući specifikacije za ovu moju 16kw..sve su iste.. Iznutra to već nisam siguran..

Što bi rekli ameri...

"If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck" 😁
Kamikaza ti je sve rekao, ipak je on stručniji od mene, tako da se potpuno slažem sa njegovom konstatacijom.

Potkrovlje ce imati nekih 40 kvadrata. Da li bi imalo potrebe dodavati jos rebara na radijatorima po sobama?
Postoji formula za radijator za racunanje da odredis preko temperature vode u sistemu koliko ce taj radijator da ti emituje toplote..
Radijatori razlicito emituju topolotu zavisno od gabarita i proizvodjaca. Te tabele imas i kod prozvodjaca radijatora. Onda shodno prostorijama povecavas ili ostavljas iste radijatore. Meni je vecina radijatora vec bila predimenzionisana (grejanje radjeno 10+godina pre izolacije i samo dodavana rebra gde je bilo hladno), samo sam u jednoj dodao 3 rebra i u jednoj sam morao popuno novi zbog velikih balkon vrata gde je otvor 3x2m. Mislim da mi je cilj bio 90w po m2 na temperaturi vode od 45c ili 50c iz pumpe, zaboravio sam.

Bez ljutnje ali nikada mi nece biti jasno kako je moguce da TP koja kosta vise hiljada eura ima minimalnu zakonsku garanciju kao da neko kupuje mikrotalasnu.. Top kvalitet ali da moze manja garancija bila bi manja nego zakon ne dozvoljava...nista licno samo moje vidjenje...Mislim cudno da frizider, ves masina, klime...imaju 5+godina, dok kod TP to nije slucaj..bar kod nas su retke pumpe sa 5g ....u inostranstvu su normalne garancije koliko sam video..

Tačno je imaju tabele ali ne možemo zanemariti da on ima dobru izolaciju i moje je mišljenje da možemo računati da su njegovi gubici po kvadratu otprilike 60 w ako ne i malo manji, a isto tako pola je podnog grijanja. Zato sam mu prethodnom postu i naveo da je najbolje da prvu godinu proba sa postojećim stanjem a nakon toga će imati jasnu sliku da li treba ili ne treba negdje dodavati.

Pa nije bas pola podno, jer su kuhinje male, mozda oko 30% je podno. A da li moze da se montira na postojecu instalaciju i da li je potreban bafer? Imam dva kruga grejanja, dve pumpe, dva termostata sobna

Ja imam 1 rebro / m² Vox 600 i na taj način sam se grejao sa izlaznom T vode od 50 C pri najvećim hladnoćama (cca -10 C). U prelaznom periodu 30 do 35 C. Ja živim u stanu.

Ja imam 1 rebro / m² Vox 600 i na taj način sam se grejao sa izlaznom T vode od 50 C pri najvećim hladnoćama (cca -10 C). U prelaznom periodu 30 do 35 C. Ja živim u stanu.
I kod mene je tako otprilike, malopre sam brojao rebra :). A koju toplotnu pumpu imate? I kolika vam je potrosnja struje pri polazu vode 50c a napolju -10?

1667937955846.png

Tablica za izracunavanje koliko jedno rebro emituje W toplote za alu global radijatore..

Npr ako vam je sada ok na nekoj temperaturi.. lako mozete da dodjete do broja rebara da stvorite isti osecaj na nizoj temperaturi

Delta T je srednja vrednos izmedju ulazne vode u radijator i izlazne... Delta T 50 je ulaz 60 izlaz 40

Ima elektro kotao! 😄
Pa 50C je 50C, ne? Ako TP moze da izbaci 50C vodu na -10 spoljnu hoce da kaze da je odnos rebro:kvadrat sasvim dovoljno ustvari. Iskreno i kod mene uvidjam slicnu situaciju, voda mi nikad nije presla 50C, isto elektrokotao, ja doduse imam 1.1:1 odnos. Istina ne nabijamo temperaturu na termostatu, stoji 21, 22 kad dodju gosti. :D Ovde doduse 2-3C unutrasnje temp moze da bude prelomna tacka.

Shvatam ja sta je on hteo reći, i ne opovrgavam poentu.
Morao bih izračunati, ali upotreba TP gde se t vode diže iznad 45C je po meni promašena investicija i tu je upotreba gasa već jeftinija.
A ima i drugih stvari koje bi bile isplativije od upotrebe TP u takvim uslovima.

Dobro, gas je situacioni, nema ga svuda, ja recimo nemam. Sta bi to bilo bolje od TP ako se izbacuje preko 45C i zasto je "promasena investicija"?

Da, ni klima u proseku ne gura temp preko 45 C, ako je optimalan broj klima u prostoru. Ti izleti su samo povremeni.

Meni bi, gledajuci sadasnji sistem, bilo dovoljno da moze da izbaci 50c. A pitanje je kakva je potrosnja struje tada. Sada drzim polaz na oko 40c, a kad bas zazimi onda na 50c i dovoljno mi je.

Znaš kakva je potrošnja odeš i staneš ispred sata, a on samo piči. COP ti je da nikakav. Sve preko 45 stepeni temperature polaza je besmisleno.

Pa i da bude 45c, onda bih pojacao rebra na radijatorima.. Ne znam. Mislio sam inverter klime, cekam jos da mi daju ponudu. Kod mene je pre mesec dana bilo sufinansiranje grada za ugradnju toplotnih pumpi, 250.000 dinara daju, bice opet kazu. Ja bih bio zadovoljan recimo da mi tp potrosi za sezonu 1000e struje.

Znaš kakva je potrošnja odeš i staneš ispred sata, a on samo piči. COP ti je da nikakav. Sve preko 45 stepeni temperature polaza je besmisleno.
Paaa... dobro, da, opada, ali opet za nas sa elektrokotlovima i 2.0 COP je vrh. Ako se gura iznad 45C na nekim iole umerenijim spoljnim temp (-3-4)koliko ja vidim COP ostaje ~2.0. Lepo je juriti COP 21 veka, sa dobro projektovanom i izolovanom kucom, vrhunskom TP, itd. ali vecina nas krpi nesto sto ima.

Onda čekaj to sufinanciranje grada, nije to malo novaca jer to ti pojeftinjuje investiciju u startu. To je oko 2000 eura jel ? Onda se možeš pružiti za pravu makinu od TP. A ovo da će da troši 1000 eura struje je malo pretjerano.
Paaa... dobro, da, opada, ali opet za nas sa elektrokotlovima i 2.0 COP je vrh. Ako se gura iznad 45C na nekim iole umerenijim spoljnim temp (-3-4)koliko ja vidim COP ostaje ~2.0. Lepo je juriti COP 21 veka, sa dobro projektovanom i izolovanom kucom, vrhunskom TP, itd. ali vecina nas krpi nesto sto ima.
Da ali ti si gospodin, pritisni dugme i to je to. Ali to se mora platiti.

• Like
Reagovanja: PPC
Da, oko 2 hiljade eura. Znam ja sta bih uzeo, nego se ta prava makina ne uklapa u budzet nikako :).. A za potrosnju kazem da bih bio zadovoljan, jer sam po starim cenama peleta godisnje trosio 850e. Po novim ce to biti vise nego duplo. A sa tp do 1000e bih bio zadovoljan, imajuci u vidu komfor u odnosu na pelet.

Dobro, gas je situacioni, nema ga svuda, ja recimo nemam. Sta bi to bilo bolje od TP ako se izbacuje preko 45C i zasto je "promasena investicija"?
U situaciji koju spominjes da koristiš elektro kotao, tebi je sve preko 1:1.1 odnosa ušteda i sa TP bi u bilo kojim uslovima imao to.
Govorim da sam često puta bio u prilici da slušam da je sve to sa TP bezveze jer nije ispunilo neka očekivanja jer većina preduslova za smislenu upotrebu nije ispunjena. Stvarno sam svakakvih komentara bio u prilici da čujem.
Drugo, to je za sisteme vazduh/voda poprilično opterećenje za uredjaj, i kako je jednom jedan pametan član rekao "kao da vozis uzbrdo pod punim gasom".
Smislenije i pametnije je umesto toga koristiti gas,ako se ima mogućnosti.
Alternativa tome je korišćenje jeftine struje za zagrevanje akumulacionog tanka odgovarajuce zapremine spram potrebe prostora, uz čak i dodavanje još jednog brojila ako treba, po ovim cenama TP čak i ovih "kineskih" je mislim jeftine je rešenje.

U situaciji koju spominjes da koristiš elektro kotao, tebi je sve preko 1:1.1 odnosa ušteda i sa TP bi u bilo kojim uslovima imao to.
Govorim da sam često puta bio u prilici da slušam da je sve to sa TP bezveze jer nije ispunilo neka očekivanja jer većina preduslova za smislenu upotrebu nije ispunjena. Stvarno sam svakakvih komentara bio u prilici da čujem.
Drugo, to je za sisteme vazduh/voda poprilično opterećenje za uredjaj, i kako je jednom jedan pametan član rekao "kao da vozis uzbrdo pod punim gasom".
Smislenije i pametnije je umesto toga koristiti gas,ako se ima mogućnosti.
Alternativa tome je korišćenje jeftine struje za zagrevanje akumulacionog tanka odgovarajuce zapremine spram potrebe prostora, uz čak i dodavanje još jednog brojila ako treba, po ovim cenama TP čak i ovih "kineskih" je mislim jeftine je rešenje.
A zašto ne inverter klima, recimo multi split sistem sam siguran da ce manje trošiti od TP na radijatorima gde je potrebno 45C i vise od toga?

Ako neko želi, što da ne. Ne sprecavam ja nikoga u tome.
Ali pre svega, podrazumeva se, svako neka odradi matematiku i računanje za svoj slučaj.
Za mene je to osnovni korak u daljem planiranju.
Na kraju krajeva, ovde se dopisujemo i razmišljamo naglas, niko nije uslovljen da mora onog drugog da sluša bez pogovora.

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

Pošto je vreme bilo slično ovih dana

Screenshot_20221108_235902.jpg
Nastelovao sam neka nova podešavanja ali osećaj u kući je da fali mozda 1 stepen ujutru, tokom dana i uveče je ok.

Sačekaću još dan dva da vidim da li je subjektivno ili treba da se podigne za 1 stepen kriva na nižim temp. Potrošnja za 24h, 14kw tj 580w po satu , 8kw vise, 6kw nize 👌😎

Hajde bolan nemoj se zamarati s arim parametrima potrošnje, navike je kako ti paše da ti bude toplo i uživaj. Ko je kupio TP hvala bogu taj će plaćati i račun za struju.

Nazad
Vrh Dno