silverglider je napisao(la):
Mozda sam ja lose shvacen u ovom topicu, ali da razjasnimo jedno - nisam uveren da je mek najbolji moguci racunar koji covek sebi moze da kupi i ne mislim da svi treba da tezimo ka njemu.
Meni je tek sada žao što nisam hteo da se mešam od samog početka, ali...
Prvo:
Nekome ko se samo igra ili uživa u filmovima i u muzici svaki PC više pristaje. TAČKA.
Drugo:
Ko obavlj bilo kakav posao na PC uz pomc LEGALNOG Win-a i desetine ili stotine piratskih aplikacija, TAKODJE.
Trece:
Ko se bavi distibucijom i preporodajom svega i svacega po komšiluku, TAKODJE.
Tu se negde i završavaju sve prednosti PC-a.
Gde po meni Mac ima prednosti
0. Bilo gde u NAPREDNOJ civilizaciji, gde obrazovani ljudi zaradjuju PARE.
1. U razvoju mašinski zavisnih programa za 6800 ili 68000 procesore. (Da, da još uvek se i te kako koriste u industiji, a programi se plaćaju 100X bolje nego u Video klubovima i piljarama).
2. U samostalnom razvoju mešinski nezavisnih aplikacija (razni simulatori drugih familija, kontroleri, elektronske simulacije..., JDBC aplikacije).
3. U primeni ACAD-a, na bilo koji inžinjerski segment.Na PC-u ima sve slično, jedino je 2-3 puta sporije na istoj frekvenciji.
4. Ako se neko bavi matematičkili ili fizičkim istraživanjima.
5. I tek na kraju je desktop publišing, prelomi, slagalice teksta... i ostalo o čemu se ovde razvila polemika.
Apple proizvodi završene mašine i TAČKA. I to ne od pre par godina već od 1981. Njima se ima malo šta dodati ili oduzeti. (Od 1985 nisam video bolju tastaturu nego što je imao prastari Apple II). Mac-ova arhitektura je UVEK naprednija, i kome treba sirova procesorska snaga zna to da ceni.
To što nekima od Vas nije jasna prednost takve poslovne orijentacije FIRME, ne OS-a, applikacija ili hw.-ane znači ništa za budućnost Apple-a kao firme.
Znači jednostavno da Vam je dovoljan PC kojim ćete da se igrate dodavajući, menjajući sve i svašta u vašim PC-ima JER JE TO LAKO I PRAVO UŽIVANJE. Više ćete se baviti njime nego poslom za koji ste ga nabavili.
Polovni Mac će dugo i dobro raditi, i ako može čovek povoljno da ga kupi makar *******cije radi, ima moju podršku.