Šta je novo?

To Mac, or not to Mac......

silverglider je napisao(la):
Zato i samo zato bih svakome kod nas prvo preporucio PC; u suprotnom, zasto da ne - jedan eMac sa 17" monitorom kosta ispod soma eura -> uopste nije tako strasno za jednog evropljanina, pa cak ni za mnoge nase sugradjane (saberite koliko kosta vas PC na stolu, recimo).
Evo šta mene zanima:
neka bude da to ispod soma € bude nekih 900-950. Dobar PC može da se uzme za 600-650€, dakle nekih 300€ manje. Čime mac opravdava tih 300€ ako se koristi kao kućni kompjuter (o tome pričaš)?

Vojkan je napisao(la):
...

Evo šta mene zanima:
neka bude da to ispod soma € bude nekih 900-950. Dobar PC može da se uzme za 600-650€, dakle nekih 300€ manje. Čime mac opravdava tih 300€ ako se koristi kao kućni kompjuter (o tome pričaš)?

Opravdava istom logikom kojom brand poput HP-a ili IBM-a ima u odnosu na sklopljenog kineza; istom logikom kojom Epox ili Abit kostaju vise od Elitegroupa ili Leadtek od Eaglea. Isto kontra pitanje tebi: sklapas kucni racunar za sebe, da li ces uzeti radije zida-tomato plocu ili recimo nekog asusa i, ako bi verovatno uzeo asusa, kazi mi cime on opravdava 20-30 eura vise?
Skoda felicija je dobar porodicni auto; zasto bi neko za tu namenu uzeo volvo, duplo skuplji, ako mozes sa tacke A na tacku B da stignes sa oba, za primetnu razliku u ceni? Ovo poslednje je vise ilustracija koja pokazuje da svuda oko sebe pravis kompromise i vazes da li ces nesto da kupis za vise para iako ima resenje i za manje pare. A cena tog skupljeg proizvoda je opravdana sve dok je trzisno prihvacena - tj. sve dok se kupuje.

...

Opravdava istom logikom kojom brand poput HP-a ili IBM-a ima u odnosu na sklopljenog kineza; istom logikom kojom Epox ili Abit kostaju vise od Elitegroupa ili Leadtek od Eaglea. Isto kontra pitanje tebi: sklapas kucni racunar za sebe, da li ces uzeti radije zida-tomato plocu ili recimo nekog asusa i, ako bi verovatno uzeo asusa, kazi mi cime on opravdava 20-30 eura vise?
Skoda felicija je dobar porodicni auto; zasto bi neko za tu namenu uzeo volvo, duplo skuplji, ako mozes sa tacke A na tacku B da stignes sa oba, za primetnu razliku u ceni? Ovo poslednje je vise ilustracija koja pokazuje da svuda oko sebe pravis kompromise i vazes da li ces nesto da kupis za vise para iako ima resenje i za manje pare. A cena tog skupljeg proizvoda je opravdana sve dok je trzisno prihvacena - tj. sve dok se kupuje.

poredjenje uopste ne stoji. i skoda i volvo se pune na istim sveprisutnim pumpama sto se za Mac ne bi moglo reci uopste. ista greska u poredjenju stoji i za marke ploca...

I ako sam ja PC-evac, (mozda i sto nikada nisam radio na maku :D ) jedna stvar mi je upala u oci, a to je da u vecini literature koja obradjuje programe koji su popularni na obe platforme, slike su sa mac-a.
Ovo nije navijanje, vec znaci da autori, koji valjda poznaju posao koriste mac. Moguce je da je dosta i do navike, ali ipak..
inace PC i asmo type;

Ima nas nekoliko i sa mekom, Delimire, nemoj tako :)

Ma znam da ima prevarenih sirom sveta :mrgreen:, ali srebrni ja pricam za Beograd.

majka je napisao(la):
...

poredjenje uopste ne stoji. i skoda i volvo se pune na istim sveprisutnim pumpama sto se za Mac ne bi moglo reci uopste. ista greska u poredjenju stoji i za marke ploca...

Poredjenje stoji u odnosu na ono sto me covek pitao: postoji potreba za kucnim racunarom - zasto bi neko izdvojio vise para za meka? Primena, a ne punjenje - za taj deo price na temu lokacija (BG=bogu iza tregera) sam se vec izjasnio u prethodnom delu topika.

Da usput priupitam,
Kakav je Mek sa našim slovima, odnosno unicode-om uopšte - nazivi fajlova i sl? Excel me uvek upozorava na moguće probleme na meku ako stranicu zaštitim sa šifrom koja ima naša slova.

Pa ne misliš valjda da sam za 650€ računao ECS + eagle kombinaciju? :)
Mislio sam baš na marke koje si pominjao, šta to mac može a PC sa dobrim komponentama ne može (ili može lošije)?
Pitam, stvarno me interesuje.

Hajdemo jos jednom na srpskom (trudicu se i da kucam polako) : nisam rekao da si sklopio konfiguraciju od ECS-a i Eaglea - ne vidim gde si to uopste procitao? Stavi mek potpuno u stranu i koncentrisi se samo na PC. OK? Sad zamisli dve ploce sa istim cipsetom - ECS i Asus. Zasto bi ti izabrao izmedju te dve Asus i platio ga vise? Sta to Asus moze, a ECS ili ZidaTomato ne moze? Evo, bas bih voleo da cujem tvoje objasnjenje - i mene bas interesuje.

Kada odgovoris sebi na to pitanje, odgovorices automatski i na ono "zasto dati vise para na mek - sta to on moze, a pc ne moze". Onaj koji ni to ne moze da razume, rado ce uzeti matsonic ili ovaj zidarski paradajz i uzivati u tome i nece mu pasti na pamet Asus ili mek (mozda eventualno big mek).

delimir je napisao(la):
...
Jeste propasce onog dana kada i AMD. Po tvojm dosadasnjim "analizama" AMD ce otici sa trzista oko ove Nove godine - znaci Mac ce za pravolsavni Bozic :mrgreen:

Jos nije dosla Nova Godina jos ima fore. :mrgreen:
A analize su pouzdane koliko i tvoji komentari kako je vec svima jasna besmislenost Intelove taktike pumpanja megaherca. Valjda ce zato Tejas imati jos vise stage-ova u pipeline-u.

...

Pa nije bas najbolje poredjenje, Skoda je odlican auto. PC sklopljen u domacoj firmi bi bio nesto kao Dacia sa Renoovim motorom ali bi zato Mac bio Saab koji ide na etanol a ne na benzin.

ha

videh neku reklamu za mac koja kaze:
1. Mac jednostavno radi
2. Ne puca
3. kompatibilan je sa PC
4. Ofis je ofis
5. spreman za net
6. odlican za kucnu upotrebu (usput videh uzivo onaj macov mp3 plajer)
itd.

slazem se sa ovom reklamom, koja je 100% tacna i argumentovana, i slazem se sa srebrnim. Uopste vas ne kapiram...Sta vam nije jasno sa tim Macom??? Skup je? Pa cekajte da dodje IBM i da otvori svoje predstavnistvo ovde, i da vidite sta je skupo...ako nekome nije jasno nesto oko Maca nek dodje da vidi kako radi macov notebook i da plache, jer sam ja posle 1 sata rada na tom notebooku suzu pustio...Sta cu, emotivac... :mrgreen:

Vidim da se rasprava zahuktava, mogu da vam prenesem par iskustava i ukazem na nekoliko stvari.
Pre 2,5 godine moj drug je kupio G4 400MHz, 64Mb, Ati Rage 128Pro, 13Gb Maxtor, DVD 4x, Zip... bez monitora je to cudo kostalo 2500dem. Ja sam za upola manje novca u isto vreme kupio Duron 700Mhz, 128Mb, TNT M64 32MB. Mogu vam reci da je pocetno odusevljemje mog druga brzo splasnulo. Najpre je bio problem DivX slika je radila (relativno OK u 16bit), dok se zvuk morao rekompresovati u QuickTime format oko 15min i onda pustiti sve je to nekako islo i to samo sa manjim rezolucijama, o subtitlovima nije bilo govora. Sledeca stvar koja mi se nije svidela je prilicna tromost MacOS-a 9 ili je u pitanju sporost ugradjenog HDD-a, ucitavanje istog je trajala oko 1,5min???. Testirali smo i Photoshop 5.5, blur efekat je Duron radio 60% brze (toliko o posebnim optimizacijama za G4 Altivec instrukcije). Kasnije su dosle igrice na red. Q3 radi u 800x600 sa srednjim detaljima (nista spektakularno). Prosle godine je radje upgrade Radeon DDR 64MB, 384MB Ram, MOHAA radi uzasno sporo cak i u 640x480 sa ovim Radeonom?? Ut2k3 demo katastrofa, cak i Operation Napali (dodatne misije za prvi UT) daje oko 13-14fps u 640x480. Citao sam da je G4 strasan procesor i da je FPU veoma jak, ali su izgleda igice uzasno optimizovane za isti, sve u svemu ozbiljnije igranje na G4 nikako nebih preporucio. Sada je instalirao MacOSX Jaguar i moram priznati da odlicno izgleda Unix filozofija uklopljena u mac-ovu lakocu rada, interfejs nije napadan, ne bode oci, sve je lepo odmereno i podredjeno sto laksem i jednostavnijem koriscenju. Konacno sa unix-a su prebaceni divX kodeci i sve je doslo na svoje vise nema konverzije mp3->QuickTime, titlovi se uredno prikazuju. Lepa masina ali pre svega za entuzijaste nebih je preporucio kao srbski kucni kompjuter, previse je skup za performanse koje daje, nas covek daleko vise ceni sirove performanse od dizajna i lakseg koriscenja (mada se od pojave XP-a i to prilicno promenilo). Jednostavno G3 i G4 nemaju sta da traze pored Durona 1,4GHz koji se occ 2-2,3Ghz sa cenom od 33E

Vidim da niko nije primetio moje pitanje, da se ponovim:
Kakav je Mek sa našim slovima, odnosno unicode-om uopšte - nazivi fajlova i sl? Excel me uvek upozorava na moguće probleme na meku ako stranicu zaštitim sa šifrom koja ima naša slova.

@sasami: slazem se da G4@400MHz nema sta da trazi pored durona 1.4GHz koji se klokuje na 2 giga. Za mek korisnike vreme sporije prolazi, ali ne stoji; tako da nema smisla da se procesori od pre tri-cetiri (ili vise) godina uporedjuje sa danasnjim ili makar novijim koji rade na koji gigaherc vise. Isti bi se utisak imao kada bi poredio tipicnu PC masinu iz vremena kada je taj G4@400 bio izasao sa tim istim duronom na cirka dva gigaherca (tada smo mi koristili LX/BX Slot1 ploce sa P2 i ranim P3 procesorima) -> naravno da bi rekao da tadasnji PC nema sta da trazi pored danasnjeg durona ili tbreda. Zar nije malo mnogo za uporedbu? Tako i onaj momak (iz drugog mek topika ovde), koji je kupio G3@300 i ocekivao mocnu masincinu - kao da mek uopste ne stari. Jeste, to je bila mocna G3 masina, ali tada kada se pojavila, ne xx godina kasnije. Cak je i taj Duron@700 barem godinu dana mladji procesor od tog G4@400. Zato takav G4 mek i kosta danas manje od 500e (cirka 256MB, disk od 80GB@7200, itd) za neke aktuelnije komponente, dok standardni kostaju i manje, sve sa 17" apple monitorom i drugom opremom.
Sto se tice klasicnog MacOS-a, za igrice portovane sa PC-ja je bio i vise nego trom; do tog momenta se nisu mogli dogovoriti da li ce svu podrsku da bace na OpenGL ili ce da forsiraju razvoj Rave-a (koji je trebao da bude nesto kao mekov DirectX). Graficki 3D engine za igre je na starom MacOS-u jednostavno truba.
Vidis i sam koliko je ta masina zivnula samo sa promenom OS-a, pa onda mozes da zamislis da je nesto aktuelniji G4 (od preko 1GHz, podrskom za DDR, ATA-133, ATI9600 itd.) mnogo upotrebljiviji od tog G4@400 koji je tada uveo "revolucionarna" resenja kao sto su PC-100 memorija i ATA-66 kontroler. I kada znas ovakve podatke, zacudis se sto je UT2k3 uzasno spor? Pokreni ga na Celeronu2@500 sa tim istim starim Radeonom DDR, pa se divi rezultatima :) Tom G4@400 je "isticao rok upotrebe" tamo negde na smeni 2001 na 2002. Dakle, i mekovi ipak stare, pa imajte u vidu vremensku dimenziju ako vec uporedjujete sa PC-jem.

@VIA: zavisi od OS-a; MacOS X podrzava unicode po UTF-8 i UTF-16 standardima. Windows, npr, podrzava za sada unicode samo po UTF-8 standardu. Sto se tice tog upozorenja sto ti javlja Excel, radi se najverovatnije samo o algoritmu koji Excel koristi za sifriranje (ko zna kakve metode shiftovanja karaktera implementira), a ne o mekovoj podrsci za unicode.

sasami: ne znam da li si primetio ali tvoj duron radi na 175% takta G4. Sto bi znacilo da ako je 60% bolji Duron u Photoshopu onda G4 ima 1.1 koeficijent iskoriscenosti procesora u odnosu na 1.0 na istom taktu kod Durona - ili da pojasnim - G4 na 630MHz bi radio isto kao i taj tvoj Duron na 700 ;)

Ostalo je mr. Silverglider pojasnio... ;)

Hajdemo jos jednom na srpskom (trudicu se i da kucam polako) : nisam rekao da si sklopio konfiguraciju od ECS-a i Eaglea - ne vidim gde si to uopste procitao? Stavi mek potpuno u stranu i koncentrisi se samo na PC. OK? Sad zamisli dve ploce sa istim cipsetom - ECS i Asus. Zasto bi ti izabrao izmedju te dve Asus i platio ga vise? Sta to Asus moze, a ECS ili ZidaTomato ne moze? Evo, bas bih voleo da cujem tvoje objasnjenje - i mene bas interesuje.

Kada odgovoris sebi na to pitanje, odgovorices automatski i na ono "zasto dati vise para na mek - sta to on moze, a pc ne moze". Onaj koji ni to ne moze da razume, rado ce uzeti matsonic ili ovaj zidarski paradajz i uzivati u tome i nece mu pasti na pamet Asus ili mek (mozda eventualno big mek).
Ja lično bih pre uzeo neku od boljih firmi zbog boljeg OC potencijala :mrgreen: Jer mi opremljenost i slične gluposti ne znači baš ništa.
Nego, zašto već drugi put na pitanje odgovaraš pitanjem? Lepo te pitam, lepo odgovori, čime mac opravdava tih 300€ više od dobrog PC-a u kućnoj upotrebi?

Ajde kad moram da crtam:

Ti bi uzeo radije neku bolju plocu zbog boljeg oc potencijala. Znaci, spreman si da platis vise jer smatras da ces dobiti nesto vise - kvalitet, recimo koji se ocigleduje u kvalitetnijim komponentama (da bi izdrzalo oc) i kvalitetnijim opcijama za oc. E, zbog istog razloga postoje ljudi koji su spremni da plate 300e vise za mek ili deset hiljada vise za volvo iako ima na trzistu i jeftinijih kombinacija koje bi zavrsavale posao. To je tvoja licna procena - ti smatras da to toliko vredi, jer si spreman da izvadis pare za to. Taj princip vazi i za druge ljude - po njihovom misljenju je to sto dobiju mekom vredno 300e razlike. Ti mozes da ih nazoves glupim zbog toga, ali tako moze onda i tebe nazvati neko glupim zbog kupovine ploce sa dobrim oc potencijalom, jer se ne slaze sa tvojim vidjenjem stvari. Neke kategorije su vazne jednoj grupi ljudi, druge kategorije drugoj grupi (nije uvek u pitanju "najbrze", na primer). Tako neko uzima kola prema tome koliko su brza, drugi prema tome koliko trose, treci prema tome koliko sedista ima (jer ima vecu familiju), cetvrti prema tome koliko tereta moze da se strpa, itd. Zato postoje razliciti proizvodi po razlicitim cenama. Prioriteti kod razlicitih ljudi se razlikuju i spremi su da ih plate. Mek ima svoje kvalitete - ima dobar i intuitivan softver, ima stabilnost, dobar OS, nema problema (kao PC) sa virusima, trenutno ima vecu sigurnost nego windowsi, dobar hardver (onaj deo koji nije isti kao kod PC-a); ja licno bih ubio za mekovu antracit tastaturu jer kucam mnogo a od toga nisam nikada bolje probao, sa svakim mekom dobijam dvd pisac, altec lansing ili harman kardon zvucnike, monitor koji kvalitetom slike obara s nogu, itd.

Mozda sam ja lose shvacen u ovom topicu, ali da razjasnimo jedno - nisam uveren da je mek najbolji moguci racunar koji covek sebi moze da kupi i ne mislim da svi treba da tezimo ka njemu. Svako neka sebi odabere prema svojim potrebama i svojoj dubini dzepa. Medjutim, ono sto me ponukalo da se umesam u diskusiju je to sto je na njenom pocetku ispalo da mek maltene nista ne valja i da je jedino sto ima jeste cena. Medjutim, on ima svoje dobre strane (kao i lose) i mislim da je neko trebao da ustane i te dobre strane odbrani.

Mozda sam ja lose shvacen u ovom topicu, ali da razjasnimo jedno - nisam uveren da je mek najbolji moguci racunar koji covek sebi moze da kupi i ne mislim da svi treba da tezimo ka njemu. Svako neka sebi odabere prema svojim potrebama i svojoj dubini dzepa. Medjutim, ono sto me ponukalo da se umesam u diskusiju je to sto je na njenom pocetku ispalo da mek maltene nista ne valja i da je jedino sto ima jeste cena. Medjutim, on ima svoje dobre strane (kao i lose) i mislim da je neko trebao da ustane i te dobre strane odbrani.

Ova rasprava moze da traje ...

Nego posto kazete da je Mac skuplji ok priznajem ali kada kupis makinu od 500 € dobijals li originalni OS i MS Office :?:

pogledaj te ovo i recite sta je brze
http://www.apple.com/powermac/performance/

Mozda sam ja lose shvacen u ovom topicu, ali da razjasnimo jedno - nisam uveren da je mek najbolji moguci racunar koji covek sebi moze da kupi i ne mislim da svi treba da tezimo ka njemu.

Meni je tek sada žao što nisam hteo da se mešam od samog početka, ali...

Prvo:
Nekome ko se samo igra ili uživa u filmovima i u muzici svaki PC više pristaje. TAČKA.
Drugo:
Ko obavlj bilo kakav posao na PC uz pomc LEGALNOG Win-a i desetine ili stotine piratskih aplikacija, TAKODJE.
Trece:
Ko se bavi distibucijom i preporodajom svega i svacega po komšiluku, TAKODJE.

Tu se negde i završavaju sve prednosti PC-a.

Gde po meni Mac ima prednosti

0. Bilo gde u NAPREDNOJ civilizaciji, gde obrazovani ljudi zaradjuju PARE.
1. U razvoju mašinski zavisnih programa za 6800 ili 68000 procesore. (Da, da još uvek se i te kako koriste u industiji, a programi se plaćaju 100X bolje nego u Video klubovima i piljarama).
2. U samostalnom razvoju mešinski nezavisnih aplikacija (razni simulatori drugih familija, kontroleri, elektronske simulacije..., JDBC aplikacije).
3. U primeni ACAD-a, na bilo koji inžinjerski segment.Na PC-u ima sve slično, jedino je 2-3 puta sporije na istoj frekvenciji.
4. Ako se neko bavi matematičkili ili fizičkim istraživanjima.

5. I tek na kraju je desktop publišing, prelomi, slagalice teksta... i ostalo o čemu se ovde razvila polemika.

Apple proizvodi završene mašine i TAČKA. I to ne od pre par godina već od 1981. Njima se ima malo šta dodati ili oduzeti. (Od 1985 nisam video bolju tastaturu nego što je imao prastari Apple II). Mac-ova arhitektura je UVEK naprednija, i kome treba sirova procesorska snaga zna to da ceni.

To što nekima od Vas nije jasna prednost takve poslovne orijentacije FIRME, ne OS-a, applikacija ili hw.-ane znači ništa za budućnost Apple-a kao firme.

Znači jednostavno da Vam je dovoljan PC kojim ćete da se igrate dodavajući, menjajući sve i svašta u vašim PC-ima JER JE TO LAKO I PRAVO UŽIVANJE. Više ćete se baviti njime nego poslom za koji ste ga nabavili.

Polovni Mac će dugo i dobro raditi, i ako može čovek povoljno da ga kupi makar *******cije radi, ima moju podršku.

Da ukazem i na jednu svetlu stvar. DivX encoding uz pomoc Xvida ide oko 20fps kada su u pitanju standarde divX (DVD) rezolucije 720x288. Kupio je novi disk od 40GB i moram reci da je masina zivnula sve operacije sa diskom traju najmanje duplo brze (ugradjen disk je maxtor 13gb iz '99 godine i prilicno je spor).
On ima i G3 notebook 366Mhz, 256Mb, 6,4GB Hdd masina je u odlicnom stanju, prodaje za 350E pa ako ima zainteresovanih [email protected]

Prvo - mislim da je steta sto nema vise kompanija poput Apple-a koje bi barem delimicno narusile hegemoniju Intel/Microsoft. Apple drzi nekih 5-6% svetskog trzista, s tim da im 90% prodaje otpada na Severnu Ameriku, dok su u evropi slabo zastupljeni. Ostalih 95% trzista otpada da PC racunare, od kojih pak opet samo 20% drzi AMD.

Drugo - Apple je uvek bio jedna od perjanica razvoja IT industrije. Pa oni su izmislili prvi personalni racunar (Apple, zatim Apple 2), pa tek kad je IBM video kolike su mogucnosti trzista kucnih racunara i sam se upustio u te vode i to sa racunarom koji je dobio "najorginalnije" moguce ime IBM PC (IBM personalni racunar). Pa i misa koji danas svi koristimo su opet Apple-ovi inzenjeri izmislili za potrebe prvog Maca.

VIVA Apple - mada nece jos dugo.

Ma Amiga je zakon! :D

blue je napisao(la):
Prvo - mislim da je steta sto nema vise kompanija poput Apple-a koje bi barem delimicno narusile hegemoniju Intel/Microsoft. Apple drzi nekih 5-6% svetskog trzista, s tim da im 90% prodaje otpada na Severnu Ameriku, dok su u evropi slabo zastupljeni. Ostalih 95% trzista otpada da PC racunare, od kojih pak opet samo 20% drzi AMD.

VIVA Apple - mada nece jos dugo.

Ne znam odkud ti ti podaci ali po najnovijim udeo Apple-a je pao na 2-3% svetskog trzista.

blue je napisao(la):
Gde po meni Mac ima prednosti

0. Bilo gde u NAPREDNOJ civilizaciji, gde obrazovani ljudi zaradjuju PARE.
1. U razvoju mašinski zavisnih programa za 6800 ili 68000 procesore. (Da, da još uvek se i te kako koriste u industiji, a programi se plaćaju 100X bolje nego u Video klubovima i piljarama).
2. U samostalnom razvoju mešinski nezavisnih aplikacija (razni simulatori drugih familija, kontroleri, elektronske simulacije..., JDBC aplikacije).
3. U primeni ACAD-a, na bilo koji inžinjerski segment.Na PC-u ima sve slično, jedino je 2-3 puta sporije na istoj frekvenciji.
4. Ako se neko bavi matematičkili ili fizičkim istraživanjima.
5. I tek na kraju je desktop publišing, prelomi, slagalice teksta... i ostalo o čemu se ovde razvila polemika.
Da ne ulazim vise u besmislena prepucavanja, ali kako bre da Appleov udeo na trzistu u "NAPREDNOJ civilizaciji, gde obrazovani ljudi zaradjuju PARE" opada iz godine u godinu?

Ne znam odkud ti ti podaci ali po najnovijim udeo Apple-a je pao na 2-3% svetskog trzista.

Po mojim zadnjim saznanjima imao je toliko, ali sa tendencijom pada. Ne bi me cudilo da je sad u pitanju brojka koju si ti naveo.

Bogda je napisao(la):
...
Da ne ulazim vise u besmislena prepucavanja, ali kako bre da Appleov udeo na trzistu u "NAPREDNOJ civilizaciji, gde obrazovani ljudi zaradjuju PARE" opada iz godine u godinu?

OPŠTA RECESIJA uzima svoj danak !!

Ne bih ni ja da se prepucavam ovde na forumu, ali pogledaj malo oko sebe. :eye:

Ko sve danas ima "K O M P I J U T O R" ?
A kome je pre desetak-dvadesetak godina bio potreban računar KOD KUĆE?

To ti je nebo i zemlja. Promenilo se sve, a pre svega je prosečan korisnik PC-a POSTAO TUPAVIJI (izvini na izrazu, hdedoh reći neobrazovaniji, neinteligetniji, nespretniji...) Kao takav nije mu potrebno, niti zaslužuje nešto bolje. E tamo gde se vaga svaka nijansa - drugačije se i posmatraju stvari.

Nisam ja protiv OMASOVLJENJA računara, IT-a, trte-mrte novotarija...., daleko bilo.

Pa da knjige kupuju samo oni koji ih pročitaju, danas bi se zlatom plaćale. Čini mi se da u PC-svetu važi obrnuti Marksov zakon: "prelaska kvantiteta u NEkvalitet" (neka mi komunisti ne zamere).

Nemojte samo misliti da se dobri kompjuteri ne mogu napraviti i u kucnoj radinosti. Stavite vrhunske komponente, fino kalibrirajte makinu i imacete nesto sto nude brand name firme. Cak i bolje, a bicete i ponosni na svoje cedo.

Pa ljudi, moj sef ima kuci "home made" konfiguraciju: Intel Pentium 233MMX, ploca 5AGM2, 64MB, NVidia Riva 128ZX, HD 2GBm, CD Teac 24x. I ona radi ko zmaj. Pazite kad pusta DivX bez seckanja (Win98).

blue je napisao(la):
Nemojte samo misliti da se dobri kompjuteri ne mogu napraviti i u kucnoj radinosti. Stavite vrhunske komponente, fino kalibrirajte makinu i imacete nesto sto nude brand name firme. Cak i bolje, a bicete i ponosni na svoje cedo.

nije to toliko lako, mislim da satastavis masinu u kucnoj radinosti, a da ona bude uporediva sa nekom brand masinom: izbor komponenti (pre svega!), OS, kabliranje, hladjenje itd. Slozices se da je za nekog prosecnog korisnika preveliki zalogaj. Ne sumnjam da, ljudi koji se razumeju u hw to nisu u stanju da urade, ali i iskusniji korisnici kada bi sastavili masinu, ta masina ne bi moglada se poredi sa nekim IBM iz mnogo razloga.

blue je napisao(la):

Pa ljudi, moj sef ima kuci "home made" konfiguraciju: Intel Pentium 233MMX, ploca 5AGM2, 64MB, NVidia Riva 128ZX, HD 2GBm, CD Teac 24x. I ona radi ko zmaj. Pazite kad pusta DivX bez seckanja (Win98).

**bem ti makinu , to radi i na HP Vectra 5 serises 3 (inače PI na 166MMX, sa HDD-1,2 GBi 32MB RAM-a sa NT4 wrks.) bez ikakvog seckanja, pa HP ne gradi imidž firme na tome, niti im nešto slično ne pada na pamet.

Nazad
Vrh Dno