Šta je novo?

To Mac, or not to Mac......

Red_Alert

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
604
Koliko se po vama isplati kupiti Mac-a u nasim uslovima (ne pitam s aspekta cene, vec upotrebljivosti...)?

Komp mi treba za kucu, nista extra (net, muzika, filmovi, malo photoshop-a, office itd....)

Lozim se na Apple vec godinama, a sad kad bi nekako i mogla da se stvori situacija da dodjem do jednog iMac-a, prosto ne znam sta da radim.....toliko sam se uvukao u ove PC vode, da mi je sve to sad pomalo cudno....

Cak i software moze da se nadje za cenu koja mi odgovara :) , ali ne znam....nekako bi' se osecao k'o alien u svemu tome.....

Toliko pricam s ljudima o kompjuterima....i kad malo razmislim, pored nekih vesti i sl. uglavnom pricam o problemima.... s operativnim sistemom, raznim (ne)kompatibilnostima itd......hteli to da priznamo ili ne, mislim da PROBLEMI povezuju vecinu pc korisnika.....mozda gresim, al 'ajd....

Na mac-u je moguce procitati sve tipove fajlova koji se koriste na pc-ju (narocito meni potrebne), tako da ni to ne bi bio problem.....

Ne znam ni koliko bi me "pogodio" prelazak na novi OS...............ako iko mrzi windows, mrzim ja....i ako iko obozava mac os.....opet sam to ja......ali opet kazem, sad kad bi u ovim uslovima trajno trebalo da koristim nesto drugo.......cudno...definitivno :)

Dakle....vase misljenje....pozdrav za sve! :)

Vid ovako, s obzirom da radim paralelno vec nekoliko godina na Mac-u i PC-u realno govoreci neisplati se uzimati Mac-a ako neces sa njime zaraditi novac. U prevodu mnogo ce ti biti skupa igracka kao sto je Macintosh, a kako si naveo koristices je prvenstveno kao office masinu...
Gledaj da iMac kosta u startu oko 1500 eura, (otprilike, proveri cene u Epicentru) a za te pare kozes uzeti zverinu od masine sa svim dodatnim periferijama i jos ti ostane za digitalac... ;)
Sa druge strane moram priznati da se mnogo lozim na Mac-a i kad tad cu ga kupiti, ali ono... jednom... :D
To sto se tice problema i nekompatibilnosti si u pravu, ali samo zbog jedne jedine stvari, Mac se pravi takav kakav je i on sa svojim OS-om stvarno nepravi probleme, radi savrseno, nema zezanja, podesavanja itd... ali ako pogledas da PC sastavlja i mali Perica u svojoj garazi, a pogotovo sto se kod nas valja kojekakva Ching-Ming roba nije tesko zakljuciti odakle toliko problema...
Toliko zasad mozda se setim jos necega... :D

I btw neces se osecati k`o alien posto nas ima podosta koji koristimo Mac-a... ;)

Red_Alert je napisao(la):
Koliko se po vama isplati kupiti Mac-a u nasim uslovima (ne pitam s aspekta cene, vec upotrebljivosti...)?

Komp mi treba za kucu, nista extra (net, muzika, filmovi, malo photoshop-a, office itd....)

Lozim se na Apple vec godinama, a sad kad bi nekako i mogla da se stvori situacija da dodjem do jednog iMac-a, prosto ne znam sta da radim.....toliko sam se uvukao u ove PC vode, da mi je sve to sad pomalo cudno....

Cak i software moze da se nadje za cenu koja mi odgovara :) , ali ne znam....nekako bi' se osecao k'o alien u svemu tome.....

Toliko pricam s ljudima o kompjuterima....i kad malo razmislim, pored nekih vesti i sl. uglavnom pricam o problemima.... s operativnim sistemom, raznim (ne)kompatibilnostima itd......hteli to da priznamo ili ne, mislim da PROBLEMI povezuju vecinu pc korisnika.....mozda gresim, al 'ajd....

Na mac-u je moguce procitati sve tipove fajlova koji se koriste na pc-ju (narocito meni potrebne), tako da ni to ne bi bio problem.....

Ne znam ni koliko bi me "pogodio" prelazak na novi OS...............ako iko mrzi windows, mrzim ja....i ako iko obozava mac os.....opet sam to ja......ali opet kazem, sad kad bi u ovim uslovima trajno trebalo da koristim nesto drugo.......cudno...definitivno :)

Dakle....vase misljenje....pozdrav za sve! :)
Ako ti predstavlja satisfakciju MAC-ov dizajn, OS, kvalitet ugradjenih komponenata i ime Apple Machintosh i ako zelis da se razlikujes od okoline, a ne patis od toga da imas zverinu najjacih performansi, a opet imas para i nije ti zao da ih das za to, onda je MAC za tebe prava stvar.
Uhh, ovo bi mogao da im bude novi slogan ! :d Mogao bih pare da im uzmem. O:)
Salu na stranu, za 1.5 Keura, mozes da uzmes PC sastavljen od "najbezobraznijih" komponenata, koji jede ekvivalentnog MAC-a za dorucak. Ali kao sto rekoh, Apple je Apple, pa ko voli neka plati.

ok....ali posto sam neiskusan sa mac-om, imam utisak da za pc uvek mogu iz mora programa da iskopam bas SVE sto mi treba (svi znamo za kakve se sve sitnice prave programi)...za macintosh nema tih sitnih gluposti....samo one poznate njihove stvari...

Posto vidim da ima iskusnih :), recite mi da li na mac-u mozete da uradite sve sto vam padne na pamet (osim igara i nekih pro stvari, naravno)?

Pogledaj stvari iz dve odvojene perspektive:

• hardver - jeste inicijalno je mek skuplji, no stoji i to da softver i hardver ne "trce" tako brzo kao za pc, pa samim tim i nisi _prisiljen_ da tako cesto menjas hardver u meku. Drugim recima, za zivotni period jednog meka, prosecni vlasnik pc-a dva ili tri puta promeni hardver, jer mu ova ili ona igrica ili program rade sporo i ukupno gledano dodjes za hardver skoro na isto. Odnosno, "zverina" u PC svetu mnogo brze otupi zube nego u mek svetu, a tebe valjda interesuju hw izaci u globalu, a ne samo inicijalno. No, ukoliko trazis nesto za kucnu masinu - malo office, malo internet, malo... onda ces definitivno najpovoljnije & najpametnije proci sa nekim pc-jem srednje klase, iako mek definitivno ima idealnu ulogu takve kucne masinice.
  • softver - e, ovo ti predstavlja vec ozbiljniji problem od hardvera. Nemas toliki izbor naslova kao za PC i mnogo ces ih teze naci i ove raspolozive. To je glavni faktor zbog kojeg meka prati bauk da se koristi samo kao neka profi masina - sto je naravno teska zabluda. Moze vecina poslova da se uradi na meku, svi vazniji naslovi postoje i u izdanju za mek, samo sto ih u Srbiji treba naci i sto ih treba platiti.
    [/list:u]

Medjutim, iz svega sta si ti izneo i koliko znas o meku, mislim da je bolje da investiras kintu u jedan lepi pc.

Kupovina Mac-a u Srbiji ima smisla samo za nekoga ko ne zna sta ce sa parama i ko zeli da se po svaku cenu razlikuje. Evo mojih par razloga:
1. Perspektiva: pitanje je do kada ce Mac jos odrzati na trzistu. Stiv Jobs jeste genije za marketing ali Mac je odavno izgubio korak sa PC-jem po pitanju i hardvera i softvera i pitanje je moze li ga ikad vise sustici.Trenutno po statistikama Mac zauzima oko 2-3% trzista u svetu i taj udeo se stalno smanjuje. U Srbiji zastupljenost se meri delicima promila.
2. Cena: Ovde se nikako ne slazem sa Silverom. Mac Hardware je duplo skuplji od odgovarajuceg PC hardvera i tacka. Teza da se PC cesce upgraduje pa se u totalu cena na kraju izjednaci prosto ne pije vodu. Ko ne zeli da upgraduje svoj PC moze da kupi Dell ili HP sa svim instaliranim originalnim programima i da uziva. Ko zeli moze da upgraduje i ima stalno top noch makinu. PC ti daje mogucnost izbora i zato je tako uspesan.
3. Software: Mislim da ovome ne treba puno komentara. Jedino bih pomenuo da se ne treba nadati da ce se situacija na nasem trzistu drasticno popraviti. Mac siftvera ce uvek biti manje, bice losijeg kvaliteta i bice skuplji.

Bogda je napisao(la):
Kupovina Mac-a u Srbiji ima smisla samo za nekoga ko ne zna sta ce sa parama i ko zeli da se po svaku cenu razlikuje. Evo mojih par razloga:
1. Perspektiva: pitanje je do kada ce Mac jos odrzati na trzistu. Stiv Jobs jeste genije za marketing ali Mac je odavno izgubio korak sa PC-jem po pitanju i hardvera i softvera i pitanje je moze li ga ikad vise sustici.Trenutno po statistikama Mac zauzima oko 2-3% trzista u svetu i taj udeo se stalno smanjuje. U Srbiji zastupljenost se meri delicima promila.
2. Cena: Ovde se nikako ne slazem sa Silverom. Mac Hardware je duplo skuplji od odgovarajuceg PC hardvera i tacka. Teza da se PC cesce upgraduje pa se u totalu cena na kraju izjednaci prosto ne pije vodu. Ko ne zeli da upgraduje svoj PC moze da kupi Dell ili HP sa svim instaliranim originalnim programima i da uziva. Ko zeli moze da upgraduje i ima stalno top noch makinu. PC ti daje mogucnost izbora i zato je tako uspesan.
3. Software: Mislim da ovome ne treba puno komentara. Jedino bih pomenuo da se ne treba nadati da ce se situacija na nasem trzistu drasticno popraviti. Mac siftvera ce uvek biti manje, bice losijeg kvaliteta i bice skuplji.

mac software losijeg kvaliteta? au.......

Ako mozes povoljno do kupis, KUPUJ ODMAH !
... mislim da PROBLEMI povezuju vecinu pc korisnika.....mozda gresim, al 'ajd....
E, tu grešiš.

Problemi zbližavaju korisnike Windows, dok ih Linux skoro bratimi . :beat:

Apple još od vremena AppleII (pre 20 godina), nije NIKADA proizveo loš računar, uvek je imao problem da ih proda jer su uglavnom skupi. Zato ako ti se uklapa u matematiku - PAZARI.

Bogda je napisao(la):

Ne radi se uopste o zelji za apgrejdom, nego potrebi. Evo glupi i jednostavan primer - izadje windows xp i odmah moras da dupliras ram i prostor na disku. Najavljuju se novi dx9 naslovi i masovno se prodaju jos uvek aktuelne graficke karte da bi se "pripremilo" za ovaj ili onaj naslov. Izadje novi acdsee za pc koji vise nije velik 8MB, nego 40MB. Izadje novi Nero, izadje novi...
Naravno da ima ljudi koji jos uvek zadovoljavaju svoje potrebe sa Celeronom2 i Win98, ali pricamo o nekom prosecnom korisniku i cinjenici da hardver i softver definitivno imaju kraci upotrebni zivotni ciklus u pc svetu. Brzi i cesci izlazak naslova, kao i veca cirkulacija naslova (zbog vece raspolozivosti) jednostavno vuku prosecnog korisnika na upgrade.
Statisticki podaci i tvrde da kod jedog meka taj ciklus traje po tri godine. Evo vidim i po sebi (kao vlasnik vise racunara, izmedju kojih je i jedan mek) - dok imam meka silne sam pare ulozio u PC, a u mek mozda 100-200e maksimum. Zasto? Imam paket softvera koji je radjen za taj cpu - koristim ga fakticki par godina; jednostavno _ne_treba_mi_brze_ da bih gurao taj jedan te isti posao.
Par stvari mi je zatrebalo da se prosiri. Tu sad dolazimo do tvoje "mek hardver je duplo skuplji od pc hardvera". Prvo treba da se rascisti sta si to ti smatrao pod "mak hardver" uopste. Meni je, npr. postao tesan hard za meka - otisao sam i kupio po povoljnoj ceni u radnji pc opreme. Zamenio sam 10Mbit mreznu kartu za 100Mbit. Koju? Ub'o sam najobicniju PC rockwell 8139 - znas i sam posto su. Uzeo sam "obican" toshibin dvd, fleshovao rom i ugradio u mek. I uzeo sam novog usb misa (majkrosoftovog, da ironija bude veca).
Postoje cetiri kategorije "mek hardvera":
1. hardver koji je explicitno mekov: maticna ploca/procesor, na primer. Tu nema pomoci, mora bas za meka da se kupi hardver. Najcesce se koriste cpu upgrade kartice koje pravi vise firmi (ne samo apple). Srecom, pa softver "ne vuce" toliko promenu ovog osnovnog.
2. harver koji je implicitno mekov: ovde se radi o hardveru koji je prakticno isti kao na pc racunarima, ali se razlikuje samo u firmwareu. Ovde moze danas da se naidje prakticno na samo dve kategorije: graficke karte i opticki pisaci (ukoliko ne racunamo scsi/ide kontrolere, posto su vec ugradjeni po defaultu). CD pisaci recimo nisu uslovljeni (za firmware) nekom sistemskom komponentom, nego mekovim softverom za rezanje. I tu moze da se nadje spisak kompatibilnih pc pisaca i mac firmwarea na netu i opet da se prodje po pc ceni. Graficke karte se takodje sve manje i manje razlikuju od pc grafickih karti (po firmwareu) kako se odlazi dalje od klasicnog MacOS-a i kompatibilnosti sa starim mek grafickim modovima, ADC konektorima i slicno - i danas je moguce neke graficke karte za pc ubosti direktno u mek, bez ikakvog flesovanja firmwarea.
3. hardver koji je isti/zajednicki za pc: ram, diskovi, monitori, modemi, mrezne karte, usb periferali, itd. Prikljucuju se direktno bez ikakvih intervencija.

Dakle, cak i ako imas potrebe da prosirujes meka, mozes lako da izadjes po pc cenama. A za ono za sta mek obicno sluzi, nema cesto takve potrebe. Cak i ovi profiji koji ga uzmu radi PS-a, Macromedie i Quarka ce koristiti to dokle im je softver odgovarajuci. Mozda ce prosiriti RAM ili disk (i uzeti neki po izboru), ali ne izlaze svaka dva meseca novi pixel & vertex shaderi i slicne zezalice.

I za kvalitet softvera za koji kazes da je losijeg kvaliteta, ne razumem na sta si mislio. Ako imam MS Office za PC i meka, Photoshop za PC i meka, Dreamweaver za oba, itd -> na osnovu cega si izvukao da je mek verzija slabijeg kvaliteta i sta je to losije?

U zadnjih godinu dana ja sam svoj PC upgradovao iz cistog hira i zato sto me ne kosta prakticno nista. Ovo se odnosi i na softver i na hardver. Sve sto sam imao pre godinu dana mi je savrseno zavrsavalo posao. Nero 5 mi je radio super ali sam presao na 6 zato sto su mi se vise svidjale ikonice, za ACDC vazi isto, Office 2000 mi je radio sjajno ali sam presao na Office XP zato sto mi se svadjaju taskpaneovi I sve me je to kostalo oko 50 din (dva prazna CD-a). Upgrade sa Palomina na T-Bred@2GHz me je kostao 10e. Sve to je mnogo skuplje na Mac-u. Ako Red Alert uzme iMac-a mislim da se jeftini upgrade svodi na memoriju. Ako tastaturu ili mis iMac-a zamenis sa nekim A4Tech ili Microsoftovom Natural gubis deo onoga zbog cega ljudi vole Mac.
Vecina korisnika racunara u Srbiji vremenom dodaju po malo softvera ali upgrade hardvera verovatno ne rade nikada. Znaci mnogo blize nacinu na koji se koristi Mac.

OS i veliki deo softwarea na PC-u je konacno dostigao nivo kvaliteta za koji se zaista moze reci da je odlican i ko ne juri trendove zaista nema razloga za upgrade dugi niz godina.

Sto se tice kvaliteta softvera situacija je manje ocigledna ali ima jasan trend. Kada se pogleda kvalitet sfotvera pre pet godina neke stvati su bile bolje na Macu neke ne PC-ju. U ovom trenutku ja ne znam ni jednu oblast u kojoj bih rekao da je kvaliitet Mac softvera bolji od onog za PC, dok obrnutno ne vazi. Firme koje su pre pet godina optimizovale softver za Mac sada posvecuju vecu paznju optimizaciji za PC. Sa druge strane firme koje su orijentisane PC-u se nisu okretale Mac-u (osim M$ naravno koji je je to uradio iz preventive). Ubedjen sam da Adobe sada posvecuje mnogo vecu paznju Photoshopu za PC.
Trend je jasan a i uzroci su jasni. Logicno je da firma koja pravi softver posvecuje vecu paznju verzijama koje ce prodati u 10 puta vecem broju.

drfedja je napisao(la):
...

Ako ti predstavlja satisfakciju MAC-ov dizajn, OS, kvalitet ugradjenih komponenata i ime Apple Machintosh i ako zelis da se razlikujes od okoline, a ne patis od toga da imas zverinu najjacih performansi, a opet imas para i nije ti zao da ih das za to, onda je MAC za tebe prava stvar.
Uhh, ovo bi mogao da im bude novi slogan ! :d Mogao bih pare da im uzmem. O:)
Salu na stranu, za 1.5 Keura, mozes da uzmes PC sastavljen od "najbezobraznijih" komponenata, koji jede ekvivalentnog MAC-a za
dorucak. Ali kao sto rekoh, Apple je Apple, pa ko voli neka plati.

neinformisanost na stranu, mozda ne bi bilo lose da se promuvas po nekim ozbiljnijim muzickim [a bogami i video] studijima po bg-u...pa da posle kazes koju rec...

pc jeste u nekim oblastima [generalno govoreci, u vecini neozbiljnijih] stvari nedostizan za Mac-a ali vazi i obrnuto...

majka je napisao(la):
...

neinformisanost na stranu, mozda ne bi bilo lose da se promuvas po nekim ozbiljnijim muzickim [a bogami i video] studijima po bg-u...pa da posle kazes koju rec...

pc jeste u nekim oblastima [generalno govoreci, u vecini neozbiljnijih] stvari nedostizan za Mac-a ali vazi i obrnuto...

Pa mogao bi i ti, a i po televizijskim. Apsolutno sve sto moze Mac moze i PC, i uz istu udobnost u radu.

Bogda je napisao(la):
Sto se tice kvaliteta softvera situacija je manje ocigledna ali ima jasan trend. Kada se pogleda kvalitet sfotvera pre pet godina neke stvati su bile bolje na Macu neke ne PC-ju. U ovom trenutku ja ne znam ni jednu oblast u kojoj bih rekao da je kvaliitet Mac softvera bolji od onog za PC, dok obrnutno ne vazi.

Ne znam da li bi mogao malo konkretnije da apsolviras to "losiji kvalitet", odnosno sta pod time "losiji" podrazumevas - da program puca, ne radi posao dovoljno dobro ili sta? Neki programi koji postoje na obe platforme definitivno rade brze na P4 nego na G4, ali tu nije problem u softveru i njegovom kvalitetu, nego u sporijem procesoru.

Trend je jasan a i uzroci su jasni. Logicno je da firma koja pravi softver posvecuje vecu paznju verzijama koje ce prodati u 10 puta vecem broju.

Zavisi od upotrebe softvera i lokacije trzista softvera. Jedan MS Office ce se definitivno prodati u vise primeraka u verziji za PC nego za meka - sto vazi i za jedan drugi broj aplikacija koje su portovane u smeru pc->mek. Medjutim, ima i druga strana medalje, a to su programi koji su bili native za mek i portovanje je islo u drugom smeru ili se ne portuju na pc, a ticu se onih oblasti gde se mek uglavnom koristi (poslovno, ne privatno). Ako se radi neki softver za audio/video montazu (lupio sam primer) i u 50% studija se nalazi mek, firma proizvodjac ima i te kako interesa da dobro spremi verziju za mek. Jos ako se radi o US firmi - posto mekova ima u US mnogo vise nego u EU ili Aziji, uvek ima mesta za profit (ne izlaze sve firme na svetski nivo u rangu Adobea ili Macromedie ili MS-a). Mozda ce ti se uciniti neodgovarajuce poredjenje, ali takvi su uslovi -> zbog svih ovih navedenih prica, ocigledna je razlika u tome sto je PC mainstream masina, a mek se najcesce koristi kao namenska masina. Zato mozemo da pretpostavimo da postoji gomila pc racunara koji nikada nece videti na sebi instaliran Photoshop ili Lightwave, a da veliki procenat mekova hoce (jer se koriste namenski). Tako da ne mogu da posmatram ukupan broj pc racunara, nego da posmatram samo segment i to onaj koji se nalazi u grafickoj/dizajnerskoj/slicno grani industrije. Naravno, ponavljam - ukoliko se ne radi o mainstream softveru, ali tada te editore, vjuere i slicno mek ima svoje i ne treba im port sa peeceeja.

Da se ne razumemo pogresno - ja sam coveku preporucio da uzme pc; apple ima malu zajednicu, ali vrlo tvrdokornu - oni ce kupovati apple proizvode dokle god ih ima. Da nisu takvi, ne bi ni bili clanovi te zajednice (ko sto amigisti i dalje diluju amiga hardver iako je firma odavno RIP). Apple moze da se zadovolji sa nekoliko procenata ucesca u trzistu i da i dalje lepo zivi od toga.

DusaN je napisao(la):
...

Pa mogao bi i ti, a i po televizijskim. Apsolutno sve sto moze Mac moze i PC, i uz istu udobnost u radu.

da, to stoji. ALi mislim da je to na MACu sve mnogo stabilnije i kompatibilnije. To ti je kao da imas komplet INTEL masinu (od procesora do srafova) + OS INTEL + sowtware koji je maximalno prilagodjen, ispeglan itd. U svakom slucaju mislim da je MAC, sto se tice TV i muzicke produkcije bog i batina.

DusaN je napisao(la):
...

niko i ne kaze da pc to ne moze da radi, medjutim o udobnosti nema ni govora. obrada zvuka traje na sporijim [u Mhz] Mac masinama krace nego na brzim pc racunarima...kada se to spoji sa dosta vecom stabilnoscu [o ovome pricam samo iz tudjeg iskustva] onda se mozda za takvu vrstu posla [A/V, DTP] isplati uzeti Mac.

ja ga naravno nikada ne bih uzeo za kucnu upotrebu nego sam cisto fedji morao da skrenem paznju da ogromne hercaze pc procesora ne znace automatski i pametnije resenje za svaku priliku.

ne znam zasto se svi tripuju da je mac za profesionalce....mac je prosto IDEALAN za kucnu upotrebu.....to sto vise "igrica" i "programcica" ima za pc, ne znaci da mac nije za kucu.....

ne znam zasto se svi tripuju da je mac za profesionalce....mac je prosto IDEALAN za kucnu upotrebu.....to sto vise "igrica" i "programcica" ima za pc, ne znaci da mac nije za kucu.....

da ne zivis ti mozda u americi?

kako nekome ko zivi npr. u Beogradu moze biti idealno da ima kompjuter koji ima jos citavih 3 % vlasnika kompjutera u gradu, pritom delova i softvera sigurno ima na svakom koraku i nenormalno su jeftini...

zamisli npr. kakva je tek situacija po manjim mestima...

silverglider je napisao(la):
...
Ne znam da li bi mogao malo konkretnije da apsolviras to "losiji kvalitet", odnosno sta pod time "losiji" podrazumevas - da program puca, ne radi posao dovoljno dobro ili sta? Neki programi koji postoje na obe platforme definitivno rade brze na P4 nego na G4, ali tu nije problem u softveru i njegovom kvalitetu, nego u sporijem procesoru.

Kvalitet softvera ne podrazumeva samo stabilnost vec i mogucnosti, efikasnog zavrsavanja posla, lakocu upotrebe, brzinu izvrsavanja odredjenih funkcija... Mac je dugo imao prednost u nekim vrstama softvera kao sto je obrada slike, videa... Medjutim PC ga je u svim tim oblastima stigao i sad bi se reklo da je u velikom broju primena situacija egal stim sto za PC postoji daleko veci izbor softvera.
Sa druge strane Mac se nije priblizio PC-u u tradicionalno jakim oblastima PC-a. Ja naprimer kao inzenjera ne znam koji CAD/CAM Mac program moze da se kvalitetom meri sa Katiom, Unigraphics-om ili Pro Engineerom za PC. Isto vazi za baze podataka. O igricama da ni ne pricam.
Malo je firmi na racunarskom trzistu uspelo da se odrzi drzeci se takozvanih niche marketa (specificnih uskih delova trzista). Za opstajanje u borbi neophodna je masovnost. Mac se i dalje drzi ali nece jos dugo. AMIGI nije pomogla velika grupa fanaticnih sledbenika da opstane.
I na kraju da ponovim: moj komentar o kvalitetu softvera se odnosio na buduci period. S bozirom na trendove, ubedjen sam da ce se odnos u kvalitetu softvera u svim oblastima drasticno pomeriti u korist PC u narednim godinama.

Mislim, da ne da me nisi uverio, nego me nisi ni zagolicao :)

Ako vec uporedjujes _kvalitet_ softvera na PC-ju i meku, onda poredi ono za sta postoje naslovi na obe plaftorme. Da li je Photoshop/Ilustrator/MS Office/Dreamweaver/itd losiji na meku? Nisu nestabilne, imaju istu kolicinu opcija i mogucnosti i nece zavrsiti posao nista losije nego na PC-ju. Pominjes efikasnost i lakocu upotrebe - ako mek softver nesto ima kao karakteristiku od davnina, onda su to upravo ove dve. Da, PC se popravio u toj oblasi, ali ne vidim zasto bi to znacilo da bi naprasno odjednom prestali sa time na mek platformi? Osim ako si ti koristio neki softver na meku za koji ja ne znam ili nisam video pa da je ubitacno losiji od onoga na PC-u.
Da mek nema toliko naslova kao za PC to stoji. Medjutim, to ne znaci da softvera nema, nego da ima manji izbor i da ces morati da biras izmedju pet programa umesto pedeset (sto ne znaci da su i svih 50 naslova za PC u toj oblasti obavezno fenomenalni programi). Ali neko moze da zivi sa tim manjim izborom. To sto ti nisi cuo za neki dobar program u tvojoj oblasti za mek, ne mora da znaci nista - vidjao si se uglavnom sa PC-jem i to je za tebe poznato tle. Neki naslovi postoje kao i za PC (npr. ArchiCAD), ali ne verujem da si probao FormZ, PowerCADD, VectorWorks, Denebu, MacDraft, Vellum, VersaCAD, itd. da bi mogao da tvrdis da su losiji i da ne mogu da se prinesu PC softveru. Ne verujem da su videli ni ti od kojih si i sam cuo da je ovo ili ono "zakon" - znas i sam posto je takav softver i da ga nema u pirateriji kod nas, cak i kada bi se neko nas izuo za meka. Jednostavno, na trzistu ima vise PC-a sa njegovim softverom i kreces se u tim vodama i samo o tome se komentarise u tom krugu ljudi. Da si se rodio u Viskonsinu, mozda bi imao obratni stav. Za baze podataka si se tek debelo prevario - pogotovo otkako je mek skrenuo na unix podlogu, a znas i sam sta je unix u oblasti baza podataka. Igrica istina ima manje, ali svi poznatiji naslovi koji nisu pravljeni iskljucivo za DirectX, nego podrzavaju i OpenGL su izasli i u mek izdanju (poslednju koju sam ja uzeo je bila warcraft3, ali ja i nisam neki igrac - meni je i za PC Civilization2 zakon :) ).

Amigu nije mogla da spasi grupa tvrdokornih obozavalaca, jednostavno zato sto vrh kompanije nije bio dorastao da vodi kompaniju koja je suvise brzo narasla i prerasla njihovu sposobnost. Da su se odlucili makar da prodaju licence pa da i druge kompanije proizvode amiga hardver (kao sto je to uradio IBM, a kasnije i Apple), mozda bi se po njih prica drugacije zavrsila. No, ne mogu nikako da poredim vrh jabuke sa vrhom kompanije koja je tvrdoglavo nastojala da prodaje racunare u formi debeljka kada su se vremena vec promenila. Apple je pokazao fleksibilnost kada je morao (cak je i pomenutu licencu podelio sa drugim kompanijama) i zato je ziv od sedamdesetih do danas, iako je broj prodatih PC-ja premasio odavno broj prodatih mekova. Tako da te price kako ce uskoro propasti mogu da posmatram kao forumske ocene kod nas da ce propasti intel kada amd izbaci novi procesor (i obratno). Jeste, postoji neka verovatnoca da ce kompanija puci, ali ona postoji za svaku kompaniju i ne bih smeo da tvrdim tako nesto za apple sa bilo kakvom dozom sigurnosti. A tu dolazi onaj deo sa vernim kupcima - samo neka apple pravi novo i vodi politiku tako da prezivi, a ima ko ce to da kupi. A jabuka _jeste_ napravila dobar potez u poslednje vreme ka daljem prezivljavanju - presla je na unix podlogu, sto joj obezbedjuje vise stvari - od raspolozivosti unix softvera (nesto uz manju doradu, nesto direktno), preko vece sw kompatibilnosti sa PC svetom (znaci, ne glavom kroz zid), povezivanjem, kao i politika napustanja kompletno specificnog hardvera.

Jos jednom se vracam na tvoj zakljucak na kraju: primetan je trend poboljsanja kvaliteta PC softvera - to stoji. Ali kakvu imas referencu ka trendu opadanja kvaliteta mek softvera? Ako si mislio na prostu logiku "obratice vise paznje na ono sto prodaju u vise primeraka", onda to nije trend, nego obicna spekulacija, tj. ono sto moze da se desi, a i ne mora. Ako pojedina firma pravi kvalitetan softver, onda ima politiku da joj svi proizvodi imaju neki prag kvaliteta - pogotovo ako pravi multiplatformski softver, onda mora da se obaveze da ce obezbediti isti set mogucnosti na obe platforme (kazem ovo posto radim na razvoju softvera u takvoj firmi). Ukoliko zakljuci da im je trziste suvise malo i/ili neisplativo, proizvod se obustavlja, a ne pravi se sa sve manjim i manjim kvalitetom.

majka je napisao(la):
...

da ne zivis ti mozda u americi?

kako nekome ko zivi npr. u Beogradu moze biti idealno da ima kompjuter koji ima jos citavih 3 % vlasnika kompjutera u gradu, pritom delova i softvera sigurno ima na svakom koraku i nenormalno su jeftini...

zamisli npr. kakva je tek situacija po manjim mestima...

a tebi kompjuter treba da bi razmenjivao s drugarima price o problemima ili da bi zavrsavao neki posao? Ili mislis da na mac-u ne mozes sa ostalima da razmenjujes divix-ove, mp3, itd...? Mislim da svi vlasnici pc-ja (ukljucujuci i mene) treba da se zapitaju sta ustvari rade? Da li ceo zivot odrzavaju pc u zivotu, mogu da ga odrze u zivotu jer su stekli malo iskustva, pa sad misle da nesto znaju....to sto neko zna da rasklopi i sklopi kompjuter i da instalira windows i da iskrekuje programe i igrice, jednom recju ne vredi NISTA. Moze da radi kao neki serviser u polu-legalnoj firmi..... Situacija nas je naucila da to radimo, sto ne znaci da je to ispravno...Vrednije od svega toga bi bilo da znamo da radimo bar u jednom programu...to sto neko ima instaliran photoshop i 3d studio i isporbao je par opcija, daleko je od nekog primenjivog znanja....

Kad pogledam bilo sta sto je brand name, da ne kazem Apple, sam sebi sam smesan s onim coolerom i termalnom pastom u ruci..........ljudi stvarno RADE na kompjuteru, zavrsavaju posao, mnogi i zaradnjuju novac, dok ja reinstaliram windows....

I onda jos pocnu razne rasprave....intel/amd...nvidia/ati.......kome treba to ...tu nema sustine...........ako je sustina u igranju igrica, onda ok.......
Tom logikom je isplativije kupiti sony ps2............

A to sto TI nisi video software za mac-a po tezgama, ne znaci da ga nema...

Kad bih uvek donosio zakljucke gledajuci sta radi okolina, ne smem ni da pomislim dokle bih dogurao...........

Ali ok.......valjda i za Srbiju ide neko bolje vreme..........vreme kad se za nesto sto ne moze da se kupi nece govoriti da je lose........

...

a tebi kompjuter treba da bi razmenjivao s drugarima price o problemima ili da bi zavrsavao neki posao? Ili mislis da na mac-u ne mozes sa ostalima da razmenjujes divix-ove, mp3, itd...? Mislim da svi vlasnici pc-ja (ukljucujuci i mene) treba da se zapitaju sta ustvari rade? Da li ceo zivot odrzavaju pc u zivotu, mogu da ga odrze u zivotu jer su stekli malo iskustva, pa sad misle da nesto znaju....to sto neko zna da rasklopi i sklopi kompjuter i da instalira windows i da iskrekuje programe i igrice, jednom recju ne vredi NISTA. Moze da radi kao neki serviser u polu-legalnoj firmi..... Situacija nas je naucila da to radimo, sto ne znaci da je to ispravno...Vrednije od svega toga bi bilo da znamo da radimo bar u jednom programu...to sto neko ima instaliran photoshop i 3d studio i isporbao je par opcija, daleko je od nekog primenjivog znanja....

Kad pogledam bilo sta sto je brand name, da ne kazem Apple, sam sebi sam smesan s onim coolerom i termalnom pastom u ruci..........ljudi stvarno RADE na kompjuteru, zavrsavaju posao, mnogi i zaradnjuju novac, dok ja reinstaliram windows....

I onda jos pocnu razne rasprave....intel/amd...nvidia/ati.......kome treba to ...tu nema sustine...........ako je sustina u igranju igrica, onda ok.......

Kad bih uvek donosio zakljucke gledajuci sta radi okolina, ne smem ni da pomislim dokle bih dogurao...........

Ali ok.......valjda i za Srbiju ide neko bolje vreme..........vreme kad se za nesto sto ne moze da se kupi nece govoriti da je lose........

ti se covece nacisto izgubi...

ko je rekao da nesto sto nema da se kupi ne valja? ja rekoh da se ne isplati jer je gubljenje vremena tj. novca isfuravati kod nas skoro nepostojece Mac masine. Iskreno govoreci da imam para i viska slobodnog vremena uzeo bih jednu Mac masinu da se `igram` i pohvatam kako to sve radi.

da ne bude zabune ja od kompjutera zivim a u photoshop-u [i jos mnogim drugim programima] znam daleko vise od par opcija.

upravo zavrsavam strip za www.icrc.org o nastanku cele te organizacije, osnivacu Henry Dunan-u itd...

ja sebi nisam smesan sa cooler-om i termalnom pastom, stvarno radim na kompjuteru, zavrsavam poslove, ne ucestvujem u amd/intel/ati/nv/... raspravama pre svega jer uopste ne kapiram navijanje kao takvo.

nazalost poslednjih pola godine nisam imao vremena [mada mi sada uz lcd treba i mnogo bolja graficka zbog rezolucije] da instaliram neku pucacinu i potamanim sve dusmane...

sto se tice toga sto stalno reinstaliras win, moze biti da si jednostavno antitalenat u celoj prici.

ima toga, znam ih nekoliko...i to nije stvar za ocajavanje.

jedno je sigurno - ako ti ne ide sa windows oprativnim sistemom nece ti pomoci nijedan drugi...zato ne trosi pare uludo.
:wave;

majka je napisao(la):
...

ti se covece nacisto izgubi...

ko je rekao da nesto sto nema da se kupi ne valja? ja rekoh da se ne isplati jer je gubljenje vremena tj. novca isfuravati kod nas skoro nepostojece Mac masine. Iskreno govoreci da imam para i viska slobodnog vremena uzeo bih jednu Mac masinu da se `igram` i pohvatam kako to sve radi.

da ne bude zabune ja od kompjutera zivim a u photoshop-u [i jos mnogim drugim programima] znam daleko vise od par opcija.

upravo zavrsavam strip za www.icrc.org o nastanku cele te organizacije, osnivacu Henry Dunan-u itd...

ja sebi nisam smesan sa cooler-om i termalnom pastom, stvarno radim na kompjuteru, zavrsavam poslove, ne ucestvujem u amd/intel/ati/nv/... raspravama pre svega jer uopste ne kapiram navijanje kao takvo.

nazalost poslednjih pola godine nisam imao vremena [mada mi sada uz lcd treba i mnogo bolja graficka zbog rezolucije] da instaliram neku pucacinu i potamanim sve dusmane...

sto se tice toga sto stalno reinstaliras win, moze biti da si jednostavno antitalenat u celoj prici.

ima toga, znam ih nekoliko...i to nije stvar za ocajavanje.

jedno je sigurno - ako ti ne ide sa windows oprativnim sistemom nece ti pomoci nijedan drugi...zato ne trosi pare uludo.
:wave;
ok....hteo sam da shvatis bilo kako, samo ne tako....ok ...nema veze...srecno u daljem radu :)
sto se mene tice, mozete da zatvorite ovaj post.....hvala svima.....

silverglider je napisao(la):
...
To sto ti nisi cuo za neki dobar program u tvojoj oblasti za mek, ne mora da znaci nista - vidjao si se uglavnom sa PC-jem i to je za tebe poznato tle. Neki naslovi postoje kao i za PC (npr. ArchiCAD), ali ne verujem da si probao FormZ, PowerCADD, VectorWorks, Denebu, MacDraft, Vellum, VersaCAD, itd. da bi mogao da tvrdis da su losiji i da ne mogu da se prinesu PC softveru. Ne verujem da su videli ni ti od kojih si i sam cuo da je ovo ili ono "zakon" - znas i sam posto je takav softver i da ga nema u pirateriji kod nas, cak i kada bi se neko nas izuo za meka.
Pa naveo sam primere specijalizovanih programa za CAD/CAM (masinska struka) koji su po kompleksnosti daleko iznad cini mi se generelizovanih programa za tehnicko crtanje i modeliranje koje si ti naveo. Sto se tice iskustva Katiu, Pro Engineer i Autodesk Mechanical Desktop sam koristio na faksu, a sa Unigraphicsom sam poceo da se zabavljam ovih dana. Ne verujem ni da si ti koristio mnoge od gore navedenih. A drugo ne mora covek da veruje samo onom kroz sta je 'odo. Moze nesto i da procita.
Al' hajde priznacu ti da sam pogresno prokomentarisao trenutno stanje softvera za Mac. Medjutim oko sustine se mislim slazemo. Mac trenutno nema mnogo atgumenata zbog kojih bi covek potrsio na njega znatno vise para nego za PC. Moj je stav da ce ih u buducnosti biti jos manje a tu se ne slazemo.
...
Kad smo vec kod zarade moram ovo da dodamm. Prica jeste malo gadna ali je poucna.
Jedan moj poznanik je pre nekih 4-5 godina otvarao dizajnerski studio i odlucio je da ga opremi Macovima zato sto je "Mac zakon u ovoj oblasti". Potrosio je za nekoliko Mac racunara, i pratecu opremu izmedju 10 i 20 hiljada maraka iako je mogao da opremi studio sa ekvivalentim PC-ima za otprilike duplo manje para. Nakon toga je svaki put zalio za tom razlikom kada bi mu doslo vreme za placanje kirije za studio ili plate zaposlenim dizajnerima.

Po tvom zavrsnom komentaru cini mi da si se pokajao sto si temu uopste i pokretao. Meni je diskusija prijala a i naucio sam se i da se ne upustam u nadmudrivanje u oblasti u kojoj nisam dovoljno upucen.

Bogda je napisao(la):
...
Mac se i dalje drzi ali nece jos dugo.

Jeste propasce onog dana kada i AMD. Po tvojm dosadasnjim "analizama" AMD ce otici sa trzista oko ove Nove godine - znaci Mac ce za pravolsavni Bozic :mrgreen:

Ipak, ako je dobar u USA ne znaci da je Mac dobar i kod nas. Ne vidim kako bih se snasao sa Mac-om u kucnoj upotrebi kada niko ovde nema Mac. To podeseca na Amiga situaciju iz 96/97 itd...Svi su prelazili na PC, a samo su najtvrdokorniji ostali na Amigi, da bi se kasnije ispostavilo da vise nema gde ni igrica za Amigu da se nabavi ili ima ali po cenama koje su znatno nepovoljnije nego za PC. Jednostavno nismo mi trziste za takve stvari, kod nas prolazi samo (u najboljem slucaju) mainstream i to je to. Uostalom, da Mac ima neku perspektivu u Srbiji, Apple bi ozbiljije pristupio ovom trzistu...

Ima nas nekoliko i sa mekom, Delimire, nemoj tako :)

Mek (neki iMac, ne QuickSilveri i ostali svajcarci - pricam zbog cene) bi bio savrsen kucni racunar samo kada bi bilo vise igara za njega. Ono, internet (ima i IE/outlook, Netscape, Operu, icq, irc, itd), neka obrada dokumenata (MS office je tu, a i ne samo MS-ov paket, Macromedia za web), tu i tamo da se obrati neka slika (da ne nabrajam - ima i ACDsee), pusta muzika, filmovi, nareze nesto -> sve to ima i sve su to manje-vise naslovi softvera na koje je covek navikao i na PC-u. Jedino sto ga tu ubija na kucnom polju jeste broj igrara.

Ovo u idealnim uslovima. Medjutim, crna cinjenica po mek je to da ljudi zive u Srbiji -> softver postoji, hardver postoji, ali je iz Srbije (centra sveta) tesko dostupan. Znaci, na jednu stranu situacija kada vlasnik zivi kod nas, a druga kada zivi na nekom manje idilicnom mestu. Zato i samo zato bih svakome kod nas prvo preporucio PC; u suprotnom, zasto da ne - jedan eMac sa 17" monitorom kosta ispod soma eura -> uopste nije tako strasno za jednog evropljanina, pa cak ni za mnoge nase sugradjane (saberite koliko kosta vas PC na stolu, recimo).

Bogda je napisao(la):
...

Kad smo vec kod zarade moram ovo da dodamm. Prica jeste malo gadna ali je poucna.
Jedan moj poznanik je pre nekih 4-5 godina otvarao dizajnerski studio i odlucio je da ga opremi Macovima zato sto je "Mac zakon u ovoj oblasti". Potrosio je za nekoliko Mac racunara, i pratecu opremu izmedju 10 i 20 hiljada maraka iako je mogao da opremi studio sa ekvivalentim PC-ima za otprilike duplo manje para. Nakon toga je svaki put zalio za tom razlikom kada bi mu doslo vreme za placanje kirije za studio ili plate zaposlenim dizajnerima.

Sad vec moram i ja da se ukljucim, ali bez namere da sirim PC-MAC raspravu. Ono sto si gore naveo mnogo je vise povezano sa losim stanjem u drzavi a mnogo manje sa filozofijom kojom se treba rukovoditi kod investicija.

Bio sam svedok u vise od nekoliko situacija kada je covek koji je poceo da se bavi poslom investirao u jeftiniju opremu "koja radi isti posao" zarad smanjenja troskova. I sta se desilo? Posle izvesnog vremena, maltretiranja i losih iskustava oprema koja mu je sluzila za "zaradjivanje hleba" je prodata a kupljena je profi oprema. Kada se presabrao, prosao je mnogo skuplje nego da je odmah kupio kvalitet.

Mozda bi i tvoj drugar prosao isto da je uzeo PC umesto Mac a mozda i nebi. To nikad nece znati ni on a ni mi. Poenta svega ovog je da kvalitet i pouzdanost imaju svoju cenu, onome kome je to bitno neka plati - isplatice se sigurno. Kome nije toliko bitno ili nema dovoljno... Srecno :S

Ali isti, identican, taj kvalitet i pouzdanost imas i kod PCa. Isto postoje masine koje se specijalno sklapaju za odredjeni posao, grafika, video... i nista nisu losije, sporije, nestabilnije, neprakticnije od MACa.

Nazad
Vrh Dno