Šta je novo?

THERMALRIGHT Ultima 90

Blago razocarenje

KONACNO sa montirao Ultima 90 😀

Sta reci osim da sam blago razocaran, ali...
Procesor je o/c na svega 3GHz jer mi trenutno vise ne treba a i sadasnja ploca omogucava skromne domete.
Za potrebe testa ploca je bila na stolu da bi obezbjedio iste uslove kao i kada sam koristio TX2.
Rezultat:
Od TX2 sa Noctua NF-B9@1400 rpm je bolja u prosjeku 2C (takodje Noctua NF-B9@1400 rpm).
Push/pull varijanta sa 9cm Noctua i 12cm Noctua NF-S12 je bolja za 4C!
Slike imate u prilogu.

Moj neki skroman zakljucak:
Ako procesor radi na defaultu ili blagi o/c, kuleri tipa TX2, TX3 (znaci jeftini) ce savrseno odraditi posao.
Nema potrebe bacati pare na skupe kulere i iste preusmjeriti na nesto drugo.
Isto tako, vjerujem da bi prilikom o/c-a od 3.6GHz i vise, Ultima pokazala svoj kvalitet koji se ne moze osporiti.

Na kraju, Ultima leti napolje i ceka mozda neki buduci uppgrade tipa Phenom II X6.
Do tada X4 620 (Deneb sa L3) ce da hladi TX2 feat. Noctua NF-B9.
Jedna od stvari koje mi se svidjaju kod TX2 je ta sto usmjerava vazuh ka dole tj. prema zavojnicama i mosfetovima naponske sekcije.

P.S. Zanimljivo je to da TX2 gdje god da pipnem (cevke, rebra...) on je jedva mlak dok je Ultima mnogo toplija.
Cini mi se da bolje odvodi toplotu sa procesora ali je se mnogo teze oslobadja zbog gustine Al rebara.

P.P.S. Ova 3. slicica je sa TX2, zaboravi' ad je okacim

Prilozi

• Ultima 90_Noctua 9cm.webp
    Ultima 90_Noctua 9cm.webp
    185.9 KB · Pregleda: 33
  • Ultima 90_push_pull.webp
    Ultima 90_push_pull.webp
    219.4 KB · Pregleda: 27
  • LinX 100 prolaza.webp
    LinX 100 prolaza.webp
    206.6 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Eh da si jos probao samo sa jednom 12kom nekom na 1500 +/- obrtaja. . .
Ne razumem jedino na koje bacanje para mislis? Pa ultima je u ww skuplja 200din od TX3 . . . sto ispadne cena/perf taman tolko kolko je bolja 😀

Ne razumem jedino na koje bacanje para mislis? Pa ultima je u ww skuplja 200din od TX3 . . . sto ispadne cena/perf taman tolko kolko je bolja 😀

Probacu veceras pa javljam.

Imao sam info da je u winwin-u ostala SAMO jedna Ultima pa je mozda zato niska cijena. Mozda da se proda.

Koliko se sjecam zadnja cijena u Atom-u je bila nesto malo manje od 30Eura.

Sto se tice "bacanja para" prvenstveno sam mislio na skupe kulere tipa TRUE i Megahalems (ako se ovako pise)...

:wave:

"P.S. Zanimljivo je to da TX2 gdje god da pipnem (cevke, rebra...) on je jedva mlak dok je Ultima mnogo toplija.
Cini mi se da bolje odvodi toplotu sa procesora ali je se mnogo teze oslobadja zbog gustine Al rebara"

bice da si upravu noctua NFB09 sa svojih 37.84 CFM izgleda da je nije dovoljna da adekvatno disperzuje toplotu sa ultime 90 verovatno kao sto si rekao zbog gustine rebara, jer na vecini testova koje sam citao koristili su devetke sa oko 55-60CFM.

bice da si upravu noctua NFB09 sa svojih 37.84 CFM izgleda da je nije dovoljna da adekvatno disperzuje toplotu sa ultime 90 verovatno kao sto si rekao zbog gustine rebara, jer na vecini testova koje sam citao koristili su devetke sa oko 55-60CFM.

Moglo bi da bude, ali nemam 2 Noctua 92mm ventilatora da probam push/pull.
U stvari, imam jedan CM ventilator od 9cm koji je brzi (1800 o/m?) ali je jako bucan.

Ajde na brzinu da mi pomognete oko izbora 2X92mm ventilatora da javim sestri da kupi ovde:
http://geizhals.at/deutschland/?cat=coolfan

Poslednja izmena:
SmartCooler LFM1592HP, 92x92x25mm, 2700rpm, 100m³/h, 32dB(A), Thermosteuerung

4-pin Molexstecker PWM, Tachosignal ovaj bi ja uzeo ,cenam mu je 11 evra

ajde kad narucis 2 i kad vidis da push-pull varijanta donosi samo 1-2 stepena hladniji procesor -prodaj meni jedan 😀

Pa ne moze 9.2cm vent sa velikim protokom vazduha sto za sobom vuce i veci broj obrtaja a pritom daje bolje rezultate jos i da bude necujan.Ali ima PWM pa prema tome u leru ce ti raditi na 1200obrtaja a i ako kad dostigne tih 2700 obrataja tad ces biti u nekoj igri sa odpanjenim zvukom tako da ga opet neces cuti 😀

Daans ne mogu probati sa jednim 12cm ventilatorom jer je dosta hladnije u prostoriji pa nece biti OK rezultati.
Juce je bilo 28-29C :zgran:

"Odvrnuo" sam NF-B9 do kraja tj. 1900rpm i bas se cuje.

Sto se tice ocitavanja temperatura, bode oci da je ambijentalna temperatura 28-29C, a temperatura u "idle" 31!?
Nema teorije da bude tako, ali ajde.

Ima li neko preporuku koji ventilator da stavim na TR 128 SE?

http://xcpus.com/GetDoc.aspx?doc=57&page=1

Toliko su mu gusta rebra da recimo Scythe Slipstrem ne moze da progura vazduh kroz kuler, vec se vazduh odbija i vraca nazad? 🙂 Noctua ne dolazi u obzir pa ako ima neko drugo resenje?

Kuler je odlican i kao i kod ovog Ultime kao sto kaze Crossfire, odlicno prenosi toplotu, jer su pajpovi vruci na dodir i telo kulera je toplo, ali cak ni Sharkoon na 2000 ne moze da probije vazduh kroz kuler, bolje ga hladi od Scythe, ali i on ima problem sa "proguravanjem" vazduha kroz rebra.

scythe ultra kaze 3000 🙂 ili delta 😀

pa ako ti slipstream (prepostavljam da mislis na onaj sto vrti na 1900rpm) ne radi posao... 😀

Scythe SFLEX ima bolji pritisak od Slipstreama, onaj od 1600 ili 1900RPM bi radili posao.🙂

Scythe SFLEX ima bolji pritisak od Slipstreama, onaj od 1600 ili 1900RPM bi radili posao.🙂

Hvala Garsone, to mi rece i Illidan, samo sto koliko vidim nema ovog od 1600 kod nas u ponudi, a onaj od 1900, mi nekako previse obrtaja???

Jel\ ima neko iskustva sa Arctic Cooling F12 PWM 300-1350 RPM???

Hvala Garsone, to mi rece i Illidan, samo sto koliko vidim nema ovog od 1600 kod nas u ponudi, a onaj od 1900, mi nekako previse obrtaja???

Jel\ ima neko iskustva sa Arctic Cooling F12 PWM 300-1350 RPM???

Pa uspori ga na 1600 RPM... 🙂

tako i moj TRUE pa sam odradio "Washer mod" use google 🙂

Hmm, jel' normalno da se Ultima malo pomjera lijevo-desno tj. malo rotira preko procesora?
Dotegao sam srafove do kraja ali se pomjera.
Slucajno sam "otkrio" kad sam zapeo rukom

To je normalno za TR kulere na AMD platformi, ali ocigledno da se desava i na Intel platformi, ja sam ubacio dva parceta tankog aluminijuma ispod onog dela koji pritiska bazu i sada se ne pomera. A, sada cu da pogledam taj washer mod 🙂

Pogledah, gde su ovi turili paru, ja sam aluminijum.

Poslednja izmena:
sutra idem da uzemem ultimu 90 u winu ako je jos ima al izgleda da nema posto su je skinuli sa cenovnika :zgran:, odradicu i taj washer mod konacno da iskoritim onaj TITOV srebrnjak sto mi ga je baba poklonila :d.

A kako stavljaju tu kovanicu, da li se busi rupa na sredini posto ona polugica koja pritiska bazu ima "kiticu" koja ulazi u rupicu na bazi? :d

Pokusacu sa sajbnicom ona ima rupu.

'ebem li ga, primjetio sam da mi se mem. moduli griju ko blesavi.
Heatpipe-ovi su u neposrednoj blizini (~5mm) i disipiraju toplatu direktno na memorijske module.

Zet mi je trebao naruciti AM2/AM3 Bolt-Thru-Kit Rev.2, ali po principu "sutra cu", nestalo!
Nema vise ni u jednom cjenovniku na geizhals-u :wall:

evo slikovito 🙂

washermoddfortrue120cx5.jpg

Nazad
Vrh Dno