Šta je novo?

The Witcher 3

Ili za nekoga ko je citao knjige, ali nije dosao do tog dela, a mislio je da je bezbedno da procita spoiler... :D

***, cekam prevod na engleski, tako da sam stao zakljucno sa Times of Contempt.

Navika. Skoro pa oduvek sam citao fantastiku na engleskom i nimalo mi ne lezi citanje na srpskom. Ne svidja mi se kako fantasy termini zvuce na srpskom, koliko god prevod bio u duhu jezika. Kapiram da je drugacija situacija sa Witcherom jer je ipak poljska knjiga, ali mi je prvi susret sa njim bio ipak u obliku Geralt the Witcher-a, pa mi se onda prebacivanje na Geralta Vešca ne svidja preterano.

Kad smo vec kod toga, ima li ovaj forum negde diskusije o knjigama generalno?

Zar ljudi u ovom veku i dalje citaju knjige? Nemojte da vas dambiraj nadje da citate knjige, nadrljali ste!

Navika. Skoro pa oduvek sam citao fantastiku na engleskom i nimalo mi ne lezi citanje na srpskom. Ne svidja mi se kako fantasy termini zvuce na srpskom, koliko god prevod bio u duhu jezika. Kapiram da je drugacija situacija sa Witcherom jer je ipak poljska knjiga, ali mi je prvi susret sa njim bio ipak u obliku Geralt the Witcher-a, pa mi se onda prebacivanje na Geralta Vešca ne svidja preterano.

U slucaju Witchera nemoj zaboraviti da engleski nije maternji jezik kojim je pisano, a da su poljski i srpski poprilicno bliski jedan drugom (slovenska grupa jezika), tako da, uz cinjenicu da je Milan Duskov maestralno preveo prva dve knjige prica - Poslednju Zelju i Mac Sudbine, dodje mu cak "prirodnije" da citas na srpskom nego na engleskom. :)

nemojte ljudi piratovati knjige, iovako se zalite kako se slabo prevode/izdaju kod nas...
nasi tirazi su smesni, troskovi prevodjenja, pripreme i ostalog su veliki, kako ocekujete da se iko nasali bilo sta da izda? treba i autore podrzati...
onu polarisovu antologiju smo svi zivi kopirali, prodato je nesto tipa dvocifreno primeraka,a to je bilo jos pre interneta :(

Cekaj, znaci tebi je resenje da reforma izdavastva kod nas krene od citalaca?

Naravno da ce ljudi da piratizuju kada cena jednog od bestselera fantastike (Way of Kings) kosta duplo vise nego u Engleskoj gde je standard opet duplo veci. Znaci kod nas je 4x gora situacija, ali da nastavimo da kupujemo u nekoj bednoj nadi da ce to da se promeni time sto nas sisaju ko ovce? Ma ajte molim vas. :D

Ja imam jedno 300 knjiga od kojih su vecina kupljenih u poslednjih 4-5 godina i nije ni meni tesko (naprotiv, vrlo uzivam u tome). Uopste ne pravim problem da li da dam i koju stotinu vise ako mi se svidja neki drugi cover ili da kupim ponovo knjigu ako je slucajno nekako ostetim, ali koja da mi tacno bude motivacija da kupujem knjige kod nas? Izlaze godinama kasnije (pomenuti Way of Kings je kod nas izasao sada, a originalno 2010. godine), duplo su skuplje, nepotrebno podeljene u vise tomova i losiji kvalitet stampe.

Jedno je da ti ne bude tesko da das novac za nesto, ali drugo je da te tom prilikom oderu.

Ajde otvorite poseban topik za knjige, ovde o igri Witcher 3.

Sta ces kad smo staromodni... :)

Slazem se sa dambirajom. Nemojte da trujete temu sa knjigama. Ko jos cita knjige u 21. veku? Pravi ste fosili.

Bolje pricajte o grafici i broju poligona na cigli neke kuce. Ili kako ce igra raditi na dambirajovoj 280x. To su daleko zanimljivije i kvalitetnije teme za diskusiju.

Poslednja izmena:
On ne cita ni mission objectives. Ako nema u obliku videa onda se preskace misija. :p

Audio logovi samo...

Čudno da su već objavili sys req, ali evo ih zvanični

Minimum System Requirements
Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz
AMD CPU Phenom II X4 940
Nvidia GPU GeForce GTX 660
AMD GPU Radeon HD 7870
RAM 6GB
OS 64-bit Windows 7 or 64-bit Windows 8 (8.1)
Direct X 11
HDD Space 40 GB

Recommended System Requirements
Intel CPU Core i7 3770 3,4 GHz
AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz
Nvidia GPU GeForce GTX 770
AMD GPU Radeon R9 290
RAM 8GB
OS 64-bit Windows 7 or 64-bit Windows 8 (8.1)
Direct X 11
HDD Space 40 GB

da, bas videh na eurogameru i htedoh da okacim... prilicno visoka zahtevnost...

minimum i5 i 7870 ma daj...

Sasvim očekivana zahtevnost.

I za mene je ovo vise nego ocekivano,prosto kad vidim one gameplay trejlere i one kratke prezentacije ovo je i realno.Moja gtx 660 ti bi trebala u zasluzenu penziju,ako bude para za gtx 960 ti.
Jos nesto ovi objavise vise od 3 meseca pre izlaska igre,dok nas Rockstar manje od 3 nedelje do release-a i dalje *****ava:p

Poslednja izmena:
Ma kakva visoka zahtjevnost, sasvim normalno imajuci na umu da je za ps4 i xone koji i jesu po snazi tu negdje sa hd7870. Nema razloga da se cudis Damire.

ma ja ne brinem, meni ce na mojoj brutalnoj masini leteti, ali mi zvuci neverovatno da ljudi sa recimo i3 procesorima, nece moci ni da pokrenu igru.

Naravno da ce moci.
i3 je u rangu navedenog Phenom II X4 940 procesora. Uglavnom bolji, bez obzira na broj "jezgara". ;)

Poslednja izmena:
Bas sam to hteo da kazem. Ako radi na phenomu, radice mozda i bolje na i3.

pa zasto su onda napisali minimum i5? napisali bi onda minimum i3...

Stvarno brutalna zahtevnost, 6 godina star CPU i 3 godina stara grafička kao minimum :d

Uz hardver naveden kao recommended nema šanse da igra izgleda onako kako je predstavljena kroz demoe.
Verovatno su vrteli na ko zna kakvim zverima.

Bilo bi lepo da mogu pedešavanja da se odvrnu pa da ljudi koji imaju hardver iskuse onakvu grafiku ali na kraju krajeva nije ni bitno, samo da igra bude kako treba :)

Vrh Dno