Šta je novo?

The Witcher 3

@damirbaj

Tako je, ljudi koji nisu platili igru, tj nisu kupili ni jednu jedinu igru u zivotu - svoje misljenje o igri mogu da zadrze samo za sebe...

ti krades nesto i posle se jos i zalis zasto to ne radi kako treba...
tipicna slika u Srbiji danas, odgovara i onome sto sam gore pomenuo.

Btw, ja sam Witchera 3 uzeo jos pre mesec dana, a pogledao sam samo jedan trailer i 2 minuta nekog gameplay klipa...
Do izlaska cu da pogledam samo mozda jos neki screenshot.. izbegavam da si spojlujem bilo sta u igri... Takođe ne zelim da se bavim grafikom u igri (jasno je ko dan da losija grafika od dvojke ne moze da bude - meni je to i vise nego dovoljno).

Poslednja izmena:
***, neki ovde kao da ŽELE da igra ne ispuni očekivanja i da još ispadne neoptimizovana sa ispodprosečnom grafikom.

Sa ovom igrom nema greska, bice to remek-delo kao i predhodna dva dela u svakom smislu te reci...
+1
A ova ekipica "eksperata" nek se oduševljava uz Ryse, AC, CoD ili šta već odgovara njihovim "kapacitetima". Ti što danima analiziraju svaki trejler i ko da sa lupom bulje u svaki piksel i nisu ciljna grupa ove igre.

Poslednja izmena:
Preordereovao sam igru čim je mogao da se uradi preorder na gog(istog dana kada je omogućen preorder) i nisam pogledao ama ni jedan trejler do sada. Meni je bitna priča i izvedba igre, grafika mi je na dnu lestvice, i onako lošije od dvojke neće biti. Nikada mi neće biti jasni likovi koji analiziraju svaki trejler, svaki gameplay video i svuda traže neku grešku. Isto to se radi i u DA:I temi sa taktičkom kamerom.

meni je mnogo bitnije da se broj NPC-eva ne skrese zbog xbox-a,ili da ne bude kresanja u PC verziji,da mape budu sto vece i da bude sto duza.za ostalo me bas zabole.bilo bi lepo kad bi radila korektno od izlaska na amd hardveru,ali ako i ne bude,ce se prilagodim.

Ma ovde je sve jasno kao dan, tipican Crytek scenario. Naprave ljudi vrh igru, uloze krv i znoj u nju i prodaju je milion, dva primeraka iznad svih njihovih ocekivanja (posto su novajlije u industriji pa su se nadali da ce prodati 100 hiljada kopija). Onda naprave nastavak i proda se slicno, zadovoljni su ali su ipak ulozili vise u nastavak i nesto i zulja. To sto ih zulja je finansijski izvestaj Ubisofta, EA i Activision Blizzarda koji svake godine prodaju pet igara u vise od pet miliona primeraka, koje su objektivno losije od njihove igre. Onda krece igranka, otvaraju se kancelarije i predstavnistva u USA, pocinje lizanje sa velikim izdavacima i na kraju se spuca enormna kolicina u novi nastavak njihovog serijala a igra se jedva proda u vise primeraka nego prethodnici. Prave veliki gubitak, poviju rep i nazad u maticnu zemlju da rade po starom kao sto su i poceli.

Naucice i CD Projekt tu lekciju, nisu oni iz USA ili Japana pa da se nadaju popularnosti medju konzolaskom populacijom. Nikada nece prodati igara kao sto se proda svaki Ubisoft krs, mogu samo da sanjaju o tome.

Al se u svi prebacili u Defence force mod. :d

Igru nisam prednarucio, jer pare uaprijed se daju samo... zna se kome.
A naravno da cu je popljuvat, kao i svaku drugu igru koja to zaslužuje.
Nema veze jel Ubi, EA ili hebeni poljak neki.

Promasio si poentu... Kazem da oni koji su platili imaju najvise razloga za kritiku, ne i da oni koji su je "uzeli/skinuli za dz" nemaju nikakvo pravo na davanje svog suda-naprotiv... Ali je smesno da se ti poslednji nekako najglasnije cuju... I onda se desi "podesvanje FOV-a nije omoguceno u piratskim verzijama"... prc... :)

Da ne bude situacija da igra izadje pa bude "neoptimizovano djubre" a najglasniji budu oni/ti koji koji nisu podrzali razvojni tim kupovinom igre... Tehnicki gledano (iako ne vlada bas takav stav u nas Srba zbog platezne moci i mogucnosti kupovine-dostupnosti) ti krades nesto i posle se jos i zalis zasto to ne radi kako treba... Ako shvatas logiku iza toga... Koliko imaju prava toliko i nemaju bas zasto da se zale... ;)

I ne znam zasto se posebno nalazis u tome...

To je već ok stav.
Ne kao neki zadrti, koji su mišljenja da ne smeš da das svoj utisak o igri, ako je nisi platio, a garantujem da ovde nema osobe koja nije odigrala bar jednu piratsku igru u životu. Većina i dalje i igra, čak i ako kupuju originale, bar da probaju na taj način dal neka igra vredi para.
Ja sam kupio nekoliko originala u svom životu do sad... Jednu koju sam vec odigrao for free, pa kupio kasnije iz poštovanja, a jednu koju nisam izdržao da igram duže od par dana i na koju sam bacio pare... zbog društva praktično govoreći... Itd itd...

Sto je veca rezolucija, tako se i gustina piksela povecava, a samim tim je AA sve manje i manje upadljiv.

Upravo tako, što je veća rezolucija, to AA ima manje smisla, za 4K je i totalno nepotreban.

Poslednja izmena:
To ti je iz "uncompressed version", i postavili su je 24h posto je pocelo pljuvanje na forumu.
Slobodno mogu da kzaem da su tih 24h iskoristili da dorade trejler.
Skkini tu verziju i gledaj Geralta u borbi onda gledaj to isto na YT.
YT ne moze ubije poligone, tu je nesto drugo po sredi.

Nhf, ali ja sam jedno 50 puta kompetentniji da pricam o poligonima, meshevima, texturama, shaderima, jer pravim modele za igre.
Imaj ovo na umu kada me drugi put budes citirao.

Sto se tice ovog downgradea, a koji uopce nije to, problem je frost u efektu.
Radi se o shader efektu koji prekriva texture armora na kratko, pa se cini kao da je u pitanju low-res textura i low-poly model. Cim taj efekt nestane sve izgleda ok.
Na ovoj fotki se moze vidjeti normalna textura ispod tog efekta - oznaceno crvenom.

VlOT9BF.jpg

Nema tu downgradea!

Poslednja izmena:
Neka, nešto duže čekanje nije problem ako znači da ćemo dobiti maksimalno ispeglanu igru.:) (na žalost nekih ovde koji izgleda jedva čekaju da krenu u lov na bagove:d).

Mozda im treba vremena da upgrade-uju downgrade:d

E ***, baš mi žao ovih što su počeli da hvataju zalet za pljuvanje :d

Al ste se raspisali...

Pa dobro jel si ti normalan? Jel tebe neko placa da mracis, vodis teorije zavere ili sta?

Idi malo na vazduh

Edit:

Ili ovo:

A da ga izdrndate vi malo a i smanjite tenziju

P.s. Od ove silne rasprave oko downgrade-a ne vidoh da je iko pomenuo da ce biti jos playable likova u igri osim Geralta ili sam ja to lose protumacio. :/

Ja sam spomenuo, ali ovi sto pricaju da je najvaznija prica i gameplay ne mogu da prestanu da pricaju o grafici ;)

ti krades nesto i posle se jos i zalis zasto to ne radi kako treba... Ako shvatas logiku iza toga... Koliko imaju prava toliko i nemaju bas zasto da se zale... ;)

Ne moze da bude kradja nesto ako onaj koji je "pokraden" nije nista izgubio, a nije.
Onaj koji igru piratizuje taj tesko da bi je i ovako kupio tako da developeri nisu na gubitku.
Najbolji primer su ti Fifa 15 i DA: Inquisition koji imaju imaju cak istu prodaju, ako ne i manju u odnosu na prethodnike.
Na stranu sto piratske verzije dodju kao demo koji danas nijedan developer nece da izbaci pre izlaska igre, stoga kupovina macke u dzaku ne gine.

Nhf, ali ja sam jedno 50 puta kompetentniji da pricam o poligonima, meshevima, texturama, shaderima, jer pravim modele za igre.
Imaj ovo na umu kada me drugi put budes citirao.

Sto se tice ovog downgradea, a koji uopce nije to, problem je frost u efektu.
Radi se o shader efektu koji prekriva texture armora na kratko, pa se cini kao da je u pitanju low-res textura i low-poly model. Cim taj efekt nestane sve izgleda ok.
Na ovoj fotki se moze vidjeti normalna textura ispod tog efekta - oznaceno crvenom.

Nema tu downgradea!

Ovde nemas frost efect svuda i ako je tebi ovo hi res itd onda vazi...

http://screenshotcomparison.com/comparison/103297

Tjah, ako je ovo sto se videlo u poslednjih 6 meseci znak da imaju problema, onda je ovo nesto najbolje sto su mogli da urade.
S druge strane simptomaticno je sto su bas sad resili to objave narocito posle ovog shitstorma na njihovim ali drugim forumima...

Poslednja izmena:
Kazem, ako je ono tebi high res ja to prihvatam, jer ti si barem 50x strucniji od mene po tom pitanju i tu vise rasprave nema. :)
Downgrade-a nema!

Poslednja izmena:
Al se u svi prebacili u Defence force mod. :d

Igru nisam prednarucio, jer pare uaprijed se daju samo... zna se kome.
A naravno da cu je popljuvat, kao i svaku drugu igru koja to zaslužuje.
Nema veze jel Ubi, EA ili hebeni poljak neki.

Ma fino, samo malo previše upada u oči to što neki ovde očigledno imaju poglemi pik na Ubisoft, a pri tom nisam siguran ni da su odigrali nešto od njihovih naslova (naročito do kraja) u poslednjih nekoliko godina. Ubi je koliko vidim postao sinonim za škart mahom zbog loše optimizovanog AC serijala koji je realno harmljao od samog početka ili eventualno FC serijala. Neki drugi naslovi koji takođe nose Ubi potpis sasvim lepo rade, što naravno nema ni veze jer poenta je da i oni kao i svi drugi prave jednake propuste - no more - no less... Tako je to uglavnom kada se forsirano prave nastavci i to važi za sve bez presedana!

Što se tiče ove igre, sumnjam da će biti nešto specijalno grafički srozana jer to nikome nije u interesu. Osim toga, treba odvojiti snimke sa konzola od onih koje su za PC. Problem je koliko vidim što ih developeri ne potpisuju pa onda nastaje smejurija. Ovo me podseća na ujudurmu sa Watch Dogs igrom. Frljali su se neki anigifovi sa smešnim primerima gde je navodno grafika totalno srozana, tresla se gora i šta sve ne već, a na kraju po običaju rodio se samo miš, jer sa grafikom je sve bilo više nego ok... i ne samo to već je zapravo čitava igra bila više nego propisno optimizovana! Prema tome moja preporuka bi bila da malo oladite i sačekate neki pristojan gejmplej video i to sa PC-a, pa onda izvolite i raspalite sve u 16.

Poslednja izmena:
Ma ovde je sve jasno kao dan, tipican Crytek scenario. Naprave ljudi vrh igru, uloze krv i znoj u nju i prodaju je milion, dva primeraka iznad svih njihovih ocekivanja (posto su novajlije u industriji pa su se nadali da ce prodati 100 hiljada kopija). Onda naprave nastavak i proda se slicno, zadovoljni su ali su ipak ulozili vise u nastavak i nesto i zulja. To sto ih zulja je finansijski izvestaj Ubisofta, EA i Activision Blizzarda koji svake godine prodaju pet igara u vise od pet miliona primeraka, koje su objektivno losije od njihove igre. Onda krece igranka, otvaraju se kancelarije i predstavnistva u USA, pocinje lizanje sa velikim izdavacima i na kraju se spuca enormna kolicina u novi nastavak njihovog serijala a igra se jedva proda u vise primeraka nego prethodnici. Prave veliki gubitak, poviju rep i nazad u maticnu zemlju da rade po starom kao sto su i poceli.

Naucice i CD Projekt tu lekciju, nisu oni iz USA ili Japana pa da se nadaju popularnosti medju konzolaskom populacijom. Nikada nece prodati igara kao sto se proda svaki Ubisoft krs, mogu samo da sanjaju o tome.

Pa neće prodati jer igra nije u najpopularnijem žanru, ne igra se u "laganica" stilu, i nemaju tolike pare za marketing kao ovi giganti kojima su dostupne berze i laki krediti. Zaista mi je neverovatno da neko u današnje vreme veruje da će prodati igru u nekom ultramilionskom tiražu samo na konto percipiranog kvaliteta, to valjda ni mali Perica ne bi mislio. Nadam se da i u CD Projektu to dobro znaju.

Ma fino, samo malo previše upada u oči to što neki ovde očigledno imaju poglemi pik na Ubisoft, a pri tom nisam siguran ni da su odigrali nešto od njihovih naslova (naročito do kraja) u poslednjih nekoliko godina. Ubi je koliko vidim postao sinonim za škart mahom zbog loše optimizovanog AC serijala koji je realno harmljao od samog početka ili eventualno FC serijala. Neki drugi naslovi koji takođe nose Ubi potpis sasvim lepo rade, što naravno nema ni veze jer poenta je da i oni kao i svi drugi prave jednake propuste - no more - no less... Tako je to uglavnom kada se forsirano prave nastavci i to važi za sve bez presedana!

Što se tiče ove igre, sumnjam da će biti nešto specijalno grafički srozana jer to nikome nije u interesu. Osim toga, treba odvojiti snimke sa konzola od onih koje su za PC. Problem je koliko vidim što ih developeri ne potpisuju pa onda nastaje smejurija. Ovo me podseća na ujudurmu sa Watch Dogs igrom. Frljali su se neki anigifovi sa smešnim primerima gde je navodno grafika totalno srozana, tresla se gora i šta sve ne već, a na kraju po običaju rodio se samo miš, jer sa grafikom je sve bilo više nego ok... i ne samo to već je zapravo čitava igra bila više nego propisno optimizovana! Prema tome moja preporuka bi bila da malo oladite i sačekate neki pristojan gejmplej video i to sa PC-a, pa onda izvolite i raspalite sve u 16.

Grešiš donekle. Ubisoft je došao pod udar ne samo zbog toga što navodiš, a to je loša optimizacija igara, već i zbog postepenog uniformisanja gejmpleja u njima, što je došlo dotle da danas maltene imaš osećaj da igraš jednu te istu igru u drugom skinu. Plus ih pumpa na godišnje iteracije, što svakako dodatno doprinosi osećaju već viđenog. Dakle, nije stvar samo u izgledu i optimizaciji, već i kombinaciji toga i gejmpleja. Naravno, treba neko vreme da prođe i da uzastopno izbace nekoliko igara u okviru serijala sa slabim karakteristikama (kao recimo Assassins Black Flag i Unity) koje se igraju isto a imaju toliko lošu optimizaciju da ne mogu da rade u preko 20 fps na sasvim pristojnim računarima pa da šira masa to počne da kapira.

Može biti da je to dobar recept za uspeh i za ogroman broj prodatih kopija (ulaži u marketing, ne ulaži u razvoj) ali ***, nekima je jednostavno preko glave takvih stvari, pogotovo što iskustvo pokazuje da vreme prolazi, a ništa se ne menja nabolje, niti se popravlja. Stalno se ponavlja jedno te isto.

Sad, što se Witchera tiče, ja i dalje imam problem sa tim da, znajući kako je npr. Witcher 2 radio na Core i7+16 GB Rama+GTX 670 poverujem da će za onakvu grafiku kakvu su demonstrirali biti u stanju da odrade ikakvu optimizaciju da lepo radi na ičemu ispod GTX 980 ili šta već bude aktuelno u maju naredne godine. Stoga su mi neverovatna ova kukanja na njih kako tobože rade "downgrade". Svašta. Uostalom, sasvim je moguće da neku demonstraciju održe na high ili medium setovanjima. Najzad, totalno mi je neverovatno da se ljudi primaju na izgled igre u preview verziji koja se renderuje na ko zna kakvim mašinama u pozadini iza kulisa.

Al ste se raspisali...
Ne moze da bude kradja nesto ako onaj koji je "pokraden" nije nista izgubio, a nije.
Onaj koji igru piratizuje taj tesko da bi je i ovako kupio tako da developeri nisu na gubitku.
Najbolji primer su ti Fifa 15 i DA: Inquisition koji imaju imaju cak istu prodaju, ako ne i manju u odnosu na prethodnike.
Na stranu sto piratske verzije dodju kao demo koji danas nijedan developer nece da izbaci pre izlaska igre, stoga kupovina macke u dzaku ne gin

Odgovor cu da prilagodim nasim uslovima da bolje razumes.

Ja tebe zaposlim u mojoj firmi i na kraju meseca ti ne isplatim platu, ne platim ti porez, zdravstveno, socijalno, topli obrok itd. i kazem ti vidi, ti bez mene ionako bi blejao kuci, ne bi imao platu, socijalno, zdravstveno, socijalno itd. tako da ti ne treba plata. Ako se kojim slucajem pobunis da si tu radio i zaradio, ja ti kulturno objasnim da nisam ni imao nameru da ti isplatim tu platu, jer nisi u gubitku i dam ti primer dece (pa i starijih) koja uspesno bleje kod svojih roditelja i od njih dobijaju dzeparac, tako da realno, plata ti ne treba.

Ko kaze da nisi u gubitku-jesi. Los ti je primer. Izgubio si vreme, jer niko ne lencari svaki dan bas po ceo dan, makar bi otisao u prodavnicu ili na trcanje, vise jedes kad nesto radis, sto moras da platis, vise se prljas, pa ti treba vise stvari, da ih peres vise a to kosta, i jos milion primera moze da se nadje...al ti nadje najgori.

razlika izmedju početne i finalne verzije vičera 2 (gog release, ez aj rikol) je bila dupe i oko.

igra koja se vukla, preskakala i radila traljavo u svakom pogledu, je u finalnoj verziji radila perfektno
(hardver iz moja mašina)

tako da se ovde radi o optimizaciji. ovo je ogromna igra , a treba da radi na low-end hardveru, i pritom još i da izgleda.
lično, sumnjam da će v1.0 na kompu da radi bez štucanja,
osim ako nisu zaposlili armiju od deset hiljada dece-programera u kini, koji spavaju dva sata dnevno i imaju pola sata pauze za pirinač.

Rešenje je jednostavno, ne preorderuj nego sačekaj. Ako bude bila bez većih bagova na dan objavljivanja onda uzeti ako ne sačekati malo dok ne poprave. Ne vidim svrhu da se žuri i da se odigra čim izađe ako bude imala gadnih problema, nije ovo mp naslov pa da je bitno uhvatiti prvi voz dok ima igrača.

Ja ću verovatno sačekati EE pa odigrati natenane. Vidim da se pominju baš veliki problemi koje je tw2 imao na početku. Da sam tada igrao verovatno bi moj krajnji sud bio dosta drugačiji, ovako uživao sam u EE .

Vidim da se pominju baš veliki problemi koje je tw2 imao na početku. Da sam tada igrao verovatno bi moj krajnji sud bio dosta drugačiji, ovako uživao sam u EE .

Your millage may vary :). Siguran sam da je dosta igraca imalo problema sa TW2 u vanilla verziji, ali ja sam na pr. imao vise problema sa TW1.

U svakom slucaju, wait and see, sve ostalo je mlacenje prazne slame. Jedina korisna informacija (jes da mi je software struka, ali ne i mashes, textures i ostalo vezano za graficko modelovanje) je dosla od @starac na poslednjih nekoliko stranica. Nisam znao za taj zez :).

Opet :/

Ako to znaci da ce biti ispolirana i da necemo imati isti scenario kao sa dvojkom na startu, sto se mene tice, nek je odlazu u nedogled.

Nazad
Vrh Dno