Šta je novo?

The Witcher 3

Khm, iskreno koga je briga za W3 na konzolama :d, srediće ga da radi najbolje što može.
A do tada se prodaje sve što nema tastaturu i miš, i lepo se igra ovo čudo na PC kako su ga tvorci zamislili.

Znam da su ga oni zamislili da se igra igra na grafici od 500e i procesoru od 400e,ali ja vec polako dobijam sede dlake i nemam vise volje ni para da pratim trendove budzenja svega u kucistu da bi ta igra radila pristojno.
Da li ce prikazati gameplay sa konzola na E3?

Na žalost opet stara priča, nije srpski kupac neko merilo, s obzirom na kupovnu moć.
Cena hardvera je zanemarljiva u odnosu na cenu softvera već dugo vremena.

Na žalost opet stara priča, nije srpski kupac neko merilo, s obzirom na kupovnu moć.
Cena hardvera je zanemarljiva u odnosu na cenu softvera već dugo vremena.

Pa logično da nije srpski kupac mjerilo.

Zavisi sa koje strane posmatraš cijenu softvera, eto uzmi primjer igre. Prije je zahtijevnost rastla toliko da se sa jednom jačom konfiguracijom moglo gurati par godina, a sada komponente koje su jedne godine high-end iz tog segmenta padaju toliko brzo da to nije realno. Tako da ako zelimo da ostanemo u nekom segmentu, a gotovo da je nemoguce to uraditi a da se svake godine ne upgrade-uje hardware, nebitno da li se radi o high ili low-end segmentu. Uzeo sam cisto za primjer igre, ne znam kakvo je stanje u drugim granama, vjerovatno je tu veca cijena software-a, ali govorim sada iskljucivo za igre.

Mada ovom postu vjerovatno nije mjesto ovdje, pa necu vise gaditi topic. Uglavnom to je neko moje misljenje..

Pa logično da nije srpski kupac mjerilo.

Zavisi sa koje strane posmatraš cijenu softvera, eto uzmi primjer igre. Prije je zahtijevnost rastla toliko da se sa jednom jačom konfiguracijom moglo gurati par godina, a sada komponente koje su jedne godine high-end iz tog segmenta padaju toliko brzo da to nije realno. Tako da ako zelimo da ostanemo u nekom segmentu, a gotovo da je nemoguce to uraditi a da se svake godine ne upgrade-uje hardware, nebitno da li se radi o high ili low-end segmentu. Uzeo sam cisto za primjer igre, ne znam kakvo je stanje u drugim granama, vjerovatno je tu veca cijena software-a, ali govorim sada iskljucivo za igre.

Mada ovom postu vjerovatno nije mjesto ovdje, pa necu vise gaditi topic. Uglavnom to je neko moje misljenje..

U stvari je obrnuto, trend starenja hardvera vise nije izrazen kao sto je nekad bio zbog usporavanja u napretku softvera, posebno igara. Izuzev grafike, high end masina iz 2009. (i5-i7) radi odlicno i danas. Mogu potvrditi iz prve ruke, posto imam i7 920.

ne nadam se, siguran sam da ce igra leteti sa jednom 280x, ako bude dobro optimizovana, jer ovde ne vidim nista sto bi zahtevalo vise od te zveri...

ovo je igra koju nvidija sponzorise, tako da imam predosecaj da ce biti jos gore za AMD karte nego sa Witcher 2.
Ali da li bi treballo da jedna 280x tera sve to na ultra u 1080p, trebalo bi... e sad videcemo...

Evo trailer breakdown-a, ima sitnica koje su nam promakle....

Poslednja izmena:
Razmisljam o preorderu (iako nikada ne bih dao ovolike pare za digitalnu ver. igre, ali CDPR je CDPR), ali bez zahtevnosti nista.
Mada u svakom slucaju sumnjam da cu moci na ovoj kanti da je pokrenem kako treba.

Za E3 planiraju da izbace jos jedan cinematic trailer, poslednjih 10 sekundi pre-E3 trailera su iz tog trejlera. I dalje nista od Uncut gameplay-a.

Poslednja izmena:
ako bude sl. situacija kao sa TW2 (a ja mislim da hoce) onda je nece sigurno moci s jednom..trebat ce sigurno gtx 880 ili sl. ati gpu-ovi da bi bas sve glatko islo na maksimumu..

Da, to sam znao jos i prije nego sto je se najavio TW3 da ce biti nvidijin title al kakve vezo ovo ima s mojom prethodnom porukom?

Covece, stvarno me sramota da sam platio preorder za TW3 samo ~35e a prokleti SimCity i raspali Rome 2 je bio isto toliko.

Za E3 planiraju da izbace jos jedan cinematic trailer, poslednjih 10 sekundi pre-E3 trailera su iz tog trejlera. I dalje nista od Uncut gameplay-a.

odlicno, ljubitelj sam njihovih cinematic trailera, a od gameplay-a znam sta da ocekujem, iako bi bilo lepo videti taj engine malo duze u akciji...

Ma jel? Ti imas tu kartu pa se tesis da ce ona da ti tera na maksimumu igru? Hoce dzonsona

jok, nego pricam realno... igra izgleda veoma dobro, ali nista sto bi realno vise snage zahtevalo od jedne zverine kao sto je 280x koja kosta oko 350 evra...
to je top karta i mora da gura sve zivo u narednih godinu, dve... 290x je vec 4k karta...
ova za full hd, to mora gurati...
sad, mozda ce biti nekih opcija koje ce biti zestoko zahtevne, poput max AA i slicno, ali ne patim od toga da ih pod obavezno ukljucim...
samo da picim u svojoj natural rezuluciji i sa max detaljima, nista drugo od tih vizuelnih pikanterija mi ne treba... msm bilo bi lepo ako igra bude lepo radila i sa svim ukljucenim, ali necu ni plakati ako to ne bude slucaju... cinjenica je da igra izgleda odlicno, ali nista za sta bi pomislio da treba nesto jace od 280x, takve igre jos nisam video u najavi... evo, rekao bi samo za Divison da mi deluje kao naslov koji bi lepo koristio 280x, da su tu negde na granice, da je bas muski koristi... ni za jedan drugi naslov to ne bi mogao reci... ovo je bre ljudi nova karta, igre se i dalje prave cak i za x360, a ne za xbone, pa i da se prave za njega, 280x je samo takav overkill... ne mogu da verujem da neko tolko potcenjuje ovu karticu, koja je skoro izasla i koja tolko kosta...
ako je neka igra tolko bezobrazna da trazi vise od nje, onda ona def nije dobro optimizovana... morao bi da vidim mnogo impresivniji engine od ovih trenutnih da bi pomislio, e nema sanse da to tera 280x...
a to ocekujem tek za par godina i to samo za neku pc excluzivu, koja se nece pojavljivati za konzole, a takvih je zaista malo...

neki od vas ko da zele da budu tolko udarani po dzepu, pa da placaju za dve karte... izadje te vise para, nego da se drogiras... to su ljudi moji samo neoptimizovane igre, napravite razliku, sta je realno zahtevno, a sta je na prevaru zahtevno, a ja prevaru necu da placam...

Prevara ili ne ti ne placas ni za kakvu igru koliko se da skontati iz X tvojih postova, sto se tice TW3 ako mislis da ce moci sve to i plus 60fps onda odmah mozes odustati, zavisi sve od toga sta je za tebe taj max, ima dosta igara gdje ta 280x ne moze odrzati 60fps konstanto u 1080p. Da je dobra kartica to jest a da ce sve gurati na max nece, posebno za god-dvije.

mislio sam na to da necu da placam u hardveru, naravno da ne placam igre, zivim u Srbiji, nema potrebe za daljim objasnjenjem...
da su svi naslovi optimizovani, svaki bi na njoj i radio u full hd, 60... ovako ne patim od toga da iskljucim mene neke ionako nebitne opcije, a i da mi fps ne bude zakucan na 60... samo da je iznad 30 i ja zadovoljan...msm moram biti obzirom kakva je situacija...

Cena tih radeona je takva kakva jeste samo zbog minera a da je nova kartica baš i nije, naročito neće da bude februara 2015.

Od W3 nismo još uvek videli sve grafičke detalje da bi mogli da sudimo o zahtevnosti ali nema sumnje da će ona biti velika.

Inače razlika između 30+ i 60+ fps-a je nebo i zemlja...

Po meni sve preko 40FPS konstantno u Single Player varijanti je sasvim zadovoljavajuce da ne kazem igrivo.

Tacno tako, od 30 o 45 FPS za Single Player igru je raj, ja sam igrao W2 na prilicno visokim podesavanjima i FPS mi je bio oko 35 (prosek) i prava je bila uzivancija.

I nisu krive graficke kartice sto nece da guraju neku igru na 60FPS pri Full HD, nego krivi su developeri engine-a, developeri drivera za grafe i developeri DirectX-a, jer to sto oni pokusavaju da urade neke tamo svemirske efekte koje 1% igraca primeti da izgledaju malo realnije od onih malo proslih cini da mi sad muljamo da kartica od 350e nije dovoljna za ovo.

Zato opusteno, ko je FPS 60 junkie nek kupi 2x Titan-a i miran je. Bar ovo je droga kojom ne mozes da se predoziras, mozes da udaris hardverski limit.

Tesko. Dok izadje Witcher 3 izacice i kartica od 100-150 evra koja ostavlja 580GTX u prasini. Pa 750ti je vestacki pozioniran a snage je ko 480GTX. Ocekujem da sledeca serija grafickih iz nVidije i AMDa obesmisli trenutnu ponudu. Sada kada se konzolasi raduju 1080p, vreme da PC skoci na 1440p kao standard i 4K kao opciju za entuzijaste.

Mislim da smo u pogledu rezolucije ipak dostigli odredjen sweetspot, uz primenu odredjenih manje zahtevnih AA tehnika.

Naravno da treba da se ide ka 4K, ali mislim da skok u rezoluciji donosi bitno vecu zahtevnost a ne doprinosi srazmerno vizuelnom ugodjaju. Vise poligona, napredniji endzini, bolja fizika, osvetgljenje, AI.. nekad aje imalo smisla pricati o rezoluciji kada su igre bile 800x600, ali danas, to je vec pomalo deplasirano cini mi se. Treba onda menjati i monitore, itd. Mislim da ce gameri vrlo rado jos godinama ostati na 1080p, radi dobitka u frejmrejtu. 4K naprosto nije vredna zrtva.

Da ne pricamo da nas mozda deli jos samo par godina od buducnosti u kojoj se mozda vise i necemo igrati gledajuci u monitore i televizore.

Poslednja izmena:
Sta vi mislite o ovom preorderu? Cekati ili kupiti odmah digitalnu?

Mislim da smo u pogledu rezolucije ipak dostigli odredjen sweetspot, uz primenu odredjenih manje zahtevnih AA tehnika.

Naravno da treba da se ide ka 4K, ali mislim da skok u rezoluciji donosi bitno vecu zahtevnost a ne doprinosi srazmerno vizuelnom ugodjaju. Vise poligona, napredniji endzini, bolja fizika, osvetgljenje, AI.. nekad aje imalo smisla pricati o rezoluciji kada su igre bile 800x600, ali danas, to je vec pomalo deplasirano cini mi se. Treba onda menjati i monitore, itd. Mislim da ce gameri vrlo rado jos godinama ostati na 1080p, radi dobitka u frejmrejtu. 4K naprosto nije vredna zrtva.

Da ne pricamo da nas mozda deli jos samo par godina od buducnosti u kojoj se mozda vise i necemo igrati gledajuci u monitore i televizore.

potpuno se slazem... trebaju se fokusirati na druge stvari...

4k mogu da komentarišem samo nakon što ga probam, a i vama bih preporučio isto :)

Što se tiče preordera, može da se čeka samo ako planiraš da igraš pirata ili da kupiš za godinu i po, kada bude na nekoj rasprodaji, jer jeftinije od ovoga neće biti sigurno do izlaska i neko vreme posle.
Meni je bilo glupo da ne podržim ljude, stvarno su carevi :)

Preorder preko steama? Bolje onda preorder TW3 steam key koji je 15e-20e jeftiniji nego da se uzme na steamu direktno....

Poslednja izmena:
Vrh Dno