Šta je novo?

The Witcher 3

Ja cu morati ponovo da skidam iako imam vec instaliranu igru. Prekinuo sam update ali opet kad ga pokrenem skida cijelu igru a posto mi je kuci ocajan internet potrajace nekoliko dana :(

Jako sam daleko stigao što se glavne priče tiče a i osnovne igre generalno. Skoro će 200h i 35 level sam.
Stvara mi se neki čudan osećaj, kao da ne želim da se igra završi premda me još ekspanzije čekaju. Mnogo odluka sam ovaj put doneo drugačije, bolje sam pazio i nadam se najboljem.
Zašto nema ovakvih igara više, ooo zašto... :cry:
Witcher 4 ko zna kad će, a valjda će pre izaći kec remake pa da se opet odigra :love:

Uzimajući u obzir u šta se CDPR pretvorio od kad su izbacili W3, bolje da ga zabatale.

IMG-2622d7498af3139ec719384d2be5060e-V.jpg

Nakon skoro tri meseca završena glavnica! 39 lvl. Čim sam kupio Series S rekoh sebi da će Witcher biti prva velika igra koju ću igrati i preći ponovo.

Igra kaže 200h i nešto malo preko. Ovih nekoliko sati odbijam na crafting i trgovinu da zaokružimo to. Svi questovi su završeni (kao i sporedni, treasure, contract) premda sigurno ima još nekih koje nisam pronašao. POI sam isključio po defaultu te sam ih otkrivao kako sam nasumice dolazio do njih. U Velenu i Novigradu mislim da sam otkrio većinu, dobar deo i na Skeliškim ostrvima ali mi ne pada na pamet da tamo otkrivam sve jer neću da dobijem morsku bolest na suvom, pa dok se to još sredi i proda trebalo bi mi sigurno par desetina sati.

Igrao sam mix build, tj nekakav napadački - aard/igni kada je više učesnika u raspravi + strong napad kada je jedan protivnik, dosta sam koristio i bombe koje sam nadogradio na maksimum baš kao i eterična ulja i potione. Igrao sam kao tenk sa armorom međeda (Ursine) koji je osim velike protekcije jedan od najlepših u igri. Sve u svemu zanimljiv build za igranje ali sam na netu video da mogu da se naprave neki baš dobri koji su teški OP. Imam onih reset potiona pa ću možda eksperimentisati. Igru sam završio sa preko 100K golda međutim u onom chestu sam čuvao dobru i retku opremu (i mnogoštošta) tako da bi se iznos verovatno i duplirao kad bi se i to prodalo. No dobro...

Kraj koji sam dobio nije loš ali po mom mišljenju nije ni dobar. Mislim da je u igri nemoguće dobiti idealan kraj. Prokomentarisao bih u spojleru. Oni koji nisu igrali igru, PLEASE ignore.

Ciri je ovog puta postala Witcher. Prvi put kada sam igrao dobio sam najgori mogući kraj. Nisam mogao provaliti koje su odluke bitne, odnosno da su u pitanju "sitnice". Posle sam saznao da su upravo one ključne i da treba biti "dobar otac" i pustiti je da radi ono što želi kako bi se osećala vrednom, odnosno da sebe ne vidi kao "tool" preko kojeg svi žele ostvariti svoje ambicije. Zbog toga sam odlučio da ovaj put idem ka tom smeru i ispostavilo se kao tačno.
Prvi put sam izabrao Triss, ovog puta Yennefer jer sam knjige pročitao tek nakon prvog prelaska igre te shvatio da je samo ona istinska Geraltova ljubav, bez obzira što čovek voli da šara sa raznim succubusima, strigama, drijadama...
Cerys je postala kraljica Skeliških ostrva, i ako uzmemo u obzir da su ljudi koji žive na Skeligama prilično temperamentni i laki na mač, pravo je čudo da je ona toliko mudra i da stvari sagleda hladne glave.
Ono gde nikako nisam zadovoljan jeste pobeda Radovida. Iskreno, bio mi je baš simpatičan i gotivan u prethodnim igrama, ali ovo što radi sad nikako nije za pohvalu. Razumem da je Lodge najviše kriv za stanje kakvo jeste, da su one čarobnice teški idioti i zapravo su vladale i kuvale kraljevima iza senke.
Radovid želi da potpuno uništi Eilhart ali brate šta su non-humans ili obični čarobnjaci krivi?... Lik je fanatik, previše otišao u ekstremizam, što je najgore ista je i Church of the Eternal fire, kao udarna pesnica rasizma u igri, takva je od keca premda sam je tolerisao celo vreme.
Da je Emhyr pokazao malo više poštovanja i empatije (kao na samom kraju) sigurno bih ga podržao, ovako u fazonu "niko nije kao ja ne interesuje me" samo može da pokrene kontra-efekat. Podržavanjem njega Ciri bi postala Empress celog kraljevstva i to bi po mom mišljenju bila najbolja opcija.
Vernon Roche je na sreću ili žalost nebitan u ovoj priči a Djikstra je obično mafijaško đubre.

Dakle, ja sam što se igre tiče na pola puta. Ostale su još ekspanzije na koje ću potrošiti sličan broj sati, znam da su mi prvi put bile izuzetno zanimljive, čak da im je priča i bolja nego main story.
HoS manje-više nije nešto dugačak ali je zato B&W predivno ludilo od igre koja se može posmatrati i odvojeno a sama ekspanzija je veća i bolja od mnogih današnjih full-pack igara.

The Witcher 3 je kruna mog dosadašnjeg gejminga. Tako je već godinama. Smatram ga besprekornim proizvodom u odnosu cene/kvaliteta. Ako igrate temeljno kao ja 400h lude zabave vam je zagarantovano pri jednom prelazu. Meni je evo drugi prelaz.
Sve sam knjige pročitao, seriju neću komentarisati. Čak je i Cavil otišao...

Nažalost, od onog CDPR-a nije ostalo ništa, tim se totalno raspao, svako je otišao na neku svoju stranu, oformljen je novi nezavisni tim... Nekad su bili "strastveni čudaci", danas su uglavnom neki kravataši, skorojevići, čitaj i mami-pare te je zbog toga šansa da naprave bolju igru ili igru dostojnu ovog imena jako mala.

IMG_20230316_103811.jpg

Krenuo HoS :giggle:
Ubedljivo jedan od najboljih questova! Totalni urnebes! A ova žena je možda najbolja od svih u Witcher univerzumu. Jedina koja nije idiotic sorcerer i ne juri neke svoje darky ideale već je medic i pomaže svima. Šteta što se ona ne može izabrati ili može ali ja ne znam.

IMG_20230326_201343.jpg

Završio sam HoS pre par dana. Nešto malo jače od 30-tak sati, nedelju dana igre. Očekivao sam da će biti i nešto duže. Main story je prilično kratak ako se zanemari side content. Priča je vrh, jako emotivna.
Da ne zaboravim, imao sam oko 150K golda a onda me je onaj Ofieri merchant osmudio do pola, premda su oni dodaci zaista fenomenalni. No, što reče jedna mudra osoba "novac nije problem - novca nikad dosta" ;)
Da se pozabavim još nekim sitnicama u ovih par dana, sortiram opremu, prodam šta mi ne treba i jašem za Toussaint :love:
Valjda će me zabavljati do kraja aprila.

IMG_20230329_160246.jpg

Počeo B&W...
Završna avantura Geralta od Rivije.
Obavio koji glavni quest, malo gwent-ovao i platio onog batlera da krene sa renoviranjem kuće. Ima sedam-osam onih notice board-ova, ja otkrio tek dva i već dobih oko 30-tak side questova.
Lutam okolo, istražujem. Objektivno najlepša regija u igri i najbolje dizajnirana što se tehničkog dela tiče. Sve je fenomenalno. Mapa nije ni velika ni mala, što se kaže idealna.
Neću sad da se opet raspišem premda bih mogao, ali koji je ovo "Art" ljudi moji...

Inače, meni je ovo drugi put da temeljno prelazim igru. B&W sam prvi put počeo krajem leta 2017. Kako vreme leti... Ali vino što je starije - to je bolje...

Alal ti vera, evo ja da se javim sa mojim "slučajem":
Igru sam pre-orderovao prvog dana čini mi se da je bila 2015.
Nebitno, ne sećam se ni kad je ono igra izašla ali sam je prvi put igrao 2019. (*** obaveze) i prešao main quest i HoS "u cugu" u mesec-dva.
Očistio sam skoro ceo B&W bez main questa i tu stao, bilo mi žao da završim igru :d
Eto tako stoji od tada nezavršena i sad me ovaj upgrade bacio u rebus, da li da nastavim gde sam stao ili da krenem pečovano ispočetka.

Svih ovih godina mi igra stoji instalirana i na desktopu i na laptopu pa i na switch-u i na steam deck-u :D

Znači kupio sam tri verzije igre (GOG, Steam, Switch) i samo će mi biti žao ako je nikad ne završim...

Eto tako stoji od tada nezavršena i sad me ovaj upgrade bacio u rebus, da li da nastavim gde sam stao ili da krenem pečovano ispočetka.
Ja sam teški fanatik za middle age fantasy ali preporučiti ovako veliku igru nije lako. Ne znam po kom tempu igraš ali 300h ti je zagarantovano ako hoćeš da budeš baš temeljan. Igra kao i svaki OW ima repetitive elemenata ali najviše je vade razne priče i questovi. To si verovatno provalio i sam.
Mene igra ovog puta podseća više na keca nego na dvojku. Ima neku sličnu strukturu u dizajnu sveta, dvojka je bila nekako zbijena previše, ne kažem da je kec bio sjajan po tom pitanju.
Ako ti se ne igra od samog starta možeš da odigraš samo B&W - ima opcija da se tako počne sa Geraltom koji je 30 lvl čini mi se.
Sačekaj svakako još par pečeva ako igraš na kompu ali bez RT-a situacija ne bi trebala biti loša.
Ni meni se ne završava igra ali kao što onaj Level dizajner iz CDPR-a reče: "story is good if it's complete".

Samo ću ovo reći

Pa ako ništa makar zbog Skellige ostrva i tog momenta kad prvi put odeš tamo i zajašeš Roach kroz one doline i šume s onakvom muzikom u pozadini. Savršenstvo.

Kako si to uspeo :oops:
Meni stoji quest od samog početka "collect them all". Završio sam sve gwent questove ja mislim.
Уз мало варања, да тако кажем. Морао сам да пронађем интерактивну мапу на којој се могу изабрати само локације на којима се налазе играчи Гвента. Пошто нисам био сигуран са којима сам већ играо, морао сам да поновим партије са, чини ми се, 20 њих. Испоставило са да сам током регуларног играња основне игре и оба додатка пропустио само двојицу противника од којих могу добити карте. Кога занима, мапу може пронаћи OВДЕ.

Meni je qwent bio jedan jako interesantan deo W3 tako da sam takođe završio taj achievment. Zato mi gwent kao standalone igra iz nekog razloga uopšte nije bio nešto posebno zanimljiv.

Potpuno identična situacija i kod mene, šanse nema da se nateram da igram standalone Gwent, a u W3 mi je bio fantastičan.

Meni je inače na početku bio pretežak i mnogo me je smarao dok nisam jednu stvar shvatio - da mogu da izbacim karte iz špila sa kojim igram, tj. da mi je za partiju potrebno samo dvadesetak ili koliko beše (najjačih) karata, sve ostale izbacim. Potpuno druga igra od tog trenutka pa eto, možda bude korisno nekom novajliji kome ne ide Gwent :D

Ne sme se zaboraviti ni poker dice iz keca i dvojke ;)
Čoveče koliko ja volim trenutke u fantasy igrama kada smo u neki tavern a tu ima mnogo quest givera, i neka igra. Još neka dobra muzika...
Flotsam Witcher 2 :love:

Инсталирах јуче standalone Gwent - није то то. Превише је налицкано некако - „сировштина” Вичера трице ми је срцу дража. ;-) Немам намеру да у скорије време деинсталирам игру - бауљаћу још по мапама, можда наиђем на нешто што сам пропустио, а можда додају нешто, ко зна....

Džaba patch kad je i dalje neoptimizovano đubre što se RTa tiče. Neigrivo totalno.
CDPR definitivno ima nešto protiv Ray tracinga pošto ni CP ni sad Witchera ne mogu da naprave kako treba.
Oni su u nVidia dzepu, njihov posao je dobro uradjen ako pomislis da ti treba 4090 kao i da otrcis da kupis 5090 da zamenis 4090 kada ubace Path Tracing RTX 2.0 u sve njihove igre sto ce prepoloviti ionako ocajan fps...

Nisi valjda pukao 2k evra da GPU radi u leru? Samo 99% CPU/GPU/RAM/VRAM uz 2500 obrtaja ko Boing kad polece. To je pravi ekstremni gejming.

бауљаћу још по мапама, можда наиђем на нешто што сам пропустио, а можда додају нешто, ко зна....
To za bauljanje preporučujem. To drugo okači mačku o rep ;)
Nažalost, nema ništa više za Wiedžmina dugi niz godina, bar do remake keca ili nove igre. Jeste bezobrazno ali šta ćeš...
Svaka igra, tj nastavak treba da izađe 3-5 godina max. TES 6 ko zna kad će, novi DA isto tako, Witcher 4...
Najveće nade polažem u Avowed, mislim da dolazi tokom sledeće godine i da će biti apsolutni hit hitova, ako se Obsidian potrudi.

Bilo bi dobro kada bi bilo koji od navedenih nastavaka uopšte ikad izašao ali bojim se da su generalno gledano slabe nade za tako nešto.

Voleo bih ja da vidim i nešto potpuno drugačije poput NWN 3 recimo ali...

Šta je najbolje od postaviti na Aerondight od onih runa kod onog trgovca? 10K mi uze lik da otvori tri slota na mač o_O

Nazad
Vrh Dno