Šta je novo?

The Evil Within [Bethesda]

Nek igraju u 2h nocu, u mraku, sa dobrim ozvucenjem. ;)

MTV gameri! Faceplam!

Secam se da sam Silent Hill uglavnom igrao po danu, ali ipak nije narocito jeziva igra. Pre bih rekao da je i ovde rec o ''sravi i uzasu''(pravim razliku izmedju strave & uzasa i horora, iako je rec o sinonimima). Mene vise plasi kada te nesto prepadne, iznenadi, odjednom izleti niotkuda... Ne mora cak ni da te napadne... Mislim da pravi horor tu lezi. Ovi sa Slenderman-om su ga bas uboli. Ne mora taj ubica, monstrum ili sta vec, da prozuji kroz hodnik ili da te juri, prati... Samo nek se pojavi niotkud, stoji i gleda te... Mnogi ''heroji'' su pricali i pricace kako Slenderman uopste nije strasan itd. ali onako lose odradjena igra ne bi postala toliki hit da nije strasna.

To se jump scare zove, jeste svakome strašno ali je istovremeno i lako i jeftino.. Fora je tešku horror atmosferu napraviti, taj neki osećaj opasnosti i ranjivosti, polako graditi tenziju. Da te igra dovede u situaciju da si stalno napet i iza svakog ugla očekuješ nekakvog monstruma. To se od Mikamija očekuje.

Ima par njih koji su se bas agresivno poneli ka demou, kazu da uopste nema horora. :D IGN ponajvise.

mozda je taj demo nudio samo akcioni nivo iz igre :)

To se jump scare zove, jeste svakome strašno ali je istovremeno i lako i jeftino.. Fora je tešku horror atmosferu napraviti, taj neki osećaj opasnosti i ranjivosti, polako graditi tenziju.

slazem se sa ovim, to prepadanje iznenadnim zvukom je jeftino i lako za izvesti... kao genericni americki horori... ali zato uzmes da gledas azijske horore: Ringu, The Grudge, Shutter itd, pa vidis sta je pravi horor, jeziva atmosfera, prestravljivanje... ima i tu jump scare-ova, ali ima i kvalitetne jezive atmosfere...
najbolji horori su oni u kojima stalno iscekujes da se desi nesto, dok te obliva hladan znoj zbog jezive atmosfere...

Poslednja izmena:
S.T.A.L.K.E.R. je mama svih horora.

Nije strasan nego jeziv,a to je dovoljno da bude odlican horor.

Kako kome, ja mislim da treba mnogo.vise od jezive atmosfere. To je fps sa sablasnom postapokalipticnom pricom. Fear je 2 koplja ispred stalkera po horor elementima...

Meni ovo deluje smesno za Outlast... Inace sve je bolje nocu igrati, cula su izostrenija po noci, Bioshock i Silent Hill-ove sam igrao samo po mraku, po danu nije to to :) A ako hoces jos bolji dozivljaj uzmi malo gandze :D

policija ! policijaaa !!!!

izvini ali :lupko: :laugh:
Ne bih rekao da je mama, ali je noc u stalker-u sa svim onim munjama i mutantima veoma jezivo za igranje. Mislim, ako je neko na to ravnodusan, svaka cast :)

@Djolenzi:
Meni je FEAR (prvi deo) u top 3 pucacine, ali 0% zbog horor elemenata, vec zbog napucavanja i presjajnog multiplayer-a. Fear 1 mi uopste nije strasna igra, taj neki horor "zacin" je kul, ali skoro da se nijednom nisam posteno uplasio, s izuzetkom one scene kada se silazi niz stepenice, kada se Alma stvori na vrhu... to me je iz gaca protreslo! I da, cela zadnja misija je tripozna, ali to je sve. Stalker nocu (samo nocu po mogustvu sa nevremenom) je odvratno iskustvo! :)

Horor atmosfera je meni najbitnija za horor. Taj od pocetka osecaj mucnine koju stvaraju kvalitetno horor okruzenje i sjajna ambijentalna muzika (sto je jako retko u modernim hororima) je osnova svakog dobrog horora. Par igara to rade perfektno - Silent Hill prvi deo, Alone In The Dark 4 - The New Nightmare i Amnezija.

Sto si bespomocniji to mozes da ucinis horor strasnijim. Dzaba meni karakondzula koliko god strasno izgledala i prepala me, kada imam RPG-Z6 ili sta god od puca kojom je sklonim u sekundi, sto me opusti. Bez obzira na to, ja navijam za delimicnu bespomocnost, jer je potpuna previse za mene (bespomocnost u smislu da ne mozes nista da uradis protivnicima osim da bezis). Ta delimicna bespomocnost uz sjajnu muzicku podlogu, mucno okruzenje, okultisticko-bolesnu pricu i eto sjajnog horora.

Mada, razlikujemo se. Znam ljude koji nisu mogli da predju Doom 3 jer im je strasan i to postujem, ali je meni Doom 3 po horor aspektu skoro 0. To sam igrao sa osmehom na licu i izivljavao se ko stoka. Dozivljavam Doom kao 98% pucacinu, 2% horor. Sto se Rezija tice - nikada to meni nije bio horor u pravom smislu. Nista tu nema da te toliko uplasi, koliko je nekako to sve upakovano dobro sa sjajnim horor zacinima - Re 1 original/remake kao verovatno igre sa najizrazenijim horor aspektom u serijalu su mi svejedno 20% horor. Cetvorka i petica su sjajne igre, ali sa 1% horora. Zanima me koje su vas igra onako posteno istresle iz gaca i zasto... tipa top 5?

ps: Jel ima ovde nekog, ali iskreno, ko je presao Amneziju igrajuci uvek nocu, sa otvorenim vratima svoje sobe, sa ugasenim svetlima i sluskama dovoljno pojacanim, spustenim roletnama da nema pomoci ulicnog svetla, bez povecavanja brajtnesa i svih tih detalja koji umanjuju dozivljaj? Ako ima, castim ga 4 piva :)

ps: Jel ima ovde nekog, ali iskreno, ko je presao Amneziju igrajuci uvek nocu, sa otvorenim vratima svoje sobe, sa ugasenim svetlima i sluskama dovoljno pojacanim, spustenim roletnama da nema pomoci ulicnog svetla, bez povecavanja brajtnesa i svih tih detalja koji umanjuju dozivljaj? Ako ima, castim ga 4 piva :)

Dodjes mi 4 piva :)

Salu na stranu stvarno sam je igrao u totalnom mraku sa slusalicama. Naravno nije bilo pojacano na maks posto bih ogluveo ali sam se dosta puta poprilicno usrao i nije mi zao, tako nesto samo Amnezija moze da pruzi. Igrao sam je prvih 30 min onako na suvo, sa svetlom, zvucnicima i slicno ali nije to to, ako cu vec da se plasim onda cu da se plasim kako treba :D

Potpisujem sve sto je Snake rekao, pogotovo za Fear. Nema nikakvog plasenja ako si baja. Suffering je bolesna igra koja ima sve elemente dobrog horora ali dzabe kada si od pola igre neunistiv i ona prestaje biti strasna. Jeziviji je onaj dream level iz Makse Pejna od citavog Sufferinga. Mada ima i slucajeva horor igara gde ne raspolazes velikim arsenalom pa opet nisu narocito strasne, kao Alan Wake na primer.

Ova igra ce da bude super, mnogo mi se dopada sve sto sam video. Nema zombija i ostalih Resident Evil elemenata nego igra vuce na mnogo bolesniju varijantu japanskog horora. Nije bas najbolesnije sto su mogli izabrati ali nije ni lose, pogotovo kada se uporedi sa danasnjim igrama.

Realno, od horor igara najvise nam fali nesto na tragu Undyinga.

Jeziviji je onaj dream level iz Makse Pejna od citavog Sufferinga.

Ne pretjerivati.:) Meni su SS2, prvi SH, Undying najbolji horori, ali ce mi u sjecanju ostati urezani vukovi iz prvog Tomb Ridera - tu sam se istraumirao. Ma kada god bi nesto iskocilo hladan znoj bi me oblio, tigar na primjer.:D

Fear 1 ima stvarno dobrih momenata, na primjer meni je bila najjezivija scena kada se prvi put susrecem sa onima sto nestaju, tu sam se bas iscimao.

Poslednja izmena:
dead space?

i condemned je bio pristojan i inovativan.

Poslednja izmena:
^ slazem se za dead space i dodajem call of cthulhu...

Od Undyinga i moja dva vickasta drugara su mi ostale traume :hair:... ali i njima takođe. :mad::-devil-:

Stalker je odlican horor, ima nivoa u onim napustenim fabrikama koji lede krv u zilama, samo sto je to ta vrsta horora koja se gradi pricom, atmosferom, zvukom, a ne iskakanjem samare iz svakog drugog coska.

Mene klasicni horori uopste ne plase tipa Outlast, Amnesia i uopste horori sa konceptom undead kripova, leseva, serisjkih ubica, duhova i...nekao taj klasican koncept horora mi nije interesantan jer je toliko vec vidjen da jednostavno me ne plasi jer mi je nemoguce da se poistovetim sa likom u ulozi nekoga koga jure duhovi lesevi fredi kruger...recimo da sam vise skakao na dead space nego u outlast-u a stalker mi je najjaci horor...tamo je strava na daleko visem nivou i ona ne dolazi samo od iznenadnog napada kerova vec se gradi tokom igre i zbog price i setinga gde je imerzivnost ekstremno visoka...zato sam u stalkeru skakao sa stolice za identican koncept scene koja me u outlastu uopste nije dotakla...isto vazi i dead space koji je klasican horor na iznenadjenje, isti koncept kao outlast ali na hard nivou vrlo brzo osetis tu klaustrofobiju, nedostatak resursa, sci fi, osvetljenje i sve te to vrlo brzo uvuce da se poistovetis sa likom...

Poslednja izmena:
Skoro sam odigrao Outlast, i s zadovoljstvom cekam DLC koji izlazi pocetkom narednog meseca. Atmosfera je odlicna, mrak, baterije na kameri se trose, uvek je tu mogucnost da ostanes bez ikakvog osvetljenja, nemas nijedno oruzje, kad te spaze oni ludaci, jedino mozes da bezis i da se sakrijes negde. A i prica je okej, nije razocarala.

Sto se tice S.T.A.L.K.E.R-a, to je horor na sasvim drugacijem nivou. Dovoljan je onaj jedan nivo u podzemnoj laboratoriji kad krenu kutije i razni predmeti da se podizu, a nikako da naidje poltergeist, ne znas odakle ce da se pojavi ili ce neki snork da ti izleti. Ili kad cujes dahtanje bloodsucker-a, i ne znas sa koje strane ti prilazi, jos onako polu-nevidljiv.

Slenderman the Arrival je za mene isto odlican horor. Sama njegova silueta mi stvara jezu.

Nazad
Vrh Dno