Undying je zaista neponovljiv... takva šteta što je puko' s prodajom i što se momentalno odustalo od nastavka.
Mislim, možda je i bolje što je tako ispalo, pogotovo ako bi eventualno ukakili taj nastavak, ali opet... voleo bih da se nešto slično pojavi, malo je takvih igara.
Posle njega sam prestao da igram horor igre... duga je to priča i jednom sam čak napisao kilometarski post, ali ne bih imao živaca da pišem ponovo o tome i da se prisećam trauma... :d
Ovo i Isolation ću da probam čisto reda radi, ali teško da ću ih privesti do kraja.
Odlican je undying naravno, spomenuo sam SH zbog tvrdnje da 3rd person igre ne mogu biti jezive i strasne. To jednostavno nije tacno a SH je dokaz.
Moja poenta je da igra iz treceg lica itekako moze da uplasi igraca![]()
Po cemu je Undying kompleksniji od Silent Hilla? Silent Hill ima svet kao jedan Star Wars koji mozes da ispunjavas dokle hoces iznova i iznova i da bude svez i kul. E sad sto Ameri to ne mogu da urade tako dobro kao Japanci, to je vec njihov problem. Ne bih isto rekao za Undying, koji je presjajna igra, ali daleko ispod kompleksnosti Silent Hill-a.ispod je daleko svaki silent od andajinga.
što reče miško, daleko najkompleksnija igra do sad. čista umetnost u punom smilsu reči .
Ok, to je sada stvar ukusa, ono koga sta vise radisilent je japanski koncept horora , gde su mnoge stvari nabacane , random i potpuno besmislene, u cilju gradjenja jezive atmosfere.
japanci imaju potpuno drugačiji koncept patnje, bola i straha nego evropljani.
u undyingu postoji mnogo dubljih layera priče, koji su apsolutno istorijski utemeljeni, i što je vrsta provokacije, ili javljanja odredjenim strukturama moći koje su na vlasti
u "zapadnom svetu" poslednjih ~200 godina .
u andajingu sve ima svoje zašto. sve je hirurški tačno objašnjeno i nema deus ex machina momenata, piramid hedova, i ostalih bućkuriša
koji se baziraju na strahu radi straha.
Nešto slično radi i mijazaki sa igrama koje sam potpisuje . Izvanredna socijalna provokacija izvanrednog intelektualca i umetnika.
ps- barker nije amerikanac , nego englez .
Ne koristi "isti fazon", zato sam ga i spomenuo. U RE su kamere fiksne i to je namerno tako uradjeno zbog gradjena atmosfere (a ne zbog ogranicenja konzole) dok je SH ful 3d i opet vise nego uspesno plasi igraca. Strava je subjektivna stvar, nesto sto tebe plasi ne mora i mene ali bio si iskljuciv u svom izlaganju a tvrdnje si zasnovao na osnovu "gledanja" igara, sto je besmisleno. Odigrao sam verovatno sve horor igre koje nesto vrede i dobro se secam Silent Hilla na soniju tamo krajem devedesetih godina, nisam bre smeo na pisanje da odem od straha. Moja poenta je da igra iz treceg lica itekako moze da uplasi igraca![]()
sto se tice undying-a, vrh je to igra, al po mom misljenju nije to survival horror... u sustini sve gde mozes i malo da se bahatis sa municijom i slicno gubi taj survival aspekt...
secam se da sam igrajuci npr RE slavio svako nalazenje municije ili herbs-a, pa ih stekam ko blesav... meni je to veca tenzija nego ovaj fazon koji preplavljuje novije horore "sakrijes se dobro i bice sve ok"...
^ davno sam igrao, pa se ne secam bas najbolje, al mi onako generalno prolazi krog glavu da nisam imao prob sa "naoruzanjem" kao sto je bilo u SH ili RE (doduse igrao sam samo keca SH, shame on me)...
sa druge strane, secam se da nije bilo kao u CoD-u ili BF-u, pa sam zato stavio "u sustini sve gde mozes i malo da se bahatis sa municijom"... u svakom slucaju, vrh je igra, a TEW ce doci na red posto predjem jedno 10, 15, 20 igara koje su mi trenutno na cekanju![]()
Ima vise mesta gde se menja dinamika igranja i dize tenzija takvim "intervencijama" ali je uglavnom iza ledja. Bio je recimo i solidno strasni suffering, pa i dark souls je u sustini horor igra, ima nekih bas jezivih deonica. Nebitna je perspektiva, barem za veliku vecinu igraca.SH je pun tih promena perspektive i ugla kamere, cesto da ti onemoguci da zaviris iza coska i poveca tenziju, ili da te fokusira na nesto bitno. Slicno kao i u p&c avanturama.
Heh, drži nekakvo predavanje a na kraju uradi upravo ono što kao pokušava da kritikuje.
FEAR jeste strašan, iako nije prvenstveno horor igra.
andajing, dark souls i jedi knight JESU najbolje igre svih vremena .
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari