Šta je novo?

The Elder Scrolls V - Skyrim

Zanimljivo je to da se vecito uporedjuju ove nove igre sa onim starima od pre 10 godina i to non-stop!Dali je taj neki osecaj odusevljenosti ostao negde urezan u glavi kada su pocinjali igracku karijeru,tako da im je svaka igra bila perfektna ili su danasnje igre stvarno tako lose?Moje prve igre sam poceo igrati na Schneider Amstrad CPC 464,ali nikada nisam gledao i uporedjivao igre na taj nacin,cak sta vise mislim da je sve to isto!

Mudro zboris bro82! Ja sam odrastao uz Schneider CPC igre. Spadam u generaciju koja je igrala igre od njihovog nastanka pa do sad, prateci evoluciju video igara koja je neminovna. Nemam nikakav osecaj nostalgije prema starim igrama i mogu da kazem da je SKYRIM nesto najbolje sto sam ikada igrao! I moram da dodam da igram SKYRIM na gamepadu jer mi je bolji osecaj, sad ce neki zagrizeni PC igraci mozda pomisliti da je to svetogrdje, ali vidi se da je inventar prilagodjen konzolama. Nikad nisam imao konzolu ali nemam nista protiv njih i ovaj inventar mi se svidja vise nego onaj u TES3 i TES4. Kome se ne svidja inventar nek ceka neki mod, mozda ce uspeti da naprave po njihovom ukusu.

Poslednja izmena:
Ne mogu da spavam...mislim u igri :d. Zakupio sobicu u Riverwoodu i hocu da legnem preko noci ali kada mi se otvori sleep meni ne reaguje na enter da potvrdim koliko hocu da spavam..mogu samo na tab da izadjem...wtf?

Ne treba druge ubedjivati da je nesto dobro,samo zato sto se meni svidja i sto ja mislim da to tako treba,ali potpisujem sve sto si napisao!Mogu i ja slobodno reci da je ovo nesto najbolje sto sam igrao,a igrao sam svasta nesto!

+ 100 :)

Tacno tako nemam sta da dodam, nek igra ko sta hoce, ja nemam nameru nekog da ubedjujem da je nesto dobro jer smo svi razliciti.

ne mogu da se resim ovog glupavog problema. Dok igram sve je normalno, radi odlicno, fps 60. Kad izadjem iz igre na dekstop i udjem sledeci put (posle nekoliko minuta) fps je 15-20, sve usporeno i kilavo. Pomaze jedino restart sistema, nekad cak i dva.

Disableovao sam u biosu integrisanu grafiku na ploci, misleci da ona mozda pravi problem, i dalje isto. Ima li iko neku ideju? Mogu i ovako da igram ali smara cinjenica da ne mogu da izadjem i udjem posle pola sata a da ne restartujem sistem i da se nadam da ce i to da uspe.

Inace kad se ovo desi i druge igre u koje udjem mi rade sa 40% snage, reicimo Deus ex ide na nekih 30ak frejmova a inace je isto zakucan na 60, dakle kao da se nesto desi sa drajverom, kao da pukne. Koje vi koristite, tj koji bi bili najstabilniji ? Samo cu skyrim igrati duze vreme, nista drugo me ne zanima :D

Par pitanja:

1. Kako bi igra radila na mojoj masini iz potpisa ako neko ima slicnu pa zna otprilike?
(video sam minimal i recommended system requirements al mi to nista ne znaci)
2. Koliko kosta original igra kod nas?
3. Izgleda li igra bolje na PC-ju ili Xbox-u?

Hvala! :)

Par pitanja:

1. Kako bi igra radila na mojoj masini iz potpisa ako neko ima slicnu pa zna otprilike?
(video sam minimal i recommended system requirements al mi to nista ne znaci)
2. Koliko kosta original igra kod nas?
3. Izgleda li igra bolje na PC-ju ili Xbox-u?

Hvala! :)

Letece kod tebe sve na ultra high cak i AA na 8x! Izgleda mnogo bolje na PC-ju nego na Xbox-u.

Vidi moju masinu. Slabija mi grafa pet puta a igra radi sve na high 30-50fps. Stavi obavezno onaj patch od 222 MB.

Pa mogu da ga pitaju da im "pozajmi" ... ako im treba portovanje na iphone kao sto rekoh.

Skyrim ne moze da prodje kao hodnik-igra u svetu gline i akvarela sa "naprednom tehnologijom iz poznih 90-ih" . I gde je poenta nesto drugo osim zvake za naivne kakva je "ovde ne postoje dve iste teksture".

Kakve to veze ima sa prodajom šešira u Meksiku? Ti možeš igru praviti u bilo kom endžinu ako zadovoljava tvoje potrebe. Mehanika Skyrima ili nekog RPG-a, nema nikakve veze sa grafičkim mogućnositima jednog endžina! Ne postoji corridor shooter endžin koliko ja znam da je neko napravio koji služi samo za to i ni za šta drugo! Dakle endžin je samo alat i ništa više... A što se tog grafičkog dela tiče, teško da možemo reći za Skyrim da briljira i da nas ostavlja bez daha! Prema tome ne vidim koja je poenta tvog komentara osim da malo popljuješ Karmaka!

I btw, to što Karmak gura Open GL i ne troši svoje vreme na kozmetičke trikove aka "tesalacija", ne mora da znači da je to automatski loše...

Si probao misem da potvrdis?

Nece ni misem ali kada sam restarovao igru proradilo je...verovatno neki mali bug sada mogu da odmorim pre nego odem u onaj rudnik kraj sela da vidim sta ima :p

Kazite mi da li...

...tamanite vojsku drugih fakcija kad naletite da vode zarobljenike? Ja sam odabrao da oslobadjam ove stormcloack pobunjenike.

Čoveče, ja sam obišao celu planinu (za taj q) u pravcu kazaljke na satu, dok nisam našao putić koji vodi na vrh i ulaz u dungeon, a bio mi je ispred nosa, odmah iz sela sam trebao da produžim ka planini...:lupko: Ali sam zato , dok sam tražio put, naleteo na brdo zanimljivih lokacja (da ne pravim spoiler). E to je char TES-a :)

Put se lako nalazi, odmah pored kule, pa na levo iza planine. A ispod kule niz put je ona baba mage :-devil-:

OK. Cisto sam hteo da vidim jel igra stvarno optimizovana za quad core procesore ili je sasvim dovoljan i dobro klokovan c2d. :)

Hebo vas Karmak, imate temu industrija igara pa tamo navijajte ovde se diskutuje o vaznim stvarima - branju cveca na livadam skyrima bre :d

Kakve to veze ima sa prodajom šešira u Meksiku? Ti možeš igru praviti u bilo kom endžinu ako zadovoljava tvoje potrebe. Mehanika Skyrima ili nekog RPG-a, nema nikakve veze sa grafičkim mogućnositima jednog endžina! Ne postoji corridor shooter endžin koliko ja znam da je neko napravio koji služi samo za to i ni za šta drugo! Dakle endžin je samo alat i ništa više... A što se tog grafičkog dela tiče, teško da možemo reći za Skyrim da briljira i da nas ostavlja bez daha! Prema tome ne vidim koja je poenta tvog komentara osim da malo popljuješ Karmaka!

Ajde ovako, ako cemo i ovde da pocnemo istu raspravu u kojoj ja tebi treba da objasnjavam o sesirima u meksiku.
Naravno da ce limitacije endzina da uticu na mehaniku igre. Primer - iD Tech5 recimo NE PODRZAVA gomilu stvari koje su od kljucnog znacaja za ovu igru recimo. Prosto i jednostavno. Da bi TES V imao TES u naslovu, igra treba da bude OPEN WORLD, pre svega. A posto nismo u proslom veku (sto neki i dalje ne kapiraju izgleda), igra bi trebalo da ima i dinamicko osvetljenje, a i smenu dana/noci i vremenskih uslova kao plus.
Tamo gde sve to nije potrebno, u recimo hodnik-pucacinama kakav je Rage, iD Tech5 endzin je sasvim dovoljan, ako se izuzmu ostale gluposti, tj, kad endzin radi kako treba. I endzin pre svega ne treba da riknjava i da komp dovodi do topljenja ako mapa, tj nivo predje velicinu za koju endzin nije pravljen (kao UE3 primer drugi)...Ne moras da mi verujes uopste niti da pridajes znacaja onome o cemu pricam, ali to je lepo sve dev iz Bethesde objasnio (doduse blazim recima), kada su ga pitali u vezi Tech5 u Skyrimu.

I valjda je sad svima jasno (pa i onima koji su onomad ubedjivali druge da ce Rage biti openworld sa ogromnim mapama i cudom od endzina i trtemrte) o cemu se radi? Probao si taj Rage na kraju? Ne videh nigde tvoje utiske o samoj igri u toj temi? Osim standardnog advokatisanja Karmakovom liku i delu i njegovim uber megateksturama...

Endzin je alat, ali cekicem ne mozes napraviti svajcarski sat;)

I btw, to što Karmak gura Open GL i ne troši svoje vreme na kozmetičke trikove aka "tesalacija", ne mora da znači da je to automatski loše...

Nije lose, wow, OpenGL (za koji bese i sam Karmak rekao da zaostaje za DX?)...ludilo. Uostalom to i nije bitno ovde (osim za one koji igraju grafiku) i ocekuju da ih sto se grafickog dela tice - ostavlja bez daha? Da briljira? Nemam pojma, ali kao igrac prethodnih TES-ova ja sam dobio i vise nego sto sam se nadao (bar ovaj uvodni deo u kom sam) i ne mogu da skapiram te price kako je grafika bezveze (a nije), kako je igra SMOR (lol), kako se ocekuje ne-znam-sta (opet grafika), ali tu su konzole blablatruc...A prvi dungeon u koji sam otisao zarad sporednog kvesta je bio veci i raznovrsniji od nivoa u 99% igara ove godine?? O cemu pricamo ovde...? Kako grafika ne valja? :d

Poslednja izmena:
Да ли је још неко потпуно баталио квестове... И нако изласка из пећине отишао одмах у истраживање? Након тог изласка сам се окренуо на лево круг, уз брдо, па у малу тврђаву из које сам бежао, да би кренуо на рандом...

@nuclear, ja sam samo dosao u prvo selo riverwood da uzmem pokoji side quest i bacam se na istrazivanje , necu ni ja main quest da diram jos dugo :) Zato apelujem na sve da bilo sta sto ima veze sa main quest story stavljaju u spoiler tagove :)

Ja sam tako krenuo da igram. Evo tek na lvl 10 sam zvekno onog prvog zmaja... Spartam unaokolo, cistim pecine od zlikovaca i budzim sneak i archery skill.

Ja sam izmlatio 3-4 zmaja level 11 sam imam cetri ona "shauta", isto istrazujem sve zivo ali radim i ove sporedne questove, potrebe nemate da se tripujete kao Bear Grylls i idete po divljini, samo lepo uletite u grad pokupite sve zive i mrtve questove i stiklirte ih da se pojave na mapi, onda resavate one koji su vam najblizi i tako lagano jedno 10dana pa onda na main quest :d Na taj nacin ce te odraditi celu mapu...ja krenem na neki quest i relano dok dodjem do te lokacije treba mi 2h igranja jer usput nema sta nema...

Odlicna igra, vec sada mogu reci da je mozda i najbolja koju sam igrao, igram je neprekidno od kad sam js skinuo jako sam puno presao mape i ne mogu vam opsati kakvih sve "mini prica" i likova ima, jednostavo fantasticno je....

Poslednja izmena:
To je jedina igra koju čuvam na hardu i dan danas... Čak sam je portovao i za OS X :D

Nažalost nema više takvih igara. Project Offset je bio možda i poslednja šansa da ovaj žanr malo živne!

Nešto slično po mehanici Blade od Darkness-u danas imaš na PS3. Demon's Souls i Dark Souls (ovo je izašlo i za x360). Topla preporuka. :)

Tamo gde sve to nije potrebno, u recimo hodnik-pucacinama kakav je Rage, iD Tech5 endzin je sasvim dovoljan, ako se izuzmu ostale gluposti, tj, kad endzin radi kako treba. I endzin pre svega ne treba da riknjava i da komp dovodi do topljenja ako mapa, tj nivo predje velicinu za koju endzin nije pravljen (kao UE3 primer drugi)...Ne moras da mi verujes uopste niti da pridajes znacaja onome o cemu pricam, ali to je lepo sve dev iz Bethesde objasnio (doduse blazim recima), kada su ga pitali u vezi Tech5 u Skyrimu.

Ovo je bilo ranije, ali vise i nije tacno jer nemas prepreka da pravis open world rpg igru velicine TES sa sve TOD ciklusom i ostalim glupostima.
Za velicinu mape isto vazi. I Skyrim i Oblivion su ~40km.kv. i uvek se posle cepkaju na manje segmente koji idu u level streaming, sto je ujedno i nacin kako mora da se radi ovoliki open world.

A zapravo postoji odlican razlog zasto su TES igre do te velicine (isto kao sto je ue jedna ue mapa limitirana na 10x10km) jer nesto drugo odredjuje koliko ce ta mapa zapravo biti upotrebljiva i primenjuje se na sve fps, tps, action, rpg endzine (osim ako nisu striktno pravljeni drugacije tipa Infinity) a to je preciznost sa pokretnim zarezom (floating point precision). Cak i da imas vecu mapu nebitno je jer ce ovo da je napravi neupotrebljivom. U praksi, posle eksperimentisanja sa vise endzina (racunajuci i open world reklamirane), sigruan si do nekih 5 km od point of origin tacke. Prosto govoreci, negde blizu pocetka taj broj ce biti 34.45379808123 (cisto lupam decimale), a sto vise odmices od 0,0,0 koordinata sve ce ostajati manje decimala iza zareza za racunanje sto ce uzrokovati ozbiljne probleme sa animacijom, shaking hud itd. Ako te zanima mozes ovo veoma lako da istestiras.
Zato su i Skyrim i Oblivion tu do oko 3.5km u svakom pravcu. Konkretno znam coveka koji je radio mod za Obivion mape velicine 320km (oko 9km od pocetne tacke) , open problem nije bila velicina mape vec nedostatak preciznosti zbog cega je mapa bila neupotrebljiva.

Poslednja izmena:
A zapravo postoji odlican razlog zasto su TES igre do te velicine (isto kao sto je ue jedna ue mapa limitirana na 10x10km) jer nesto drugo odredjuje koliko ce ta mapa zapravo biti upotrebljiva i primenjuje se na sve fps, tps, action, rpg endzine (osim ako nisu striktno pravljeni drugacije tipa Infinity) a to je preciznost sa pokretnim zarezom (floating point precision). Cak i da imas vecu mapu nebitno je jer ce ovo da je napravi neupotrebljivom. U praksi, posle eksperimentisanja sa vise endzina (racunajuci i open world reklamirane), sigruan si do nekih 5 km od point of origin tacke.

Ovo zavisi od toga kakvu metriku primenjujes. Uvek mozes da dodelis drugu jedinicu mere za jedan unit u okviru endzina. Npr, da predjes sa metra na centimetre ili kilometre. Naravno, u skladu sa tim moras promeniti i neke druge parametre koji se tichu fizike, detalja, kamere itd. kako bi dobio zeljene efekte.

Napaliste i mene,nikada ovo nisam igrao (odn. ranije delove),instalirao malopre,i odusevio se :) zilet+6mb patch+222mb patch na konf iz potpisa na ultra radi 40-60fps,u 90% situacija je 60fps.
Veoma zanimljiva igra,pre 20-ak min sam krenuo,jedino me nervira sto me leshe svi od batina.... 10 puta loadujem da bi ubio nekog tipa,i nema sanse...

Dali mozda ima informacija koliko traje main quest i koliko je level cap?

Ovo zavisi od toga kakvu metriku primenjujes. Uvek mozes da dodelis drugu jedinicu mere za jedan unit u okviru endzina. Npr, da predjes sa metra na centimetre ili kilometre. Naravno, u skladu sa tim moras promeniti i neke druge parametre koji se tichu fizike, detalja, kamere itd. kako bi dobio zeljene efekte.

Mozes da guras donekle, ali ne u nedogled. Neka preporuka dokle se ide je do 4x manji shrink. Konkretno ovo i ja koristim za space sim igru, a drug koji je radio kod je iovako imao poprilicno posla oko kontrola letenja.

Ja sam tako krenuo da igram. Evo tek na lvl 10 sam zvekno onog prvog zmaja... Spartam unaokolo, cistim pecine od zlikovaca i budzim sneak i archery skill.
Nadam se samo da ovde ne moze da se zabaguju kvestovi kao u Oblivionu gde sam tako "slucajno" ubio nekog tipa sto je bio vezan za kvest pa posle nisam mogao da ga zavrsim.

@Raic
Main Quest nisam ni pipnuo do sada,a i ne planiram!Hocu da otkrijem i obidjem sve zivo,ocekujem barem 150 sati zabave!Ovo sam pitao cisto informativno!

Nazad
Vrh Dno