Šta je novo?

The Elder Scrolls V - Skyrim

Za nativne 4K igre sam čuo da će se nekad pojaviti, pa sam zato izneo tu pretpostavku. Dakle to ne znam pouzdano ali nekada će se takve igre i pojaviti, verovatno za dve do tri godine na PC-u.

Za PC vec postoje 4K igre (moguce je renderovati igre i u puno vecim rezolucijama) ali za konzole tesko zbog tehnickih ogranicenja. Konzole 4K rezoluciju mogu da proguraju uz maksimalno 24 fps-a. Mozda dodje do izmene specifikacije pre launch-a pa se i to promeni. Za sada je situacija takva da 4K igara na PS4 nece biti.

a i ti sad pricas kojesta. kako god da izgleda na konzoli uvek ce bolje izgledati na napucanom pc-u sa modovima.... i za pc ce stici next gen hardver koji ce biti next gen-iji od onog u konzolama

Sto rece Kosta, sledeci ES ce tek za 4-7 godina. Zavisno od toga da li ce u medjuvremenu raditi i na Fallout 4 ili ne. Za to vreme grafika ce poprilicno napredovati i ocekujem kvalitet slike jako priblizan stvarnosti. Graficki modovi za PC ce postojati ali ce vremenom donositi sve manje i manje prednosti u odnosu na vanilla igru jer ce teksture biti na prilicno visokom nivou produkcije i nece biti puno ljudi koji ce moci da postignu taj kvalitet a da su spremni da to ponude za dzabe, kao mod.

Danas imas puno grafickih modova za igre sa teksturama niske rezolucije kao sto su GTAIV i Skyrim, ali dobar deo tih modova iako ima mnogo ostrije teksture isto tako ima grozne teksture (u dizajnerskom pogledu). Za Crysis 3 ne znam ni da ima modova za teksture koji poboljsavaju izgled originalnih. Ako i bude, bice jedan do dva paketa maksimalno. Kako igre sve vise napreduju i postaju tehnicki zahtevnije, tako ce i moderi imati manji uticaj na njih.

Za nativne 4K igre sam čuo da će se nekad pojaviti, pa sam zato izneo tu pretpostavku. Dakle to ne znam pouzdano ali nekada će se takve igre i pojaviti, verovatno za dve do tri godine na PC-u.

Pojaviće se 100% neke igrice (ali baš tog tipa :d Angry Birds, Braid, World of Goo i te bas dobre igrice... i to čak protovi prvo).
Nešto veličine i kompleksnosti TES će izaći u 4K jedino ako bude rađeno u istom engine-u kao SKyrim (sa sve low res texturama), znam da je tehnologija renderovanja grafike na konzoli drugacija od one na PC ali da baš se postigne takav kvalitet grafike kako danas na PC u 4K na next-gen konzoloma teško, vrlo teško... s obzirom da neće imati nekog GTX Titan-a ili sendvić HD7990

Tek dok se pojave pristupačniji 4K display, proćiće još dosta vode Dunavom.

ma kakve 4k igre u narednoj generaciji konzola mož samo da sanjate... o tome ja pričam, znam da na pc-u možeš da guraš i sad u 4k ako oćeš.

dalje, ok to što ti g@w pričaš, ali ne shvataš šta ja oću da kažem. na pc-u eć uvek biti lepša grafika. pa ni nemodovan skyrim na high nije isto kao skyrim na box-u, lepši je mnogo. i svaka multiplatformska igra sad je lepša na pc-u. osim ako nije direktan port sa konzole, pa je ograničena igra jer su developeri ograničeni u mozgu.

Ako TES VI bude na nivou Battlefield-a 3 samo sa lepsim efektima i to ce biti puna kapa. Bolje od toga za jedan open world RPG tesko da mozemo da trazimo.

A i TES developeri nikako ne bi smeli da se fokusiraju previse na grafičke tehnikalije, neko na priču, kompleksnost questova i sve sitnice koje će taj open world učinite zanimljivijim.

Videćemo sa Witcherom 3 kakav će biti novi standard.

Ako TES VI bude na nivou Battlefield-a 3 samo sa lepsim efektima i to ce biti puna kapa. Bolje od toga za jedan open world RPG tesko da mozemo da trazimo.

Kakav BF3, pa to ce za koju godinu terati tableti (Tegra 5). Bice daleko bolja grafika od BF3, Crysis 3 i ostalih igara. Ako si video Capcom demo sa predstavljanja PS4, e pa izgledace daleko bolje i od tog demoa. Pet godina je mnogo vremena. Ako izbacimo Crysis iz jednacine najlepsa igra 2008. godine i najlepsa igra danas su nebo i zemlja.

Ja sam poprilicno siguran da ce TESVI izgledati bolje i od BF5 (ukoliko bude tempo izlazenja na dve godine). Oblivion je u momentu pojavljivanja brisao pod sa svim igrama, nema veze sto je open world.

Mada ja mislim da ce pored Cryteka, Bethesde, Rockstara i Naughty Dog-a u ovoj generaciji konzola najvise da pruzi Avalanche Studios na grafickom planu. Oni su od svih studija najdalje otisli na implementaciji proceduralno generisane grafike i ocekujem da ponude mnogo detaljniji i lepsi sandbox od sada vec matorog Just Cause 2. Ono sto hajpuje onaj sarlatan Bruce Dell, momci iz Avalancha su vec implementirali i idu dalje na tom planu.

Tokom ove generacije, proceduralna grafika za generisanje pejzaza u kombinaciji sa nekim kvazi path tracing enginom zaduzenim za lightning efekte bi mogli konacno da preuzmu primat.

Videcemo... za nekoliko godina.

Ne znam da li je neko kačio već :) Obrada The Dragonborn Comes by Malukah je takođe sjajna...

Cak i bantiti znaju za slabu tacku svih cuvara:

Pomoc :)
Neko od vampira me potkacio, nisam se lecio :) i sad sam ja postao vampir. U bilo koji grad da krenem, svi me napadaju. Pokusao sam da sacekam kasno u noc i da odem do neke farme. Cim provalim u kucu i prisunjam se NPC-u on izmomenta ustaje i napada me. Nece da lezi da ga posišem :D

ili odes u college of winterhold, tamo te niko ne dira i sises one sto spavaju. ili odes u riverwood i tamo gde si iznajmljivao sobu pitas "konobara" da li je cuo da se nesto desava. ne znam kako ide razgovor ali znaces kako da se izlecis

Nema sanse nikog ista da pitam, jer me odma svi atakuju :) Jedino ako mogu direkt da se transportujem do koledza, ako kazes da me tamo nece dirati...

odes tamo, nahranis se i vratis se u riverwood. tako sam ja. mrzelo me da se vecito hranim

Idi leči se. Kod magičara u, valjda, Morthal, da te ne smara vampirizam svaki čas.

Ne mogu nigde da mrdnem jer me svi napadaju. Nocu se nekako dogegam do grada, uzmem bocicu za nevidljivost i opet me vide i napadaju. Sto je najzesce, kada pokusam da se prisunjam nekom liku koji spava, on odmah ustaje i kasapi me :)

Evo ga save, pa ako neko moze da pomogne. Jos ako bi me izlecili :d

nesto ne radis dobro. ako se prisunjas, znaci sa ctrl, dobices opciju da ga dzeparis ili pijes krv. sacekas noc i odes na koledz, tamo retko ko i prolazi. levo su spavaone. ja sam se tu redovno hranio dok mi nije dosadilo.
ima li neki mod da se pratioci sklanjaju s puta? hteo sam vec da ga iskasapim koliko me nervira.

Ma znam da moze da se prisunjas i da pricas ili da pijes krv, ali sada to ne radi. Znaci samo krenem prema spavacu a on se vec budi i ustaje. Ako i dalje imas instaliranu igru, probaj moj save....

imam, upravo igram...sad cu probati
edit:
e ovako, probao sam. ti nisi jos bio na koledzu pa ne mozes ni da pristupis.
otisao sam do gradica jednog, i stvarno se bude sto znaci da sneaking moras da imas na vecem levelu. znaci vezbaj sneaking negde da bi ti se popravio :d i bez problema ces to odraditi...mene mrzelo

Poslednja izmena:
O, hvala ti razbojnice :) Kazi mi kako da upotrebim moci vampira. Bilo sta da izaberem nista se ne desava, kao da su magije neaktivne.
Ps. kako si resio ?

Vampirske moći se koriste isto kao zmajske reči (pogledaj u Kontrolama, kod mene je srednje dugme miša).

Kako sam rešio? Pobegoh iz onog gostoljubivog okruženja u divljnu, izlečih se, promenih malo opremu, nalete na mene kurir (tako da nisam morao da tražim nekoga), bacih pomenute čini i nahranih se. Posle toga odoh u Morthal da nadjem onog vrača što može da izleči od vampirizma, ali nije bio za saradnju, cenim da najpre mora da se uradi neki zadatak.

P.S: kurir je dao pismo od nekog jarla, pogledaj u inventaru.

Imam jedno pitanje vezano za legendary skills. Kada resetujem vestine koje sam nagurao na 100 (one handed, heavy armor, enchanting i smithing) znam da se vrednost vestine vraca sa 100 na 15 i da time fakticki postajem ponovo novajlija, medjutim ono sto me interesuje jeste sta se desava sa recimo one-handed oruzijem i oklopom - da li se i one resetuju pa recimo damage jednog OH sword takodje ide sa 350 nazad na 100 a armor rating jednog heavy armora umesto da bude npr. 250 ide nazad na 70 ili oni ostaju isti pa se i dalje unapredjuju do nekog nivoa?
Takodje, kada resetujemo enchanting sa 100 na 15 da li gubimo i mogucnost da stavljamo dva enchanta na oruzije ili to ostaje kao mogucnost, i ako ostaje da li su enchanti isti ili slabiji?
Na kraju, kada se postane legendary i pocne se ponovo unapredjivati neka vestina da li dobijene perkove koristiti za ulaganje u tu legendary vestinu koju najcesce koristimo kako bi opet napunili drvo te vestine ili ulagati u neku drugu koju jos nismo dosli do 100?

Da, posto skill povecava dmg ili armor ako resetujes smanjices i dmg i armor. Takodje ces izgubiti mogucnost da enchantujes 2 efekta jer se svi perkovi skidaju sa skill drveta.

Ako zelis nesto da resetujes ja preporucujem: summoning (levelujes se ko ludo bacanjem soul trap na isti les 10 minuta), pickpocketing uvek ima ko da se opljacka, lockpicking ako istrazujes ceo svet imas vise nego dovoljno brava da dva puta izlevelujes, alternation ima vise kombinacija za brzo levelovanje, smiting nije losa ideja kao imas stpljenja i nadogradio si vec sve sto zelis pogotovo ako nadjes jedan permanent spell koji ubrzava, item koji dodaje skill takodje i enchantujes 3-4 itema sa smithing enchatom tako da dobijes vise skilla kad upgradujes oruzija i oklope koje napravis.

Probao sam sa pickpocketing ali mi on smanji carry weight za citavih 100 sto mi je neprihvatljivo. Resetovao sam OH, smithing, enchanting i heavy armor pa cemo da vidimo kako cu da guram sa tim... Hvala na savetima.

Odakle sad to legendary, nesto novo?

Nazad
Vrh Dno