Ne znam da li je dobro poređenje, ali ova priča oko upotrebe AS-a i nV podseća na onu oko Edisonovog otpora prema upotrebi dvosmerne struje. Treba uskratiti kvalitet i napredak zato što naš hw nije u stanju to da isprati.
Nije ti dobro poređenje. Nvidia se ne opire upotrebi asinhronih šejdera (dvosmerne (lol) struje) već ih jednostavno nije implementirala pre dve godine, a biće implementirane u narednoj generaciji. Sa druge strane, u GCN kartama je to - navodno - implementirano već toliko godina. Pa što ih onda niko nije koristio do sada? Ajde, pre par godina, ali evo, već godinu dana postoji Windows 10, izašla je gomila igara, i ispada da ništa nije pravljeno za DX12.
Drugim rečima, nema tu Edison šta da se opire niti da se šiba sa Teslom. Tržište (tj. developeri igara) će odlučiti šta će biti korišćeno. Pri čemu je pitanje šta će im od toga zaista trebati.
Nisi pročitao moje pitanje detaljno. Nisam govorio o DX12 već o trenutnim performansama trenutnih arhitektura.
Kako odrediti koja (čija) arhitektura je trenutno bolja (bolje radi)? Nevezano za DirectX.
Po tebi, koji su to faktori koji dokazuju da je jedna arhitektura bolja od druge? Koje parametre smatraš za merodavne? Koje kartice porediš sa konkurentnim? FuryX vs GTX980Ti? Cenovno?
Bojim se da se ne razumemo, ali odgovoriću na pitanje. Mene ne interesuje da li je jedna arhitektura bolja od druge. Niti je to moguće tako lako odrediti. Sve i da AMD karte dobiju "podsticaj", koja je poenta kada to dolazi nakon End of Life ciklusa? Sada trebam da smatram da je arhitektura bolja jer će karte stare 3+ godina bolje raditi od konkurentskih karti starih 3+ godina, dok su tokom protekle 2 ili 3 godine bile apsolutno gore?
Sve u svemu, mene ne zanima da dokazujem ili pokazujem koja je arhitektura bolja jer znam da se oko kriterijuma teško možemo složiti. Mene zanima koje karte imaju bolje performanse i prikaz u igrama koje su mešavina najvećeg kvaliteta, grafičkog i tehničkog pomaka, najbolje prodaje i da su vodeće igre najpopularnijih žanrova. Pa ti biraj. Plus onda dođe subjektivni kriterijum "šta ja igram" i "šta je najpopularnije u žanrovima koje igram više od drugih žanrova", koji celu tu papazjaniju dodatno začini. I koja karta u određenom vremenskom periodu (ne slažem se da to treba da bude trenutak, jer šta je trenutak?) jeste bolje rešenje, ta karta je bolja.
U protekle dve godine, Nvidijine karte su za mene bile bolje jer su nudile superiornije iskustvo u odnosu na konkurente. Koje su to igre? Recimo, za mene su The Witcher 3, Metal Gear Solid V, Dying Light, Far Cry franšiza (ma šta mislio o pojedinim njenim delovima, npr. 4 je bezveze, ali 3, Blood Dragon, sada Primal, sasvim dobre), Borderlands, ARMA 3, Project CARS, Killing Floor 2, Grand Theft Auto, ARK. Imaš igre koje su krš ali koje su bitne sa aspekta tehnikalija. Recimo, The Division. Postoje i razne igre koje su bitne, ali u suštini ne utiču ninašta, jer rade podjednako (ili dovoljno) dobro (ili loše) na svim kartama. To su Darkest Dungeon, Starcraft, Counterstrike, Dota, FTL, Elite, Divinity, Pillars of Eternity, takav će biti Overwatch itd. Dark Souls bi, recimo, po svim parametrima objektivnog kvaliteta trebao da bude u prvoj grupi, ali verovatnije je da će raditi loše na svemu, pa je bolje staviti ga u drugu

Isto kao i Total War, koji se raspada na bilo čemu. Uskoro će doći igre koje će biti relevantne, kao recimo Deus Ex ili Doom i tada će stanje za AMD karte biti nešto bolje. I sada, pogledam šta igram, sagledam, prisetim se ko je više kukao na izlasku svake od ovih igara.
Što se tiče poređenja samih kartica, smatram da treba porediti samo ono što je u cenovnoj klasi kada su performanse u pitanju. Međutim, šta sa onim situacijama kada je frka sa performansama perzistentna na raznim modelima? Problem je što je preterano prisutna situacija da čitava generacija ima probleme tehničke prirode ili nekakav inherentni problem sa hardverom, tipa Fury koji nema HDMI 2.0 podršku.
Takođe, šta kada se na nove drajvere čeka i po mesec i više dana? To je katastrofa situacija, jer mnogo kvari igranje, naročito ako je potrebno igrati multiplej naslov. Zamisli da izađe nova online igra, i da nekome (AMD-u, recimo

) treba mesec dana da zakrpi drajvere. Objasni ti nekome ko je platio svoju kartu više stotina evra da je zaostao u levelovanju i gomili partija, da su ga svi prešišali dok je on čekao na zakrpu. Džaba njemu što će kroz 2 godine dobiti podršku za asinhrone šejdere u nečemu što možda (ili najverovatnije) neće igrati, dok se nervira zašto ne može da uživa u potpunosti u svojoj igri koju ima sada i platio ju je 40-60 dolara.