Šta je novo?

The DirectX 12 Performance Preview: AMD, NVIDIA, & Star Swarm

R9 270x kupljena u Decembru 2014 placena 160e sad je skuplja,( ako se uopste moze naci)
Sta ima da kosta 160e a da je bolja od 270x?, da vas ne drzim u neizvesnosti...ne postoji.
I niko me nece ubediti da sam pogresio...:D

Naravno da nisi pogresio, ta karta je OK za te pare i fino se drzi vec godinu i po dana.

Palitova koju StormScion je bila 190 evra u prvoj turi u onoj firmi sto je propala posle toga (Eurolink bese?). 4850 je nedugo po predstavljanju mogla da se nadje i za 150 evra. Jeste tada bila drugacija situacija i drugacija stopa PDV na kompjutere ali to se mora uzeti u obzir kada se prica o best buy u Srbiji, o tome Storm i govori. Prosecan Srbin i njegova primanja su zaledjena u vremenu, standard je mnogo opao. Ponajvise kada su kompjuteri u pitanju jer su sada skupi kao kada sam kupio prvi komp krajem 90tih.

Sa druge strane imas jedan Playstation 4 koji kosta oko 400 evra. Stari model kada je bila aktuelna 8800GT je kostao oko 600 evra ako se ne varam. PS3 je terao igre u mizernim detaljima u sub 30 fps u sub 720p rezoluciji najcesce. PS4 neretko tera igre u 1080p u zakovanih 30 fps ili nekad i 60 fps. Neke igre imaju otkljucan fps koji se vrti od 35-45 fps. Nije nesto na sta su vlasnici 970 navikli ali kosta kao ta kartica. Poenta je da su oni napredovali, skoro pa dostigli novi standard kada je rezolucija TVa u pitanju, podigli prosecan fps (smesno jer je na PC u enthusiast varijanti 120/144 standard) a sve to po skoro 50% nizoj ceni hardvera.

Nama PC-jevcima je napredak usporio, placamo hardver skuplje a taj hardver za entuzijaste ne moze sve da tera u rezoluciji za entuzijaste (4K) uz fps za entuzijaste (144 fps). Cak ni izmisljena varijanta da se zaobidje nesposobnost AMD, nVidije i Intela na celu sa tatom Microsoftom, dodavanje hardvera tj. grafickih kartica nije dovoljna da igras najzahtevniju igru u 144 fps u 4K. Meni je to fail citave PC industrije.

Razmazili ste se vi meni, vidim ja :D

Odjednom bi 4k, to je tacno 4x vise pixela od 1080p, a takav skok NIKADA nismo pre imali u istoriji kompjutera. Uopste me ne cudi sto to tesko prolazi. 2007 smo se odusevljavali sa 1680x1050, a sada nam je malo 2560x1440 a to radi glatko i na 390 i na GTX970.

http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_390X_Gaming/10.html
http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_390X_Gaming/12.html
http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_390X_Gaming/15.html
http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_390X_Gaming/17.html

itd.

Budimo iskrene cak i karte od 200-220EUR teraju lepo sve u 1920x1080, a zatno bolje nego konzole, a cak se i 270x solidno drzi.

http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_960_OC/10.html
http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_960_OC/12.html
http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_960_OC/17.html
http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_960_OC/20.html

To sto postoje i karte od 350EUR koje drze 50+ fps stalno i uvek u 1920x1080 je nesto sasvim drugo. Svaka roba ima svog kupca. Meni je u 2015 neprihvatljivo da se u 1080p ne igram sa bar 40-50fps svuda i uvek i to govorim o MINIMALNOM fps i priznajem to sam spreman da platim. ;)

Ne moramo zalaziti u enthusiast rang uopste. Dovoljno je pogledati sta si mogao da kupis za 150-200 evra tada a sta mozes sada. Tada si mogao da kupis pomenuti 256-bitni 8800GT koji je bio nesto malo slabiji od najbrze 8800 Ultra kartice za pomenutih 200 evra (ti si verovatno pretplatio Leadteka 250 evra). Mogao si uzeti za 160tak evra 4850 256-bitni sa DDR3 (tada jos uvek aktuelna memorija) koji je bio ne toliko puno sporiji od najbrze karte tada. Mogao si uzeti za 160tak evra i 6850, isto 256-bitni, takodje sjajna kartica.

Sta mozes da uzmes danas? Skrnjdelje kao sto su 950/960... sa 128-bitnom magistralom, vec prevazidjenom memorijom, kartice mnogo sporije od najbrzih. Nekoliko puta sporije...

1080p je isto sto i 720p tada, prevazidjena tj. narodna rezolucija. Koliko vec dugo mozes kupiti IPS monitor te rezolucije za ispod 150 evra? Tj. mogao si do pre godinu dana...

Poslednja izmena:
Ne moramo zalaziti u enthusiast rang uopste. Dovoljno je pogledati sta si mogao da kupis za 150-200 evra tada a sta mozes sada. Tada si mogao da kupis pomenuti 256-bitni 8800GT koji je bio nesto malo slabiji od najbrze 8800 Ultra kartice za pomenutih 200 evra (ti si verovatno pretplatio Leadteka 250 evra). Mogao si uzeti za 160tak evra 4850 256-bitni sa DDR3 (tada jos uvek aktuelna memorija) koji je bio ne toliko puno sporiji od najbrze karte tada. Mogao si uzeti za 160tak evra i 6850, isto 256-bitni, takodje sjajna kartica.

Sta mozes da uzmes danas? Skrnjdelje kao sto su 950/960... sa 128-bitnom magistralom, vec prevazidjenom memorijom, kartice mnogo sporije od najbrzih. Nekoliko puta sporije...

1080p je isto sto i 720p tada, prevazidjena tj. narodna rezolucija. Koliko vec dugo mozes kupiti IPS monitor te rezolucije za ispod 150 evra? Tj. mogao si do pre godinu dana...

Da kartice sporije od najbrzih zato sto smo vijajuci famoznih 4k poceli dobijati svakih 6-8 meseci novu prilicno brzu karticu, a to "izivljavanje" je adekvatno ispratila i cena. Izbacivali us i jedni i drugi single GPU karte iste brzine kao predhodne dual GPU i zadrzavali slicnu cenu. Jos nismo sustigli 4k, ali 1440p ocigledno jesmo. Sada sa 2x GTX970 vec imas 4k u upotreb, a sa 2x980 imas fino igranje. Logicnije je da kupis lepo nesto za 200EUR i teras sve u 1080p i onako ce raditi kako treba. neces moci 4xAA svuda ali boze moj ni 8800GT nije mogao ni da cuje za AA u 1280x1024 u ono vreme.

EDIT:

Polako odosmo u off topic, da se mi vratimo na DX12.

Poslednja izmena:
Zasto bi puko 200 evra kada mogu dati 60-70% vise i dobiti 100% bolje performanse? Jeste, 970 kod nVidije je stvarno best buy tj. bang for buck ali to je problem. Best buy je bio 150-200 evra, danas je 350-400 evra. To je rezultat dominacije nVidije to jest nemanja adektvatne konkurencije.

Isto tako je Intel procesor cuvenog ranga cene ~180 evra uvek bio best buy od P3, P4 pa sve dok AMD nije izduvao, pa smo videli skok na 220, 240, 260, ne znam ni sam koliko kosta adekvatan procesor tog ranga danas. To bi trebao biti i5 K varijanta.

Zasto bi puko 200 evra kada mogu dati 60-70% vise i dobiti 100% bolje performanse? Jeste, 970 kod nVidije je stvarno best buy tj. bang for buck ali to je problem. Best buy je bio 150-200 evra, danas je 350-400 evra. To je rezultat dominacije nVidije to jest nemanja adektvatne konkurencije.

Isto tako je Intel procesor cuvenog ranga cene ~180 evra uvek bio best buy od P3, P4 pa sve dok AMD nije izduvao, pa smo videli skok na 220, 240, 260, ne znam ni sam koliko kosta adekvatan procesor tog ranga danas. To bi trebao biti i5 K varijanta.

4670k ili 6600k je oko 240-260eur, dolar je ucinio svoje. Ja sam moj platio 200 pre skoro 2 godine uzmi i to u obzir. Gledajuci tako na situaciju trebali bi sve cene grafika podeliti sa 1,2 Onda bi GTX970 bio 280EUR, a to je vec slicno kao X1900XT (isto jako trazena karta u svoje vreme i kostala je 260EUR) i tako dalje, da ne nastavljamo, pa i jedan 5850 je bio 250EUR i vredeo je svake pare. ;)

Odosmo u zestok off topic.

Kada je izašao 8800GT jedan evro je vredeo ~1.46$, potom je otišao i na ~1.57$, u poslednje vreme taj odnos se vrti oko ~1.12$.

Kada je izašao 8800GT PDV je bio 8%, danas je 20%.

Eurolink je tada već bio u debelim dugovima i gotovo sve je prodavao po nabavnim cenama, dugove je servisirao prodajom komponenti, a pravio je nove dugove prema dobavljačima koji su im dozvoljavali da povlače komponente na recku. Kada su se ugasili na kraju se ispostavilo da su ostavili dugove od gotovo milion evra. To je ubilo naše tržište, jer poverioci nisu imali od čega da se naplate, a ubijalo je polako naše tržište i pre gašenja, jer konkurencija naravno nije mogla da prodaje komponente po nabavnim cenama, a oni koji su to pokušali nestali su 6-12 meseci kasnije ili su predati trećim licima. To je jedan od razloga zašto nam je tržište danas ovakvo kakvo je, drugi je taj što je krajem prošle godine naš najveći lanac preuzeo zna se ko, a treći naravno opšte stanje u državi gde se više ništa ne prodaje, niti vrti...

Inače 8800GT je plasirana po toj ceni zato što nije mogla da tera tada aktuelni Crysis u dx10 modu na Visti u većim podešavanjima od medium-a, a to je praktično bila prva prava DX10 igra, a svi smo igrali na XP-u u dx9 modu na mid-high podešavanjima, jer nismo mogli drugačije, doduše 8800GT SLI je omogućio neki entry lvl. Ljudi zaboravljaju da je pre Crysisa 8800 Ultra koštala 830$....8800GTX 600$...8800GTS 640MB 450$....8800 GTS 320MB - 350$.
Desilo se to da je Crysis posramio sveDX10 karte, te su izašle jeftine revizije jer nikome ne bi mogli prodati karte po tim cenama i reklamirati kao DX10 karte, kada se sa njima baš i ne možeš igrati u jedinoj pravoj DX10 igri.
Sa druge strane imas jedan Playstation 4 koji kosta oko 400 evra. Stari model kada je bila aktuelna 8800GT je kostao oko 600 evra ako se ne varam. PS3 je terao igre u mizernim detaljima u sub 30 fps u sub 720p rezoluciji najcesce. PS4 neretko tera igre u 1080p u zakovanih 30 fps ili nekad i 60 fps. Neke igre imaju otkljucan fps koji se vrti od 35-45 fps. Nije nesto na sta su vlasnici 970 navikli ali kosta kao ta kartica. Poenta je da su oni napredovali, skoro pa dostigli novi standard kada je rezolucija TVa u pitanju, podigli prosecan fps (smesno jer je na PC u enthusiast varijanti 120/144 standard) a sve to po skoro 50% nizoj ceni hardvera.

Što se tiče priče oko konzola, ne poredi se GTX 970 sa konzolnim performansama, poredi se sa nekim G3258/GTX 750 Ti ~200e ili i3 4130/GTX 750 Ti ~250e kombinacijama... Digital Foundry je već potvrdio da ta kombinacija trenutno daje ekvivalentne ili za nijansu bolje performanse u odnosu na trenugnu konzolnu generaciju, na podešavanjima koja su na oko najpribližnija onim sa konzola.
[YOUTUBE]JxUPJdcChzE[/YOUTUBE]
[YOUTUBE]gGf4SVWEw2g[/YOUTUBE]
[YOUTUBE]9OE2iI7OLh8[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Tako je ramo i zato je to best buy
to sto igre rade uzasno (uopste svima) krivite microsoft, mega izdavace tipa ubisoft activision ea, nvidiju i amd i ostala ***** :D

Nesto se ne secam da je bilo po 190, mozda u cenovnicima firmi koje "nemaju na stanju". Do kraja januara nisi mogao nabaviti kartu, bilo je jako, jako tesko (u drzavu sveukupno stiglo ispod 100komada), a veruj da sam imao dovoljno veza/poznanstava i cena je bila 250EUR (Gainward neki malko jaci model doduse) i to je bilo stvarno extra za to vreme. Jeste, stoji, 8800GT je bila cudo svoje vrste i stvarno je bila pun pogodak, ali opet ponavljam, 40-50EUR u medjuvremenu ide na inflaciju, a 40-50 EUR na "tako smo u mogucnosti" sistem (lose utice i jak dolar na ovo). Vec u u drugoj polovini 2009 su je mnogi menjali za 4890, posle 5850 itd. Svako vreme ima svoju kartu.

Ja sam uzeo palitovu overklokovanu fensi verziju sa fensi kulerom oko 200 ili 210 u eurolinku ... ja sam uzeo pre nove godine ... verovatno je bilo jeftinijih modela ne secam se

teralo se sve na max ne trenutno sto je postojalo nego i narednih 2 godine :D

Pa ono, nije da su cene ostalih grafickih kartica otisle dole a samo cena GTX970 na gore. :D

Niko to neosporava , uopste stanje na pc trzistu je uzasavajuce :D

Poslednja izmena:
8800GT je dobrim delom legendarna i zato što je toliko dugo trajala, a to je zasluga onih konzola i multi platform naslova koji su apsolutna većina.
U ono vreme nV je htela da uzme tržišni udeo i cena je bila tako agresivna, a danas ima 80% pa je cena bar 50€ viša nego što bi mi hteli.
Tehnički gledano 970 je odlična kartica i kupovina bez konkurencije bar još godinu dana dok ne krenu 16nm čipovi.

@GoranM,
e, to sto si reko da se igras u minimalnom 40-50fps svuda i uvek u full HD, je po meni poenta gaminga.
Moja filosofija za gaming, je malo pomerena na 60fps za minimum, da bi bilo zakljucano u V-sync i da bi gaming bio fluidniji, bez stutteringa i tearinga.
Tako i sada kupujem hardware i u principu, sa overklokovanom 980, mogu skoro sve igre da se poteraju u 60f. na 4XMSAA i Ultra grficke postavke.
Zato i kazem, da je ta 980, mozda i najisplativija kartica, ( narocito ako se nadje povoljno), jer nijedna kartica ispod nje ne moze da izdrzi 60f. za minimum, i zato je za one koji jure taj "neuhvatljivi" lock 60f., neki "minimum minimuma":D, bas ta gtx 980.

Poslednja izmena:
Samo da prokomentarišem ovo za poentu gejminga ili viđenje da mora da bude bar 60 frejmova ili nema ništa od igranja itd... Ima nas verujem ohoho dosta koji smatramo da igranje može da bude super i sa mnogo manje frejmova. Iskreno boli me baš koliko frejmova ima ako igra radi tečno. Pričam o FPS-ima jer samo to igram ponekad. Pre 5-10 godina skoro niko nije spominjao min 50-60 frejmova kao moranje, pa mi se nešto čini da ste teško igrali u tolikom broju frejmova tada aktuelne igre sa spominjanom legendarnom 8800gt i slično :). Jeste hardver poskupeo (kao i sve), ali mi se čini da su i apetiti žestoko porasli. Kod mene ne baš, meni je ok i min 25-30 frejmova ako padne ponekad, to je sasvim sasvim igrivo (ja se ne takmičim, možda se vi takmičite u nekim igrama pa vam je to bitno) i situacija je veoma slična kao i pre 5-10 godina: u mejnstrim rezoluciji koja je sad 1080p svaka iole optimizovana igra može super da se igra sa grafičkom od 170-200evra sa 2-4AA i High/Very high. Tako je bilo i 2004 kad sam kupovao 960XT Radeon za oko 150, tako je bilo i sa 6850 koja je plaćena 180..a sad ima 270/x kod AMD-a nešto kod nvidie..itd..

Hoću da kažem da jeste da je sve poskupelo, ali ko hoće da igra normalno a ne da meri frejmove :p može i sa kartom koja košta manje od 200evra kao i nekad :).

Poslednja izmena:
Naravno svako ima svoj pristup, i to je sasvim normalno.
Za mene je bitno da igra izgleda onako kako su je tvorci zamislili, tako da igram uvek max podešavanjima za izgled igre.
Fps jeste bitna stavka, i te kako se oseća kad padne, daleko je tečnije kad to radi na 60,ali onaj koji to nije video, neće osetiti dok se igra na 30.
Fps je najbitniji za multiplay igre, tako da je i za matori Quake 3 bilo bitno preko 100 fps-a da mi mogao da skačeš kako treba.
To što nam je porastao standard, to takođe nije ništa loše. Ranije su bile slabije rezolucije, manje detalja, manje svega, ali zabava je bila vrhunska, jer nismo imali svet o tome da postoji bolje. Sad kad znamo, druga je priča. Možeš to da porediš sa kvalitetom filmova, u početku bile crno bele bez zvuka, pa stigao zvuk, pa bolja, pa smo sad stigli do 4k. Tehnologija napreduje, i mi kad se prilagodimo teško se vraćamo nazad, npr ko sad gleda divx filmove, verovatno "niko".
Zato sam rekao, bolje sačekati sledeću godinu, da se postave novi standardi, pa tek onda pređi na novu tehniku koja podržava sve te novosti. Za sada odlično rade grafike od pre par godina.
Plus cena hardvera je otišla u nebo, što teče kolega, sa top grafike od 250€ stigli smo do srednjih grafika za 350€.
Npr meni je procesor(i3 2100) najslabija karika, tako da još više izvukao iz moje 280x.

Možeš to da porediš sa kvalitetom filmova, u početku bile crno bele bez zvuka, pa stigao zvuk, pa bolja, pa smo sad stigli do 4k. Tehnologija napreduje, i mi kad se prilagodimo teško se vraćamo nazad, npr ko sad gleda divx filmove, verovatno "niko".
A ja i dalje uživam u nekim starim (pa i crno-belim) filmovima. Nikad u životu nisam gledao film u 3D ili u nekoj visokoj rezoluciji (više od 1080p). Nije sve u detaljima, ima nešto i u atmosferi :D

Haha, svašta, pa nisam ja rekao da ne valjaju crno beli filmovi, samo sam dao primer tehnološkog napredka. Gledam i ja crno bele filmove, i neke matore, jer su takvi snimljeni u originalu, ali ih više "niko" ne snima tako, a mi kao potrošači gledamo da uživamo u tim proizvodima u najboljim mogućem obliku, zato ćeš pre gledati Mkv 1080p, a ne neki divx

Dobro, de, prezvakano je sto puta,
Maxvell karte imaju strasan overklok potencijal i dobro skaliraju prilikom kloka, tako da i kada se AMD negde dobro drzi sa NV ekvivalentnom kartom, ova je kasnije kod kloka dosta prestigne.
Ja mislim da je ona MSI 980 na KP od 520E, mozda najbolja kartica u odnosu na ono sto pruza u gamingu.
Pa, kad se ta kartica dobro "nasvira":D, moze da drzi i Crysis 3 i Tomb 2013 i GTA V, na 4XMSAA i sve na Ultra, na zakljucanih 60fr. na full HD rezoluciji.
To ne moze nijedna kartica ispod ove 980.

OC potencijal jeste veci kod gtx 980 ali su mi benefiti sumnjivi, hardocp je to vec istrazivao
premda zavisi od igre do igre

http://goo.gl/Bvdj5j

Edit:

Evo frisak becnhmark za one koji imaju nedoumica oko toga gde se nalazi 390x

http://goo.gl/9cFv7W

LOL

s1u1UW0.jpg
treba dodati ispod benchmark posteri

treba uzeti gtx970 jer ima bolji OC potencijal koje prosecan lik ne koristi a to sto je sakata karta i kompanija koja je prodaje smrdi nema vise ... a da i treba dati > 300e za tu kartu LOL

i onda mi neko govori kako je gtx970 legendarniji best buy of 8800gt
jeste malo sutra
samo youtube i fanboyevi rade svoj posao :)

Moj ortak je imao gtx 970 SLI i kad ispade ova bruka sa 3.5 GB on sav revoltiran prvim kuriam vratio u Englesku odakle je i kupio i trazio pare nazad.
Medjutim, posle nekoliko dana se smirio i malo posle izadje TitanX i covek je kaznio Nvidiu tako sto im je doplatio jos cirka $300.
Ali ni to mu nije bilo dovoljno (jer se igra u 4K) vec je sa bitkoinima kupio jos jednu Titanx za SLI i sad se valjda igra ko covek premda on i nije neki gamer.
i jos mi prica kako ga je ceo upgrade kostao samo $300, a posto je on Grk (Kipranin) tad bese mi jasno zasto oni moraju da bankrotiraju na svakih 20 godina.

Poslednja izmena:
A ja i dalje uživam u nekim starim (pa i crno-belim) filmovima. Nikad u životu nisam gledao film u 3D ili u nekoj visokoj rezoluciji (više od 1080p). Nije sve u detaljima, ima nešto i u atmosferi :D

Moram, mislim nemo se ljutis:), ali, zamisli atmosferu, sa detalji, u 3D ili 4K rezi.;)

@Miskonius,
pa, ja bre, imam tu 980, znam dobro njene mogucnosti, skalira od 25-30% u igrama, evo taj isti sajt, http://www.hardocp.com/article/2015/03/03/asus_rog_poseidon_gtx_980_platinum_video_card_review/1#.VfGfHj7A1bM

Poslednja izmena:
Evo frisak becnhmark za one koji imaju nedoumica oko toga gde se nalazi 390x

http://goo.gl/9cFv7W

U najmanju ruku zestoko "fingiran" review i nadasve UPITAN. Kod njih 980 ispada u witcher 3 "egal" sa 290x i obe daju oko 35fps, a kod guru3d (i oni su dobili fury nano na test, dakle nisu "NVidija sajt" po zadnjoj "podeli") gtx980 ima 48fps, a 290x 39fps. Meni je to dovoljno da procenim kakav je ceo test.

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/70246-amd-r9-nano-review-10.html

http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_nano_review,20.html

Vidi se da nekima uopšte nije jasno zbog čega je GTX 970 najbolji izbor. Zato što omogućava da danas (i to već godinu dana) pičimo igre u visokim rezolucijama za sasvim pristojne pare i sa odličnim odnosom performansi i potrošnje, što je za 98% gejmera sve što je potrebno. Pominjete nekakav DX12, pominjete 3.5 gb memorije i slično; to je sve nebitno ljudima koji se igraju u 1080p, koji više ne mogu baš na full detaljima da teraju naslove na starim kartama i kojima je potrebna jaka karta koja će to da tera u puno fps-ova, a takvih je većina. I to radi odlično već godinu dana, i radiće još barem toliko, verovatno i duže.

Mnogo teoretski to gledate; da li je 280x dovoljan da pusti 1080p ili je bacanje para dati više na GTX 970. To je, da grubo aproksimiram, kao kada meni drugar objašnjava da je dovoljan televizor od 37-40-42 inča jer se sa rastojanja X ne mogu videti pikseli i zbog toga "nije isplativo" kupiti veći TV; sa druge strane, ja mu objašnjavam da za mene ne postoji dovoljno veliki TV ekran i da je za mene isplativ televizor koji daje što veću dijagonalu u onom cenovnom razredu koji sam spreman da platim, te da me njegovo teoretisanje uopšte ne zanima, ma koliko na papiru bilo ispravno.

Epilog je da je on promenio već tri-četiri televizora i upravo me je sustigao sa dijagonalom, u kojoj ja uživam od 2009. godine, i svi ti njegovi best buy-evi su ga na kraju ispali duplo skuplji od moje kupovine :p A ja već 6 godina uživam. Isto tako će vam kada dođe Pascal/Pascal II/DX12 neki vlasnik GTX 970 reći da je on uživao 2-3 godine u superiornim performansama i kvalitetnim naslovima, i baš ga briga što ste vi na nekom papiru proračunali da bi mu nešto drugo bolje možda skoro isto pasovalo. Da ne ulazim sada u tematiku Nvidia vs AMD po pitanju optimizacija, prikaza i kvaliteta podržanih igara, i zbog čega je što se mene tiče Nvidia toliko superiorna u onome što zapravo vidim na ekranu u najboljim igrama u odnosu na ono što nudi AMD. To bi tek dovelo do flame war situacije, a za mene je to možda i bitnije nego cena u apsolutnom smislu...

Poslednja izmena:
Niti je on (mozda) menjao TV samo zbog dijagonale, niti je za 98% gamera potrebno 970, niti moze da se kupi za "pristojne" pare, niti je bilo nesto puno kvalitetnih naslova, niti se nV proslavila sa njihovim "optimizacijama". Tacno je da si mogao da igras igre na karti koja ima dobar odnos potrosnje i performansi. Ali cim ti u istoj recenici imas reci kao sto su uzivao, superiornim i bas ga briga...prosto, to se oseca ;)

p.s. To sto si napisao o dijagonali sa X rastojanja nema nikakvog smisla (tj imalo bi smisla da pises o rezoluciji) jer ako sa rastojanja X ne vidis piksele onda je valjda bolje uzeti sto veci TV u startu, bez obzira sto ti se ne menja rezolucija, ti ne vidis razliku u gustini piksela. Jedino ako si ti te 2009 imao 4K TV.

Poslednja izmena:
Niti je on (mozda) menjao TV samo zbog dijagonale, niti je za 98% gamera potrebno 970, niti moze da se kupi za "pristojne" pare, niti je bilo nesto puno kvalitetnih naslova, niti se nV proslavila sa njihovim "optimizacijama". Tacno je da si mogao da igras igre na karti koja ima dobar odnos potrosnje i performansi. Ali cim ti u istoj recenici imas reci kao sto su uzivao, superiornim i bas ga briga...prosto, to se oseca ;)

Nigde ja ne kažem da je za 98% gejmera potreban GTX 970, već kažem da je ono što isporučuje GTX 970 dovoljno za 98% gejmera. Stoga, niko ko ga kupi neće se zeznuti, kako bi se ovde dalo naslutiti iz navodno problematične zakinute memorije i DX 12 podrške. Što se igara i realne razlike u korist Nvidije tiče, apsolutno je tačno. Izašli su Witcher 3, MGS5, Dying Light, GTA 5, Project Cars, Killing Floor 2, Batman, da ne ulazim u tonu drugih naslova u kojima nema neke razlike između onoga što pružaju AMD i Nvidia. Izvini, ali meni je dovoljno da u dve najbolje igre, MGS5 i Witcher 3, Nvidia isporuči to što je isporučila, pa da to okvalifikujem kako sam okvalifikovao. ***.

p.s. To sto si napisao o dijagonali sa X rastojanja nema nikakvog smisla (tj imalo bi smisla da pises o rezoluciji) jer ako sa rastojanja X ne vidis piksele onda je valjda bolje uzeti sto veci TV u startu, bez obzira sto ti se ne menja rezolucija, ti ne vidis razliku u gustini piksela. Jedino ako si ti te 2009 imao 4K TV.

I ne kažem da ima smisla (za mene), govorim šta je ortaku imalo smisla. On to posmatra kao "ako ja gledam sa razdaljine od X metara, tada mi je dovoljna ta i ta dijagonala pošto se kada se to sve preračuna pikseli ne vide", i radije će se približiti televizoru umesto da se odmakne. Zato mi to i jeste slično teorijskim proračunavanjima koja, imam utisak, nekako uvek dođu na nešto poput "da li je bolje 45 fps za 250 evra ili 60 fps za 380 evra".

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@filipenko
Sada vec menjas kontekst iz potrebno u dovoljno ;) Isto tako mogu da kazem da je za 96% gamera dovoljna 280x, a tvojih 2% su oni koji uvek vole da bude ultra/extra u podesavanjima.
Tvoj drugar jeste u pravu ako je soba relativno mala i sedis isped TV-a na manjem rastojanju tipa 2m, zaista i ja ne bih uzeo TV veci od 40", tj uzeo bih ako bi imao vecu rezoluciju od standardne FullHD. Ne slazem se sa tvojim stavom da ti treba sto veca dijagonala uzimajuci u obzir samo cenu, a ne i prostoriju, polozaj, rezoluciju, panel itd. Dakle, razumeo sam da ti ne vidis razliku u gustini piksela i zato sam i napisao da tebi treba sto veca dijagonala u startu, ali ja to ne bih tako. Kao sto ovde ne mozes da kazes da ti treba egzaktno ta i ta dijagonala isto tako ne mozemo reci ni da je gtx970 gameru must have, pogotovo ne u dx12 temi, za koji on prvenstveno nije ni namenjen.

To je, da grubo aproksimiram, kao kada meni drugar objašnjava da je dovoljan televizor od 37-40-42 inča jer se sa rastojanja X ne mogu videti pikseli i zbog toga "nije isplativo" kupiti veći TV; sa druge strane, ja mu objašnjavam da za mene ne postoji dovoljno veliki TV ekran i da je za mene isplativ televizor koji daje što veću dijagonalu u onom cenovnom razredu koji sam spreman da platim, te da me njegovo teoretisanje uopšte ne zanima, ma koliko na papiru bilo ispravno.
Epilog je da je on promenio već tri-četiri televizora i upravo me je sustigao sa dijagonalom, u kojoj ja uživam od 2009. godine, i svi ti njegovi best buy-evi su ga na kraju ispali duplo skuplji od moje kupovine :p

ako je to onaj na koga mislim, onda je to poslednja osoba koju bi trebalo da navodis kao svoj argument, jer doticni svakim svojim potezom demantuje svoj prethodni ;)

Zanimljivo je citati kako moderator vodi temu u offtopic, Flejmuje itd, a drugi se zbog mnogo manji gluposti opominju, bas onako smjesno, a mozda i nije? zalosno? to bi bilo mozda bolje tako okarakterisati, otvoris temu pomislis nesto novo vezano za DX12 i nadolazece igrice a tamo more gloposti kao i obicno....

Warhammer 40,000: Inquisitor Martyr will release in 2016 for the PlayStation 4, Xbox One and PC.

Ako gledamo u 2016. godinu, stize gomila DX12 igara.

Zanimljivo je citati kako moderator vodi temu u offtopic, Flejmuje itd, a drugi se zbog mnogo manji gluposti opominju, bas onako smjesno, a mozda i nije? zalosno? to bi bilo mozda bolje tako okarakterisati, otvoris temu pomislis nesto novo vezano za DX12 i nadolazece igrice a tamo more gloposti kao i obicno....

Zasto uvek najveci trolovi i flejmeri kukaju na trolovanje i flejmovanje? :)

Poslednja izmena:
Naravno da gledamo 2016, od ove nije još mnogo ostalo :) A neko ko sada kupuje novu kartu, valjda planira da je koristi 2-3 godine.

Većina timova će igre praviti tako da rade podjednako dobro (manje-više) na obe platforme (i Maxwell i GCN). Iako bi mogli da iskoriste prednosti koje jedni nude a drugi ne, niko ne želi sebi da uskratio deo kolača bez obzira da li iznosi 30% ili 70%

Znas sta ja mislim. Sve te multiplatform sa DX12 podrskom su ko one igre koje su imale DX10 podrsku. Tu i tamo neki ekstra efekat i malo ubrzanja, nista epohalno. Kao i uvek treba cekati AAA PC ekskluzivu za pravu implementaciju.

Nazad
Vrh Dno