Šta je novo?

The DirectX 12 Performance Preview: AMD, NVIDIA, & Star Swarm

To su sve nereferentni modeli sa jos dodatno podignutim taktovima a poredjenje se vrsi sa referentnim kartama 970/980. U bazi na TPU su takodje upisani rezultati referentnih 970/980 dok su za uzorak koriscene nereferentne R9390X koje su testirali sto nam govori da bi nereferentne 970/980 dale bolje rezultate oko 10% vise. Opet na to dodas overklok i sve se tu zavrsava.

http://tpucdn.com/reviews/Colorful/iGame_GTX_980_Ti/images/perfrel_1920.gif

Ovde je rec o tome da je u tom rangu GTX970 najbolja kupovina sto i jeste. Sve ostalo je manje vise nebitno.

Da ponovim, za 320-360 eur moze da se uzme veoma dobra verzija GTX970.
Do skoro je i kod nas na kp mogao da se uzme onaj G1 za 340 eur. (update) zapravo evo sad sam pogledao, ima za 330 eur.

P.S. Kada pricate o cenama da li mislite na cene kod nas ili generalno?

Poslednja izmena:
Cene kod nas, eventualno kod Madjara.

One sto sam naveo su domace.

Poslednja izmena:
Nigde nisam spominjao R9 390X... A i ono, jos je 10-15 hiljada skuplja nego GTX970.
Ali stoji da je svakako bolja kupovina od GTX980 koja je bud*lastina od 70 hiljada. Naravno da bih za te pare pre uzeo 390X i recimo neko Seasonic/Antec napajanje.

Pa o kojim kartama ti rodjace onda pricas? :d
Kazi ta i ta nvidijina karta kosta toliko i toliko manje od te i te AMD-ove karte a brza je.
A posto si rekao da ih ima vise ocekujem vise od jednog primera.

Ne znam za rAMU, jedino mozda tebe da sustignem.

Pokusao si da budes smesan- FAIL
Btw sto ne vristis sad moderatorima kako odosmo u offtopic? :p

Trziste vise optimizuje za nvidija grafika nazalost eto kako, gameworks itd

Znam ja dobro za Gameworks i blackbox libraries ali koliko god to ne moze objektivno biti merilo za bilo sta.
Ovde je vise problem fanbojizma kao i toga sto neki misle da imaju pravo na misljenje a da ne znaju nista ni o cemu.

Poslednja izmena:
gtx 970 i 290x su skoro iste i po cenam a i po performansama a 390x je vec u klasi gtx 980 bil a ona rebrand ili ne.
Ja tebe pitam kako bese igre na Maxwellu rade bolje nego na GCN?

Prestanite da lupetate i pokazite mi celokupan benchmark gde je 390x u rangu sa gtx 970. :)

Izvoli:
perfrel_1920.gif

Može dalje...

Poslednja izmena:
Dobro, de, prezvakano je sto puta,
Maxvell karte imaju strasan overklok potencijal i dobro skaliraju prilikom kloka, tako da i kada se AMD negde dobro drzi sa NV ekvivalentnom kartom, ova je kasnije kod kloka dosta prestigne.
Ja mislim da je ona MSI 980 na KP od 520E, mozda najbolja kartica u odnosu na ono sto pruza u gamingu.
Pa, kad se ta kartica dobro "nasvira":D, moze da drzi i Crysis 3 i Tomb 2013 i GTA V, na 4XMSAA i sve na Ultra, na zakljucanih 60fr. na full HD rezoluciji.
To ne moze nijedna kartica ispod ove 980.

Pa o kojim kartama ti rodjace onda pricas? :d
Kazi ta i ta nvidijina karta kosta toliko i toliko manje od te i te AMD-ove karte a brza je.
A posto si rekao da ih ima vise ocekujem vise od jednog primera.

Pa evo rodjace:
*kada kazem Maxwell, mislim samo na GTX9xx u odnosu na odgovarajuce GCN konkurente, a znas i sam koje su odgovarajuce karte.
Ne mislim na GTX750(Ti).
Znaci nisi razumeo, ne znas ili si zaboravio koje su (cenovno) odgovarajuce karte za takmicenje.
GTX950 <-> R7 370, R9 270/270X
GTX960 <-> R9 280, R9 285/380, R9 280X
GTX970 <-> R9 290, 290X, R9 390
GTX980 <-> R9 390X, Fury
GTX980Ti <-> Nano, Fury X

Trebalo bi da je tako.

Pokusao si da budes smesan- FAIL
Btw sto ne vristis sad moderatorima kako odosmo u offtopic? :p

Izvinjavam se sto sam iz petnih zila pokusao da budem smesan, a ipak na kraju nisam uspeo.
Pored duplih naloga, prevara na oglasima, trolovanja i svesnog laganja, na ovom forumu je offtopic stvarno najmanji problem. Pa pre par meseci i ja digoh ruke... :/

rAMA je napisao(la):

Ne ne, sad ce ispasti da techpowerup nije nikako merodavan. :D

Poslednja izmena:
LOL

s1u1UW0.jpg

treba dodati ispod benchmark posteri

treba uzeti gtx970 jer ima bolji OC potencijal koje prosecan lik ne koristi a to sto je sakata karta i kompanija koja je prodaje smrdi nema vise ... a da i treba dati > 300e za tu kartu LOL

i onda mi neko govori kako je gtx970 legendarniji best buy of 8800gt
jeste malo sutra
samo youtube i fanboyevi rade svoj posao :)

Poslednja izmena:
Ni jedna kao 8800GT.

LOL

s1u1UW0.jpg

treba dodati ispod benchmark posteri

treba uzeti gtx970 jer ima bolji OC potencijal koje prosecan lik ne koristi a to sto je sakata karta i kompanija koja je prodaje smrdi nema vise ... a da i treba dati > 300e za tu kartu LOL

i onda mi neko govori kako je gtx970 legendarniji best buy of 8800gt
jeste malo sutra
samo youtube i fanboyevi rade svoj posao :)

Kako pa nije Best buy? Ja moju kupio u novembru 2014., sada je septembar 2015. proslo je 10 meseci, ja se izgrah SVEGA i sve radi i to slicno kao na 290x, a brze od 290 (bez X). Kartu sam platio 362EUR, sada je 340EUR, ucemu je tu problem onda? Sta to ima sada da kosta 340EUR, a da je bolje od Gigabyte GTX970 G1 Gaming? Odmah cu da ti odgovorim, nema NISTA bolje a da ga pravi AMD.

http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_390X_Gaming/30.html

MSI 390X kod nas kosta NAJMANJE 490EUR i brzi je 4% u 1920x1080 (95% nas na forumu ima tu rezoluciju, vrlo je malo onih sa 1440p ili 4k). Da li 4% vise vredi 44% vise novca? ja mislim da ne vredi.

Gigabyte 390 bez X kosta 380EUR, a to je 10% vise od GTX970, a sporiji je 3-4%.

http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/R9_390_PCS_Plus/30.html

Obicni 390 vec ima bolje sanse protiv GTX970, ali nije bolji odnos cena/performanse, on i dalje gubi od GTX970. Treba li pominjati da na svim ovim grafikonima GTX970 je REFERENTNI, a ne Gigabyte G1 koji je 8-10% brzi, a da se jos moze i solidno OC. Mislim da je pored takve karte svaka kupovina R9 390 "vanila" nelogicna. Da se razumemo, mislim da je i pored 390 " vanile" svaka 390x karta nelogicna. Razlika 35% u ceni, a 10% u performansama. Malo previse ako se ja pitam.

Zakljucak GTX970 je Best Buy vec 10 meseci i ostaje i dalje Best buy, a dokle videcemo, cisto sumnjam da ce Nano od 650$ tu ista da promeni.

Poslednja izmena:
NE moze nista da bude best buy ako za cenu te stvari mozes da kupis ceo racunar a da bi iskoristio tu stvar treba ti monitor koji kosta kao ceo racunar. Zna se sta je tada bio best buy 650ti i slicne kartice.

Ovo sto su kao izmislili ceo pod segment pod segmenta tom segmentaciom i titan je best buy.

Dakle moj zakljucak je ovaj kupovali ste kartice koje su osakacene (i amd i nvidija jedni vise drugi manje nije bitno) koje su preskupe za ono sto nude u vreme kada igre su nemara radi unistene uglavnom zbog nerazvijanja softwarea APIja i zbog legacy conzola koje i dalje diktiraju trziste dosli smo da imamo kartice koje kostaju 2000$ da je best buy kartica koja kosta maltene kao ceo racunar a kada je kupis imas manje od 50% performanse prednosti od mainstream grafickih itd itd.

Dakle to sto je gtx970 imao za nijansu malo racionalniju cenu od ostalih ******ski procenjenih kartica (titani 79xx 290x 780) itd koje su kostale nekoliko stotina evra ne cini je best buyem. Ljudi idu okolo i misle da im trebaju kartice od 300e da bi se igrali normalno na 1080p monitorima ili nizim rezolucijama kad ono ne samo sto igre rade maltene slicno na tim NEKOLIKO puta slabijim karticama vec te nekoliko puta jace kartice su osakacene ne samo hardwerski nego i zbog directX podrske i uopste stanja u kom se nalazi cela industrija.

Covece mi smo danas u stanju da mozes da kupis 4k monitor jeftino ali ne postoji konfiguracija koju ce igru da potera na native 60 fps ROFL 60fps ne 120 ili 144fps i to ne neku retardiranu igru nego i neke obicne igre pa makar zeleo da das 20 000 evra na karticu to je nemoguce. Jesi ti svestan koliko je to bolesno stanje. Ok je da linus i ostali po netu ameri pricaju kako je to best buy kartica za njih je to sitan novac i to skakanje cena i malo kradje od strane proizvodjaca i trzista im ne znaci mnogo ipak su to sitne pare za njih, ali u srbiji pricati da je gtx970 best buy i mantrati o tome je mnogo bolesno.

preporucujte ljudima 650ti 260x i slicne kartice jer to je ono sto zaista znaci best buy. Igras svaku igru bez problema a ***** koja su lose optimizovana ne rade kako treba ni na 3 puta skupljim kartama sve jedno. Ni ta ***** ne treba kupovati ili piraterisati, nisu vredna bendwidtha :)

Poslednja izmena:
Ni jedna kao 8800GT.

Slicno je to Zile, 8800GT je izasao u Novembru (31 oktobar) 2007, a ATi 4850 u junu 2007. 8 meseci kasnije (imao i jednu i drugu),

http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_4850/

Medjutim kada je 4850 stigao bio je best buy (15-20% brzi) i 8800GT je prestao da bude najbolja kupovina, ovaj GTX970 i dalje nastavlja da bude best buy, ne zato sto je dobra toliko da nadmasuje slavu 8800GT (mislim da je ne nadmasuje jer je 8800GT tada bila jedina karta na kojoj je Crysis mogao da se igra u 1280x1024 kako treba) vec zato sto ATI nema adekvatan odgovor na GTX970 i po svemu sudeci nece ga imati jos bar 6 meseci.

Poslednja izmena:
NE moze nista da bude best buy ako za cenu te stvari mozes da kupis ceo racunar a da bi iskoristio tu stvar treba ti monitor koji kosta kao ceo racunar. Zna se sta je tada bio best buy 650ti i slicne kartice.

Ovo sto su kao izmislili ceo pod segment pod segmenta tom segmentaciom i titan je best buy.

O cemu ti pricas?

Da li pričamo o tetkinom kompu za facebook i zumu ili o nečemu drugom? :d

ovo gore je bez pominjanja katastrofe sa 4gb 3.5gb rama i ove dx12 katastrofe koja ko zna kako ce uticati ko zna sta ce sve ovim tempom za par godina da ispliva na povrsinu kada izadje paskal i kada budu trebali papanima da uvaljuju nove "best buy" kartice

nadam se samo da do tada best buy kartica nece biti negde u titan rangu od 1000 evrica i slicno , mozda je nazovu uber titan uber te lupim po dzepu :)

Da li pričamo o tetkinom kompu za facebook i zumu ili o nečemu drugom? :d

DOBRA ZUMA ovaj BF4 na ultra u MP !

po ceni UBER klokovane custom 970 (nove kada je izasla 400e kod nas ako se secam dobro) ovo je 450e znaci neki asus 970 ako se ne varam. znaci ovo ili celo PC kuciste.

sace neko da dodje sa chartovima i pocne da kuka kako je frame time slab ovo ono .. sve to stoji ali to nije best buy :) BEST buy je best buy za tvoj novac grafike 650ti 260x igraju sve igre sasvim pristojno na svim monitorima 970 780 290 i ostala bratija nemaju veze sa best buy kategorijom no whatever da ne govorim da ce price drop retention svih ovih grafika da bude toliko bolestan da za 3 ili 4 godine neces moci da ih proas za 50e kako to uvek biva, dakle manje si novca ulozio manje si izgubio.
Sta li ce se desiti sa gtx970 polovnim kartama kada izadje pascal sa hbm2 na mainstream karticama i full dx12 podrskom i mozda cak i pravih 4gb rama u duplo manjem pakovanju... kome ces ovo moci da prodas i koliko ce morati da se spusti cena :) I o tome treba razmisljati :)

postoji razlog zasto taj segment ameri zovu enthusiast :) samo ga neki brkaju sa mainstrimom

Poslednja izmena:
Otanjio dzep? Krenule frustracije.. Cccc. Moracu da prodam svoju grafiku jer se ne uklapam u koncept best buya. Sramota me :d

Sve je to ok, nemam ja nista protiv toga ja i dalje po meni rokam overkil konfiguracije (za prosecnog korisnika), samo neko ce da procita topic ko ne zna pa ce da pomisli da mora da kupi 970 jer je to najbolje ulozen novac.
Neko ko mozda nema novaca na razbacivanje.
A ono ne samo sto ti ljudima koji cene svoj novac (best buy) ne da ne treba nego je jos i osakacena karta (memorija, dx12 i ko zna sta ce jos usplivati za par meseci).
Ja kad sam uzeo gtx 8800gt (palitovu) kloknuo sam je svojevremeno kao zver i koristio 7godina i dan danas radi kako treba i kako su je reklamirali. Za 200e to jeste bio best buy :)

ovo gore je bez pominjanja katastrofe sa 4gb 3.5gb rama i ove dx12 katastrofe koja ko zna kako ce uticati ko zna sta ce sve ovim tempom za par godina da ispliva na povrsinu kada izadje paskal i kada budu trebali papanima da uvaljuju nove "best buy" kartice

nadam se samo da do tada best buy kartica nece biti negde u titan rangu od 1000 evrica i slicno , mozda je nazovu uber titan uber te lupim po dzepu :)

DOBRA ZUMA ovaj BF4 na ultra u MP !

po ceni UBER klokovane custom 970 (nove kada je izasla 400e kod nas ako se secam dobro) ovo je 450e znaci neki asus 970 ako se ne varam. znaci ovo ili celo PC kuciste.

sace neko da dodje sa chartovima i pocne da kuka kako je frame time slab ovo ono .. sve to stoji ali to nije best buy :) BEST buy je best buy za tvoj novac grafike 650ti 260x igraju sve igre sasvim pristojno na svim monitorima 970 780 290 i ostala bratija nemaju veze sa best buy kategorijom no whatever da ne govorim da ce price drop retention svih ovih grafika da bude toliko bolestan da za 3 ili 4 godine neces moci da ih proas za 50e kako to uvek biva, dakle manje si novca ulozio manje si izgubio.
Sta li ce se desiti sa gtx970 polovnim kartama kada izadje pascal sa hbm2 na mainstream karticama i full dx12 podrskom i mozda cak i pravih 4gb rama u duplo manjem pakovanju... kome ces ovo moci da prodas i koliko ce morati da se spusti cena :) I o tome treba razmisljati :)

postoji razlog zasto taj segment ameri zovu enthusiast :) samo ga neki brkaju sa mainstrimom

Bas se nesto razmisljam ovih dana, da ubacim jos jednu Gigabyte 970 G1 ima ih za 300EUR starih 2-3 meseca. davno nisam terao SLI ili CF, ima godinu dana... ;)

Kada se pojavila, 39 hiljada je kostao nereferentni MSI ili Asus model, znaci ~330 evra.

Tacno tako, u decembru-jaunaru GTX970 MSI je bio 330-340EUR, a u Novembru Gigabyte G1 362EUR. Jeste to malo vise nego 8800GT koji sam platio 250EUR, ali je proslo 7 godina od tada i inflacija je pojela bar 40-50EUR, ostalih 40-50EUR je po sistemu "jer smo tako u mogucnosti" i to rade i ATI i Nvidia, niko tu ne skida cene dole ;)

Да као фол не вреди тај асинхрони мод рада, не би они ноге поломили да га брже - боље имплементирају, па макар софтверски. Није важно што ће само да има, "на папиру".

U ovom momentu je samo bitno na papiru da ima. Tako je bilo i sa teselacijom, AMD progurao pricu a kada je usla u upotrebu nVidia ih oduvala. Problem kod nVidia kartica je sto moras cesce da ih menjas, AMD zna da se pokaze kao bolje resenje dugorocno ali dzabe ako ti dok to vreme dodje imas karticu kojoj podrska u igrama nije na istom nivou kao nVidijina. Kada nVidia odluci da "skrati" performanse starim modelima da te natera da kupis novi obicno i jeste vreme za novu karticu i to sto imas 3 godine staru AMD karticu koja je naprasno postala brza ne znaci nista jer su obe prestale biti adekvatne. Tako je to u PC/Windows svetu hardvera, nazalost.

Poslednja izmena:
Kada se pojavila, ~38 hiljada je kostao nereferentni MSI ili Asus model, znaci ~330 evra.

To ti je jos gore kako mozete da pricate da kartica koja je u medjuvremenu otkrila da ima skrivene mane danas kod nas kosta jos vise nego sto je pre godinu dana maltene. Kako to moze da bude best buy tom logikom mogao bi da kazem da posto sam platio 270x kada se pojavila 16 ili 17k danas posto je skuplja je best buy i slicno. W/e

Tacno tako, u decembru-jaunaru GTX970 MSI je bio 330-340EUR, a u Novembru Gigabyte G1 362EUR. Jeste to malo vise nego 8800GT koji sam platio 250EUR, ali je proslo 7 godina od tada i inflacija je pojela bar 40-50EUR, ostalih 40-50EUR je po sistemu "jer smo tako u mogucnosti" i to rade i ATI i Nvidia, niko tu ne skida cene dole ;)

pa ne skida kada si videli da kartice kao npr titani se rasprodaju brze nego sto mogu da ih naprave (isto i oni aresi i slicne bolesti ^^)

boze koja bolest na nvidija forumu tamo u vreme kada je krenula halabuka o 3,5gb rama pita lik na forumu ej hteo bi da uzmem gtx970 da li podrzava dx12

a drugi lik ispod odgovara it says it has dx12 support but it says it has 4gigs or gddr5 2 :)

boles

zotac-gtx-970-box.jpg

te reklame
dx12 support , 4gb rama itd

powercolor-390x-box.jpg

ista ***** i amd naravno ni oni nemaju full support dx12 ali barem imaju asinhrone shadere

H O R R O R
S H O W

Poslednja izmena:
To ti je jos gore kako mozete da pricate da kartica koja je u medjuvremenu otkrila da ima skrivene mane danas kod nas kosta jos vise nego sto je pre godinu dana maltene. Kako to moze da bude best buy tom logikom mogao bi da kazem da posto sam platio 270x kada se pojavila 16 ili 17k danas posto je skuplja je best buy i slicno. W/e

Pa ono, nije da su cene ostalih grafickih kartica otisle dole a samo cena GTX970 na gore. :D

Poslednja izmena:
Slicno je to Zile, 8800GT je izasao u Novembru (31 oktobar) 2007, a ATi 4850 u junu 2007. 8 meseci kasnije (imao i jednu i drugu),

http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_4850/

Medjutim kada je 4850 stigao bio je best buy (15-20% brzi) i 8800GT je prestao da bude najbolja kupovina, ovaj GTX970 i dalje nastavlja da bude best buy, ne zato sto je dobra toliko da nadmasuje slavu 8800GT (mislim da je ne nadmasuje jer je 8800GT tada bila jedina karta na kojoj je Crysis mogao da se igra u 1280x1024 kako treba) vec zato sto ATI nema adekvatan odgovor na GTX970 i po svemu sudeci nece ga imati jos bar 6 meseci.

Nije slicno. 8800GT je u zemlju Srbiju stigao po ceni od 190 evra a terao je sve u tada popularnoj rezoluciji monitora (bese tada 720p kao sada 1080p). Sada imamo kartu koja kosta maltene duplo vise a tera opet u toj nekoj narodnoj 1080p. Ne samo to, nego su cene procesora otisle duplo, cene vrhunskih maticnih ploca su takodje otisle duplo.

Taj period od 8800GT, preko 4850 pa sve do 5850 je zlatni period kada si mogao da kupis odlican hardver za zaista male pare. Trenutno je mnogo losija situacija.

R9 270x kupljena u Decembru 2014 placena 160e sad je skuplja,( ako se uopste moze naci)
Sta ima da kosta 160e a da je bolja od 270x?, da vas ne drzim u neizvesnosti...ne postoji.
I niko me nece ubediti da sam pogresio...:D

Nije slicno. 8800GT je u zemlju Srbiju stigao po ceni od 190 evra a terao je sve u tada popularnoj rezoluciji monitora (bese tada 720p kao sada 1080p). Sada imamo kartu koja kosta maltene duplo vise a tera opet u toj nekoj narodnoj 1080p. Ne samo to, nego su cene procesora otisle duplo, cene vrhunskih maticnih ploca su takodje otisle duplo.

Taj period od 8800GT, preko 4850 pa sve do 5850 je zlatni period kada si mogao da kupis odlican hardver za zaista male pare. Trenutno je mnogo losija situacija.

Nesto se ne secam da je bilo po 190, mozda u cenovnicima firmi koje "nemaju na stanju". Do kraja januara nisi mogao nabaviti kartu, bilo je jako, jako tesko (u drzavu sveukupno stiglo ispod 100komada), a veruj da sam imao dovoljno veza/poznanstava i cena je bila 250EUR (Gainward neki malko jaci model doduse) i to je bilo stvarno extra za to vreme. Jeste, stoji, 8800GT je bila cudo svoje vrste i stvarno je bila pun pogodak, ali opet ponavljam, 40-50EUR u medjuvremenu ide na inflaciju, a 40-50 EUR na "tako smo u mogucnosti" sistem (lose utice i jak dolar na ovo). Vec u u drugoj polovini 2009 su je mnogi menjali za 4890, posle 5850 itd. Svako vreme ima svoju kartu.

Nazad
Vrh Dno