Šta je novo?

TFT odziv

UrosB

Čuven
Učlanjen(a)
18.07.2003
Poena
620
Zanima me koliki odziv se smatra "normalinim" kod tft monitora. Da li su neki brzi fps-ovi igrivi na monitorima kojima je odziv 25ms?

Za 15 da, za 17" i 20ms je malo.

ja na 17" sa 20ms nemam nikakvih problema,a bas se dosta igram,i gledam divx

Mene isto zanima ali pre svega za dvd filmove...da li je problem gledati ih na 25-30 ms konkretno samsung 171 s . Pozdrav

majka je napisao(la):
...

ne kapiram, zasto bi na manjoj povrsini bio dovoljan sporiji odziv nego na vecoj za istu svrhu?

Nemam pojma, samo znam da sam imao 30ms Samsunga 15", a sad imam 17" 20ms i tu su negde po odzivu mozda je malo bolji Acer AL712. Kao npr. 25ms 15". Najbolji odziv koji sam do sada video ima ADI A715.

Misko je napisao(la):
...

Nemam pojma, samo znam da sam imao 30ms Samsunga 15", a sad imam 17" 20ms i tu su negde po odzivu mozda je malo bolji Acer AL712. Kao npr. 25ms 15". Najbolji odziv koji sam do sada video ima ADI A715.

ja bih rekao da je tu stvar u razlicitim podacima koje navode proizvodjaci.
ovako bi se moglo reci i da je npr. seckanje u nekoj igri manje na manjem ekranu u istoj rezoluciji nego na vecem iako je u stvari isto...

imam tog acer-a i nemam vremena da probam neku noviju igru mada mi ni graficka to ne bi dozvolila [7500]. sto se tice windows-a i filmova prezadovoljan sam, dok bih u photoshop-u voleo malo lepse prelaze u nekim bojama...

Mene interesuje da li je moguce na TFT-u smanjiti rezoluciju u igri na recimo 640x480 i na sta uopste lici koriscenje drugih rezolucija osim optimalne? Da li je upotrebljivo ili ne?

majka je napisao(la):
ne kapiram, zasto bi na manjoj povrsini bio dovoljan sporiji odziv nego na vecoj za istu svrhu?
nije ovo nikakva visa matematika - jednostavno, na manjem ekranu je manje uocljiviji blur, potvrdjeno u praksi. i to tako potvrdjeno da nisam osecao potrebu da lupam glavu zbog cega je to tako. ;)
mozda se mernim instrumentom moze utvrditi da nema razlike u numerickom smislu, ali cinjenica je da se na 15-ici ponekad moze igrati i sa deklarisanih 40ms, a na 17-ici tesko. ;)

Laza je napisao(la):
Mene interesuje da li je moguce na TFT-u smanjiti rezoluciju u igri na recimo 640x480 i na sta uopste lici koriscenje drugih rezolucija osim optimalne? Da li je upotrebljivo ili ne?
za igre nema problema, posebno sa novijim monitorima koji rade filtriranje (imaju jednostavan image procesor u sebi). problem su slova i fine linije, ali toga ima slabo u igrama. ;)
naravno, slika je daleko od savrsene, to da se razumemo ;), ali ipak je igrivo.

Koliko je ms deklarisano i kako ce ti igre funkcinisati nisu parametri koji direktno zavise jedan od drugog. Ja sa 16ms (1710b) ne primetim apsolutno nikakve anomalije po tom pitanju, ali ih nisam video ni na nekim monitorima deklarisanim 30ms. Opet, neki koji su bili sa oznakama >25ms su neupotrbljivi u igrama. Najbolje je da pronadjes nekoga ko ima konkretan model, pa da pogledas.

Sto se igranja u nizoj rezolucije od native tice obicno nema problema. Imao sam prilike da vidim neke starije naslove kod kojih je jedina rezolucija 640 i odbijale su da rade drugacije, osim u prozoru...ali su to stari naslovi...

majka je napisao(la):
...
sto se tice windows-a i filmova prezadovoljan sam, dok bih u photoshop-u voleo malo lepse prelaze u nekim bojama...

Ufff pa ja bas zbog toga uzeh Acer-a mozda nije sampion po pitanju odziva, ali sto se tice boja sigurno je vrh.

Misko je napisao(la):
...

Ufff pa ja bas zbog toga uzeh Acer-a mozda nije sampion po pitanju odziva, ali sto se tice boja sigurno je vrh.

sve zavisi sta radis...

kada otvorim recimo crtez velicine 2480x2000 ili sl. pa u njemu lupim na odredjenim povrsinama gradient pa to sve uvelicam na cca 300% nervira me malo sto je hansol 710p imao bolje prelaze na nekim bojama.
vecina je ok ali ipak...

srecom imam jos jedan komp na gajbi pa mogu `diskutabilne` prelaze da proverim po potrebi...

majka je napisao(la):
...
kada otvorim recimo crtez velicine 2480x2000 ili sl. pa u njemu lupim na odredjenim povrsinama gradient pa to sve uvelicam na cca 300% nervira me malo sto je hansol 710p imao bolje prelaze na nekim bojama.
vecina je ok ali ipak...

Ma Hansol je zakon ! :d :mrgreen:

Postoje detalji za koje se moze uociti da odstupaju, u smislu da slika nije bas "najispravnija", kad se koriste nestandardne rezolucije, ali za njih se covek mora bas zabuljiti u ekran. Slika je odlicna u svim igrama u svim rezolucijama na bilo kom 20ms monitoru (ili makar dovoljno dobra)

majka je napisao(la):
...

ni ja to ne kapiram....i nekako sam siguran da je to prazna prica.....

Ivan® je napisao(la):
...

ni ja to ne kapiram....i nekako sam siguran da je to prazna prica.....

Evo trenutno upaljeni i jedan 15 i jedan 17, dodji da te ubedim da nisu prazne price.

Misko je napisao(la):
...

Evo trenutno upaljeni i jedan 15 i jedan 17, dodji da te ubedim da nisu prazne price.

ok bre....verujem ti....:)
reci mi, koja je trenutno najbolja sedamneastica po tebi....?
meni se mnogo svideo sony, cak bi imao para da ga kupim, ali vidim svi ga ispljuvase.....sta mislis?

Kod novog SONY-ja dizajn je doveden do savrsenstva, za sliku ne znam jos ih nisam video, ali sam pogledao ADI A715, koji izuva, ima sve sto treba, najbolji odziv, USB HUB, prelep je i to sve za oko 450€.

ljudi i dalje mi niko nije odgovorio sta je sa odzivom kod filmova sa dvd-a za samsunga sa <30 ms odzivom?.Koja je optimalna cena za 5 meseca stari samsung 171s ?pozdrav

molder_ je napisao(la):
ljudi i dalje mi niko nije odgovorio sta je sa odzivom kod filmova sa dvd-a za samsunga sa <30 ms odzivom?.Koja je optimalna cena za 5 meseca stari samsung 171s ?pozdrav

Sa filmovima ne bi trebalo da imas problema, bar ja do sad nisam imao problema, jedinu u igricama tipa CS, voznje.... je to bitno. Cena otprilike 350+/- 10€ zavisi koliko dead pixela ako ih uopste ima.

kolko vidim, microsoft koriscenje cleartype prikaza preporucuje samo za tft monitore sa digitalnim ulazom....inace ce biti preivse "blurry" ...

Ivan® je napisao(la):
kolko vidim, microsoft koriscenje cleartype prikaza preporucuje samo za tft monitore sa digitalnim ulazom....inace ce biti preivse "blurry" ...
clear type je za likove koji ne mogu da se naviknu na to da windows ne radi aa na tt fontovima. na crt-u se to ne vidi zato sto je ceo aa-ovan O:), a na tft-u verovatno nekome smeta pa je napravljen clear type.
samo, propustio sam poentu diskusije o clear type-u. zasto ga ustvari pominjes?

pa u vezi sa digitalnim ulazom....pa rekoh samo da spomenem....ok... mozda i nije toliko bitno :)

Bahati [SiD] je napisao(la):
...

clear type je za likove koji ne mogu da se naviknu na to da windows ne radi aa na tt fontovima. na crt-u se to ne vidi zato sto je ceo aa-ovan O:), a na tft-u verovatno nekome smeta pa je napravljen clear type.
samo, propustio sam poentu diskusije o clear type-u. zasto ga ustvari pominjes?

:D Lepo se nasmejah,aa tt....
Kazi bre lepo sta je u stvari cleartype i cemu sluzi,posto ja ne
kapiram,a i ono sto sam ceprkao po netu mi nije nesto pomoglo ;)

yogi je napisao(la):
:D Lepo se nasmejah,aa tt....
Kazi bre lepo sta je u stvari cleartype i cemu sluzi,posto ja ne
kapiram,a i ono sto sam ceprkao po netu mi nije nesto pomoglo ;)
:D jes malo konfuzno, al razumi me, malo sam (D) ;)
aa = antialias
tt = true type (font)

na prilozenoj slici se vide primeri dva fonta (gore verdana, dole tahoma). u prvoj koloni su oba fonta u velicini 10, uvecana 3x bez filtera. kao sto vidis, razlike nema. ali u velicini 30 (druga kolona) razlika se vidi. prve dve kolone su bez clear type-a. druge dve kolone su ista stvar ali sa ukljucenim clear type-om.
na crt monitoru se "prirodnim putem" desava ono isto sto i u drugoj koloni - umeksavaju se ivice fonta (aa). kad bi se to radilo i sa fontovima u prvoj koloni (velicina 10) bili bi previse zamuceni. zato ttf sadrzi informacije (delta "nesto", zaboravih sad ;)) koje pri manjim velicinama slova salju samo osnovne informacije, tako da tacke koje sacinjavaju slovo odgovaraju pojedinacnim pikselima. zato posle odbacivanja nekih detalja dva razlicita fonta izgledaju isto na maloj velicini.
e kad isto to gledas na TFT-u to sto tacke odgovaraju pikselima nekim ljudima smeta jer su pikseli na TFT-u savrseno definisani, tj. kristalno jasni. na TFT-u se cak i na malim velicinama slova primecuje kad su "coskasti". onda se neko setio da pruzi opciju da se zaobicu delta informacije i da se i na slova male velicine primeni aa. ali kao sto vidis na slici, otisli su malo dalje, pa se ivice ne ispravljaju samo u nijansama sive (za crna slova na beloj pozadini), vec se dodaje i malo boje, a to vazi i za veca slova.

za vise detalja skokni do http://www.microsoft.com/typography/cleartype/default.htm?fname=%20&fsize=
tu ces naci i interfejs za podesavanje clear type-a, mada mi nije jasno sto to nisu omogucili iz windowsa.

licno volim kad je sve onako kako jeste, pa nek je i ruzno. posle godina provedenih uz CRT valjda zasluzujemo sliku koja je tolko jasna da smeta. ;)

ps. kolege, sorry za offtopic ;)

Ivan® je napisao(la):
pa u vezi sa digitalnim ulazom....pa rekoh samo da spomenem....ok... mozda i nije toliko bitno :)
:D mislim da nije, al dobro, bar smo dobili priliku da procaskamo na tu temu. ;)

Ivan® je napisao(la):
Stavi 60Hz i razbistriće ti se pogled i bez DVIja

btw. ima na grc.com lepo objašnjeno šta je to subpixel rendering i kako funkcioniše
http://grc.com/cleartype.htm

Vrh Dno