Šta je novo?

Test Winchester-a 3500+ !

Bezveze,do sad su promene 0.25 u 0.18 i 0.18 u 0.13 donosile ogromne napredke u vezi brzine u mhz i mnogo manjeg zagrevanja procesora.

Izgleda nikome ne stima 90nm proces i Intelovi 0.09 precesori su vreliji od onih u 0.13.

Izgleda da cemo morati da cekamo Winchester-B kao sto je bio slucaj i sa T-bred jezgrom... 🙁

Sta vam je ljudi, opusteno, dolazi se do granice, nema vise linearne zavisnosti izmedju smanjenja tranzistora i zagrevanja, a da ne spominjem magicnih 60nm kao "magicnu granicu" ostvarljivosti tranzistora zasnovanog na silicijumu, ili kako ga popularno zovu, silikonu 🙂

Calibra 4WD je napisao(la):
Bezveze,do sad su promene 0.25 u 0.18 i 0.18 u 0.13 donosile ogromne napredke u vezi brzine u mhz i mnogo manjeg zagrevanja procesora.

Izgleda nikome ne stima 90nm proces i Intelovi 0.09 precesori su vreliji od onih u 0.13.
Evo bas citam nesto, A64 3000+ Socket939 radi im na 1.2V pod opterecenjem, CPU burn 40 stepeni, a na 1.4V 46 stepeni. Newcastle fura 61 stepen na istoj ploci, ali na 2.2 Ghz.
Druga stvar, nema SSE3 instrukcija, sto je po meni i logicno, posto nema ni Hyperthreading-a, koji uglavnom ubrzavaju te SSE3 instrukcije.
Brz je identicno na istom taktu, dakle, to je samo Newcastle u 0.09 mikrona.
Jos nisam video nikakve podatke o overklokovanju, ali za sada izgleda da ce im limit biti oko 2.6 Ghz, kao sto je limit i za Clawhammer u 130nm procesu.
TDP je 89W za modele do 3500+ sto je identicna disipacija kao za Clawhammer-a/Newcastle-a.
Intel ima problema sa leakage-om, ali AMD ne bi trebalo da ima takvih problema, zbog koriscenja SOI tehnologije.
Sadasnja revizija jezgra E0 Winchester ima 9 layer-a, a naredna ce verovatno imati 11 slojeva sto ce doprineti visokim radnim taktovima, od preko 3 Ghz.

Dobra stvar je u tome sto su se pojavili A64 3000+ na 1.8 Ghz, za Socket939, kao i 3200+, takodje za S939, sto obecava daleko nizu cenu, narocito kada se uzme u obzir da 90nm Winchester ima samo 84mm die, sto je kao TBred B.
U svakom slucaju, uzeo bih pre 90nm nego 130nm.

drfedja je napisao(la):
sto obecava daleko nizu cenu, narocito kada se uzme u obzir da 90nm Winchester ima samo 84mm die, sto je kao TBred B.
U svakom slucaju, uzeo bih pre 90nm nego 130nm.

PA ako ce im biti tako mala povrsina,i ako su uspeli da predju na 300mm vafere,onda ce im cena biti sigurno ispod 100evra,u vrlo brzom roku,zar ne?

Mislim da su ta vremena jeftinih AMD procesora iz gornje klase prošla a naročito u 939 socketu koji je ipak namenjen čini mi se gornjrm segmentu. Daj bože da grešim. A i sa druge strane kad padnu na tu cifru neće ni biti interesantni jer će biti već bajati modeli...

Calibra 4WD je napisao(la):
PA ako ce im biti tako mala povrsina,i ako su uspeli da predju na 300mm vafere,onda ce im cena biti sigurno ispod 100evra,u vrlo brzom roku,zar ne?
Na 300mm vafere jos nece bar dve godine da predju dok se ne otvori FAB36 u Drezdenu i osvoji 65nm proces.
100 evra za S939 ces tesko da vidis u ovoj, a mozda i sledecoj godini.
U svakom slucaju moze da se desi da bude nesto jeftiniji od ekvivalentno poredjenih Pentium 4 CPU-ova.

voyager je napisao(la):
Mislim da su ta vremena jeftinih AMD procesora iz gornje klase prošla a naročito u 939 socketu koji je ipak namenjen čini mi se gornjrm segmentu. Daj bože da grešim. A i sa druge strane kad padnu na tu cifru neće ni biti interesantni jer će biti već bajati modeli...
Poenta je u tome koliko ce kostati najsporiji modeli za Socket939 i koliko ce im biti % jaca cena nego za isti CPU namenjen Socketu754.
Ja cenim da ce se ponoviti vreme TBreda B 1700+ DLT3C, pa ces za 120 eura uzimati A64 3000+ Socket939 i overklokovati ga na 2.6-2.8 Ghz. S' obzirom na to da nForce3 ploce furaju i po 350 Mhz FSB, to nece biti veliki problem.

drfedja je napisao(la):
Intel ima problema sa leakage-om, ali AMD ne bi trebalo da ima takvih problema, zbog koriscenja SOI tehnologije.
Sadasnja revizija jezgra E0 Winchester ima 9 layer-a, a naredna ce verovatno imati 11 slojeva sto ce doprineti visokim radnim taktovima, od preko 3 Ghz.
I G5 ima SOI, ali curi ko česma. SOI je dobra stvar, ali očito nije svemoguća. AMD se sada našao u istoj poziciji kao i Intel zimus - 90 nm procesori nisu brži od 130 nanometarskih. Intel je u Prescott nakokao puno tranzistora i nije dobio ništa, osim jeftinije proizvodnje. Videćemo hoće li dodavanje novih slojeva Winchester procesorima doneti viši radni takt, ali ja lično mislim da će to ići vrlo teško. Ipak, AMD ima solidnu prednost nad Intelom koji takođe posrće, tako da ne mora da se zabrine zbog svog neuspeha.
Mislim da je ovo kraj i da daljeg ubzavanja K8 procesora možda neće ni biti, bar ne bez zagrevanja od preko 100 W. Sada na scenu stupaju procesori sa dva jezgra, i za Intel i za AMD.

drfedja je napisao(la):
Na 300mm vafere jos nece bar dve godine da predju dok se ne otvori FAB36 u Drezdenu i osvoji 65nm proces.
100 evra za S939 ces tesko da vidis u ovoj, a mozda i sledecoj godini.
U svakom slucaju moze da se desi da bude nesto jeftiniji od ekvivalentno poredjenih Pentium 4 CPU-ova.

Nisam mislio na 939,vec na 754 procesore,zasto ne bi imali cenu ispod 100evra ako ima je povrsina jednaka kao Xp-u 1700+ u 0.13 ja sam ga kupio par meseci posle izlaska za 55evra?

Pa bice sigurno skuplji od Semprona, koji je AXP kome su nafurali cenu. Uostalom 939 CPU se razlikuje od 754 samo po broju pinova, u principu to je identican CPU.

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
Sada na scenu stupaju procesori sa dva jezgra, i za Intel i za AMD.

U koje ce se sockete pakovati ti dual-core? 939 i 940?
Hoce li sadasnje 939 ploce podrzavati dual-core CPU-ove?

morbius je napisao(la):
I G5 ima SOI, ali curi ko česma. SOI je dobra stvar, ali očito nije svemoguća. AMD se sada našao u istoj poziciji kao i Intel zimus - 90 nm procesori nisu brži od 130 nanometarskih. Intel je u Prescott nakokao puno tranzistora i nije dobio ništa, osim jeftinije proizvodnje. Videćemo hoće li dodavanje novih slojeva Winchester procesorima doneti viši radni takt, ali ja lično mislim da će to ići vrlo teško. Ipak, AMD ima solidnu prednost nad Intelom koji takođe posrće, tako da ne mora da se zabrine zbog svog neuspeha.
Mislim da je ovo kraj i da daljeg ubzavanja K8 procesora možda neće ni biti, bar ne bez zagrevanja od preko 100 W. Sada na scenu stupaju procesori sa dva jezgra, i za Intel i za AMD.

Daj ajde sada ti znas da curi kao cesma?! Ko kaze Inqirer ili Intel? Ti procesori rade na 2.5 GHz kao i A64...

Kako Intel nije dodavanjem tranzistora u Preshot dobio nista?! Naravno da je dobio. Ogroman je uspeh povecati pajp za skoro 50% i dobiti iste preformanse...

trx je napisao(la):
U koje ce se sockete pakovati ti dual-core? 939 i 940?
Hoce li sadasnje 939 ploce podrzavati dual-core CPU-ove?

Iz AMD-a kazu da je dovoljno skinuti update BIOS-a za Socket 939 plocu i radice...

drfedja je napisao(la):
Pa bice sigurno skuplji od Semprona, koji je AXP kome su nafurali cenu. Uostalom 939 CPU se razlikuje od 754 samo po broju pinova, u principu to je identican CPU.

...apsolutno, samo sto kroz 754 nozica nije izvodljivo provuci dual chanell, pa se on disableuje.

morbius je napisao(la):
Dvojezgarni procesori nastupaju tek sledeceg leta, a do tada Intel i AMD imaju fore da se barem jos 20-25% ubrzaju. Na desktop dvojezgarni CPU nece doci barem do sredine 2006-te godine, a do tada ima da se nacekamo i namenjamo i CPU-ova i ploca.
Dodavanje slojeva se bas i radi iz razloga smanjenja "leakeg-a" iliti parazitskih struja. Koliko ce tesko ici pogledaj samo koliko je tesko islo sa TBredom A, pa je na kraju A64FX dogurao 2.6 Ghz u 0.13 mikronskom procesu. Ipak za to je trebalo dve godine. Do izlaska dvojezgarnih procesora ocekuj 3200 Mhz K8 CPU i 4.4 Ghz PressHot. Vec ce se to nekako ohladiti. :d

drfedja je napisao(la):

NAravno da ce bit skuplji od Semprona,ali za njega ocekujem da ode u klasu u kojoj je bio Duron pre 1god.Nema logike da ako ih isto kosta pravljenje tog 0.13Semprona i 0.09 A64-ke,bude mnogo Semprona na trzistu,jednostavno Intel ce mnogo vise zaradjivati sa 0.09 Celeronima koji uopste nisu losi.

JA ocekujem pocetkom sledece godine da ce biti i Semprona sa 256KB u 0.09 tehnologiji

Jos jedno pitanje ,jel zna neko tacno koliki je die(povrsina) novih Celerona D 90nm,a koliki je kod Semprona koji su u stvari XP verzija B jezgra?

Evo prenosim vest dana sa xbit labs,upravo je procitah:

Code-name of AMD's future Sempron processors is unclear. But according to documents AMD sends to customers, the first Sempron 3100+ processor at 90nm will have the same revision as AMD's 90nm Athlon 64 processors code-named Winchester, D0. The difference between Sempron and Athlon 64 is smaller L2 cache, 256KB versus 512KB on Athlon 64, and the lack of 64-bit capability.

AMD presumably states that processors revision D0 is pin-to-pin compatible with products revision CG and will function in existing Athlon 64 754 platforms, even though a new BIOS will be required to recognize the new CPU ID.

Full product qualification, which includes electrical/performance characterization, functional validation and reliability qualification of product, will be completed in future. The first shipments of AMD Sempron 3100+ produced using 90nm SOI fabrication process are expected to commence on the 1st of November, 2004.

Headquartered in Sunnyvale, California, Advanced Micro Devices manufactures the absolute majority of its central processing units in its Fab 30 located in Dresden, Germany. 90nm fabrication process with Silicon-on-Insulator technology allows the company to shrink costs of manufacturing and continue to improve performance of its chips in future.

According to AMD’s roadmap, it would release mobile, desktop and server chips at 90nm this year. Though, there are no any kind of launch dates noted.

delimir je napisao(la):
Daj ajde sada ti znas da curi kao cesma?! Ko kaze Inqirer ili Intel? Ti procesori rade na 2.5 GHz kao i A64...

Kako Intel nije dodavanjem tranzistora u Preshot dobio nista?! Naravno da je dobio. Ogroman je uspeh povecati pajp za skoro 50% i dobiti iste preformanse...
Da, a ti si pitao IBM-ovog inženjera pa možeš da tvrdiš da ne cure? Svaki izvor je nepouzdan, znaš to i sam. U prilog mojoj priči ide obavezno vodeno hlađenje za G5, mada to naravno nije nikakav dokaz.

Ja nisam terao Intel da produži pajp, to je sam učinio verujući da će na taj način moći da dostigne radne učestalosti do skoro 5 GHz, ako se dobro sećam. Uspeh bi bio da su ostvarili više performnse, a ne iste. A možda si jednostavno zaboravio smajli na kraju posta.

drfedja je napisao(la):
Dvojezgarni procesori nastupaju tek sledeceg leta, a do tada Intel i AMD imaju fore da se barem jos 20-25% ubrzaju. Na desktop dvojezgarni CPU nece doci barem do sredine 2006-te godine, a do tada ima da se nacekamo i namenjamo i CPU-ova i ploca.
Dodavanje slojeva se bas i radi iz razloga smanjenja "leakeg-a" iliti parazitskih struja. Koliko ce tesko ici pogledaj samo koliko je tesko islo sa TBredom A, pa je na kraju A64FX dogurao 2.6 Ghz u 0.13 mikronskom procesu. Ipak za to je trebalo dve godine. Do izlaska dvojezgarnih procesora ocekuj 3200 Mhz K8 CPU i 4.4 Ghz PressHot. Vec ce se to nekako ohladiti. :d
Mislim da nisi u pravu. Intelovi dvojezgarni desktop procesori će početi da stižu već na proleće. Otelini je pre par meseci izjavio da Intel do kraja 2005. godine neće imati ni jedan jednojezgarni Pentium procesor u ponudi (možda bude nekih Celerona). Naravno, politika kompanije se svaki čas menja, ali znam da sigurno nećemo morati da čekamo 2006. za dvojezgarne desktop procesore.
Ne može se mnogo brže u ovom trenutku Feđa, ne može. Jedino ako bi se počelo sa primenom neke nove tehnologije koja bi značila neki novi proboj u izradi integrisanih kola, ali ja još nisam čuo za nju. Ja sam lično spreman da pojedem svaki Prescott na taktu većem od 4 GHz koga Intel izbaci, pa makar on bio i u Pin Grid Array pakovanju. Jedino, ponavljam, ako uvede neku novu tehnologiju u njihovu izradu.
I Intel i AMD vide dva jezgra kao jedini izlaz iz situacije, ali da bi korisnici imali neke vajde od njih, biće neophodna i softverska podrška, a svi znamo koliko je Microsoft brz i ažuran.
Moje skromno viđenje situacije.

morbius je napisao(la):
Da, a ti si pitao IBM-ovog inženjera pa možeš da tvrdiš da ne cure? Svaki izvor je nepouzdan, znaš to i sam. U prilog mojoj priči ide obavezno vodeno hlađenje za G5, mada to naravno nije nikakav dokaz.

Ja nisam terao Intel da produži pajp, to je sam učinio verujući da će na taj način moći da dostigne radne učestalosti do skoro 5 GHz, ako se dobro sećam. Uspeh bi bio da su ostvarili više performnse, a ne iste. A možda si jednostavno zaboravio smajli na kraju posta.

Dual G5 @ 2.5 GHz nije vodeno hladjen, a taj takt je izuzetno visok za neki procesor koji "curi kao cesma". Znaci, pusti te price kako je G5 los, ima problema u proizvodnji, ali daleko od toga da je IBM nesposoban da napravi to kako treba.

Vodeno hladnjenje je opcija kod G5-ice za one koji hoce masinu tihu kao iMac, a koja je x puta mocnija. Znaci ne primarno zbog zagrevanja.

Sa starim jezgrom nikada ne bi dostigli 4 GHz ili mozda cak i manje (pusti o/c i slicne price, mislim na masovnu prozivodnju), a kako ce biti promovisan P4 @ >4 GHz na Prescott jezgru (a promovisan je P4 EE @ 3.8) znaci da je Prescott ipak imao svoju svrhu. Dodavanje tranzistora je uspesno, posto je omogucilo da se podignu radne ucestalosti kroz duzi pipeline bez degradiranja performasni. Podizanje takta donosi bolje performanse, pa je samim tim i dodavanje tranzistora dovelo do povecanja peformansi.

Ne mislis valjda da tamo u Intel- ne znaju sta rade i da su se toliko *****ali oko svega toga da su cekali tebe da im kazes kako da rade, a sta da ne rade 🙂

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
Uspeh bi bio da su ostvarili više performnse, a ne iste. A možda si jednostavno zaboravio smajli na kraju posta.

NE, uspeh je bio da performanse nisu bile degradirane jer svako produzavanje pipe-a donosi potencijalnu degradaciju performansi - flush-ovanjem pipe-a prilikom pogresnog predvidjanja se gubi mnogo vise ako je dugacak!

Poslednja izmena:
trx je napisao(la):
NE, uspeh je bio da performanse nisu bile degradirane jer svako produzavanje pipe-a donosi potencijalnu degradaciju performansi - flush-ovanjem pipe-a prilikom pogresnog predvidjanja se gubi mnogo vise ako je dugacak!

Pa i nisu degradirane kao sto su mogle da budu. Zanemarljivi su gubici na istom taktu, a omoguceno je povecanje takta, cime se performanse podizu.

delimir je napisao(la):
Pa i nisu degradirane kao sto su mogle da budu. Zanemarljivi su gubici na istom taktu, a omoguceno je povecanje takta, cime se performanse podizu.
Da, da, o tome pricam!

Pojasnjavao sam tvoj stav morbius-u:
Uspeh je bio da peformanse na istom taktu ostanu iste a da se zbog produzenog pipe-a mogu dobiti veci taktovi...

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Ja iz testova vodenih hlađenja na netu ne primetih da su tiša i x puta moćnija, ali da se na hvatamo za slamku.
To što je P4 EE na 3,8 GHz promovisan ne znači i da može da se kupi, kao ni P4 na 3,6 GHz uostalom. A pogledaj koliko dugo je Intelu trebalo da uopšte stigne do 3,6 GHz, prvog praga do koga Nothwood nije mogao! Ponavljam još jednom - Prescott neće moći preko 4 GHz osim ako Intel ne primeni neku novu zvrčku u proizvodnji. Zato Intel i toliko žuri sa prelaskom na dva jezgra.
A iskreno da ti kažem, ponekad zaista i dobijam osećaj da Intel nema pojma šta radi i da u okviru kompanije ne postoji sveobuhvatna strategija, već leva ruka radi nezavisno od desne.

Nazad
Vrh Dno