Šta je novo?

Test Winchester-a 3500+ !

morbius je napisao(la):
A iskreno da ti kažem, ponekad zaista i dobijam osećaj da Intel nema pojma šta radi i da u okviru kompanije ne postoji sveobuhvatna strategija, već leva ruka radi nezavisno od desne.

Eto prilike, prijavi se za posao kod njih 😉

Koliko sam primetio Intel jedino ima radnu verziju dual core Itaniuma 2, codename:"Montecito", a o dual core PressHot-u ili famoznom Merom CPU, jos nema ni traga ni glasa. Cisto sumnjam da ce sledece godine na desktop stici neki Intelov dual core.

Calibra 4WD je napisao(la):
NAravno da ce bit skuplji od Semprona,ali za njega ocekujem da ode u klasu u kojoj je bio Duron pre 1god.Nema logike da ako ih isto kosta pravljenje tog 0.13Semprona i 0.09 A64-ke,bude mnogo Semprona na trzistu,jednostavno Intel ce mnogo vise zaradjivati sa 0.09 Celeronima koji uopste nisu losi.

JA ocekujem pocetkom sledece godine da ce biti i Semprona sa 256KB u 0.09 tehnologiji
Evo, sada mozes da narucis od Monarch computers-a Winchester !
http://www.dealtime.com/dt-app/SE/KW-athlon 64 90nm/FD-0/linkin_id-3033365/NS-1/GS.html

3000+ Socket939 kosta 188 dolara. Cena i nije toliko veca od ovdasnjih Clawhammer-a sa 512K L2 sa oznakom 2800+.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Evo, sada mozes da narucis od Monarch computers-a Winchester !
http://www.dealtime.com/dt-app/SE/KW-athlon 64 90nm/FD-0/linkin_id-3033365/NS-1/GS.html

3000+ Socket939 kosta 188 dolara. Cena i nije toliko veca od ovdasnjih Clawhammer-a sa 512K L2 sa oznakom 2800+.

BTW: Na Roadshow-u na Kopaoniku je od strane predstavnika AMD-a prikazan Winchester, a bili smo i u prilici, igrom slucaja, da probamo kako to i radi...

PS: Ako ima 512k kesha onda nije ClawHammer, vec NewCastle. Updateuj CPU-Z 🙂 Ja sam bio u prilici da radim sa 3000+ 512k L2 koji se odazivao kao ClawHammer, ali kasnije su mislim svi bili NewCastle.

Poslednja izmena:
Da, ekipa Bench/Digital je prva na ovim prostorima njakala Winchester 🙂
Jedini problem je bio da smo imali "Krsh" plocu 😀 pa nismo mogli adekvatno da ispitamo sve mogucnosti (undervolting, overclocking...)
AMD je jos davnih dana rekao da prva revizija Winchestera predstavlja samo "Die-shrink", odnosno, oni su bukvalno, prebacili isto jezgro u novi proizvodni proces, kako bi povecali output 64-vorki! uspeh je da AMD sa prelaskom na 90 nm nije povecao TDP (Total Disipation Power), te je ona ostala na 89W (ovo 89 je za sve procesore od 1.8 GHz, pa do 2.8 GHz - kolio ja pretpostavljam da ce Winchester i rodbina ici). Sa revizijom jezgra koja ce doneti 11 metalnih slojeva, Black Diamond Low-K i SSS (Selective Strained Silicon) A64 ce da ide preko 3 GHz uz zadrzavanje iste vrednosti za TDP!
BTW, sledeci Sempron ce biti 939 pinski, a kodno ime mu je Palermo!
AMD ce tokom 2005 isforsirati ubrzani prelazak na 939 pin platformu ito u vecini sa novim PCI Express cipsetovima.
Ono sto je svakako zanimljivo jeste da ce Palermo omoguciti DualChannel! A prvi Palermo ce gotvo sigurno raditi na 1.8 GHz i nosice oznaku 3200+ U principu, to ce biti Winchester 3000+ sa kojim smo se mi zezali na Kopu, ali sa iskljucenom polovinom sekundarnog kesa. Njegova cena i njegove performanse ce biti u rangu sa LGA 775 Celyjem D na 3.2 GHz

Nedjo jel se zna koji ce najeftiniji 90nm procesor biti u AMD-ponudi u 2005godini?

Nedjo je napisao(la):
U principu, to ce biti Winchester 3000+ sa kojim smo se mi zezali na Kopu, ali sa iskljucenom polovinom sekundarnog kesa.

I iskljucenim 64-bitnim instrukcijama, zar ne?

delimir je napisao(la):
BTW: Na Roadshow-u na Kopaoniku je od strane predstavnika AMD-a prikazan Winchester, a bili smo i u prilici, igrom slucaja, da probamo kako to i radi...

PS: Ako ima 512k kesha onda nije ClawHammer, vec NewCastle. Updateuj CPU-Z 🙂 Ja sam bio u prilici da radim sa 3000+ 512k L2 koji se odazivao kao ClawHammer, ali kasnije su mislim svi bili NewCastle.
Mislim da nisi u pravu, CPU-Z je prilicno svez, a nedelja proizvodnje tog procesora je 44 2003 revizija jezgra je SH-C0. Dakle, osakaceni Claw.

Nedjo je napisao(la):
Da, ekipa Bench/Digital je prva na ovim prostorima njakala Winchester 🙂
Jedini problem je bio da smo imali "Krsh" plocu 😀 pa nismo mogli adekvatno da ispitamo sve mogucnosti (undervolting, overclocking...)
AMD je jos davnih dana rekao da prva revizija Winchestera predstavlja samo "Die-shrink", odnosno, oni su bukvalno, prebacili isto jezgro u novi proizvodni proces, kako bi povecali output 64-vorki! uspeh je da AMD sa prelaskom na 90 nm nije povecao TDP (Total Disipation Power), te je ona ostala na 89W (ovo 89 je za sve procesore od 1.8 GHz, pa do 2.8 GHz - kolio ja pretpostavljam da ce Winchester i rodbina ici). Sa revizijom jezgra koja ce doneti 11 metalnih slojeva, Black Diamond Low-K i SSS (Selective Strained Silicon) A64 ce da ide preko 3 GHz uz zadrzavanje iste vrednosti za TDP!
BTW, sledeci Sempron ce biti 939 pinski, a kodno ime mu je Palermo!
AMD ce tokom 2005 isforsirati ubrzani prelazak na 939 pin platformu ito u vecini sa novim PCI Express cipsetovima.
Ono sto je svakako zanimljivo jeste da ce Palermo omoguciti DualChannel! A prvi Palermo ce gotvo sigurno raditi na 1.8 GHz i nosice oznaku 3200+ U principu, to ce biti Winchester 3000+ sa kojim smo se mi zezali na Kopu, ali sa iskljucenom polovinom sekundarnog kesa. Njegova cena i njegove performanse ce biti u rangu sa LGA 775 Celyjem D na 3.2 GHz
Nedjo, moram da ti ukazem na jednu stvar. Kao prvo TDP nije Total Disipation Power, nego Thermal Design Power. Ono na sta si ti mislio kaze se Maximum Power Disipation, i ono se racuna tako sto se pomnozi broj Volti na CPU sa Amperima koje taj CPU trosi. Nemoguce je da A64 na 1.8 Ghz trosi 89W, kao i onaj na 2.4 Ghz - FX53. Onaj na 2.4 ima barem 30% vecu amperazu.

Dakle, kolicina struje i napon daju maksimalnu potrosnju u W. TDP je Thermal Design Power, ili dizajn rashladnog sistema procesora i on je uvek veci nego sto je Maximum Power Disipation. To sto je AMD propisao 89W TDP za Winchester CPU, znaci da ces koristiti iste kulere za njega kao i za Clawhammer-a. Koliko stvarno trosi taj CPU to je pitanje za AMD, posto ni na ovoj adresi http://users.erols.com/chare/elec.htm nema tacnih podataka o tome kolika je amperaza jezgra.
Dakle, Opteron 150 na 2.4 Ghz ima 1.5v vcore, a amperazu od 56.5A, to je Maximum Disipaton Power 84.75W ~85W, a hladjenje koje koristi je za 89W.
Dakle, za Socket939 je isto tako, posto je jezgro identicno.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Mislim da nisi u pravu, CPU-Z je prilicno svez, a nedelja proizvodnje tog procesora je 44 2003 revizija jezgra je SH-C0. Dakle, osakaceni Claw.
Sve sto je od 64vorki proizvedeno od 2004-te je NweCastle!

Nedjo je napisao(la):
Znam, zato i kazem da je ono osakaceni Clawhammer jer je 44 nedelja 2003. ,a i CPU-Z je relativno svez, od aprila, a tada je vec uveliko postojao Newcastle.

Ono sto je mozda interesanto, jeste da Winchester po defaultu setuje HT magistralu na 1000 MHz.

Pa zar njemu nije default HT magistrala 1000 Mhz ?

Nedjo je napisao(la):
Koliko sam procitao, sve sto je revizija jezgra C0, a ima 512K L2 kesa, je osakaceni Claw, a CG revizije ima Newcastle i Clawhammer. Razlika je u memorijskom kontroleru koji moze da setuje DRAM Command Rate sa 1T na 2T.
Usput, imao sam opet jos jedan 2800+ ali je ovaj 4 nedelja 2004. i opet je Clawhammer C0 i ne moze da menja Command Rate na 2T.

Pored toga, CG revizija se prilicno bolje overklokuje, pa masa njih tera 2800+ na 2.5-2.6 Ghz na 1.6-1.65v, neki verovatno mogu i na 1.5-1.55.
Uostalom, zadnje serije FX-a 53 i 3800+ su CG jezgra.

Pa koliko sam primetio digli su ga na 3 Ghz sa 1.5v, 3500+ Wichestera. Mislim, stvarno zestoko. Eto nam 3Ghz na vazduhu sa AMD-om :d
Bice to jos bolje, narocito kada se usavrsi proces, standardno ce oni raditi na 3 Ghz. A najjaci mu je memorijski protok na 273 Mhz FSB-u :d 8GB/s !!! Tu bi mu i najjace Intel platforme pozavidele.

Poslednja izmena:
Mislim da ce AMD sasvim lagano da ubrzava Winchestera i da ce tek revizija sa 11 metalnih slojeva i SSE3 instrukcijskim setom biti "fabricki" doterana na 3 GHz, a to ce se desiti kroz godinu dana, tek. Naravno Prava bombonica ce da bude FX sa 90nm jezgrom. Zahvaljujuci njegovom otkljucnom multiplajeru sretni vlasnici ce ga moci tereati kako 'oce. Sa A64 si ogranicen kvalitetom memorijskih modula...

Pa koliko sam primetio na skoro svakoj nForce3 250 ploci opusteno FSB ide na 300 Mhz, a memorija asinhrono moze da se potera na 230-240, t.j. promenom delioca. Po toj logici ne vidim uopste problem oko toga kakvu ce memoriju A64 terati. Naime, sa Chaintech ZNF3-250 plocom i A64 2800+, magistralu sam naterao na 314 Mhz, sa PC2100 memorijom, koja je radila na nekih 196 Mhz, a bila je setovana na 133 Mhz.

drfedja je napisao(la):
Pa koliko sam primetio na skoro svakoj nForce3 250 ploci opusteno FSB ide na 300 Mhz, a memorija asinhrono moze da se potera na 230-240, t.j. promenom delioca. Po toj logici ne vidim uopste problem oko toga kakvu ce memoriju A64 terati. Naime, sa Chaintech ZNF3-250 plocom i A64 2800+, magistralu sam naterao na 314 Mhz, sa PC2100 memorijom, koja je radila na nekih 196 Mhz, a bila je setovana na 133 Mhz.
na koliko si oborio mnozilac?
Koji max o/c si ostvario?
Ma ovaj K8 je cudo!
Evo Deki i ja se *****avamo sa jednim 3500+ koji ide na 2.66 GHz!! sa obicnim aluminijumskim Fanner hladnjakom!

Poslednja izmena:
Ma nije to ništa naspram Preshota. ,) 😀

Nedjo je napisao(la):
na koliko si oborio mnozilac?
Koji max o/c si ostvario?
Ma ovaj K8 je cudo!
Evo Deki i ja se *****avamo sa jednim 3500+ koji ide na 2.66 GHz!! sa obicnim aluminijumskim Fanner hladnjakom!
Mora da mu je problem da izadje na kraj sa Presshotom na tih 2.66 Ghz ! :d

Napominjem da je rec o NewCastleu!
Iskustvo sa ovim procesorom me podstice na razmisljanje, da bi Winchester uz solidno, bakarno, vazdusno hladjenje bez problema isao na 2.8 GHz... sto je nedokucivo za bilo koji postojeci Preshott!

2.8 AMD gigaherca = 4.6 PressHot! gigaherca :d

Nedjo je napisao(la):
Napominjem da je rec o NewCastleu!
Iskustvo sa ovim procesorom me podstice na razmisljanje, da bi Winchester uz solidno, bakarno, vazdusno hladjenje bez problema isao na 2.8 GHz... sto je nedokucivo za bilo koji postojeci Preshott!
Kako bre ne može, kad Simpson izjavljuje da CeleronD 2.4 ide opušteno na 3GHz? ,)

Stvorenje je napisao(la):
Kako bre ne može, kad Simpson izjavljuje da CeleronD 2.4 ide opušteno na 3GHz? ,)

Koliko ja razumem, ovde se prica o performansama, sto ukazuje na to da bi trebalo da se proveri da li CeleronD moze na 5.6GHz :eyebrows:

Kapiram bre o čemu se radi ovdi 🙂 samo se malko šalim.

Međutim, koliko prosečnih ljudi zaista zna razliku između AMD-ovih 2GHz i Intel-ovih 2GHz? Takvi ljudi gotovo po pravilu rezonuju da je bolje ako procesor ima više MHz-a! Eno oni likovi iz Intela potrošiše silne novce da propagiraju Centrino a onda dodatno moraju da se izlažu trošku kako bi objasnili raji da mali takt kod Pentium M procesora u suštini nije nedostatak u odnosu na naduvani takt kod P4. Čini mi se da su došli u situaciju kada će konačno morati da priznaju da su ispali ...... :lupko: u društvu, al pošto su tolko jaki može im se da se još malo prave Toše. ,)

Pa iskreno govoreci, masa ljudi koji prvi put kupuje komp ne zna da Mhz nije apsolutni faktor brzine, mada im je to vrlo lako objasniti. Ipak za one koji ne znaju bas nista, niti ima ko da im objasni, za njih postoje PR oznake, pa tako jedan A64 3000+ je zaista ravnopravan ili brzi od Intela 3.0C ili E. Cak stavise, poznata beogradska firma prodaje svoje "brand" konfiguracije sa Bartonima na 2.6 Ghz ! :d

Brez plusa. 😀

Nazad
Vrh Dno