Šta je novo?

Test GF 5800

alokiN je napisao(la):
...

byMax, ne bih da ispadne da trazim dlaku u jajetu, ali u testu kazes: ", dok kod ATI kartica nema podešavanja FSAA modova na Quality i Performance (dok za Anisotropic to može da se podesi). "

A u odgovoru meni, kazes onako kako stvarno jeste tj. da AF nema Performance i Quality modove, dok ih AA naravno ima!

Verovatno je lapsus calami po sredi!

Poz

Da, tebi sam lose rekao... u testu je dobro... Uh, zar moram da kacim screenshotove? Evo, ajde! Da bude i vuk sit i ...

a ovde...

Marti Misterija je napisao(la):
...

Ne bih da vise teram mak na konac i smaram ljude.. al' ne moze ni tako !:) Kad je nesto kabasto i ogromno, bucno i pretoplo onda je to lose dizajnirano . Dizajn ne podrazumeva samo fizicki izgled, vec i zvucne, toplotne i jos neke druge performanse. Ajde ima li neki industrijski dizajner ovde na forumu!?[/b]

OK, onda ovako.. kada kazem "dizajnerska resenja" - onda mislim na sam izgled kartice, fizicki. Naravno da dizajn nije samo ono sto vidimo, postoji dizajn chipa, layouta itd itd., na koji ovaj put nisam mislio.

pozdrav

silverglider je napisao(la):
...
Hajde mi ovo malo detaljnije razlozi, molim te:
" tako sada ovim kartama treba sto veca magistrala tako da je "barem"166 neki default".

Da li se izvlaci maximum iz karte na 133mhz i to jos na Amd-u? Ono za "procesorcinu" sam napisao u smislu tada je to trebalo da bi karta dala svoj maximum.I na kraju , 133mhz mozda i jeste standardni fsb ali svi sajtovi na netu testiraju na mnogo jacim masinama tj. nisam video da testiraju na AMD-u na 133mhz u skorije vreme.Cak je Max jos prosle godine radio testove na 166mhz i stvarno ne znam zasto ali kako se nesto prokomentarise ovde na forumu ( sa moje strane uvek dobronamerno i za korist foruma barem se nadam ) nekom od vas "moderatora" smeta (ovim ne mislim na tebe Silver )

Ma Broz se malo sekira posto je FX opasno za petama r9700-tci, a nv35 vec kuca na vrata :D, tako nemoj mu zameriti Milane. Inace potpuno se slazem sa tobom sto se tice test masine i zao mi je sto je ovako ispalo, jer je ovo definitivno propust. I mozemo mi do sutra da drvimo o tome kako je magistrala od 133mhz prosek i ovde i u svetu (sto je mozda tacno, mada cisto sumnjam), kada svi znamo da niko ko ima tako sklopljen racunar nece staviti kartu u rangu 9700pro a tek FX-a.
Propust i gotovo :D ...

Poz!

Milan je napisao(la):
...

Da li se izvlaci maximum iz karte na 133mhz i to jos na Amd-u? Ono za "procesorcinu" sam napisao u smislu tada je to trebalo da bi karta dala svoj maximum.

Po toj "linearnoj logici" bi znacilo da nije dobar ni jedan test ukoliko se ne koristi bar 3400+ procesor, jer on izvlaci maximum, zar ne? Sta ako je AGP zakljucan na 66, a PCI na 33? Fakticki, radi samo CPU brze i RAM. To je kao da si ub'o jaci procesor (i vracam se nazad na pocetak mog pasusa). Valjda je cilj da se vidi koliko izvlaci karta, a ne procesor nasviran do maksimuma. I to poredeci sa nekom referentnom kartom kao sto je 9700Pro, recimo. I onda ako znas kako se kotira 9700Pro i ovo je + ili - 10%, onda bi trebalo tacno da znas sa cime imas posla, bez obzira na koliko bio FSB, ukoliko je bio isti kod testiranja obe karte. TO je bila moja poenta.

MAD_MUzzY je napisao(la):
...kada svi znamo da niko ko ima tako sklopljen racunar nece staviti kartu u rangu 9700pro a tek FX-a.

Mladicu, da si se malo duze upustio u prodaju racunara i pratece opreme, shvatio bi koliko si pogresio kada si ovo napisao. Doci ce ti klinac sa celeronom 566 i traziti FX-a ili 9700Pro, jer mu je komsija iz igraonice rekao "da je to najbrza karta za igrice". Nisu svi poznavaoci, iako se svi izdaju za "majstore".

Licno mislim da test ima drugaciju "gresku"!
Slike nisu osigurane Benchmark logom i copyrightom! To je po meni poprilican propust! Pre svega mislim na male slike a velikim nedostaje copyright i Benchmark (ime) logo. Ajd da se to popravi. Svet nas gleda!

Da li to znaci jos jedan "prepisan" test. Treba reci kada je Resavska skola, a ne busati se u grudi "Ja sam probao, sta vi znate"! Ili jos bolje: Na AOA forumu (ili sl.) su neki "ljudi" koji znaju, a mi veze nemamo.
Nije strasno ako je prepisan test, samo iz "njihovih" prica treba izvuci za nas korisne podatke. Mislim NAS nesponzorisane, koji plujemo ekije za komponente.

test je po meni dobar i sta vi mislite da se svako bavi klokovanjem masine .Nije bas tako ljudi kupe nov komp. i dobijuga neklokovanog ,i vecina ga i nedira njima je bitna stabilnost a ne da sate i dane provode testirajuci zasto se masina zakucava,jedinimalko mi je nerealan scor koji daje 9700 pro po meni bi trebala da da manje na toj test konfiguraciji.kod mene na xp 1700@2400/1920mhz club 3D 9700 daje mar01-12730,mark03-3991,a 4200ti mark01-11980,nvidija je zakon i verovali vi ili ne ali za mozda 1god.ona ce pregaziti atija ipak je to ozbiljna firma a ati ima jos da ispravlja puno toga koje ovde pojedinci tj vlasnici atija/ponosni/ nece da priznaju
poz.

Milan je napisao(la):
...

Da li se izvlaci maximum iz karte na 133mhz i to jos na Amd-u? Ono za "procesorcinu" sam napisao u smislu tada je to trebalo da bi karta dala svoj maximum.I na kraju , 133mhz mozda i jeste standardni fsb ali svi sajtovi na netu testiraju na mnogo jacim masinama tj. nisam video da testiraju na AMD-u na 133mhz u skorije vreme.Cak je Max jos prosle godine radio testove na 166mhz i stvarno ne znam zasto ali kako se nesto prokomentarise ovde na forumu ( sa moje strane uvek dobronamerno i za korist foruma barem se nadam ) nekom od vas "moderatora" smeta (ovim ne mislim na tebe Silver )

Test je radjen kod Neshe, zbog toga sto smo morali da poredimo sa ATI-jem koji nije hteo kod mene da radi na nForce-u, dok nisam reklamirao plochu, a bilo je hitno da se odradi... Eto, kad vec sve moras da znas. Inache, neshina masina nije htela da radi na 166MHz a bilo je glupo da koristimo neku neoficijelnu magistralu ...

Test je trebao biti uradjen na p4 3.0Ghz i875P dual DDR 400 512mb, windows XP SP1 + dX 9.0a i ojha....

Freak_Power je napisao(la):
Test je trebao biti uradjen na p4 3.0Ghz i875P dual DDR 400 512mb, windows XP SP1 + dX 9.0a i ojha....

E stvarno si boolean...

Vladd je napisao(la):
... Da li to znaci jos jedan "prepisan" test. Treba reci kada je Resavska skola, a ne busati se u grudi "Ja sam probao, sta vi znate"! Ili jos bolje: Na AOA forumu (ili sl.) su neki "ljudi" koji znaju, a mi veze nemamo. Nije strasno ako je prepisan test, samo iz "njihovih" prica treba izvuci za nas korisne podatke. Mislim NAS nesponzorisane, koji plujemo ekije za komponente.

Ne..ne..ne.. nece biti tako, Bench je respektabilan sajt, licno poznajem Pecu i tvrdim da covek nikada tako nesto ne bi uradio, on se ne bi srozao zbog jednog testa!!! Nije ovde Resava radila, Max je samo malo temperamentan i u toj svojoj brzini ponekad napravi neki previd.. to je sve, mlad je, ima mnogo jos da uci i da stekne iskustva ali niko na Benchu ne radi ni resavsku ni moravsku sklonu!!! To garantujem!!!!

Ja nisam ni hteo da odgovaram na post Vladd-a koji je cista provokacija... Uostalom, lepo sam rekao da slike IMAJU Bench logo jer ih je Peca slikao svojim Sony aparatom... Ostale slike su nVidija property... javne

...
Bas naprotiv, pozdravljam defaultni takt, jer bi takve brzine trebalo da oseti 90% kupaca kada bi tu kartu kupili i uboli u svoju masinu. Testovi se ne rade samo za naprednu (ali i malu) overklokersku publiku, nego za sve.

Baš naprotiv svako ko bude kupio ovakvu karticu imaće 166Mhz takt i pre bih njega počeo polako da nazivam defaultnim taktom. Jer ako ima para da se izuje za basnoslovne količine eurića onda defintivno ima novca i za neku vrhunsku ploču (procesor) koja je sada nekoliko puta jeftinija od najboljih grafičkih karti.

byMaX je napisao(la):
Ja nisam ni hteo da odgovaram na post Vladd-a koji je cista provokacija... Uostalom, lepo sam rekao da slike IMAJU Bench logo jer ih je Peca slikao svojim Sony aparatom... Ostale slike su nVidija property... javne

NE, nije provokacija. Samo pokusavam nesto da razjasnim, i ako je moguce da predupredim (mozda i zaustavim) nepotrebne diskusije. I naravno da procitam nesto o karti koju verovatno necu da kupim.
Da sam hteo da provociram, spomenuo bih neke druge stvari. Molim da me ne shvatate pogresno, vise dobronamerno. Pozdrav :)

Bench je respektabilan sajt

Upravo to sam i mislio. NISU tamo negde puno pametniji, ako su uopste, a pri tome ni Peca (kog licno ne znam a nadam se da cu ga upoznati) sigurno ne prima platu ni od ATI-ja ni od Nvidie, a ako je nesto preuzeto (zbog nedostatka vremena ili sl), pa sta, samo treba reci da eventualne greske ili propuste ne pripisemo pogresnom coveku.
Ipak, malo bode oci konfiguracija koja je jeftinija od kartice. Na difoltu ni Tbred ne radi kako treba. Treba pobuditi 2,1 Gb/sec od AGP do NB.
Pozdrav

Doci ce ti klinac sa celeronom 566 i traziti FX-a ili 9700Pro, jer mu je komsija iz igraonice rekao "da je to najbrza karta za igrice". Nisu svi poznavaoci, iako se svi izdaju za "majstore".

Sve tacno. Ako i prodje da tata proda Yuga i kupi FX-a, zar ovaj forum ne sluzi da "mlado momce" kao "newbie" pita i dobije odgovor kakav treba, ili da idemo svi u bakaline pa samo da kaplje parica (kao kod vlasnika igraonice). :D

Vladd je napisao(la):
...
Ipak, malo bode oci konfiguracija koja je jeftinija od kartice. Na difoltu ni Tbred ne radi kako treba. Treba pobuditi 2,1 Gb/sec od AGP do NB.

To je poenta :boom:

Vladd je napisao(la):
...

NE, nije provokacija. Samo pokusavam nesto da razjasnim, i ako je moguce da predupredim (mozda i zaustavim) nepotrebne diskusije. I naravno da procitam nesto o karti koju verovatno necu da kupim.
Da sam hteo da provociram, spomenuo bih neke druge stvari. Molim da me ne shvatate pogresno, vise dobronamerno. Pozdrav :)

Primljeno k znanju. PozdraV

...

Mladicu, da si se malo duze upustio u prodaju racunara i pratece opreme, shvatio bi koliko si pogresio kada si ovo napisao. Doci ce ti klinac sa celeronom 566 i traziti FX-a ili 9700Pro, jer mu je komsija iz igraonice rekao "da je to najbrza karta za igrice". Nisu svi poznavaoci, iako se svi izdaju za "majstore".

Silvere, ajde nabroj mi koliko si takvih tipova video?
Ima ih ali ih ima 1-3, znas i sam.

MAD_MUzzY je napisao(la):
...

Silvere, ajde nabroj mi koliko si takvih tipova video?
Ima ih ali ih ima 1-3, znas i sam.

Za sedam godina prodaje racunarske opreme, prosecni "neznalci" su cinili 60% kupaca, sledecih 10% su bile potpune dileje ("je li, brate, a je li to jace od onog 348?" ili "u, bree, a je li to sad rolls-roys medju racunarima?" ili "da, hocu da kupim kuciste marke 'Power', sa crnom linijom"), a svega 30% je koliko-toliko znalo sta hoce. I na to nadovezemo gomilu malih firmi koji bi prodali i rodjenu babu (samo da prodaju) uz ogradu da je kupac sam sebi kriv na sta trosi pare. Velike se jos manje bakcu kupcima ili nemaju vremena ili ih prosto ne interesuje. Osim ako su se prodavci racunarske opreme u Srbiji toliko izmenili otkako sam ja otisao, pa vole da potrose pola svog dana na konsalting kupaca, umesto na prodaju i pravljenje para.
Za sigurno pola masina kupljenih u drugim firmama koje sam otvarao radi nekog sredjivanja sam morao da se hvatam za glavu ili da se grohotom nasmejem. Toliko o poznavanju materije od stane publike i opismenjavanju od strane nasih vajnih prodavaca. Nemojte da kazete da ste zadovoljni svim firmama kod kojih ste bili, jos kao neki poznavaoci materije? Sta da ocekuju ljudi koji nisu toliko racunarski pismeni, a cine vecinu?
I jos samo da dodam jednu napomenu - ukoliko sebe smatrate poznavaocem ili se krecete u takvom uskom krugu poznavaoca racunarske opreme, nemojte uopste podrazumevati da su svi takvi. Niti populacija ovog foruma cini vecinu mase kupaca danas u Srbiji, pa se svi satro razumeju, svi vrli overklokeri, hakeri i krekeri. To se odnosi i na druge stvari u zivotu - ako podrazumevas da su svi oko nas razumni, lepi i pametni, kako li nam se desavaju sva ova sr***a?

Vladd je napisao(la):
Na difoltu ni Tbred ne radi kako treba. Treba pobuditi 2,1 Gb/sec od AGP do NB.

Koliko mene secanje sluzi, AGP je bio dizajniran da odvoji graficku kartu od PCI busa na poseban kanal, radi brzog pristupa procesoru i sistemskoj memoriji (prvenstveno ukoliko karti nestane video RAM-a). Sa grafickim kartama o kojima ovde pricamo, koje imaju po 128 ili 256MB danas, te GPU-ovima koji imaju mipsova koliko i CPU, koliko se cesto moraju dodirnuti plafoni propusnog opsega AGP-a? Nije li i to upravo razlog zasto izmedju 4X i 8X AGP-a i nema neke razlike u performansama u praksi? Radi CPU i RAM na toliko-i-toliko -> lepo, ali danasnji softver ne jede toliki prostor i propusni opseg. Nahraniti AGP? Cime? NOP instrukcijama?
Kada nasviras CPU i RAM, ceo racunar radi brze, zato sto _oni_ svoj deo posla brze obavljaju, a ne zato sto brze hrane AGP bus, pobogu.

Nazad
Vrh Dno