MAD_MUzzY je napisao(la):
...
Silvere, ajde nabroj mi koliko si takvih tipova video?
Ima ih ali ih ima 1-3, znas i sam.
Za sedam godina prodaje racunarske opreme, prosecni "neznalci" su cinili 60% kupaca, sledecih 10% su bile potpune dileje ("je li, brate, a je li to jace od onog 348?" ili "u, bree, a je li to sad rolls-roys medju racunarima?" ili "da, hocu da kupim kuciste marke 'Power', sa crnom linijom"), a svega 30% je koliko-toliko znalo sta hoce. I na to nadovezemo gomilu malih firmi koji bi prodali i rodjenu babu (samo da prodaju) uz ogradu da je kupac sam sebi kriv na sta trosi pare. Velike se jos manje bakcu kupcima ili nemaju vremena ili ih prosto ne interesuje. Osim ako su se prodavci racunarske opreme u Srbiji toliko izmenili otkako sam ja otisao, pa vole da potrose pola svog dana na konsalting kupaca, umesto na prodaju i pravljenje para.
Za sigurno pola masina kupljenih u drugim firmama koje sam otvarao radi nekog sredjivanja sam morao da se hvatam za glavu ili da se grohotom nasmejem. Toliko o poznavanju materije od stane publike i opismenjavanju od strane nasih vajnih prodavaca. Nemojte da kazete da ste zadovoljni svim firmama kod kojih ste bili, jos kao neki poznavaoci materije? Sta da ocekuju ljudi koji nisu toliko racunarski pismeni, a cine vecinu?
I jos samo da dodam jednu napomenu - ukoliko sebe smatrate poznavaocem ili se krecete u takvom uskom krugu poznavaoca racunarske opreme, nemojte uopste podrazumevati da su svi takvi. Niti populacija ovog foruma cini vecinu mase kupaca danas u Srbiji, pa se svi satro razumeju, svi vrli overklokeri, hakeri i krekeri. To se odnosi i na druge stvari u zivotu - ako podrazumevas da su svi oko nas razumni, lepi i pametni, kako li nam se desavaju sva ova sr***a?
Vladd je napisao(la):
Na difoltu ni Tbred ne radi kako treba. Treba pobuditi 2,1 Gb/sec od AGP do NB.
Koliko mene secanje sluzi, AGP je bio dizajniran da odvoji graficku kartu od PCI busa na poseban kanal, radi brzog pristupa procesoru i sistemskoj memoriji (prvenstveno ukoliko karti nestane video RAM-a). Sa grafickim kartama o kojima ovde pricamo, koje imaju po 128 ili 256MB danas, te GPU-ovima koji imaju mipsova koliko i CPU, koliko se cesto moraju dodirnuti plafoni propusnog opsega AGP-a? Nije li i to upravo razlog zasto izmedju 4X i 8X AGP-a i nema neke razlike u performansama u praksi? Radi CPU i RAM na toliko-i-toliko -> lepo, ali danasnji softver ne jede toliki prostor i propusni opseg. Nahraniti AGP? Cime? NOP instrukcijama?
Kada nasviras CPU i RAM, ceo racunar radi brze, zato sto _oni_ svoj deo posla brze obavljaju, a ne zato sto brze hrane AGP bus, pobogu.