Šta je novo?

Test Cooler Master Hyper TX -vs- HyperTX2

Definitivno nesto nije bilo OK. I ja sam ga instalirao stock i odmah je skinuo oko 12 stepeni. Kasnije sam ga ispolirao i stavio AS5 ali nisam dobio nista. Mozda stepen dva.
Lepo sam ti rekao da ne poliras nista ako to vec nisi radio pre, a i ovako si imao super temperature, ali crv ne da mira:wave:

Predpostavljam da si nasao polovni tx posto se vese ne proizvodi i nemoguce ga je bilo naci jos pre mesec dana a kamoli sada.

Ima josh tu i tamo da se nadje i pokoji nov, evo ja sam recimo moj uzeo pre nekih nedelju-dve dana, istina kroz nezvanicne kanale ;)

Poslednja izmena:
Ma uzeo preko drugara, a on uzima robu iz neke beogradske firme koja valjda radi samo veleprodaju, ne znam kako se zove...

Sad sam stavio geminII i nista. Jedino sto se ne cuje uopste ali to je do Noctua fanova. Skoro iste temperature kao sa TX2. TX2 je dobro ispoliran proveravao sam ga sinoc ponovo. Load 3339MHz na 1.312 sa geminII je 63. Mislio sam da nesto nije lepo leglo ali sam ga montirao dva puta. Stavljao sam prvo AS5(temp je bila 68) a onda CM pastu koja se dobija uz kuler i dobio ovih 63. Ovo su max temperature za jezgra. Sa TX2 sam nocas testirao ali na 1.328 i temp je bila 65.
E sad ako cemo posteno, TX2 je imao jednu 12icu koja je izvlacila vazduh iz kucista, da mu pomaze, koja je sada montirana na GeminII. Mozda bi temp pala jos malo da i sada u kucistu imam taj vent koji izvlaci vazduh, posto je pri loadu telo kulera jako toplo, a vruc vazduh luduje po kucistu, Ali vise ne hebem da dam ni dinar za hladjenje...za sada.
Moja preporuka za sve koji se razmisljaju - TX2. Hladi odlicno, a hladio je bolje sa zvakom nego sa AS5. Jedina mu je mana sto je malo bucniji, ali ni jedno skuplje vazdusno hladjenje nije dovoljno dobro da opravda razliku u ceni.
Edit Sto se tice GeminII sad je 58 load u orthosu.

Poslednja izmena:
Ja za moju konfiguraciju koristim TX2 trenutno.Jedino zasto se razmisljam da uzmem GeminII je sto bi sa njim hladio i okolinu procesora.Prvenstveno memoriju.Onaj desni fan bi duvao direktno na nju.

Ne nego sam imao prvo montiran Hyper TX2 sa zvakom koja je vec na njemu, a posle sam stavio as5 i nedelju dana kasnije temeratura je bila visa. Juce sam je probao na geminiII i bila je 68 pri loadu. Posle sam stavio cm i odmah je pala na 62. Treba vremena da se formira AS5 ali ne verujem da bi skinuo 8 stepeni. Iskreno sumnjiva mi je ova AS5 pasta koju imam. Na tri kulera sam je probao i dala je ocajne rezultate.

Ne nego sam imao prvo montiran Hyper TX2 sa zvakom koja je vec na njemu, a posle sam stavio as5 i nedelju dana kasnije temeratura je bila visa. Juce sam je probao na geminiII i bila je 68 pri loadu. Posle sam stavio cm i odmah je pala na 62. Treba vremena da se formira AS5 ali ne verujem da bi skinuo 8 stepeni. Iskreno sumnjiva mi je ova AS5 pasta koju imam. Na tri kulera sam je probao i dala je ocajne rezultate.

Mozda nije pasta problem vec ljudski faktor ;)

Kad sam pritegao Gemini motorcanglama spustio je temp za jos 4 stepena. Sa CM pastom koja ide uz njega.
A sto se tice AS5 i ljudskog faktora, ako je toliko komplikovano staviti taj as5 kako treba, onda, yebes as5. Aceton, alkohol, lint free maramice, ne dishi, hebes ti to. Box i tx2 sam zalepio sa onom zvakom i imao super temperature. Zato sam se , onako pohlepno, napalio - hocu josh da spustim. Sve drugo sto sam probao je radilo bez problema a ovaj as5 o kom kukam ni sa boxom ni sa tx2 a ni sa geminiem nije bio u rangu zvake odnosno cm paste. Probao vise puta na razlicte nacine a prvo sam naravno stavio prema uputstvu sa sajta.

Poslednja izmena:
zaboravio si da moras da pazis i da ti ne ode negde na kontakte (o AS5 pricam) jer ce biti :mad:

Na koji nacin je pravilno montiran TX2 na moju maticnu plocu ( Asus M2N32SLI-DLX) Posto se polozaj plasticnih drzaca nalazi kontra od uobicajenog. Tako da kuler ili moze da duva u pravcu 12cm vent. na napajanju ili da ga okrenem... Na kucistu imam dva vent. jednu 8 napred i 12 pozadi.

svejedno ti je kako ćeš ga okrenuti, samo nek duva ka nekom od ta dva ventilatora, ja bih ga namestio da duva ka spoljašnjosti.

evo sad sam pogledao sliku te ploče i ti možeš samo da namestiš da duva ka napajanju, tj da automatski hladi i memoriju, tako da tako uradi...samo se bojim da će moći da stane zbog heatpipe-a na SB-u, javi šta si uradio...

Montirao sam ga bez problema, tako da hladi memoriju sa jedne strane, dok se sa druge temperatura graficke spustila za nekih 10 stepeni... pala je i temp procesora tako da sam u globalu zadovoljan.

Aj daj okači neku sliku kako je upao pored onolikog hladnjaka na SB-u.

Evo nekih slikica kao sto sam i obecao.

Prilozi

• TX3 na m2n32.jpg
    TX3 na m2n32.jpg
    85.2 KB · Pregleda: 182
  • IMG_0383.jpg
    IMG_0383.jpg
    277.1 KB · Pregleda: 128
  • IMG_0385.jpg
    IMG_0385.jpg
    285.6 KB · Pregleda: 108
  • IMG_0386.jpg
    IMG_0386.jpg
    270.2 KB · Pregleda: 101
Mislim da je ovo najlosiji nacin za postavljanje.Ako ga postavis da duva prema dvanestici.Imaces mnogo bolje rezultate za CPU, DDR2 si i onako ne greje a TX2 nije predvidjen za hladjenje graficke.

Okrenuo bi on TX-a da duva ka dvanaestici samo da može. Klipovi na svim (ovo nisam proverio, ali sam 99% siguran) AMD-based pločama za kačenje coolera su tako okrenuti da se TX2 može nakačiti da duva ka memoriji (ili od nje) i nemože se rotirati. Tako da ako ti memorija stoji u gornjem delu ploče onda će vent duvati ka njoj, ili ako ti memorija stoji sa desne strane ploče (kao meni) onda ćeš namestiti da duva ka MOFSET-ima tj prema dvanaestici sa zadnje strane.

Evo nekih slikica kao sto sam i obecao.

Stvarno mi nije jasno zasto si okrenu vent. tx2-jke prema grafickoj.
Pa time si joj samo smanjio dotok vazduha i jos si je naveo da uvlaci, tj. hladi hladnjak toplim vazduhom koji ce da dolazi od graficke, jos ti je graficka koliko vidim sa pasivnim hladjenjem, sto znaci da je non-stop topla.

Okreci brzo ti taj TX2 da mu fan duva prema toj 12-ici na zadnjoj strani kucista.
Nadam se da ta 12-ca izbacuje vazduh iz kucista!

Probaj prvo kakve su ti temperature ovako kako si instalirao.:wave:

EDIT. tek sad videh da je u pitanju AMD, tako da od okretanja nema nista.
Sad mi je samo chudno to kako su CM dizaneri mogli da dizajniraju da fan stoji dole kad se zna da su tu nejcesce jos neke dodatne kartice, grafika koje zatvaraju/smanjuju dotok vazduha, jos u ovom slucaju je u pitanju dotok toplog vazduha sa pasivnog hladnjaka.

Poslednja izmena:
Ovde nije problem u AMD-u već u ASUS-u. Da su memoriju stavili na desni deo ploče onda bi sve bilo idealno.

Temp. su mi manje nego sa box kulerom na 3.3GHz ide bez dizanja voltaze i pod prioritetom 9 posle nekih pola sata na Small FFTs temp. su oko 60 za jezgro 1 a 57 za jezgro 2. I da temperatura graficke je niza za nekih 10 stepeni posle ugradnje TX2-e

Prilozi

• IMG_0387.jpg
    IMG_0387.jpg
    91 KB · Pregleda: 76
A sada pitanje za upucene, KAKO TX2 hladi Q6600?
Da li je dovoljno staviti tx2 ili mu ( q6600) ipak treba hyper 212?
Da li kod H. tx2 ili H.212 ventilator stalno vrti na max. ili moze ploca automatski da smanji kad ne treba max. recimo kad podjem spavati a ostane da radi torrent...?

Ne hladi lose uopste, narocito za te pare. Da li se vrti na max ili ne, zavisi od ploce i BIOSa, kod mene se vrti na max (~1900 rpm), jer nemam kontrolu broja obrtaja u BIOSu, dok je clan Borab namestio na 800-1000 rpm.

Hyper 212 je bolji zato sto u startu ima 12icu na sebi, pa bi trebalo i da je nesto tisi.

Cemu uopste sluzi ova polukruzna plastka???
Deluje kao neki usmerivac ali,zasto bi se vruc vazduh usmeravao prema delu ploce na kojem se (najcesce)nalazi jedinica za regulaciju napajanja procesora ?

Prilozi

• TX3 na m2n32.jpg
    TX3 na m2n32.jpg
    57.7 KB · Pregleda: 110
Zato što je ta "jedinica" (najcesce) dosta toplija od tog "vreleog" vazduha pa ga i taj vreli vazduh hladi.

Poslednja izmena:
Da li bi se odsecanjem tog dela narushila kompaktnost kulera?

Okakvom crnom vrelom vazduhu vi govorite.

TX je i na LOAD-u je jedva mlak, tako da ni taj vazduh koji proleti/izleti kroz rebra hladnjaka nije vruc, tako da je sasvim dovoljan da utiche ili ne utice malo na nesto na sta je plastika usmerena.

Nazad
Vrh Dno