Šta je novo?

Temu - online prodaja (carina i praćenje pošiljki u zasebnim temama)

Gresis. A i pogresno osecas. :ROFLMAO:
Svaka zemlja ima svoju granicu za visinu vrednosti posiljke koja se ne carini. U Americi je to $800 recimo, u nekim drugim zemljama je $0. Sve zavisi kako koja drzava odluci da stiti svoje trziste i ekonomiju.
Recimo kod nas je takodje bilo 100 evra kao u Hrvatskoj, ali je hrvatski Neckermann to zloupotrebljavao za svoju katalosku prodaju i na taj nacin izvozio u Srbiju bez carine, pa je nasa Vlada morala da reaguje i spusti prag carinjenja na 50 evra.
Tako da se njima zahvali sto ne mozes mini PC od 100 evra sa Temua. :D
Bravo za nasu Vladu, znaci nema problema ako je zloupotreba do 50 evra vec samo ako je 100. 😶

Kakva zloupotreba? O cemu pricas?? Neckermann vise ne posluje ovde na taj nacin. A nema ni ostalih slicnih. Ako se pojavi neko ko zloupotrebljava, spusti ce prag nize ili uvesti neka druga ogranicenja.
Kada je 100 evra onda se Neckarmannu isplati da radi svoju katalosku prodaju jer moze da ponudi skoro ceo asortiman, na 50 evra im ocigledno ne odgovara.

Poslednja izmena:
Neki članak je bio da su davali 70% popusta za prvu kupovinu kupcima iz Srbije. Da li je to tačno? Ja sam video samo ono kad zavrtiš točak.
Imas da dobijes 10k dinara i 30% popust ako skines aplikaciju preko ovog linka> https://temu.to/m/unvuah4yeb4
Mislim da radi samo ako pre toga nisi imao aplikaciju na telefonu i mozes da koristis svaki put samo mora biti drugi telefon. Ja sam iskoristio 2x sa mog i zeninog telefona i radi a placao sam svaki put sa moje kartice samo mora biti drugi email i prvi put sam stavio svoje podatke ya slanje a drugi put njene. Mislim da imaju neki popusti i za stare korisnike ali nisam probavao.
Dobio sam 5 kupona, iskoristio sam na prvu kupovinu 3 kupona i to je bilo ukupno 7500 dinara to mi umanje na porudzbinu, sad drugi put kad sam kupovao sam iskoristio 5000 dinara tako da mi se isplatilo. Mozes iskoristiti i svih 10k i jos 30%. Samo je bitno da kupujes do limita, ja sam se prvi put zeznuo i nakupovao vise od limita pa sam manje iskoristio popust.
Na 10k korpu daju 3k dinara, na 8k, 2500 din, na 5k daju 2k, na 4k daju 1.500 dinara, a na 3k daju 1000 dinara i posle svega toga daju ti jos 30% ako si nov korisnik. Samo gledaj da ubacujes u korpu do tog iznosa korpe.

Inace hteo da sam da pitam. Prva kupovina mi ima 4 porudzbine i oni su to podelili u nekih 7-8 paketa kako mi stoji na temuu, ali vidim po onim brojevima na pracenju da su to sve strapli u 4 paketa jer su mi isti brojevi na vise tih odvojenih paketa i kad unesem broj u DEXpres izadje da ima samo da ima 1 paket po istom broju posiljke. Sada kad racunam zbir artikala po paketu, na 2 paketa zbir prelazi onih 50 evra za carinu (ne prelazi ako su pisali cene koje sam platio sa ovim popustima, ali ako su pisali cene koje su bile na sajtu, onda prelazi) pa da pitam da li su nekom naplatili carinu i kako da znam da ima carine, ja verujem da nema, ali da li se ona placa kuriru ili me zovu sa carine pre nego puste paket? Pise na DE da je paket preuzet tako da treba da stigne verovatno sutra, verovatno ga ne bi ni pustili sa carine da moram da platim njima nesto.

Imas da dobijes 10k dinara i 30% popust ako skines aplikaciju preko ovog linka> https://temu.to/m/unvuah4yeb4
Mislim da radi samo ako pre toga nisi imao aplikaciju na telefonu i mozes da koristis svaki put samo mora biti drugi telefon. Ja sam iskoristio 2x sa mog i zeninog telefona i radi a placao sam svaki put sa moje kartice samo mora biti drugi email i prvi put sam stavio svoje podatke ya slanje a drugi put njene. Mislim da imaju neki popusti i za stare korisnike ali nisam probavao.
Dobio sam 5 kupona, iskoristio sam na prvu kupovinu 3 kupona i to je bilo ukupno 7500 dinara to mi umanje na porudzbinu, sad drugi put kad sam kupovao sam iskoristio 5000 dinara tako da mi se isplatilo. Mozes iskoristiti i svih 10k i jos 30%. Samo je bitno da kupujes do limita, ja sam se prvi put zeznuo i nakupovao vise od limita pa sam manje iskoristio popust.
Na 10k korpu daju 3k dinara, na 8k, 2500 din, na 5k daju 2k, na 4k daju 1.500 dinara, a na 3k daju 1000 dinara i posle svega toga daju ti jos 30% ako si nov korisnik. Samo gledaj da ubacujes u korpu do tog iznosa korpe.
@simatv Kad sam usao na ovu temu da pitam pitanje, nisam skapirao da je stranica broj 1, mislio sam da je to poslednja poruka i da si ti sad postavio pitanje, a sad vidim da si pitao 29.5.... moja greska. Ali svakako ko je nov moze iskoristiti popuste

Danas sam maltretirao Temu podršku zbog toga što mi je poslednji status na M-One 29.08. i da imam pravo na ponovno slanje pošiljke (nisam tražio refund). Na Temu praćenju su opalili fejk status 09.09. I tako smo se dopisivali, oni ignorišu šta piše na M-One, ja svaki put SS praćenja i SS sajta gde piše to pravilo za 15 dana. Na kraju su mi uvalili 600 dinara kredita i da čekam još 13 dana... Ne znam zašto i kako su došli do 13 dana, ali hajde. Krajnji rok za isporuku je 18.09.

Meni na M One nista ne pise ali kad odem u Dexpres ima, proveri na Dexpres status posiljke.

Danas sam maltretirao Temu podršku zbog toga što mi je poslednji status na M-One 29.08. i da imam pravo na ponovno slanje pošiljke (nisam tražio refund). Na Temu praćenju su opalili fejk status 09.09. I tako smo se dopisivali, oni ignorišu šta piše na M-One, ja svaki put SS praćenja i SS sajta gde piše to pravilo za 15 dana. Na kraju su mi uvalili 600 dinara kredita i da čekam još 13 dana... Ne znam zašto i kako su došli do 13 dana, ali hajde. Krajnji rok za isporuku je 18.09.
Isto i meni trebalo da istekne 15 dana, i stavili su lazni status "Na dostavnom vozilu", a na m-one stari status.
Meni na M One nista ne pise ali kad odem u Dexpres ima, proveri na Dexpres status posiljke.
Na dexpress mogu da se prate samo posiljke koje pocinju sa AG, ako pocinje sa RS onda ne moze, mora na m-one.

Kakva zloupotreba? O cemu pricas?? Neckermann vise ne posluje ovde na taj nacin. A nema ni ostalih slicnih. Ako se pojavi neko ko zloupotrebljava, spusti ce prag nize ili uvesti neka druga ogranicenja.
Kada je 100 evra onda se Neckarmannu isplati da radi svoju katalosku prodaju jer moze da ponudi skoro ceo asortiman, na 50 evra im ocigledno ne odgovara.
Valjda Vladi nije bitno da li posluje neki Neckermann ili Alibaba, eBay, Amazon ili neko treci vec koliko proizvoda udje u zemlju bez carine? Osim ako je neko iz Vlade trazio procenat od Neckermana pa iz osvete sto nije dobio smanjio vrednost.

Ne znam sta se setili sada Neckermanna ? Ta firma koja je kod nas prodavala robu, naravno i u DE, AT, SLO, HR itd. je bankrotirala 2012. godine. Posle bankrota Nemacka Otto grupa koja se takodje bavi prodajom je kupila ime i koristi ga, ali to nije onaj isti N. koji je poslovao kod nas.
Ovde nema nikakvih zloupotreba, PDV Republike Srbije je sadrzan u ceni. Tako da je sve cisto i sve se po zakonu placa. Naravno sa organima RS je dogovoreno da se isporucuje samo roba vrednosti do 50 Eur. To jeste mana, ali bolje ista nego nista ?

Valjda Vladi nije bitno da li posluje neki Neckermann ili Alibaba, eBay, Amazon ili neko treci vec koliko proizvoda udje u zemlju bez carine? Osim ako je neko iz Vlade trazio procenat od Neckermana pa iz osvete sto nije dobio smanjio vrednost.
Naravno da Vladi nije bitno koja je kompanija u pitanju, bitno im je da zastite domace trziste i ekonomiju. Neckermann je tada bio pretnja po trziste, i na ovaj nacin su mogli brzo da odreaguju, jer su tada trziste Srbije a i sama zemlja bili u mnogo losijoj situaciji i mnogo ekonomski slabiji.

Ne znam sta se setili sada Neckermanna ?
Na prethodnoj strani (link) kolega clan foruma je mislio da smo mi kao zemlja naopaki i jedini koji imaju ogranicenja tog tipa i da smo zbog toga zemlja treceg sveta, pa sam naveo par primera i objasnjenja u vezi toga, a izmedju ostalog sam rekao i da je ranije limit bio 100 evra pre tog problema sa Neckermanom kada je Vlada Srbije negde 2006. ili 2007. godine morala da uvede smanjenje sa 100 na 50 evra. Ako se dobro secam u to vreme je Bozidar Djelic bio potpredsednik vlade za evropske integracije, a ministar ekonomije Mladjan Dinkic, koji su smanjenje praga na 50 evra pronasli kao najbrze i najefikasnije resenje za problem "Neckermann".

Poslednja izmena:
MTS banka , na Temu plaćam Google walletom, u dinar se poklapa, dok sa Alija gde plaćam direktno MC, em što obračunaju po višem kursu + povuku još jedan iznos, u konkretnom slučaju oko 10%.
Takodje istom karticom ista banka isti nacin placanja kao sto rekoh ni dinar vise bivsa mts banka kartica ne skida a i ja takodje google novcanikom placam.

Svakako je 50€ i onda bio mali limit a sa današnjom inflacijom stvarno je besmislen limit. U Bosni je taj limit na 300KM (150€) ako se ne varam.

Inače sam kao novi korisnik samo dobio onaj točak da vrtim i dobio neke vaučere u vrednosti od 27.100 dinara pa pokupovao dosta sitnica i iskoristio neke zgodne vaučere, tipa umesto 27.000 platio 18.200 ili umesto 10.800, platio 7.200

Svakako je 50€ i onda bio mali limit a sa današnjom inflacijom stvarno je besmislen limit.
OK, o tome se vec moze diskutovati. I meni se cini da je sada taj limit od 50e nizak, posebno uzevsi u ozbzir trenutno daleko bolje stanje ekonomije i domaceg trzista koje bi sada taj povisen limit na 100e lakse podnelo. Vlada bi trebalo da vrati (izjednaci) limit za posiljke sa limitom kada uzivo prelazimo granicu, odnosno licno unosimo robu vrednosti do 100 evra bez carine.

U slucaju zloupotrebe limita putem posiljaka pronaci neki efikasan nacin da se sankcionise data kompanija ili lice koje taj limit zloupotrebljava, ne sankcionisati sve posiljke koje prelaze granicu.

Povecanje bi u tom slucaju bilo fer prema svim gradjanima jednako, onima koji putuju pa licno donose robu do 100 evra, kao i onima koji porucuju online.
A znacilo bi i za Temu posiljke, da dobijemo malo bogatiju ponudu proizvoda. :)

Nama bi znaculo, ali drzavi ne bi tj. kasi. Ne znam da li ljudi znaju ali za 3 meseca nasi ljudi tj svi mi smo potrosili 184 miliona € samo na kupovinu na Temu, sad zamisli da je prag 100€ kao kad licno prenosis koji je to odliv novca istina bila bi i veca naplata pdv-a to stoji. Ja sam naravno za dizanja granice i to po meni bi najrealnije bilo 150€ ali ko mene(nas) pita. A da imaju mehanizme da rese svakog ko krsi propise i umesto da njih kazne oni kazne ceo narod.
Kao kod slucaja Nekerman ja mislim da to bese 2003/4 ako se ne varam ali se dobro toga secam a vreme je da se taj limit poveca za bar 3 puta.

Korekcija cene sada samo u vidu Temu kredita.
Daj šta daš.

Meni je korekcija cene uvek bila samo u vidu Temu kredita, nikad mi nisu nudili "pravi" povraćaj novca.

Od 10.9. Dexpres drzi posiljke, od 11.9 preusmerio na paketomat. Sramota bre...

Jel imas neki izvor za ovu informaciju?
Nije to suma samo za Temu vec za drugo tromesecje dakle predhodna tri meseca u devizama je potroseno 184.7 milki € i 55 milki $, a ukupno za 3 meseca preko 548 milki €. Naravno to su cifre sa kojima je zvanicno NBS izasla u javnost, nisam ja izmislio.
Moja greska kad sam napisao samo na Temu.

Meni su istekli 30 dana za 2 paketa, paketi su bili kod m-one, RS kod. Niti su me zvali niti nista, stoji samo preuzeta od posaljica na sajtu njihovom.
Ja razumem da su pretrpani svi, ali moraju da shvate da paketi sa Temu-a i paketi redovnih korisnika u Srbiji ne treba da budu razliciti. I jedni i drugi su naplaceni i postarina je placena.
Najlakse je napisati neuspola isporuka i vratiti paket i Kinu.

Bojim se da kupovina preko Temu polako gubi smisao sa tim skoro beskonačnim, ili bar veoma neodređenim rokom isporuke. Kao i za mnoge druge stvari, pošta i kuriri su nepripremljeni za taj posao. Pošiljke sa Alija sa trackingom mi brže stižu i imaju dobro praćenje.

Postojao je zadnjih 10 dana neki veci problem na carini, brat dobio info takav. Izgleda da su resili i paketi su krenuli danas sa carine ovi sto su 10 dana bili na carini.
Videcemo, sad bi trebalo da se vrati sve u normalu i da stizu za 12ak dana kao sto su ranije dolazili.

Bojim se da kupovina preko Temu polako gubi smisao sa tim skoro beskonačnim, ili bar veoma neodređenim rokom isporuke. Kao i za mnoge druge stvari, pošta i kuriri su nepripremljeni za taj posao. Pošiljke sa Alija sa trackingom mi brže stižu i imaju dobro praćenje.
Ja mislim da ce, bar za Srbiju, Temu da pukne onog momenta kad Aliexpress otvori magacine u Srbiji jer se prica da ce roba sa Alija stizati za 3 dana do kupca.
Moj poruceni paket sa Temu od 22. avgusta jos nije stigao, a citam u komentarima nekim ljudima sto su porucili 24. avgusta paket je stigao sto je skroz ludo.

Meni su istekli 30 dana za 2 paketa, paketi su bili kod m-one, RS kod. Niti su me zvali niti nista, stoji samo preuzeta od posaljica na sajtu njihovom.
Ja razumem da su pretrpani svi, ali moraju da shvate da paketi sa Temu-a i paketi redovnih korisnika u Srbiji ne treba da budu razliciti. I jedni i drugi su naplaceni i postarina je placena.
Najlakse je napisati neuspola isporuka i vratiti paket i Kinu.
Naravno da su razliciti. Na regularnim je najveca zarada, a ovo sa temu, aliexpress...je boranija. Temu verovatno placa fiksno za neki obim isporuke, tako da im se j gde ce tvoj paket da zavrsi

Nije to suma samo za Temu vec za drugo tromesecje dakle predhodna tri meseca u devizama je potroseno 184.7 milki € i 55 milki $, a ukupno za 3 meseca preko 548 milki €. Naravno to su cifre sa kojima je zvanicno NBS izasla u javnost, nisam ja izmislio.
Ovo su neke stare price tamo iz Titovog vremena, a tabloidi serviraju kao senzacije. Kakva je razlika izmedju "online" kupovine iz Kine i odlaska u neku prodavnicu tehnike ili odece ili sta je vec u pitanju, koju drzi lokalni Tajkun, i koji je tu istu svu robu uvezao iz Kine ili Turske sto se tice odliva deviza ?

Postojao je zadnjih 10 dana neki veci problem na carini, brat dobio info takav. Izgleda da su resili i paketi su krenuli danas sa carine ovi sto su 10 dana bili na carini.
Videcemo, sad bi trebalo da se vrati sve u normalu i da stizu za 12ak dana kao sto su ranije dolazili.
Krenuli i onda pobrkali adrese pa mi poslali paket na sever umesto na jug

Nazad
Vrh Dno