Ja i dalje kupujem preko kompa jer jednostavno mobilni telefoni NISU i NEĆE skoro biti siguran hardver za bilo kakvo on line plaćanje i kupovinu.Dok ovo kucam pada mi na pamet barem 3 načina da se "uhakujem" u tudji mobilni telefon a ja sam samo amater . Moj Pc je ipak koliko-toliko siguran iza antivirusa, addblocka , anti spy programa , ne sekiram se da li će mi neko ukrasti šifre od kartice i isprazniti račun u banci. Tendencija je da se korisnici "navlače" da u današnje vreme koriste mobilni telefon za sve : telefoniranje, slušanje muzike, surfovanje po netu , kupovina on line, plaćanje računa , bukvalno sav svoj život poveravate komadu hardvera koji NEMA I NEĆE skoro imati adekvatnu zaštitu od bilo kakavog zlonamernog programa koji vam može napraviti haos od života . Ti tzv novčići su samo " navlakuša" jer možda dobijete mali popust ali Aliekspress dobije pristup vašem mobilnom telefonu i svakih 1-2 minuta vas bombarduje sa reklamama i ponudama a da ne pričam o tome što aplikacije ( ne samo Aliekspress) ima odobren prstup: kameri, lokaciji , fotografijama i ostalim podatcima..... tako da razmislite malo kako i za čega koristite mobilni telefon , jer u stvari sami sebi "kopam rupu u koju ćemo se sahraniti ". Moje mišljenje je da je ipak pametnije koristiti PC zbog sigurnosti i udobnosti ( veći ekran za bolje slike i veća slova (djavo je u detaljima) ) mada ponavljam, ko hoće neka kupuje sa mobilnog nikome ne branim !!!Kupovali su i ostali preko kompa dok ALI nije krenuo sa akcijama uz novčiće pa te na telefonu nešto izašlo 1$ a na kompu 2,8$ ista stvar.
Brzo smo se navikli na telefone![]()
Vidi , probaj da NE dozvoliš aplikaciji pristup kada ti ona to traži i vrlo brzo shvatiš da ili neće da radi ili radi u nekom"ograničenom" režimu od koga baš i nemaš koristi , malo sam ja " dublje" u tim vodama , neke aplikacije sam i sam pravio, pa znam šta se programira i još gore kada ti naručilac posla eksplicitno traži da mu aplikacija RADI samo ako ima pristup odredjenim funkcimaja na mobilnom telefonu jer na taj način dolazi do podataka : šta te interesuje, koja mesta posećuješ. šta kupuješ. kakvu muziku slušaš ili kakve hobije imaš , a kada podatke čuvaš na cloudu onda bukvalno govriš sve o sebi i svi vlasnici aplikacija se trude da vide takve podatke a sve u svrhu da ti bolje " prodaju proizvod" medjutim tako i oni koji znaju znanje mogu da "hakuju" telefon i da pokupe i ono što ne želiš da ti pokupe!! Neka hvala , nema potrebe svakih 30 minuta da "pratim pošiljku ", sednem ujutro uz kaficu pregledam natenane na PC-u gde je šta stiglo i do sutra me ne intreseuje osiim ako na praćenju ne vidim da je pošiljka u mojoj lokalnoj pošti zadužena za isporuku ( onda vrebam poštara da se ne "izgubi " u uliciVolim i ja više komp nego mobilni ali nisi u pravu za pristup kameri, lokaciji, slikama i ostalim podacima, nema ako ti eksplicitno to ne dozvoliš, za bilo šta od navedenog mora posebno da se dozvoli.
Koristim je samo za tracking broj, lakše proverim status pošiljke, kao i da vidim uopšte šta sam naručio jer zaboravim neki put
Dobra je i za pdf da se pročita za neke stvari, jer one papiriće uglavnom pobacam a i sitno je to sve ispisano za moj vid, ovo mogu da zumiram haha
Razumem ali mislim da mi Temu nije čak ni tražila pristup bilo čemu, ne mogu da se setim, možda treba kada se ostavlja "review" ako se kači neka slika ili video, to nisam radio pa ne znam, u suprotnom nema šta.Vidi , probaj da NE dozvoliš aplikaciji pristup kada ti ona to traži i vrlo brzo shvatiš da ili neće da radi ili radi u nekom"ograničenom" režimu od koga baš i nemaš koristi , malo sam ja " dublje" u tim vodama , neke aplikacije sam i sam pravio, pa znam šta se programira i još gore kada ti naručilac posla eksplicitno traži da mu aplikacija RADI samo ako ima pristup odredjenim funkcimaja na mobilnom telefonu jer na taj način dolazi do podataka : šta te interesuje, koja mesta posećuješ. šta kupuješ. kakvu muziku slušaš ili kakve hobije imaš , a kada podatke čuvaš na cloudu onda bukvalno govriš sve o sebi i svi vlasnici aplikacija se trude da vide takve podatke a sve u svrhu da ti bolje " prodaju proizvod" medjutim tako i oni koji znaju znanje mogu da "hakuju" telefon i da pokupe i ono što ne želiš da ti pokupe!! Neka hvala , nema potrebe svakih 30 minuta da "pratim pošiljku ", sednem ujutro uz kaficu pregledam natenane na PC-u gde je šta stiglo i do sutra me ne intreseuje osiim ako na praćenju ne vidim da je pošiljka u mojoj lokalnoj pošti zadužena za isporuku ( onda vrebam poštara da se ne "izgubi " u ulici)
Jel mozes da navedes ta 3 nacina? Ne mora detaljno, vec samo koncept, jer mi zvuci kao Sci-fi ovo sto pises. Da je tako lako "uhakovati se u tudji mobilni telefon" niko ga ziv ne bi koristio...Dok ovo kucam pada mi na pamet barem 3 načina da se "uhakujem" u tudji mobilni telefon a ja sam samo amater .
Ja takodje vecinom kupujem preko kompa, jer mobilni telefoni mi nisu toliko udobni, ali sto se tice sigurnosti, lestvicu su iznad racunara, ako nista bar koriste Linux (Android), za razliku od vecine racunara koji su na supljem Windowsu.Ja i dalje kupujem preko kompa jer jednostavno mobilni telefoni NISU i NEĆE skoro biti siguran hardver za bilo kakvo on line plaćanje i kupovinu.
Sa ovim se slazem, i to je jos jedan razlog zato izbegavam previse koriscenje telefona - privatnost. Na racunaru imam mnogo bolju kontrolu nad instaliranim programima i aplikacijama.Ti tzv novčići su samo " navlakuša" jer možda dobijete mali popust ali Aliekspress dobije pristup vašem mobilnom telefonu i svakih 1-2 minuta vas bombarduje sa reklamama i ponudama
A, pa ti onda nisi ameter kako kazes u prethodnom postu.malo sam ja " dublje" u tim vodama , neke aplikacije sam i sam pravio, pa znam šta se programira i još gore kada ti naručilac posla eksplicitno traži da mu aplikacija RADI
Jel mozes da navedes ta 3 nacina? Ne mora detaljno, vec samo koncept, jer mi zvuci kao Sci-fi ovo sto pises. Da je tako lako "uhakovati se u tudji mobilni telefon" niko ga ziv ne bi koristio...
Tačno je to samo nemaš antivirus programne koji su efikasni kao na PC-u ,anti spy programe i sl zaštite , tj možeš da nadješ neke aplikacije za te svrhe ali toliko su loše da je bolje i ne koristiti ih !!Ja takodje vecinom kupujem preko kompa, jer mobilni telefoni mi nisu toliko udobni, ali sto se tice sigurnosti, lestvicu su iznad racunara, ako nista bar koriste Linux (Android), za razliku od vecine racunara koji su na supljem Windowsu.
PA neki od saveta su da postaviš dobre lozinke za Wi-Fi i Bluetooth , nikako da ih držiš "otvorene" , da se koriste samo proverene aplikacije i da se ne otvara baš svaki link koji ti se čini"zanimljiv" , mnoge mrzi da se bakću sa lozinkama pa onda imaš situaciju da je lozinka najčešće : 123456789, ime kućnog ljubimca, ženino ime ( ili od švalerkeSa ovim se slazem, i to je jos jedan razlog zato izbegavam previse koriscenje telefona - privatnost. Na racunaru imam mnogo bolju kontrolu nad instaliranim programima i aplikacijama.
Ipak, cim uzmes neki Android sa Google servisima, ili Facebook appom, Instagram, svi oni vuku od licnih podataka sta god mogu, pa tako i Temu. I time hrane svoje algoritme ili prodaju dalje te podatke. Jedina opcija je neku custom rom i bez ikakvih komercijalnih i neproverenih aplikacija ili da ne koristis smartphone uopste, vec obican GSM mobilni.
A, pa ti onda nisi ameter kako kazes u prethodnom postu.
Bilo bi interesantno cuti na sta da pazimo "da nam se neko ne uhakuje na mob".
Stiglo mi danas za paketomat, prvi put, a što si se ti zeznuo sa paketomatom? Bolje ti bilo u pošti da preuzmeš ili si imao neki drugi problem sa paketomatom?Moze, moze, pisao sam ja prosle nedelje moze i u posti a moze i u paketomatu, ali su mene pitali gde zelim da preuzmem ja izabrao paketomat i zeznuo se, ali da te ne pitaju to je cudno i mislim da im je ugovor da PE isporucuje pakete osim ako se kupac slozi drugacije, a ti se nisi slozio vec su ti samo rekli da uzmes u Posti, to nije uredu ako sam dobro razumeo da te nisu pitali gde zelis vec ti rekli gde mozes da preuzmes.
Druže ja tebe oplakah. Nastavi i dalje da ne kupuješ. Pa nema razloga da ti se objašnjava. 😂Izvinjavam se ako pitam
Pa zeznuo sam se jer mi je paket u moju postu stigao kao i uvek ujutru oko 3h ali u subotu, pa sam racunao da ce gospoda koja rade u posti da isti i stave u paketomat tog dana jer su mi u 9h poslali poruku da mogu da ga preusmerim, medjutim dipak oni su tek u ponedeljak to uradili, a u ponedeljak bi mi svakako PE doneo na kucu.Stiglo mi danas za paketomat, prvi put, a što si se ti zeznuo sa paketomatom? Bolje ti bilo u pošti da preuzmeš ili si imao neki drugi problem sa paketomatom?
Kontam, razmišljao malo bio danas da li da probam sreću sa paketomatom, meni je stiglo negde oko podneva da mogu do 17h da preusmerim, ali sam pročitao na sajtu pošte da bi bio u paketomatu naredni dan, mislio sam i ja da će da bude isti dan, tako da sam ipak odustao jer verovatno će ga odneti u poštu, što mi više odgovara. Najcrnje je što se više ne zna sa njima šta će i kako će, u mom slučaju je tako, zadnjih nekoliko je bilo u pošti, 3 dana zaredom, nekad i 2x dnevno (jedan ujutru drugi uveče), čak i u subotu, sutra možda donese kurir , a možda bude pošta ili kurir ali tek za 3 danaPa zeznuo sam se jer mi je paket u moju postu stigao kao i uvek ujutru oko 3h ali u subotu, pa sam racunao da ce gospoda koja rade u posti da isti i stave u paketomat tog dana jer su mi u 9h poslali poruku da mogu da ga preusmerim, medjutim dipak oni su tek u ponedeljak to uradili, a u ponedeljak bi mi svakako PE doneo na kucu.
Tako da sam sam se zato zeznuo.
Najbolje je da mi donesu naravno
Ne, kod mene donose redovno, a pazi ja kad sam video da nema nista od paketa u subotu kazem prva poruka za paket i paketomat je bila u 9:10 min tacno ne u 9h a druga mi stize posto su mi stizala dva paketa negde oko 13h da do 17h mogu da preusmerim, i sad ja vidim koliko je sati i da od paketomata nece biti nista nego tek u pon. a tada bi mi i PE na vrata doneo, i ja nista za drugi ne preusmerim ga.Kontam, razmišljao malo bio danas da li da probam sreću sa paketomatom, meni je stiglo negde oko podneva da mogu do 17h da preusmerim, ali sam pročitao na sajtu pošte da bi bio u paketomatu naredni dan, mislio sam i ja da će da bude isti dan, tako da sam ipak odustao jer verovatno će ga odneti u poštu, što mi više odgovara. Najcrnje je što se više ne zna sa njima šta će i kako će, u mom slučaju je tako, zadnjih nekoliko je bilo u pošti, 3 dana zaredom, nekad i 2x dnevno (jedan ujutru drugi uveče), čak i u subotu, sutra možda donese kurir , a možda bude pošta ili kurir ali tek za 3 dana![]()
Meni su svi dolazili na noge, ali iste fore tu sam za 5 min samo izadjite dole, a ja mu kazem taj i taj sprat, taj i taj stan cekam vas pred vratima nikakav problem.Ja sam imao dobra iskustva sa PostExpressom, svaki kurir mi je donosio do zgrade. Ako se prvi dan ne javim, pokusaju obavezno drugi dan.
Jedina primedba je sto sam uglavnom morao po paket dole ispred zgrade, jer uvek imaju neki izgovor zasto ne mogu da se popnu (liftom) do stana. Manji deo kurira je bio voljan da se popne na moj zahtev.
Probam i ja tako nekad prodje, ali cesce imaju razne izgovore.Meni su svi dolazili na noge, ali iste fore tu sam za 5 min samo izadjite dole, a ja mu kazem taj i taj sprat, taj i taj stan cekam vas pred vratima nikakav problem.
I svi redom su dolazili.
Njegov posao je da donese do stana a njegovi izgovori me ne interesuju, ne nosi kauc sam na sprat, nego paket od cca 500g.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari