Šta je novo?

Telenor otpušta 120 radnika

Učlanjen(a)
25.03.2005
Poena
695
Smanjenje broja zaposlenih počelo je danas i trajaće do kraja juna, a u kompaniji će nakon završetka reorganizacije ostati 1.100 zaposlenih.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel-Morten Jonsen kaže da je kompanija morala da razmotri celokupnu osnovu troškova kako bi mogla da nastavi ulaganje u Srbiji i zbog toga odlučila da reorganizuje kompaniju i da smanji broj zaposlenih.

"U Srbiji je ekonomska kriza dodatno otežana za Telenor i naše korisnike uvodjenjem poreza na upotrebu mobilnog telefona od 10 odsto.
Ukupni efekti su već doveli do umanjenja vrednosti Telenora u Srbiji za 220 miliona evra", naglasio je Jonsen.

U Telenoru su istakli da će prilikom smanjenja broja zaposlenih poštovati Zakon o radu i uslove predviđene Kolektivnim ugovorom.

Ta kompanija, koja posluje u okviru norveške Telenor grupe, u Srbiji je u prvom tromesečju ove godine poslovni profit od 44 miliona
norveških kruna (oko 5,6 miliona evra), što je za 68 odsto manje nego u istom periodu 2009.

Prema finansijskom izveštaju norveške telekomunikacione grupe, prihodi Telenora u Srbiji od januara do marta bili su 15,8 odsto manji nego u istom periodu prošle godine i iznosili su 606 miliona norveških kruna (oko 77 miliona evra).

Broj korisnika Telenora u Srbiji, koji posluje u okviru novreške grupe, povećan je za 46.000 u prvom tromesečju ove godine, na 2.889.000, navodi se i dodaje da je udeo Telenora na srpskom tržištu mobilne telefonije zadržan je na 34 odsto.

Telenor u Srbiji posluje od 1. septembra 2006. godine, kada je za 1,5 milijardi evra preuzeo operatera Mobi 63.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=05&dd=21&nav_id=432997

A svi su mislili da cje da povecjaju broj radnika, kao zbog fiksne telefonije i nove licence shto su kupili. Chak je i izvesni ministar o tome prichao na tv.

Samo u našem Telekomu nema krize. Ni više radnika, ni neefikasnije kompanije.

Dok im ne ulete švabe ..... sami radnici telekoma treba da organizuju protest protiv prodaje telekoma, kada pročitaju ovakve vesti ....

meni samo nije jasno kako VREDNOST KOMPANIJE moze da se smanji za neverovatnih 220 MILIONA ako se uveo pumt? Dolazi do smanjenja prihoda, nisu oni poceli da skidaju repetitore da bi placali umesto korisnika :)

direktor telenora je u vise navrata prilikom medijskog istupanja naveo pumt kao razlog njihovih poslovnih problema. to i sada koristi da bi opravdao otpustanje radnika. interesantno je kako se npr. vip nije nasao "pod udarom", pa posegao za otpustanjem zbog uvodjenja istog poreza.

da izjava nije bas sasvim logicna, potvrdjuju i cinjenice o ostvarenoj dobiti i povecanju broja korisnika, kao i o "smanjenju vrednosti kompanije". s druge strane, pumt ionako placaju krajnji korisnici, a ne sam telenor. da li se zbog pumt-a manje razgovara - mislim da ne. kroz post-paid imaju min. ugovorenu mesecnu sumu na konto pretplate, a i cisto sumnjam da se neko ustrucava da razgovara zbog pumt-a. pre ce biti da to radi zbog generalno lose materijalne situacije. cak i da je tako - pa oni su "povecali broj pretplatnika, zadrzali udeo na trzistu i ostvarili dobit".

e sad, druga je prica ako ostvarena dobit nije na ocekivanom nivou. samo, onda je tako trebalo i objasniti otpustanje, a ne skrivati se iza pumt-a.

Do kraja 2011-te, Telenor će sasvim verovatno biti na više od 34% tržišta... Moja procena je na skoro 50%, al' videćemo.

Telekom zbog privatizacije neće do tada baš puno ulagati, a Telenor izgleda da hoće, i u mrežu i u servise i u marketing...

Kada se uvede MNP - Mobile Number Portability tj. prenosivost broja, Telenor ce pasti i na 20% ucesca na trzistu jer su na Telenoru ostali oni koji imaju "lep broj".

Kada ste poslednji put videli neku guzvu ispret Telenor poslovnica, kada je Telenor ponudio nesto povoljno? Kod njih je sve najskuplje a ne nude nista vise od konkurencije, cak nude manje!

iskreno ja sam se iznenadio pre neki dan....puna prodavnica u NS na BO. Prosto nisam verovao ko su ti ljudi.....

Ako cjemo objektivno najbolju ponudu ZA SVE ima MTS ...066 i popust 50% prve godine koju SVI mogu da uzmu.....i uz to josh telefon.......Ali ko sme da ode na MTS, to je takva lutrija....

Cim cu pali na samo 34% trzisnog ucesca i cim im toliko pao profit, tu se ne moze ocekivati nista dobro. Dugo im je trebalo da javno priznaju da lose posluju, meni odavno u imeniku nema nikog sa Telenoru, svi presli na mt:s ili VIP.

...

e sad, druga je prica ako ostvarena dobit nije na ocekivanom nivou. samo, onda je tako trebalo i objasniti otpustanje, a ne skrivati se iza pumt-a.

Cekaj, a zasto Telenor, kao firma koja nije u drzavnom vlasnistvu, i nije 'socijalna kategorija' mora bilo kome da polaze racune zasto zaposljava ili otpusta radnike?! Jednostavno, to je profitna organizacija, videli su da im se tih 120 ljudi ne uklapa u finansijsku konstrukciju i 'cao zdravo'. Ne vidim sta je tu problem.

Cekaj, a zasto Telenor, kao firma koja nije u drzavnom vlasnistvu, i nije 'socijalna kategorija' mora bilo kome da polaze racune zasto zaposljava ili otpusta radnike?! Jednostavno, to je profitna organizacija, videli su da im se tih 120 ljudi ne uklapa u finansijsku konstrukciju i 'cao zdravo'. Ne vidim sta je tu problem.

pa problem je... iskrenost!

ako otpustanje svojih radnika zelis da predstavis javnosti (sto nisu u obavezi, ali se njihov direktor za to opredelio), onda ne manipulisi razlozima i ne karikiraj cinjenice, vec reci istinu.

Poslednja izmena:
pa problem je... iskrenost!

ako otpustanje svojih radnika zelis da predstavis javnosti (sto nisu u obavezi, ali se njihov direktor za to opredelio), onda ne manipulisi razlozima i ne karikiraj cinjenice, vec reci istinu.

Па ко то ради и где?
Свако данас гледа да ти упакује причу у фолију и да мрмоту да је завије.

sad mi se jede milka cokolada

nego taj pumt da li to placas ako ne upotrebljavas mobilni?

Bili su skromni, nisu rekli da su svi otpušteni dobili otpremnine u prosečnom iznosu 3-5 GODIŠNJIH neto plata (u zavisnosti od godina staža).

U vlasništvu je države Norveške.

meni samo nije jasno kako VREDNOST KOMPANIJE moze da se smanji za neverovatnih 220 MILIONA ako se uveo pumt? Dolazi do smanjenja prihoda, nisu oni poceli da skidaju repetitore da bi placali umesto korisnika :)

berza

misliš da je mreža (infrastruktura) vredela 1.5mlrd kada su je kupovali?

a od kada mogu da se kupe akcije telenora u srbiji??? mislim da je potpuno promasen pr tekst.

...

Broj korisnika Telenora u Srbiji, koji posluje u okviru novreške grupe, povećan je za 46.000 u prvom tromesečju ove godine, na 2.889.000, navodi se i dodaje da je udeo Telenora na srpskom tržištu mobilne telefonije zadržan je na 34 odsto.
...

Kod merenja mobilne telefonije možeš da meriš prihod, br. ugovora, br. korisnika i sl.

Ovo 34% je najbolji od pokazatelja za Telenor. Interno i realno mereno cifra je na 26% ali to naravno nikada neće izaći kao zvanična informacija.

Bili su skromni, nisu rekli da su svi otpušteni dobili otpremnine u prosečnom iznosu 3-5 GODIŠNJIH neto plata (u zavisnosti od godina staža).

U Telenoru? Ovih 120 što dobija otkaz dobili minimum 3 neto godišnje plate?

Da je to istina imali bi problem da zadrže 120 ljudi a ne da otpuste.

direktor telenora je u vise navrata prilikom medijskog istupanja naveo pumt kao razlog njihovih poslovnih problema. to i sada koristi da bi opravdao otpustanje radnika. interesantno je kako se npr. vip nije nasao "pod udarom", pa posegao za otpustanjem zbog uvodjenja istog poreza.

da izjava nije bas sasvim logicna, potvrdjuju i cinjenice o ostvarenoj dobiti i povecanju broja korisnika, kao i o "smanjenju vrednosti kompanije". s druge strane, pumt ionako placaju krajnji korisnici, a ne sam telenor. da li se zbog pumt-a manje razgovara - mislim da ne. kroz post-paid imaju min. ugovorenu mesecnu sumu na konto pretplate, a i cisto sumnjam da se neko ustrucava da razgovara zbog pumt-a. pre ce biti da to radi zbog generalno lose materijalne situacije. cak i da je tako - pa oni su "povecali broj pretplatnika, zadrzali udeo na trzistu i ostvarili dobit".

Nemam sada taj zvaničan statistički podatak pri ruci, ali se 2008.godine trošilo mesečno po glavi stanovnika preko 700 din na račune za mobilni telefon, a ove godine tek oko 400 din. Toliko o tome da se ne priča manje...

Nemam sada taj zvaničan statistički podatak pri ruci, ali se 2008.godine trošilo mesečno po glavi stanovnika preko 700 din na račune za mobilni telefon, a ove godine tek oko 400 din. Toliko o tome da se ne priča manje...

a manje se prica zbog uvodjenja pumt-a?! nece biti...

medjutim, nije taj "detalj" tezisan ni u mom komentaru, ni u samoj vesti. jednostavno, sto kratko i mudro napisa @djpaan - ovo je potpuno promasen pr text i zato zasluzuje kritiku.

Ja jedino ne kapiram kako im nije jasno da im je model poslovanja takav da ce i dalje gubiti korisnike. VIP koji nije imao svoju mrezu napravio je bum. A telenor koji je imao extra mrezu (jos 90ih maltene u svim selima na jugu je jedino 63 imao signal) gubil li gubi. Navodi li to nekoga u toj kompaniji na razmisljanje?

Sta jos trebas da uradis pa shvatis da te konkurencija bije ko vola u kupusu...

Pitanje kakve korisnike ima VIP. Ja isprobao i pobegao!
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=232009

Sto se racunice radnika tice:
- da budemo jaaako darezljivi i kazemo da oni primaju prosecno 1.000e neto, to je ~1.700e bruto mesecno.
- 1.700e * 120 radnika = 204.000evra mesecno
- 2.448.000 evra godisnje
Znaci kroz 100 godina ce nadoknaditi manjak od 220 miliona evra otpustanjem radnika?:)

Pitanje kakve korisnike ima VIP. Ja isprobao i pobegao!
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=232009

Sto se racunice radnika tice:
- da budemo jaaako darezljivi i kazemo da oni primaju prosecno 1.000e neto, to je ~1.700e bruto mesecno.
- 1.700e * 120 radnika = 204.000evra mesecno
- 2.448.000 evra godisnje
Znaci kroz 100 godina ce nadoknaditi manjak od 220 miliona evra otpustanjem radnika?:)

Dodaj na to operativne troskove koji su minimum 2x bruto (zgrada, telefoni, automobili, neprofitni sektori aka finasije isl.) pa nije vise tako mala cifra pre ce biti blizu 10 milki godisnje...

Ja ovo otpuštanje vidim kao planirani downsizing, a pad vrednosti kompanije i pad dobiti su tu samo kao dodatna info i prividni razlog za smanjenje broja zaposlenih.

Što se otpremnina tiče, nema šta da pričaju o njima, to je zakonska obaveza koju svaki poslodavac ima. Ako se dobro sećam, koristi se bruto osnovica (ne na teret računa, već bruto plata) i otpremina se računa kao (Osnovica/3)*10 + (osnovica/4)*preostali staž u kompaniji. A onda postoji granica iznad koje se vrši oporezivanje isplaćene otpremine.

alfaunits, kada bi tvoja kalkulacija imala smisao, onda bi morao da ubaciš i troškove koje pominje Mare, ali i otpremine. Otpuštanjem radnika oni neće pokušati da utiču na vrednost komapnije, već na iznos ostvarenog profita, a tu je uticaj već mnogo drugačiji (ove godine će imati profit manji od 30 miliona).

Ej, koga briga ko radi, dok mreža funkcioniše? :)

Nazad
Vrh Dno