Šta je novo?

[Telenor] Mobilni Internet

I ja sam pre neki dan uzeo ovaj Telenorov paket, privučen marketinškom kampanjom i prinuđen potrebom za bilo kakvim internetom, jer mi je dozlogrdilo da idem po internet kafeima i sl., jer, žalosno je reći, ali u podstanarskom stanu, u kojem živim, nemam telefon. Eeeej! U 21. veku, ladno nemam telefon. Nemam ni kablovsku, a opcija bežičnog interneta mi je bila nekako skupa i nepouzdana. Pošto sam svoje net potrebe obavljao po raznim klubovima, moji standardi glede brzine su bili jako visoki. I tako, iako svestan, manje više nepovoljne cene, ali sa druge strane privučen potrebom i tehničkim karakteristikama, koje su na jako visokom proklamovanom nivou, odem ja u Telenor ovde kod mene u Zemunu i uzmem paket sa Huawei modemom E220 koji po specifikaciji daje brzinu do 3,6 Mbps. Sav zadovoljan dođem kući prikačim se i imam šta da vidim. Internet radi na brzini od 236,8 Kbps, što je 15 puta sporije od reklamiranog. Išao sam danas u poslovnicu, ali se oni prodavci razumeju u proizvod koji prodaju otprilike koliko i ja u parenje kornjača na Galapagosu. Ne znam šta da radim. Zemun je pokriven sa 3G, a on meni javlja konekciju na EDGE, koji u stvari i daje tu brzinu. Ima li neko kakav predlog, jer preko predefinisanog softvera nije moguće birati način prenosa podataka, a ako li je ovo maksimalna brzina,neće se Telenor ovoga naprodavati, jer su u kampanji pozvali javnost da ih kupuje zbog visoke brzine transfera podataka, a ovo, barem kod mene, radi nešto malo brže od dial-up. Samo ova strana foruma je učitavana 15-ak sekundi uz brzinu downloada od 3,1 Kbps. Srbijo među šljivama...:S:

...Ne znam šta da radim. Zemun je pokriven sa 3G, a on meni javlja konekciju na EDGE, koji u stvari i daje tu brzinu...Samo ova strana foruma je učitavana 15-ak sekundi uz brzinu downloada od 3,1 Kbps. Srbijo među šljivama...:S:

nemam pametan predlog :)
Probaj da se prosetas sa tim 3G po kraju i da vidis da li negde hvata 3G. Probaj eventualno i da povezes telefon, ako imas neki sa 3g (mozda da pozajmis od nekog da testiras). Ja imam sarena iskustva sa 3G kod MTS-a i ponegde leti, a ponegde radi gore od dial-up. Pretpostavlajm da Huawei softver prijavljuje da je 3G signal?

...a ako li je ovo maksimalna brzina,neće se Telenor ovoga naprodavati...

Umalo da zaboravim, sad nude try and buy opciju. AKo ti se ne svidi, mozes da vratis posle prvog meseca. Proveri sa njima. I ne brini sta ce oni prodati ovde, nmisu oni dzaba platili 1.3 milijarde ;)

mt:s je mnogo jeftiniji od Telenora, mada nemaju onaj 'cakani' modem. :D

Sto se tice probaj i vrati. Ja sam se prijavio pre dve sedmice i nema odgovora.

Poslednja izmena:
rokan74, pa nisu oni krivi sto ti ne hvatas 3G/HSDPA signal... Da hvatas imao bi to sto reklamiraju ;)
Verovatno da softver i nema opciju da ti sam podesis, vec kad modem uhvati dobar 3G/HSDPA signal on ce sam prebaciti.
Pa kad nemas ni obican fix telefon, nemoj da ocekujes 3G/HSDPA signal :p

btw. ne razumem sto mnogi pljuju kampanju, svi su ocekivali da dobiju 3.6mbs i jedno 1TB protoka za 1 mesec i to sve za DZ.

Poslednja izmena:
Pa, sasvim je logicno da prvo idu ka poslovnim korisnicima, kojima je ovo i najneophodnije, a 1.5 GB protoka je sasvim ok za email i sl.

Nakon toga, valjda ce da prosire ponudu i ka kucnim korisnicima (flatrate itd...)

sirNemanjapro, MTS prodaje E170, em je lepši, em bolji, em nije brendiran, em nije kodiran, al' džaba im sve to kada dođe do kvaliteta signala...

milan91, aplikacija omogućava izbor samo jedna mreža, samo druga mreža ili po principu "uhvati najbolje". U MTS-u predlažu da u području 3G signala podesisš 3G only, jer onda manje puca veza.

I ja sam pre neki dan uzeo ovaj Telenorov paket, privučen marketinškom kampanjom i prinuđen potrebom za bilo kakvim internetom, jer mi je dozlogrdilo da idem po internet kafeima i sl., jer, žalosno je reći, ali u podstanarskom stanu, u kojem živim, nemam telefon. Eeeej! U 21. veku, ladno nemam telefon. Nemam ni kablovsku, a opcija bežičnog interneta mi je bila nekako skupa i nepouzdana. Pošto sam svoje net potrebe obavljao po raznim klubovima, moji standardi glede brzine su bili jako visoki. I tako, iako svestan, manje više nepovoljne cene, ali sa druge strane privučen potrebom i tehničkim karakteristikama, koje su na jako visokom proklamovanom nivou, odem ja u Telenor ovde kod mene u Zemunu i uzmem paket sa Huawei modemom E220 koji po specifikaciji daje brzinu do 3,6 Mbps. Sav zadovoljan dođem kući prikačim se i imam šta da vidim. Internet radi na brzini od 236,8 Kbps, što je 15 puta sporije od reklamiranog. Išao sam danas u poslovnicu, ali se oni prodavci razumeju u proizvod koji prodaju otprilike koliko i ja u parenje kornjača na Galapagosu. Ne znam šta da radim. Zemun je pokriven sa 3G, a on meni javlja konekciju na EDGE, koji u stvari i daje tu brzinu. Ima li neko kakav predlog, jer preko predefinisanog softvera nije moguće birati način prenosa podataka, a ako li je ovo maksimalna brzina,neće se Telenor ovoga naprodavati, jer su u kampanji pozvali javnost da ih kupuje zbog visoke brzine transfera podataka, a ovo, barem kod mene, radi nešto malo brže od dial-up. Samo ova strana foruma je učitavana 15-ak sekundi uz brzinu downloada od 3,1 Kbps. Srbijo među šljivama...:S:

UPRAVO TAKO!!!!

SRAMOTA!

prodaju bre maglu. Bio sam kod drugara u dzona kenedija i ima ovo chudo. boze sachuvaj!
komp mu ojeli virusi pa treba poskidati kojeshta sa neta i bla bla. kad ne lezi vraze..
236.8 Kbps!!!!!
ja ne verujem!!
dl 5 KBps, iako bi po konekciji trebao da ide bar 20 KBps!

reko daj da zovem lopove...i tu jadni nesrecni operateri kao da su mi pustili automat. i reche on meni znate TEORIJSKA brzina je 3,5 Mbps, a EMPIRIJSKA je oko 1.5...koga bre boli djole za teoriju ludaku!?!? reko ok zashto meni pishe 236.8 Kbps? aha...to vam je zato shto nemate 3g signal,tako da je u tom sluchaju teorijska oko 500Kbps,i onda zna malo da varira brzina.Ja reko meni uopshte ne varira, meni je konstanta 5KBps i ne mrda. aha.. probajte malo da pomerite modem , da nadje bolji signal( kabal od je modema celih 15cm.) ..AAAAAALOOOOO bre! reko evo samo da razvuchem produzni po komshiluku, pa cu da krenem da proshetam sa kucishtem.

uzas!!!!

pri tome svemu
Cena za KB nakon potrošenog besplatnog saobracaja iznosi 0,01 din/KB.
navuku neduznog gradjana koji samo hoce internet
po ovoj rachunici jedan MB je 10 dinara,a jedan GB je 10000 dinara !!!!!!!
eto ...ja mislim da je to dovoljno!

na kraju lepo sam se nakachio preko obichnog modema na dialup, jer je brzi..pa vi vidite.

al kako oni lagodno i ponosno barataju sa nekim megabitima, to mi je bilo najjache !

sva sreca pa imash na probu mesec dana za valjda 1000 din, al zamisli potpishesh ugovor...samo da se upucash.

Poslednja izmena:
i josh najbolje od svega , ako imate CRT monitor slika titra kao da mobilni non stop radi pored monitora :D
ma sjajno

pitao sam par ortaka koji koriste ovo u poslovne svrhe na lapovima i svi su zadovoljni jer im ne treba vishe nsita od ovoga sto ima u ponudi... a sad ko je hteo za stalan kucni net ovo definitivno nije reshenje, josh uvek

chim mi istekne ovaj free od telenora uzimam taj od 10gb i nadam seda je je brzina priblizna ovoj kod telenora.

meni radi brže od megabitnog adsl-a. tačnije radio je do pokretanja ove akcije, sada je na oko 800 kilobita po sekundi. trenutno je veza nešto sporija, najverovatnije jer su srbi zajašili na besplatno, ali kad to prođe, kapiram da će opet biti širokopropusno kao i pre.

3g rula :banana:

i josh najbolje od svega , ako imate CRT monitor slika titra kao da mobilni non stop radi pored monitora :D
ma sjajno
suva neistina. kad koristiš umts ili hsdpa ne titra ništa osim jajašaca.

vi što živite po provinciji (džona kenedija, molim te... pa tu je do pre sto godina bila močvara) bi trebalo da budete zadovoljni i tim GPRS-om i EDGE-om. :wave:

kul bajo zaredjao si 5 postova za redom besplate promocije nechega na shta se ljudi zhale ali ne, ti si hardkor uporan u marketingu :s

Poslednja izmena:
kako mogu da proverim da li je EDGE ili 3G, pa onda da uzmem ovaj paket?????

Imas opciju u operation/network/network mode da odaberes signal GSM only, GSM preffered ,UMTS only ili UMTS prefferd.Izaberi UMTS only i vidi da li imas signal 3G.
A izmedju ostalog, po cemu si zakljucio da je Telenor lopov?
Jel te neko bije ili primorava da koristis njihove usluge?Ako je bolje kod MTSa ili VIPa idi kod njih(sto cisto sumnjam da ce se desiti, i ti to dobro znas)
Telenor/Mobtel nikada nije bio u prednosti sto se tice cena,ali zato u prednosti nad SVIM ostalim.

Uf, sva sreća da sam pronašla Vaše postove ovde, inače bih se upucala još večeras. Naime, posedujem Telenor internet paket i ono malo čudovište E220 Huawei. Pazarila sam ga još u promotivnom periodu u martu ove godine kad si mogao za 1 din da dobiješ paket od 1GB ali pošto je promocija, onda dobijaš 3GB tokom celog trajanja Ugovora, a to je čitave dve godine.
Sad, nisam ja mentol da ne znam da to sve nije vrh vrhova, prosto, moj fixni telefonski broj nema fucking tehničke mogućnosti za ADSL, o kablovskom net-u da ne govorim (ulaganje u to u kraju u kome živim je čista glupost), o wireless-u nisam puno razmišljala, mada sad kapiram da sam se zeznula.
Elem, odem ja u TC Banjica u Telenor-ov shop i tražim to čudo, a oni me gledaju kao da sam tražila ajnšlag cincilator. Nekako oni skapiraju šta mi treba, kažu da sam prva koja je to uopšte tražila od kada su počeli da ga prodaju. Ja to pazarim i srećna i zadovoljna do pre nekih mesec dana koristim lepo net, u glavnom je edge, sam se nekad uključi na HSDPA, a i na WCDMA.
Primetim ja skoro da mi je i za upload i za download brzina 0.01KB/s, u prevodu, nemam internet. Naravno, odlepim, odmah pošaljem jedan protestni mail, gde oni meni lepo napišu da izaberem WCDMA only i da će onda sve da bude u redu (do tada mi je bio podešen WCDMA preferred, pa je on sam birao konekciju i brzinu protoka). Uradim ja to, i stvarno, čitavih pola dana šljakalo perfektno.
Sutradan, imam šta da vidim: konektuje se iz desetog puta; kad uspe da se konektuje, puca posle 3 minuta; koji god chat program da koristim, stoji da sam online, u stvari nisam, pa to, je li, uništava moj socijalni život. Da ne nabrajam dalje, blagi užas, tiha jeza. Milion posto sam bila ubeđena da je nešto do modema, čak sam bila spremna da ga nosim u servis i da ih gađam njime.
I onda ovde pročitam da Srbija voli besplatno i da je zbog promocije mreža opterećena do maximuma. Iskreno se nadam da se neće baš puno ljudi odlučiti za Telenor-ov net ili da će bar braća Norvežani da urade nešto na pojačanju signala i rasterećenju mreže. U protivnom, ima da pojedem onaj modem sa sve kablom.

Poslednja izmena:
kul bajo zaredjao si 5 postova za redom besplate promocije nechega na shta se ljudi zhale ali ne, ti si hardkor uporan u marketingu :s
promocije?
magarence??
prva tri posta su se odnosila na promonteove modeme, i kao što vidim obrisana su.

na postove sam odgovarao redom, a kada sam na kraju hteo da ih spojim u jedan i obrišem ostale, uvideh da nema te opcije. ***, adm i mod tim ovde ima svoje običaje i svoja pravila i meni ni najmanje ne pada na pamet da se zbog toga bunim.

što se marketinškog odeljena telenora tiče, to stvarno ne bih da komentarišem. od njih me toliko radi želudačna kiselina da su me drugari prozvali "akumulator".

ALI, tebi za ljubav, od sada u startu spajam sve odgovore na poruke.

I onda ovde pročitam da Srbija voli besplatno i da je zbog promocije mreža opterećena do maximuma. Iskreno se nadam da se neće baš puno ljudi odlučiti za Telenor-ov net ili da će bar braća Norvežani da urade nešto na pojačanju signala i rasterećenju mreže. U protivnom, ima da pojedem onaj modem sa sve kablom.
retko pametna devojka je sve shvatila i sama, i bez tehničke podrške odgovornih lica.

ne brini, čim krene da se NAPLAĆUJE svi ti srbi netomani ima netragom da pobegnu na jeftinije varijante i brza i kvalitetna mreža će ostati za one kojima brza i kvalitetna mreža treba toliko da su tu uslugu spremni i da plate.

:D

Imas opciju u operation/network/network mode da odaberes signal GSM only, GSM preffered ,UMTS only ili UMTS prefferd.Izaberi UMTS only i vidi da li imas signal 3G.
A izmedju ostalog, po cemu si zakljucio da je Telenor lopov?
Jel te neko bije ili primorava da koristis njihove usluge?Ako je bolje kod MTSa ili VIPa idi kod njih(sto cisto sumnjam da ce se desiti, i ti to dobro znas)
Telenor/Mobtel nikada nije bio u prednosti sto se tice cena,ali zato u prednosti nad SVIM ostalim.
upravo to.

ovde sam se načitao najstrašnijih budalaština. te mts je ovakav, te telenor je onakav, te vip radi ovo...

AMAN bre ljudi, niko vas ne bije po ušima da koristite mobilni telefon. još manje vas bije po ušima da odaberete nekog od operatera. stvar je vašeg izbora da li ćete i kod koga ćete koristiti uslugu mobilne telefonije.

ako vam vaš operater ne odgovara - promenite ga, ali stvarno ne vidim nikakvog smisla u budalesanju tipa "vip je spustio cene a oni žgadovi u telenoru nisu".

svašta. :smash:

chim mi istekne ovaj free od telenora uzimam taj od 10gb i nadam seda je je brzina priblizna ovoj kod telenora.

Brzina je približna. Teorijski, Telenor kaže do 3.6mbps, MTS do 2mbps.
Sa MTS-om sam na grafiku video maksimalno nešto preko 180KB/s (to mu dođe oko 1.4mbps), a preko Telenora sam pre neko veče skidao fajl od 200MB (ne, nisam u promotivnom periodu, koristim Telenor Internet od ranije) prosečnom brzinom preko 250KB/s, max je prelazio 300KB/s (2.3-2.4mbps).

Problem sa MTS-om je što se dešava da puca veza ili jednostvno nema protoka neko vreme. Nezvanično, izgleda da su počeli da sređuju te probleme. Ako tako urade, iskoritiću poslednje studentske dane da uzmem potvrdu i onaj paket od 5GB koji bi mi bio savršen i po protoku i po ceni.

Telenor ima bolji ping i bolje upload, koji je kod MTS-a stvarno užasan.

Od kada koristim 3G internet, u jedno sam se uverio, sledeći notebook uzimam sa HSDPA modemom.

Imam screen shotove sa koleginicinog računara sa MTS 3G.
Na MTS1 se vidi 180KB/s, ali je to samo trenutak kada je se update-ovao AVG. Ja sam tu brzinu imao sa Windows Updates za nakih 16MB protoka (možda je nekad bilo i više od 180, ja sam toliko video).
MTS2 je skidanje nekog file.
MTS3 je slanje maila od oko 2MB. To je taj problem sa UL o kome govorim.

Cela skala (x osa) je oko 5 minuta.

Prilozi

• MTS1.png
    MTS1.png
    27.5 KB · Pregleda: 137
  • MTS2.png
    MTS2.png
    27.1 KB · Pregleda: 127
  • MTS3.PNG
    MTS3.PNG
    34.1 KB · Pregleda: 121
Poslednja izmena:
niko se tu nije proslavio sa uploadom

i jedan i drugi provajder su skupi nije ovo na mesecnom nivou malo para.

kao što rekoh - rasprava o ceni je besmislena. hoćeš da vodiš srednjoškolku na košutnjak da gledate youtube klipove? to mora da košta.

ono što smeta je nedostatak pre paid internet ponude. u crnoj gori sam letos u promonte mreži koristio net karticu (5 eura) na koju lepo dodaš vaučer od 20 eura i dobiješ dva gigabajta koje možeš da trošiš kad i kako hoćeš. i modem im je duplo jeftiniji - samo 100 eura.
ako sam dobro shvatio njihov konkurent t-mobile je nudio 2 gb za 15 eura, ali uz vremensko ograničenje (da l' mesec, da l' tri) za koje moraju da se potroše ti gigabajti.

to je ono što nama nedostaje - pre paid ponuda! glupo je da mi naplaćuju pretplatu a ja sam recimo u londonu i ne trošim te "besplatne" gigabajte.

ima samo jedna svetla tačka u ovim ponudama (osim kvaliteta telenor HSDPA mreže i njihovog net linka) a to je taj telenor connect WIFI router koji košta svega tridesetak hiljada dinara, ali cica mi je obećala da mogu da se selim ako kupim još jednu stvarčicu koja staje u torbicu a košta nekoliko stotina eura a ne mašinu za pranje sudova :wall:

Znaci moze se reci da ovo vredi kupiti ... ili da se odlucim za wireless??? Otprilike je cena ista ... ali, da li je i kvalitet isti ...

cica mi je obećala da mogu da se selim ako kupim još jednu stvarčicu koja staje u torbicu a košta nekoliko stotina eura a ne mašinu za pranje sudova

Pa vi se dogovorite da ti peres sve sudove od tog trenutka. Prosto, zar ne? ;)

Mislim da je to "kompromis" koji mu lagano pakuje da samostalno predloži :d

mare81, wireless moraš da psomatraš kao fiksno rešenje, a 3G kao mobilno.
3G možeš da koristiš i na jednoj (fiksnoj lokaciji), a wireless ne možeš (ne psotoji provajder sa dovoljnom pokrivenošću).

Ako nemaš potrebu za mobilnošću, definitivno wireless.

Što se cene tiče, nemoj da gledaš cenu opreme, već troškove eksploatacije.

Eh, izgleda da neko iz Telenor-a čita ovaj forum, pa su se može biti sažalili na mene i milione onih koji se pate sa njihovim internetom i popravili stvar! Za ne verovati, net mi opet šljaka perfektno, ne prekida, a brzina sa nekadašnjih maximalnih 45KB/s (i to ako uloži Kviska) sada ide i na 240KB/s.
U trenucima ludila, kad nisam znala šta da radim, uzela sam i mts-ovu PCMCI karticu i tutnula tu moju Telenor karticu, ali opet sam imala problema sa konekcijom. 10x God da sad sve šljaka kako treba.
Elem, kolega kupi mts-ov E170, ali mu ne šljaka na Visti, dok Telenor E220 radi super. Eto preporuke za one koji imaju ovaj nesrećni OS na kompu.

mislim da je rešenje problema u tome što nema više tih modema u shopovima (usb modema već neko vreme nema po beogradu), pa je malo smanjen priliv "onih" što vole da surfuju besplatno. kao što rekoh - kad prođe ova navala i sve ponovo krene sa normalnom eksploatacijom, biće sve kao i do sada - brzo i kvalitetno.

što se tiče njihove cene (bez ugovorne obaveze), kao što neko reče - kod nas sve uvek prvo bude baš skupo, dok god ima mušterija; pa upola jeftinije, pa još malo jeftinije, i tako sve dok ne dođemo do neke relne cene. kod britanaca sam naleteo na cenu od 45 funti za taj modem (najverovatnije lockovan za mrežu, ali i ovi su zar ne?).

Pa vi se dogovorite da ti peres sve sudove od tog trenutka. Prosto, zar ne? ;)
to je extremizam koji bi sasvim sigurno narušio ravnotežu u kući. nemam ja hrabrosti da se borim protiv tradicije.

Vrh Dno